Changes in the Fatty Acid Composition of Corn Seedlings under the Influence of the Microbiological Complex

Orientation of agricultural production to ecological expediency leads to interest in the use of microbial preparations that are able to increase the resistance of plants to negative environmental factors and activate germination processes. This study was conducted with the aim to investigate the inf...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2024
Автори: Melnychuk, T.M., Midyk, S.V., Biliavska, L.O., Makarchuk, O.S., Zhemoida, V.L., Vishovan, Yu.Yu., Loboda, M.I., Skrotsky, S.O., Samkova, O.P., Korniyenko, V.I., Spriazhka, R.O., Мельничук, Т.М., Мідик, С.В., Білявська, Л.О., Макарчук, О.С., Жемойда, В.Л., Вішован, Ю.Ю., Лобода, М.І., Скроцький, С.О., Самкова, О.П., Корнієнко, В.І., Спряжка, Р.О.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2024
Онлайн доступ:https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/187
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Microbiological Journal

Репозитарії

Microbiological Journal
id oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-187
record_format ojs
institution Microbiological Journal
baseUrl_str
datestamp_date 2024-06-26T14:05:19Z
collection OJS
language English
topic_facet corn
Zea mays
lines and hybrid
seeds and seedlings
microbiological complex
sowing properties
fatty acids
кукурудза
Zea mays
лінії і гібрид
насіння і проростки
мікробіологічний комплекс
посівні властивості
жирні кислоти
format Article
author Melnychuk, T.M.
Midyk, S.V.
Biliavska, L.O.
Makarchuk, O.S.
Zhemoida, V.L.
Vishovan, Yu.Yu.
Loboda, M.I.
Skrotsky, S.O.
Samkova, O.P.
Korniyenko, V.I.
Spriazhka, R.O.
Мельничук, Т.М.
Мідик, С.В.
Білявська, Л.О.
Макарчук, О.С.
Жемойда, В.Л.
Вішован, Ю.Ю.
Лобода, М.І.
Скроцький, С.О.
Самкова, О.П.
Корнієнко, В.І.
Спряжка, Р.О.
spellingShingle Melnychuk, T.M.
Midyk, S.V.
Biliavska, L.O.
Makarchuk, O.S.
Zhemoida, V.L.
Vishovan, Yu.Yu.
Loboda, M.I.
Skrotsky, S.O.
Samkova, O.P.
Korniyenko, V.I.
Spriazhka, R.O.
Мельничук, Т.М.
Мідик, С.В.
Білявська, Л.О.
Макарчук, О.С.
Жемойда, В.Л.
Вішован, Ю.Ю.
Лобода, М.І.
Скроцький, С.О.
Самкова, О.П.
Корнієнко, В.І.
Спряжка, Р.О.
Changes in the Fatty Acid Composition of Corn Seedlings under the Influence of the Microbiological Complex
author_facet Melnychuk, T.M.
Midyk, S.V.
Biliavska, L.O.
Makarchuk, O.S.
Zhemoida, V.L.
Vishovan, Yu.Yu.
Loboda, M.I.
Skrotsky, S.O.
Samkova, O.P.
Korniyenko, V.I.
Spriazhka, R.O.
Мельничук, Т.М.
Мідик, С.В.
Білявська, Л.О.
Макарчук, О.С.
Жемойда, В.Л.
Вішован, Ю.Ю.
Лобода, М.І.
Скроцький, С.О.
Самкова, О.П.
Корнієнко, В.І.
Спряжка, Р.О.
author_sort Melnychuk, T.M.
