ДВОШАРОВІ КОМПОЗИТИ НА ОСНОВІ КУБІЧНОГО НІТРИДУ БОРУ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ В ЛЕЗОВОМУ ІНСТРУМЕНТІ - Беженар, М. П.; Романенко, Я. М.; Гарбуз, Т. O.; Коновал, С. М. (Институт сверхтвердых материалов им. В. Н. Бакуля Национальной академии наук Украины, 2018)
В роботі представлені результати дослідження структури і властивостей РСBN композитів, отриманих при реакційному спіканні в умовах високого тиску і температури порошків cBN з Al, Ti, Со і Ni на підкладці з твердого сплаву ВК15. Окремо досліджували структуру і властивості модельних двошарових композитів на підкладках з TiC, TiN, TiB2. Використовувалися апарати високого тиску типу «ковадло з заглибленням». Отримані зразки після механічної обробки вільним і зв'язаним абразивом мали циліндричну форму діаметром до 15 мм і висотою до 5 мм. Фазовий склад композитів визначали методом рентгеноструктурного аналізу. Твердість визначали при використанні піраміди Кнупа, навантаження на індентор 10 Н, електроопір - з використанням цифрового омметра. Працездатність різців з двошарових надтвердих композитів досліджували на автоматизованому стенді на базі токарного верстата мод. 1К62 при чистовому точінні стали ХВГ HRC 58-60