The Influence of Azotobacter vinelandii IMV B-7076 on the Buckwheat Development and Exometabolite Composition in the Root Zone

During the growth and development of plants, a large quantity of root exudates is released into the rhizosphere, forming a microbiome capable of stimulating plant growth and productivity. The application of microbial preparations will be the cornerstone of soil improvement and obtaining high-quality...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2024
Автори: Kurdish, I.K., Chobotarov, A.Yu., Brovarska, O.S., Parkhomenko, N.Y., Chobotarova, V.V., Курдиш, І.К., Чоботарьов, А.Ю., Броварська, О.С., Пархоменко, Н.Й., Чоботарьова, В.В.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2024
Онлайн доступ:https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/243
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Microbiological Journal

Репозитарії

Microbiological Journal
id oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-243
record_format ojs
institution Microbiological Journal
baseUrl_str
datestamp_date 2024-11-07T17:05:22Z
collection OJS
language English
topic_facet Azotobacter vinelandii IMV B-7076
buckwheat plants
morphometric indicators
content of photosynthetic pigments
protein
carbohydrates
phenolic compounds
Azotobacter vinelandii ІМВ В-7076
рослини гречки
морфометричні показники
вміст фотосинтетичних пігментів
білок
вуглеводи
фенольні сполуки
format Article
author Kurdish, I.K.
Chobotarov, A.Yu.
Brovarska, O.S.
Parkhomenko, N.Y.
Chobotarova, V.V.
Курдиш, І.К.
Чоботарьов, А.Ю.
Броварська, О.С.
Пархоменко, Н.Й.
Чоботарьова, В.В.
spellingShingle Kurdish, I.K.
Chobotarov, A.Yu.
Brovarska, O.S.
Parkhomenko, N.Y.
Chobotarova, V.V.
Курдиш, І.К.
Чоботарьов, А.Ю.
Броварська, О.С.
Пархоменко, Н.Й.
Чоботарьова, В.В.
The Influence of Azotobacter vinelandii IMV B-7076 on the Buckwheat Development and Exometabolite Composition in the Root Zone
author_facet Kurdish, I.K.
Chobotarov, A.Yu.
Brovarska, O.S.
Parkhomenko, N.Y.
Chobotarova, V.V.
Курдиш, І.К.
Чоботарьов, А.Ю.
Броварська, О.С.
Пархоменко, Н.Й.
Чоботарьова, В.В.
author_sort Kurdish, I.K.
title The Influence of Azotobacter vinelandii IMV B-7076 on the Buckwheat Development and Exometabolite Composition in the Root Zone
title_short The Influence of Azotobacter vinelandii IMV B-7076 on the Buckwheat Development and Exometabolite Composition in the Root Zone
title_full The Influence of Azotobacter vinelandii IMV B-7076 on the Buckwheat Development and Exometabolite Composition in the Root Zone
title_fullStr The Influence of Azotobacter vinelandii IMV B-7076 on the Buckwheat Development and Exometabolite Composition in the Root Zone
title_full_unstemmed The Influence of Azotobacter vinelandii IMV B-7076 on the Buckwheat Development and Exometabolite Composition in the Root Zone
title_sort influence of azotobacter vinelandii imv b-7076 on the buckwheat development and exometabolite composition in the root zone
title_alt Вплив Azotobacter vinelandii ІМВ В-7076 на розвиток гречки та склад екзометаболітів у кореневій зоні
description During the growth and development of plants, a large quantity of root exudates is released into the rhizosphere, forming a microbiome capable of stimulating plant growth and productivity. The application of microbial preparations will be the cornerstone of soil improvement and obtaining high-quality plant products. The aim of this study was to determine the influence of Azotobacter vinelandii IMV B-7076, a component of the highly effective complex bacterial preparation Azogran, on the buckwheat development and exometabolite composition in the root zone. Methods. The effect of azotobacter on the growth of buckwheat plants and their exometabolite synthesis was investigated during a 14-day cultivation period in a Farreus medium under phytotron conditions. The content of photosynthetic pigments in plant leaves was determined using spectrophotometric methods. The protein content in the medium was determined by the Bradford method, carbohydrates by their interaction with phenol and sulfuric acid, and phenols by the Folin-Chokalteu reagent. Results. It was found that the cultivation of buckwheat in a medium with azotobacter significantly stimulated the growth activity of plants and the content of chlorophyll a in their leaves. Under these conditions, the content of chlorophyll b and carotenoids in buckwheat leaves increased less noticeably. During the 14-day cultivation of plants in a medium containing 107 CFU/mL of these bacteria, the protein content increased by 110.4% compared to the control, phenolic compounds by 48.8%, and carbohydrates by 266.4%. Conclusions. Azotobacter vinelandii IMV B-7076 noticeably improves the growth of buckwheat, increases the concentration of exometabolites in the medium during hydroponic cultivation.
