The Effect of Probiotic Microorganisms on Catalase Activity, Fractional Composition of Soluble Proteins, and Intestinal Microbiota of Honey Bee

Recently, there has been a trend toward the use of new effective natural preparations to fight diseases and improve the health of honey bees. It is also known that a well-balanced structure of the intestinal microbiota of honey bees is the basis for their growth, development, strengthening of the im...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2023
Hauptverfasser: Fedoruk, R.S., Kovalchuk, I.I., Pylypets, A.Z., Tsap, M.M., Lesyk, Y.V., Androshulik, R.L., Demchenko, O.A., Tymoshok, N.O., Babenko, L.P., Федорук, Р.С., Ковальчук, І.І., Пилипець, А.З., Цап, М.М., Лесик, Я.В., Андрошулік, Р.Л., Демченко, О.А., Тимошок, Н.О., Бабенко, Л.П.
Format: Artikel
Sprache:English
Veröffentlicht: PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2023
Online Zugang:https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/119
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Microbiological Journal

Institution

Microbiological Journal
id oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-119
record_format ojs
institution Microbiological Journal
baseUrl_str
datestamp_date 2023-08-22T16:26:35Z
collection OJS
language English
topic_facet Apis mellifera bees
lactobacilli
catalase
protein fractions
hemolymph
intestinal microbiome spectrum
бджоли Apis mellifera
лактобактерії
каталаза
фракції протеїнів
гемолімфа
спектр мікробіому кишківника
format Article
author Fedoruk, R.S.
Kovalchuk, I.I.
Pylypets, A.Z.
Tsap, M.M.
Lesyk, Y.V.
Androshulik, R.L.
Demchenko, O.A.
Tymoshok, N.O.
Babenko, L.P.
Федорук, Р.С.
Ковальчук, І.І.
Пилипець, А.З.
Цап, М.М.
Лесик, Я.В.
Андрошулік, Р.Л.
Демченко, О.А.
Тимошок, Н.О.
Бабенко, Л.П.
spellingShingle Fedoruk, R.S.
Kovalchuk, I.I.
Pylypets, A.Z.
Tsap, M.M.
Lesyk, Y.V.
Androshulik, R.L.
Demchenko, O.A.
Tymoshok, N.O.
Babenko, L.P.
Федорук, Р.С.
Ковальчук, І.І.
Пилипець, А.З.
Цап, М.М.
Лесик, Я.В.
Андрошулік, Р.Л.
Демченко, О.А.
Тимошок, Н.О.
Бабенко, Л.П.
The Effect of Probiotic Microorganisms on Catalase Activity, Fractional Composition of Soluble Proteins, and Intestinal Microbiota of Honey Bee
author_facet Fedoruk, R.S.
Kovalchuk, I.I.
Pylypets, A.Z.
Tsap, M.M.
Lesyk, Y.V.
Androshulik, R.L.
Demchenko, O.A.
Tymoshok, N.O.
Babenko, L.P.
Федорук, Р.С.
Ковальчук, І.І.
Пилипець, А.З.
Цап, М.М.
Лесик, Я.В.
Андрошулік, Р.Л.
Демченко, О.А.
Тимошок, Н.О.
Бабенко, Л.П.
author_sort Fedoruk, R.S.
title The Effect of Probiotic Microorganisms on Catalase Activity, Fractional Composition of Soluble Proteins, and Intestinal Microbiota of Honey Bee
title_short The Effect of Probiotic Microorganisms on Catalase Activity, Fractional Composition of Soluble Proteins, and Intestinal Microbiota of Honey Bee
title_full The Effect of Probiotic Microorganisms on Catalase Activity, Fractional Composition of Soluble Proteins, and Intestinal Microbiota of Honey Bee
title_fullStr The Effect of Probiotic Microorganisms on Catalase Activity, Fractional Composition of Soluble Proteins, and Intestinal Microbiota of Honey Bee
title_full_unstemmed The Effect of Probiotic Microorganisms on Catalase Activity, Fractional Composition of Soluble Proteins, and Intestinal Microbiota of Honey Bee
title_sort effect of probiotic microorganisms on catalase activity, fractional composition of soluble proteins, and intestinal microbiota of honey bee
title_alt Вплив пробіотичних мікроорганізмів на активність каталази, фракційний склад розчинних білків гемолімфи та спектр кишкової мікробіоти медоносних бджіл
description Recently, there has been a trend toward the use of new effective natural preparations to fight diseases and improve the health of honey bees. It is also known that a well-balanced structure of the intestinal microbiota of honey bees is the basis for their growth, development, strengthening of the immune response, and resistance to infections. It has been established that some strains of lactic acid bacteria that have antibacterial, anti-inflammatory, and immunomodulatory properties, are promising for the development of broad-spectrum probiotic preparations based on them. Therefore, the aim of the work was to determine the effect of probiotic strains Lactobacillus сasei IMV B-7280 and L. plantarum IMV B-7679 on catalase activity, protein content and protein profile of hemolymph, as well as microbiota spectrum of different parts of the intestines of Apis mellifera honey bees. Methods. To conduct the research, a control and two experimental groups of 60-90 bees each were formed. The bees of the control group were fed 60% sugar syrup + 1 mL of distilled H2O for 28 days. The experimental group of bees D1 received 1 mL of 60% sugar syrup + 1 mL of aqueous suspension containing cells of the L. casei IMV B-7280 strain at a concentration of 1 ∙ 106 CFU/mL every day; experimental group of bees D2, in addition to 1 mL of 60% sugar syrup, received 1 mL of aqueous suspension containing cells of L. plantarum IMV B-7976 strain at a concentration of 1 ∙ 104 CFU/mL. Catalase activity of the whole organism tissues was determined using the ability of hydrogen peroxide to form a stable colored complex with molybdenum salts on a spectrophotometer at a wavelength of 410 nm against water. The amount of protein in the whole organism tissues was determined by the Lowry method. The