Xanthomonas fuscans subsp. fuscans — a Pathogen of Small Brown Spot of Legumes

Xanthomonas fuscans subsp. fuscans is known as an obligate phytopathogen — the pathogen of small brown spot of beans that gradually expands the range of host plants and spreads worldwide on legumes. The review provides data on the problems of the pathogen’s systematics and its change depending on th...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2024
Автори: Hnatiuk, T.T., Zhytkevych, N.V., Patyka, V.P., Гнатюк, Т.Т., Житкевич , Н.В., Патика, В.П.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2024
Теми:
Онлайн доступ:https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/129
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Microbiological Journal

Репозитарії

Microbiological Journal
id oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-129
record_format ojs
institution Microbiological Journal
collection OJS
language English
topic Xanthomonas fuscans subsp. fuscans
phytopathogenic bacteria
soybean
bean
small brown spot
tyrosinase
Xanthomonas fuscans subsp. fuscans
фітопатогенна бактерія
соя
квасоля
дрібна коричнева плямистість
тирозиназа
spellingShingle Xanthomonas fuscans subsp. fuscans
phytopathogenic bacteria
soybean
bean
small brown spot
tyrosinase
Xanthomonas fuscans subsp. fuscans
фітопатогенна бактерія
соя
квасоля
дрібна коричнева плямистість
тирозиназа
Hnatiuk, T.T.
Zhytkevych, N.V.
Patyka, V.P.
Гнатюк, Т.Т.
Житкевич , Н.В.
Патика, В.П.
Xanthomonas fuscans subsp. fuscans — a Pathogen of Small Brown Spot of Legumes
topic_facet Xanthomonas fuscans subsp. fuscans
phytopathogenic bacteria
soybean
bean
small brown spot
tyrosinase
Xanthomonas fuscans subsp. fuscans
фітопатогенна бактерія
соя
квасоля
дрібна коричнева плямистість
тирозиназа
format Article
author Hnatiuk, T.T.
Zhytkevych, N.V.
Patyka, V.P.
Гнатюк, Т.Т.
Житкевич , Н.В.
Патика, В.П.
author_facet Hnatiuk, T.T.
Zhytkevych, N.V.
Patyka, V.P.
Гнатюк, Т.Т.
Житкевич , Н.В.
Патика, В.П.
author_sort Hnatiuk, T.T.
title Xanthomonas fuscans subsp. fuscans — a Pathogen of Small Brown Spot of Legumes
title_short Xanthomonas fuscans subsp. fuscans — a Pathogen of Small Brown Spot of Legumes
title_full Xanthomonas fuscans subsp. fuscans — a Pathogen of Small Brown Spot of Legumes
title_fullStr Xanthomonas fuscans subsp. fuscans — a Pathogen of Small Brown Spot of Legumes
title_full_unstemmed Xanthomonas fuscans subsp. fuscans — a Pathogen of Small Brown Spot of Legumes
title_sort xanthomonas fuscans subsp. fuscans — a pathogen of small brown spot of legumes
title_alt Xanthomonas fuscans subsp. fuscans — збудник дрібної коричневої плямистості бобових культур
description Xanthomonas fuscans subsp. fuscans is known as an obligate phytopathogen — the pathogen of small brown spot of beans that gradually expands the range of host plants and spreads worldwide on legumes. The review provides data on the problems of the pathogen’s systematics and its change depending on the new research and improvement of methods for studying biological properties. Historical data on the first stages of isolation of X. fuscans subsp. fuscans from bean and new stages of its spread and isolation from soybean in Ukraine, after which the pathogen moved from the monophage to polyphage status within the same plant family. The importance of X. fuscans subsp. fuscans as a potentially dangerous phytopathogen, as evidenced by the presence of its samples in many collections of living microorganisms in the world and the quarantine status of the pathogen in a number of European countries are underlined. It has been shown that the phytopathogen X. fuscans subsp. fuscans does not differ significantly from other xanthomonads in terms of its cultural, morphological, physiological, and biochemical properties, especially those that cause diseases of leguminous plants. At the same time, the only but the main feature of this bacterial culture is emphasized — the increased amount and activity of the intracellular enzyme tyrosinase, which distinguishes X. fuscans from all other bacterial phytopathogens and not only among xanthomonads. The variants of the stage of synthesis of tyrosinase and melanin in bacteria, due to which the black-brown pigment is formed, and the lack of research on the pathway of tyrosinase synthesis in phytopathogenic bacteria, in particular X. fuscans subsp. fuscans, are analized. The data on genotypic properties of X. fuscans subsp. fuscans, its affinity with other pathogens of the genus Xanthomonas that cause diseases of leguminous plants, and the possible role of the phenomenon of «horizontal gene transfer» in their affinity along with differences in biological properties are considered. The analyzed literature indicates the potential danger of the causative agent of small brown spot of legumes and the need for constant monitoring of the spread and study of its biological properties to develop methods for controling the spread of X. fuscans subsp. fuscans.
