ВІТАЄМО Шинського Олега Йосиповича з 80-річчям - редакція (National Academy of Sciences of Ukraine, Physical-Technological Institute of Metals and Alloys of NAS of Ukraine, 2026)
12 січня 2026 р. виповнилося 80 років відомому вченому в галузі ливарного виробництва, завідувачу відділу фізико-хімії ливарних процесів Фізико-технологічного інституту металів та сплавів НАН України, президенту Асоціації ливарників України, доктору технічних наук, професору Олегові Йосиповичу Шинському. У 1969 році Олег Йосипович закінчив механіко-технологічний факультет Київського політехнічного інституту (нині — Національний технічний університет України «КПІ ім. Ігоря Сікорського») за спеціальністю «Ливарне виробництво» і всю свою трудову та наукову діяльність присвятив науковому й технологічному розвитку цієї галузі. Після інституту він працював на Вінницькому експериментально-механічному заводі, а наукову діяльність розпочав у 1974 р. в аспірантурі Інституту проблем лиття АН УРСР (нині — ФТІМС НАН України). У 1983 р. О.Й. Шинський захистив кандидатську, у 1997 р. — докторську дисертації, а 1998 р. йому присвоєно вчене звання професора. З 1989 р. і до сьогодні він працював на посадах завідувача відділу, головного наукового співробітника, заступника директора з наукової роботи (з 1989 по 2017 р.) у ФТІМС НАН України. О.Й. Шинський відомий науковими здобутками в галузі досліджень та розробки нових спеціальних методів лиття; вивчення гідродинамічних, тепломасообмінних процесів у ливарній формі з дисперсних сипучих металевих і неметалевих матеріалів; створення наукових і технологічних основ отримання виливків із кольорових та залізовуглецевих сплавів, у тому числі з функціональними властивостями, методами лиття за моделями, що газифікуються, та в низькотемпературні форми; розроблення систем контролю й моніторингу ливарних процесів та екологічного стану навколишнього середовища. Створені під керівництвом О.Й. Шинського технології лиття впроваджено у виробництво на підприємствах України та за кордоном. Свої знання та досвід О.Й. Шинський передавав студентам, викладаючи лекції в різні роки в НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. Сікорського», Східноукраїнському національному університеті ім. В. Даля, НТУ «Харківський політехнічний інститут», Одеському національному політехнічному університеті. Олег Йосипович підготував 14 кандидатів і 5 докторів технічних наук. Він є членом вченої ради ФТІМС НАН України та Спеціалізованої вченої ради із захисту дисертацій, входить до складу редакційної колегії журналу «Метал та лиття України». Результати наукових розробок О.Й. Шинського висвітлено у 497 наукових працях, 3 монографіях, він одержав 196 авторських свідоцтв та патентів. Олег Йосипович — Заслужений винахідник НАН України, лауреат Премії НАН України ім. М.М. Доброхотова, член-кореспондент Академії технологічних наук України. У 2020 р. науковець отримав відзнаку НАН України «За професійні здобутки», а в 2025 р. його було нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Колектив Фізико-технологічного інституту металів та сплавів НАН України, редакція журналу «Процеси лиття», колеги та друзі щиро вітають Олега Йосиповича з ювілеєм і бажають йому міцного здоров›я, нових наукових ідей та відкриттів!