content of total protein in the body of bees was carried out according to the Kjeldahl method. Determination of the content of individual fractions of soluble proteins of the hemolymph was carried out by the method of vertical electrophoresis in a 7.5% polyacrylamide gel. The relative content of protein fractions was determined using the TotalLab TL120 program and expressed as a percentage of the total pool. To determine the qualitative and quantitative spectrum of the gut microbiota of bees, the hindgut and midgut were sampled (separately) from bees of control and experimental groups. The obtained samples were plated on eight selective solid media for cultivation of different groups of microorganisms. Results. A tendency to increase the catalase activity of bee tissues after 28 days of L. casei IMV B-7280 strain use and a consistently higher activity of this enzyme throughout the experimental period under the action of L. plantarum IMV B-7679 strain was established. In the control group of 28th days, the content of bees and catalase activity remained at a constant level. It was shown that on the 14th day and total protein in the body of bees that received L. casei IMV B-7280 strain increased signifi cantly. Water-soluble fractions of hemolymph proteins were found in bees of both groups: γ-globulins, β-globulins, α2-globulins, and α1-globulins. It should be noted that the albumin fraction was not detected. It has been shown that the hindgut contains a much larger number of microorganisms than the midgut. The use of L. casei IMV B-7280 strain led to an increase in the number of lactic acid bacteria and bifidobacteria in both parts of the gut, as well as to a decrease in the number of staphylococci, streptococci, and microscopic fungi. The use of L. plantarum IMV B-7679 strain had a similar effect, but the changes in the composition of gut microbiome were less pronounced. Conclusions. The use of probiotic strains L. casei IMV B-7280 and L. plantarum IMV B-7679 for feeding bees under the conditions of a laboratory thermostat led to quantitative changes in the composition of the intestinal microbiota of bees, namely an increase in the number of lactic acid bacteria and bifidobacteria, as well as a decrease in the number of some other groups of microorganisms in the gut. Probiotic strains stimulated catalase activity of bee’s body tissues, increased the level of total protein, and did not significantly affect the ratio of hemolymph protein fractions.
publisher PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine
publishDate 2023
url https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/119
work_keys_str_mv AT fedorukrs theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT kovalchukii theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT pylypetsaz theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT tsapmm theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT lesykyv theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT androshulikrl theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT demchenkooa theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT tymoshokno theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT babenkolp theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT fedorukrs theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT kovalʹčukíí theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT pilipecʹaz theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT capmm theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT lesikâv theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT androšulíkrl theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT demčenkooa theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT timošokno theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT babenkolp theeffectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT fedorukrs vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT kovalchukii vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT pylypetsaz vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT tsapmm vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT lesykyv vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT androshulikrl vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT demchenkooa vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT tymoshokno vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT babenkolp vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT fedorukrs vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT kovalʹčukíí vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT pilipecʹaz vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT capmm vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT lesikâv vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT androšulíkrl vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT demčenkooa vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT timošokno vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT babenkolp vplivprobíotičnihmíkroorganízmívnaaktivnístʹkatalazifrakcíjnijskladrozčinnihbílkívgemolímfitaspektrkiškovoímíkrobíotimedonosnihbdžíl