publisher PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine
publishDate 2024
url https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/129
work_keys_str_mv AT hnatiuktt xanthomonasfuscanssubspfuscansapathogenofsmallbrownspotoflegumes
AT zhytkevychnv xanthomonasfuscanssubspfuscansapathogenofsmallbrownspotoflegumes
AT patykavp xanthomonasfuscanssubspfuscansapathogenofsmallbrownspotoflegumes
AT gnatûktt xanthomonasfuscanssubspfuscansapathogenofsmallbrownspotoflegumes
AT žitkevičnv xanthomonasfuscanssubspfuscansapathogenofsmallbrownspotoflegumes
AT patikavp xanthomonasfuscanssubspfuscansapathogenofsmallbrownspotoflegumes
AT hnatiuktt xanthomonasfuscanssubspfuscanszbudnikdríbnoíkoričnevoíplâmistostíbobovihkulʹtur
AT zhytkevychnv xanthomonasfuscanssubspfuscanszbudnikdríbnoíkoričnevoíplâmistostíbobovihkulʹtur
AT patykavp xanthomonasfuscanssubspfuscanszbudnikdríbnoíkoričnevoíplâmistostíbobovihkulʹtur
AT gnatûktt xanthomonasfuscanssubspfuscanszbudnikdríbnoíkoričnevoíplâmistostíbobovihkulʹtur
AT žitkevičnv xanthomonasfuscanssubspfuscanszbudnikdríbnoíkoričnevoíplâmistostíbobovihkulʹtur
AT patikavp xanthomonasfuscanssubspfuscanszbudnikdríbnoíkoričnevoíplâmistostíbobovihkulʹtur
first_indexed 2024-09-01T17:43:22Z
last_indexed 2024-09-01T17:43:22Z
_version_ 1809016530570051584
spelling oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-1292024-03-22T16:20:36Z Xanthomonas fuscans subsp. fuscans — a Pathogen of Small Brown Spot of Legumes Xanthomonas fuscans subsp. fuscans — збудник дрібної коричневої плямистості бобових культур Hnatiuk, T.T. Zhytkevych, N.V. Patyka, V.P. Гнатюк, Т.Т. Житкевич , Н.В. Патика, В.П. Xanthomonas fuscans subsp. fuscans phytopathogenic bacteria soybean bean small brown spot tyrosinase Xanthomonas fuscans subsp. fuscans фітопатогенна бактерія соя квасоля дрібна коричнева плямистість тирозиназа Xanthomonas fuscans subsp. fuscans is known as an obligate phytopathogen — the pathogen of small brown spot of beans that gradually expands the range of host plants and spreads worldwide on legumes. The review provides data on the problems of the pathogen’s systematics and its change depending on the new research and improvement of methods for studying biological properties. Historical data on the first stages of isolation of X. fuscans subsp. fuscans from bean and new stages of its spread and isolation from soybean in Ukraine, after which the pathogen moved from the monophage to polyphage status within the same plant family. The importance of X. fuscans subsp. fuscans as a potentially dangerous phytopathogen, as evidenced by the presence of its samples in many collections of living microorganisms in the world and the quarantine status of the pathogen in a number of European countries are underlined. It has been shown that the phytopathogen X. fuscans subsp. fuscans does not differ significantly from other xanthomonads in terms of its cultural, morphological, physiological, and biochemical properties, especially those that cause diseases of leguminous plants. At the same time, the only but the main feature of this bacterial culture is emphasized — the increased amount and activity of the intracellular enzyme tyrosinase, which distinguishes X. fuscans from all other bacterial phytopathogens and not only among xanthomonads. The variants of the stage of synthesis of tyrosinase and melanin in bacteria, due to which the black-brown pigment is