title Changes in the Fatty Acid Composition of Corn Seedlings under the Influence of the Microbiological Complex
title_short Changes in the Fatty Acid Composition of Corn Seedlings under the Influence of the Microbiological Complex
title_full Changes in the Fatty Acid Composition of Corn Seedlings under the Influence of the Microbiological Complex
title_fullStr Changes in the Fatty Acid Composition of Corn Seedlings under the Influence of the Microbiological Complex
title_full_unstemmed Changes in the Fatty Acid Composition of Corn Seedlings under the Influence of the Microbiological Complex
title_sort changes in the fatty acid composition of corn seedlings under the influence of the microbiological complex
title_alt Зміни жирнокислотного складу проростків кукурудзи за впливу мікробіологічного комплексу
description Orientation of agricultural production to ecological expediency leads to interest in the use of microbial preparations that are able to increase the resistance of plants to negative environmental factors and activate germination processes. This study was conducted with the aim to investigate the influence of a microbiological complex on the sowing properties of seeds and the fatty acid composition of seedlings of different breeding samples of corn. Methods. Corn seeds of two lines 1-Ak026 and 2-Ak033 and their simple interline hybrid, which is the parent component of the three-line hybrid NUBiSe included in the State Register of plant varieties suitable for distribution in Ukraine, were used for the research. Seed inoculation was carried out with a microbial complex, which contained biological preparations Sporazyn, Avercom, and Phytovit. Seedlings from the seeds of the corresponding corn samples not treated with the microbial complex served as controls. The fatty acid composition of lipids was determined in the biological material of corn seedlings of different variants of the experiment. The Folch method was used to extract fats from plant material. Hydrolysis and methylation of fatty acids of lipids obtained from corn seedlings was carried out according to DSTU ISO 5509-2002. Fatty acids were detected and identified by gas chromatography. The quantity of fatty acids was calculated by the method of internal normalization in percentages. Results. The influence of the microbiological complex on the quantitative and qualitative composition of fatty acids of the lipid complex of corn seedlings was established, which depended on the breeding sample. In the process of research, 22 fatty acids were detected and quantitatively identified in corn seedlings. In the seedlings of lines 1-Ak033 and 2-Ak033, 20 and 19 of them were found, respectively, and in the hybrid – 18. The highest percentage content (more than 90 %) was revealed for palmitic (C16:0), oleic (C18:1n9c), and linoleic (C18:2ω6c) fatty acids. The use of the microbial complex made it possible to detect the fatty acids in line 1 and the hybrid that were not detected in the samples without inoculation. Conclusions. The study of the fatty acid composition of the microbial preparation Sporazyn revealed the highest content of unsaturated fatty acids (67.47 %) and the ratio of saturated to unsaturated (0.48). The use of microbiological preparations on corn seeds increased the activity of the germination processes, which led to the improvement of sowing properties and changes in the fatty acid composition of the lipid complex of seedlings of various breeding forms of Zea mays.
publisher PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine
publishDate 2024
url https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/187
work_keys_str_mv AT melnychuktm changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT midyksv changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT biliavskalo changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT makarchukos changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT zhemoidavl changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT vishovanyuyu changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT lobodami changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT skrotskyso changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT samkovaop changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT korniyenkovi changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT spriazhkaro changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT melʹničuktm changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT mídiksv changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT bílâvsʹkalo changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT makarčukos changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT žemojdavl changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT víšovanûû changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT lobodamí changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT skrocʹkijso changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT samkovaop changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT korníênkoví changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT sprâžkaro changesinthefattyacidcompositionofcornseedlingsundertheinfluenceofthemicrobiologicalcomplex
AT melnychuktm zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT midyksv zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT biliavskalo zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT makarchukos zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT zhemoidavl zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT vishovanyuyu zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT lobodami zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT skrotskyso zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT samkovaop zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT korniyenkovi zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT spriazhkaro zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT melʹničuktm zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT mídiksv zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT bílâvsʹkalo zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT makarčukos zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT žemojdavl zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT víšovanûû zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT lobodamí zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT skrocʹkijso zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT samkovaop zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT korníênkoví zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