AT fedorukrs effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT kovalchukii effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT pylypetsaz effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT tsapmm effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT lesykyv effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT androshulikrl effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT demchenkooa effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT tymoshokno effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT babenkolp effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT fedorukrs effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT kovalʹčukíí effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT pilipecʹaz effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT capmm effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT lesikâv effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT androšulíkrl effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT demčenkooa effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT timošokno effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
AT babenkolp effectofprobioticmicroorganismsoncatalaseactivityfractionalcompositionofsolubleproteinsandintestinalmicrobiotaofhoneybee
first_indexed 2025-07-17T12:21:04Z
last_indexed 2025-07-17T12:21:04Z
_version_ 1850410593707622400
spelling oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-1192023-08-22T16:26:35Z The Effect of Probiotic Microorganisms on Catalase Activity, Fractional Composition of Soluble Proteins, and Intestinal Microbiota of Honey Bee Вплив пробіотичних мікроорганізмів на активність каталази, фракційний склад розчинних білків гемолімфи та спектр кишкової мікробіоти медоносних бджіл Fedoruk, R.S. Kovalchuk, I.I. Pylypets, A.Z. Tsap, M.M. Lesyk, Y.V. Androshulik, R.L. Demchenko, O.A. Tymoshok, N.O. Babenko, L.P. Федорук, Р.С. Ковальчук, І.І. Пилипець, А.З. Цап, М.М. Лесик, Я.В. Андрошулік, Р.Л. Демченко, О.А. Тимошок, Н.О. Бабенко, Л.П. Apis mellifera bees lactobacilli catalase protein fractions hemolymph intestinal microbiome spectrum бджоли Apis mellifera лактобактерії каталаза фракції протеїнів гемолімфа спектр мікробіому кишківника Recently, there has been a trend toward the use of new effective natural preparations to fight diseases and improve the health of honey bees. It is also known that a well-balanced structure of the intestinal microbiota of honey bees is the basis for their growth, development, strengthening of the immune response, and resistance to infections. It has been established that some strains of lactic acid bacteria that have antibacterial, anti-inflammatory, and immunomodulatory properties, are promising for the development of broad-spectrum probiotic preparations based on them. Therefore, the aim of the work was to determine the effect of probiotic strains Lactobacillus сasei IMV B-7280 and L. plantarum IMV B-7679 on catalase activity, protein content and protein profile of hemolymph, as well as microbiota spectrum of different parts of the intestines of Apis mellifera honey bees. Methods. To conduct the research, a control and two experimental groups of 60-90 bees each were formed. The bees of the control group were fed 60% sugar syrup + 1 mL of distilled H2O for 28 days. The experimental group of bees D1 received 1 mL of 60% sugar syrup + 1 mL of aqueous suspension containing cells of the L. casei IMV B-7280 strain at a concentration of 1 ∙ 106 CFU/mL every day; experimental group of bees D2, in addition to 1 mL of 60% sugar syrup, received 1 mL of aqueous suspension containing cells of L. plantarum IMV B-7976 strain at a concentration of 1 ∙ 104 CFU/mL. Catalase activity of the whole organism tissues was determined using the ability of hydrogen peroxide to form a stable colored complex with molybdenum salts on a spectrophotometer at a wavelength of 410 nm against water. The amount of protein in the whole organism tissues was determined by the Lowry method. The content of total protein in the body of bees was carried out according to the Kjeldahl method. Determination of the content of individual fractions of soluble proteins of the hemolymph was carried out by the method of vertical electrophoresis in a 7.5% polyacrylamide gel. The relative content of protein fractions was determined using the TotalLab TL120 program and expressed as a percentage of the total pool. To determine the qualitative and quantitative spectrum of the gut microbiota of bees, the hindgut and midgut were sampled (separately) from bees of control and experimental groups. The obtained samples were plated on eight selective solid media for cultivation of different groups of microorganisms. Results. A tendency to increase the catalase activity of bee tissues after 28 days of L. casei IMV B-7280 strain use and a consistently higher activity of this enzyme throughout the experimental period under the action of L. plantarum IMV B-7679 strain was established. In the control group of 28th days, the content of bees and catalase activity remained at a constant level. It was shown that on the 14th day and total protein in the body of bees that received L. casei IMV B-7280 strain increased signifi cantly. Water-soluble fractions of hemolymph proteins were found in bees of both groups: γ-globulins, β-globulins, α2-globulins, and α1-globulins. It should be noted that the albumin fraction was not detected. It has been shown that the hindgut contains a much larger number of microorganisms than the midgut. The use of L. casei IMV B-7280 strain led to an increase