formed, and the lack of research on the pathway of tyrosinase synthesis in phytopathogenic bacteria, in particular X. fuscans subsp. fuscans, are analized. The data on genotypic properties of X. fuscans subsp. fuscans, its affinity with other pathogens of the genus Xanthomonas that cause diseases of leguminous plants, and the possible role of the phenomenon of «horizontal gene transfer» in their affinity along with differences in biological properties are considered. The analyzed literature indicates the potential danger of the causative agent of small brown spot of legumes and the need for constant monitoring of the spread and study of its biological properties to develop methods for controling the spread of X. fuscans subsp. fuscans. Xanthomonas fuscans subsp. fuscans, відомий як облігатний фітопатоген — збудник дрібної коричневої плямистості квасолі, поступово розширює коло рослин-хазяїв та розповсюджується по світу на посівах зернобобових. В огляді наведено дані щодо проблем систематики збудника та її змін, в залежності від нових досліджень та вдосконалення методів вивчення біологічних властивостей. Наведено історичні дані про перші етапи виділення X. fuscans subsp. fuscans із квасолі та нові етапи його поширення й ізолювання із сої в Україні, після чого патоген перейшов із статуса монофага до поліфага в межах однієї рослинної родини. Підкреслено значення X. fuscans subsp. fuscans як потенційно небезпечного фітопатогена, про що свідчить наявність його зразків у багатьох колекціях живих мікроорганізмів світу та надання йому статусу карантинного в низці європейських країн. Показано, що фітопатоген X. fuscans subsp. fuscans за культурально-морфологічними та фізіолого-біохімічними властивостями суттєво не відрізняється від інших ксантомонад. При цьому підкреслена єдина, але головна особливість даної бактеріальної культури — підвищена кількість та активність внутріклітинного ферменту тирозинази, що відрізняє Xanthomonas fuscans від усіх інших бактеріальних фітопатогенів і не тільки серед ксантомонад. Висвітлено варіанти етапу синтезу тирозинази та меланінів у бактерій, завдяки яким утворюється чорно-коричневий пігмент та відсутність досліджень шляхів, якими йде синтез тирозинази у фітопатогенних бактерій, зокрема у X. fuscans subsp. fuscans. Наведено дані про генотипові властивості X. fuscans subsp. fuscans, його спорідненість з іншими збудниками роду Xanthomonas, які викликають хвороби зернобобових рослин, та можливу роль у їхніх спорідненості та розбіжностях біологічних властивостей завдяки явищу «горизонтального переносу генів». Проаналізована література свідчить про потенційну небезпечність збудника дрібної коричневої плямистості зернобобових, необхідність постійного спостереження за розповсюдженням і вивчення його біологічних властивостей для розробки методів контролю поширення X. fuscans subsp. fuscans. PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2024-02-23 Article Article application/pdf https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/129 10.15407/microbiolj86.01.057 Mikrobiolohichnyi Zhurnal; Vol. 86 No. 1 (2024): Mikrobiolohichnyi Zhurnal; 57-65 Мікробіологічний журнал; Том 86 № 1 (2024): Мікробіологічний журнал; 57-65 2616-9258 1028-0987 10.15407/microbiolj86.01 en https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/129/51 Copyright (c) 2024 Mikrobiolohichnyi Zhurnal https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0