AT sprâžkaro zmínižirnokislotnogoskladuprorostkívkukurudzizavplivumíkrobíologíčnogokompleksu
first_indexed 2025-07-17T12:21:25Z
last_indexed 2025-07-17T12:21:25Z
_version_ 1837896707038248960
spelling oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-1872024-06-26T14:05:19Z Changes in the Fatty Acid Composition of Corn Seedlings under the Influence of the Microbiological Complex Зміни жирнокислотного складу проростків кукурудзи за впливу мікробіологічного комплексу Melnychuk, T.M. Midyk, S.V. Biliavska, L.O. Makarchuk, O.S. Zhemoida, V.L. Vishovan, Yu.Yu. Loboda, M.I. Skrotsky, S.O. Samkova, O.P. Korniyenko, V.I. Spriazhka, R.O. Мельничук, Т.М. Мідик, С.В. Білявська, Л.О. Макарчук, О.С. Жемойда, В.Л. Вішован, Ю.Ю. Лобода, М.І. Скроцький, С.О. Самкова, О.П. Корнієнко, В.І. Спряжка, Р.О. corn Zea mays lines and hybrid seeds and seedlings microbiological complex sowing properties fatty acids кукурудза Zea mays лінії і гібрид насіння і проростки мікробіологічний комплекс посівні властивості жирні кислоти Orientation of agricultural production to ecological expediency leads to interest in the use of microbial preparations that are able to increase the resistance of plants to negative environmental factors and activate germination processes. This study was conducted with the aim to investigate the influence of a microbiological complex on the sowing properties of seeds and the fatty acid composition of seedlings of different breeding samples of corn. Methods. Corn seeds of two lines 1-Ak026 and 2-Ak033 and their simple interline hybrid, which is the parent component of the three-line hybrid NUBiSe included in the State Register of plant varieties suitable for distribution in Ukraine, were used for the research. Seed inoculation was carried out with a microbial complex, which contained biological preparations Sporazyn, Avercom, and Phytovit. Seedlings from the seeds of the corresponding corn samples not treated with the microbial complex served as controls. The fatty acid composition of lipids was determined in the biological material of corn seedlings of different variants of the experiment. The Folch method was used to extract fats from plant material. Hydrolysis and methylation of fatty acids of lipids obtained from corn seedlings was carried out according to DSTU ISO 5509-2002. Fatty acids were detected and identified by gas chromatography. The quantity of fatty acids was calculated by the method of internal normalization in percentages. Results. The influence of the microbiological complex on the quantitative and qualitative composition of fatty acids of the lipid complex of corn seedlings was established, which depended on the breeding sample. In the process of research, 22 fatty acids were detected and quantitatively identified in corn seedlings. In the seedlings of lines 1-Ak033 and 2-Ak033, 20 and 19 of them were found, respectively, and in the hybrid – 18. The highest percentage content (more than 90 %) was revealed for palmitic (C16:0), oleic (C18:1n9c), and linoleic (C18:2ω6c) fatty acids. The use of the microbial complex made it possible to detect the fatty acids in line 1 and the hybrid that were not detected in the samples without inoculation. Conclusions. The study of the fatty acid composition of the microbial preparation Sporazyn revealed the highest content of unsaturated fatty acids (67.47 %) and the ratio of saturated to unsaturated (0.48). The use of microbiological preparations on corn seeds increased the activity of the germination processes, which led to the improvement of sowing properties and changes in the fatty acid composition of the lipid complex of seedlings of various breeding forms of Zea mays. Орієнтація сільськогосподарського виробництва на екологічну доцільність зумовлює інтерес до використання мікробних препаратів, які здатні підвищувати стійкість рослин до негативних чинників навколишнього середовища та активізувати процеси проростання. Цей експеримент був проведений з метою вивчення впливу мікробного комплексу на посівні властивості насіння та жирнокислотний склад проростків різних селекційних зразків кукурудзи. Методи. Для дослідження використано насіння кукурудзи двох ліній 1-Ак026 і 2-Ак033 та їх простого міжлінійного гібриду, який є материнським компонентом трилінійного гібриду НУБіСел, занесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Інокуляцію насіння здійснювали мікробним комплексом, до складу якого увійшли біопрепарати споразин, аверком та фітовіт. Контролем слугували проростки з необробленого мікробним комплексом насіння відповідних зразків кукурудзи. У біологічному матеріалі проростків кукурудзи різних варіантів досліду визначали жирнокислотний склад ліпідів. Для виділення жиру з рослинного матеріалу застосували метод Фолча. Гідроліз та метилювання жирних кислот ліпідів, отриманих із проростків кукурудзи, проводили згідно з ДСТУ ISO 5509-2002. Виявлення та ідентифікування жирних кислот проводили методом газової хроматографії (GC). Обрахунок кількості жирних кислот здійснювали методом внутрішньої нормалізації у відсотках. Результати. Встановлено вплив мікробіологічного комплексу на кількісний і якісний склад жирних кислот ліпідного комплексу проростків кукурудзи, який залежав від селекційного зразка. У процесі досліджень у проростках кукурудзи виявлено та кількісно ідентифіковано 22 жирнi кислоти. У проростках ліній 1-Ак033 і 2-Ак033 їх виявлено відповідно 20 і 19, у гібриду – 18. Найвищий відсотковий вміст (більше 90%) припадає на пальмітинову (С16:0), олеїнову (С18:1n9c) та лінолеву (C18: 2ω6c) жирні кислоти. Застосування мікробного комплексу дозволило виявити у лінії 1 та гібриду жирні кислоти, які не встановлені у зразках без інокуляції. Висновки. Дослідження жирнокислотного складу мікробного препарату споразину виявило найбільший вміст ненасичених жирних кислот (67,47%) і співвідношення насичених до ненасичених склало 0,48. Застосування мікробіологічних препаратів на насінні кукурудзи підвищувало активність процесів його проростання, що позначилось на покращенні посівних властивостей та змінах у жирнокислотному складі ліпідного комплексу проростків різних селекційних форм Zea mays. PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2024-06-22 Article Article application/pdf https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/187 10.15407/microbiolj86.03.040 Mikrobiolohichnyi Zhurnal; Vol. 86 No. 3 (2024): Mikrobiolohichnyi Zhurnal; 40-50 Мікробіологічний журнал; Том 86 № 3 (2024): Мікробіологічний журнал; 40-50 2616-9258 1028-0987 10.15407/microbiolj86.03 en https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/187/68 Copyright (c) 2024 Mikrobiolohichnyi Zhurnal https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0