in the number of lactic acid bacteria and bifidobacteria in both parts of the gut, as well as to a decrease in the number of staphylococci, streptococci, and microscopic fungi. The use of L. plantarum IMV B-7679 strain had a similar effect, but the changes in the composition of gut microbiome were less pronounced. Conclusions. The use of probiotic strains L. casei IMV B-7280 and L. plantarum IMV B-7679 for feeding bees under the conditions of a laboratory thermostat led to quantitative changes in the composition of the intestinal microbiota of bees, namely an increase in the number of lactic acid bacteria and bifidobacteria, as well as a decrease in the number of some other groups of microorganisms in the gut. Probiotic strains stimulated catalase activity of bee’s body tissues, increased the level of total protein, and did not significantly affect the ratio of hemolymph protein fractions. Останнім часом спостерігається тенденція до використання нових ефективних засобів натурального походження для боротьби з хворобами та покращення здоров’я медоносних бджіл. Також відомо, що добре збалансована структура кишкової мікробіоти медоносних бджіл є основою для їх росту, розвитку, підсилення імунної відповіді та стійкості до інфекцій. Встановлено, що деякі штами молочнокислих бактерій, що мають антибактеріальні, протизапальні та імуномодулювальні властивості, є перспективними для розробки на їх основі пробіотичних препаратів широкого спектру дії. Отже, метою роботи було визначення впливу пробіотичних штамів Laсtobaсillus сasei ІМВ В-7280 і L. plantarum ІМВ B-7679 на активність каталази, вміст білка та білковий профіль гемолімфи, а також спектр мікробіоти різних відділів кишечника медоносних бджіл Apis mellifera. Методи. Для проведення дослідження було сформовано контрольну та дві дослідні групи по 60—90 бджіл у кожній. Бджоли контрольної групи протягом 28 діб отримували підгодівлю з 60 % цукрового сиропу + 1 мл дистильованої H2O. Дослідна група бджіл Д1 щодня отримувала 1 мл 60 % цукрового сиропу + 1 мл водної суспензії клітин штаму L. casei ІМВ В-7280 в концентрації 1 ∙ 106 КУО/мл; дослідна група бджіл Д2 додатково до 1 мл 60 % цукрового сиропу отримувала 1 мл водної суспензії клітин штаму L. plantarum ІМВ В-7976 в концентрації 1 ∙ 104 КУО/ мл. Активність каталази в тканинах організму бджіл визначали за допомогою здатності гідрогенпероксиду утворювати із солями молібдену стійкий кольоровий комплекс на спектрофотометрі при довжині хвилі 410 нм проти води. Кількість білка в тканинах організму бджіл визначали за методом Лоурі. Вміст загального білка в організмі бджіл проводили за методом Кендаля. Визначення вмісту окремих фракцій розчинних білків гемолімфи проводили методом вертикального електрофорезу в 7,5 % поліакриламідному гелі. Відносний вміст білкових фракцій визначали за допомогою програми TotalLab TL120 і виражали у відсотках від загального пулу. Для визначення якісного та кількісного спектру кишкової мікробіоти бджіл проводили забір середнього та заднього кишківника (окремо) від бджіл контрольної та дослідних груп. Отримані зразки висівали на вісім селективних поживних агаризованих середовищ для культивування окремих груп мікроорганізмів. Результати. Встановлено тенденцію до підвищення каталазної активності тканин бджіл за тривалішого (28 діб) застосування штаму L. casei ІМВ В-7280 і стабільно вищої активності цього ензиму впродовж всього дослідного періоду за дії штаму L. plantarum ІМВ B-7679. У контрольній групі бджіл активність каталази залишалася на сталому рівні. Показано, що на 14 та 28 добу достовірно збільшувався вміст загального протеїну в організмі бджіл, які отримували штам L. casei ІМВ В-7280. У бджіл обох груп виявлено водорозчинні фракції білків гемолімфи: γ-глобуліни, β-глобуліни, α2-глобуліни, α1-глобуліни. Варто зазначити, що фракція альбумінів не виявлена. Показано, що задня кишка містить значно більшу загальну кількість мікроорганізмів, ніж середня. Застосування штаму L. casei ІМВ В-7280 призводило до збільшення кількості молочнокислих бактерій та біфідобактерій в обох відділах кишківника, а також до зниження кількості стафілококів, стрептококів та мікроскопічних грибів. Застосування штаму L. plantarum ІМВ B-7679 мало схожий ефект, але зміни у складі мікробіому кишківника були менш виражені. Висновки. Застосування пробіотичних штамів L. casei ІМВ В-7280 і L. plantarum ІМВ B-7679 для підгодівлі бджіл за умов лабораторного термостату приводило до кількісних змін у складі кишкової мікробіоти бджіл, зокрема до збільшення кількості молочнокислих бактерій та біфідобактерій, а також зменшення кількості деяких інших груп мікроорганізмів в кишківнику. Пробіотичні штами стимулювали каталазну активність тканин організму бджіл, підвищували рівень загального білка, але суттєво не впливали на співвідношення білкових фракцій гемолімфи. PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2023-08-16 Article Article application/pdf https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/119 10.15407/microbiolj85.04.046 Mikrobiolohichnyi Zhurnal; Vol. 85 No. 4 (2023): Mikrobiolohichnyi Zhurnal; 46-57 Мікробіологічний журнал; Том 85 № 4 (2023): Мікробіологічний журнал; 46-57 2616-9258 1028-0987 10.15407/microbiolj85.04 en https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/119/26 Copyright (c) 2023 Mikrobiolohichnyi Zhurnal https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0