Distribution, Properties, and Practical Significance of α-Galactosidase

The achievements of modern enzymology have greatly expanded the possibilities of practical use of enzymes, primarily in medicine and the food industry, which is due to their advantages over chemical catalysts: selectivity and stereospecificity of action, the possibility of achieving high rates of co...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2024
Автори: Borzova, N.V., Varbanets, L.D., Борзова, Н.В., Варбанець, Л.Д.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2024
Теми:
Онлайн доступ:https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/151
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Microbiological Journal

Репозитарії

Microbiological Journal
id oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-151
record_format ojs
spelling oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-1512024-04-28T15:29:33Z Distribution, Properties, and Practical Significance of α-Galactosidase Розповсюдженість, властивості та практичне значення α-галактозидази Borzova, N.V. Varbanets, L.D. Борзова, Н.В. Варбанець, Л.Д. α-galactosidase microorganisms distribution properties practical significance α-галактозидаза мікроорганізми розповсюдження властивості використання The achievements of modern enzymology have greatly expanded the possibilities of practical use of enzymes, primarily in medicine and the food industry, which is due to their advantages over chemical catalysts: selectivity and stereospecificity of action, the possibility of achieving high rates of conversion of substrates under relatively mild technological conditions, harmlessness to the environment and humans. The microbial producers have proven themselves as a convenient and economical source of biotechnologically important enzyme preparations of hydrolytic action. One of such enzymes is α-galactosidase, which has the ability to cleave terminal α-linked galactosyl residues from a wide range of natural and synthetic compounds. The review presents data on the spread of the enzyme among different groups of microorganisms and provides a comparative description of their catalytic properties. A range of issues related to the physiological role of the enzyme in plant and animal organisms, localization and functional properties in bacteria and fungi are outlined. The place of α-galactosidase of microorganisms in the modern hierarchical classification of glycosidases is shown. The areas of possible use of the enzyme as an efficient tool for the modification of oligo- and polysaccharides in various industries are described. Досягнення сучасної ензимологіі значно розширили можливості практичного використання ензимів насамперед в медицині та харчовій промисловості, що обумовлено їхніми перевагами над хімічними каталізаторами: вибірковістю та стереоспецифічністю дії, можливістю досягнення високих швидкостей перетворення субстратів за відносно м’яких технологічних умов, нешкідливістю для навколишнього середовища і людини. Мікробні продуценти зарекомендували себе як зручне та економічне джерело біотехнологічно важливих ферментних препаратів гідролітичної дії. Одним з таких ензимів є α-галактозидаза, яка має здатність відщеплювати термінальні α-зв’язані галактозильні залишки від широкого кола природних та синтетичних сполук. В огляді наведені сучасні дані про розповсюдження ензиму в різних групах мікроорганізмів, а також порівняльна характеристика їхніх каталітичних властивостей. Окреслено коло питань, які стосуються фізіологічної ролі ензиму у рослинних і тваринних організмах та локалізації і функціональних властивостей у бактерій і грибів. Показано місце α-галактозидази мікроорганізмів у сучасній ієрархічній класифікації глікозидаз. Описано можливості використання ензиму як тонкого інструменту модифікації оліго- та полісахаридів у різних галузях промисловості. PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2024-04-28 Article Article application/pdf https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/151 10.15407/microbiolj86.02.090 Mikrobiolohichnyi Zhurnal; Vol. 86 No. 2 (2024): Mikrobiolohichnyi Zhurnal; 90-113 Мікробіологічний журнал; Том 86 № 2 (2024): Мікробіологічний журнал; 90-113 2616-9258 1028-0987 10.15407/microbiolj86.02 en https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/151/61 Copyright (c) 2024 Mikrobiolohichnyi Zhurnal https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
institution Microbiological Journal
collection OJS
language English
topic α-galactosidase
microorganisms
distribution
properties
practical significance
α-галактозидаза
мікроорганізми
розповсюдження
властивості
використання
spellingShingle α-galactosidase
microorganisms
distribution
properties
practical significance
α-галактозидаза
мікроорганізми
розповсюдження
властивості
використання
Borzova, N.V.
Varbanets, L.D.
Борзова, Н.В.
Варбанець, Л.Д.
Distribution, Properties, and Practical Significance of α-Galactosidase
topic_facet α-galactosidase
microorganisms
distribution
properties
practical significance
α-галактозидаза
мікроорганізми
розповсюдження
властивості
використання
format Article
author Borzova, N.V.
Varbanets, L.D.
Борзова, Н.В.
Варбанець, Л.Д.
author_facet Borzova, N.V.
Varbanets, L.D.
Борзова, Н.В.
Варбанець, Л.Д.
author_sort Borzova, N.V.
title Distribution, Properties, and Practical Significance of α-Galactosidase
title_short Distribution, Properties, and Practical Significance of α-Galactosidase
title_full Distribution, Properties, and Practical Significance of α-Galactosidase
title_fullStr Distribution, Properties, and Practical Significance of α-Galactosidase
title_full_unstemmed Distribution, Properties, and Practical Significance of α-Galactosidase
title_sort distribution, properties, and practical significance of α-galactosidase
title_alt Розповсюдженість, властивості та практичне значення α-галактозидази
description The achievements of modern enzymology have greatly expanded the possibilities of practical use of enzymes, primarily in medicine and the food industry, which is due to their advantages over chemical catalysts: selectivity and stereospecificity of action, the possibility of achieving high rates of conversion of substrates under relatively mild technological conditions, harmlessness to the environment and humans. The microbial producers have proven themselves as a convenient and economical source of biotechnologically important enzyme preparations of hydrolytic action. One of such enzymes is α-galactosidase, which has the ability to cleave terminal α-linked galactosyl residues from a wide range of natural and synthetic compounds. The review presents data on the spread of the enzyme among different groups of microorganisms and provides a comparative description of their catalytic properties. A range of issues related to the physiological role of the enzyme in plant and animal organisms, localization and functional properties in bacteria and fungi are outlined. The place of α-galactosidase of microorganisms in the modern hierarchical classification of glycosidases is shown. The areas of possible use of the enzyme as an efficient tool for the modification of oligo- and polysaccharides in various industries are described.
publisher PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine
publishDate 2024
url https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/151
work_keys_str_mv AT borzovanv distributionpropertiesandpracticalsignificanceofagalactosidase
AT varbanetsld distributionpropertiesandpracticalsignificanceofagalactosidase
AT borzovanv distributionpropertiesandpracticalsignificanceofagalactosidase
AT varbanecʹld distributionpropertiesandpracticalsignificanceofagalactosidase
AT borzovanv rozpovsûdženístʹvlastivostítapraktičneznačennâagalaktozidazi
AT varbanetsld rozpovsûdženístʹvlastivostítapraktičneznačennâagalaktozidazi
AT borzovanv rozpovsûdženístʹvlastivostítapraktičneznačennâagalaktozidazi
AT varbanecʹld rozpovsûdženístʹvlastivostítapraktičneznačennâagalaktozidazi
first_indexed 2024-09-01T17:43:28Z
last_indexed 2024-09-01T17:43:28Z
_version_ 1809016536319393792