publisher PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine
publishDate 2024
url https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/243
work_keys_str_mv AT kurdishik theinfluenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT chobotarovayu theinfluenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT brovarskaos theinfluenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT parkhomenkony theinfluenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT chobotarovavv theinfluenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT kurdišík theinfluenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT čobotarʹovaû theinfluenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT brovarsʹkaos theinfluenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT parhomenkonj theinfluenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT čobotarʹovavv theinfluenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT kurdishik vplivazotobactervinelandiiímvv7076narozvitokgrečkitaskladekzometabolítívukorenevíjzoní
AT chobotarovayu vplivazotobactervinelandiiímvv7076narozvitokgrečkitaskladekzometabolítívukorenevíjzoní
AT brovarskaos vplivazotobactervinelandiiímvv7076narozvitokgrečkitaskladekzometabolítívukorenevíjzoní
AT parkhomenkony vplivazotobactervinelandiiímvv7076narozvitokgrečkitaskladekzometabolítívukorenevíjzoní
AT chobotarovavv vplivazotobactervinelandiiímvv7076narozvitokgrečkitaskladekzometabolítívukorenevíjzoní
AT kurdišík vplivazotobactervinelandiiímvv7076narozvitokgrečkitaskladekzometabolítívukorenevíjzoní
AT čobotarʹovaû vplivazotobactervinelandiiímvv7076narozvitokgrečkitaskladekzometabolítívukorenevíjzoní
AT brovarsʹkaos vplivazotobactervinelandiiímvv7076narozvitokgrečkitaskladekzometabolítívukorenevíjzoní
AT parhomenkonj vplivazotobactervinelandiiímvv7076narozvitokgrečkitaskladekzometabolítívukorenevíjzoní
AT čobotarʹovavv vplivazotobactervinelandiiímvv7076narozvitokgrečkitaskladekzometabolítívukorenevíjzoní
AT kurdishik influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT chobotarovayu influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT brovarskaos influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT parkhomenkony influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT chobotarovavv influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT kurdišík influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT čobotarʹovaû influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT brovarsʹkaos influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT parhomenkonj influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
AT čobotarʹovavv influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthebuckwheatdevelopmentandexometabolitecompositionintherootzone
first_indexed 2024-12-15T20:57:39Z
last_indexed 2024-12-15T20:57:53Z
_version_ 1818658934677831680
spelling oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-2432024-11-07T17:05:22Z The Influence of Azotobacter vinelandii IMV B-7076 on the Buckwheat Development and Exometabolite Composition in the Root Zone Вплив Azotobacter vinelandii ІМВ В-7076 на розвиток гречки та склад екзометаболітів у кореневій зоні Kurdish, I.K. Chobotarov, A.Yu. Brovarska, O.S. Parkhomenko, N.Y. Chobotarova, V.V. Курдиш, І.К. Чоботарьов, А.Ю. Броварська, О.С. Пархоменко, Н.Й. Чоботарьова, В.В. Azotobacter vinelandii IMV B-7076 buckwheat plants morphometric indicators content of photosynthetic pigments protein carbohydrates phenolic compounds Azotobacter vinelandii ІМВ В-7076 рослини гречки морфометричні показники вміст фотосинтетичних пігментів білок вуглеводи фенольні сполуки During the growth and development of plants, a large quantity of root exudates is released into the rhizosphere, forming a microbiome capable of stimulating plant growth and productivity. The application of microbial preparations will be the cornerstone of soil improvement and obtaining high-quality plant products. The aim of this study was to determine the influence of Azotobacter vinelandii IMV B-7076, a component of the highly effective complex bacterial preparation Azogran, on the buckwheat development and exometabolite composition in the root zone. Methods. The effect of azotobacter on the growth of buckwheat plants and their exometabolite synthesis was investigated during a 14-day cultivation period in a Farreus medium under phytotron conditions. The content of photosynthetic pigments in plant leaves was determined using spectrophotometric methods. The protein content in the medium was determined by the Bradford method, carbohydrates by their interaction with phenol and sulfuric acid, and phenols by the Folin-Chokalteu reagent. Results. It was found that the cultivation of buckwheat in a medium with azotobacter significantly stimulated the growth activity of plants and the content of chlorophyll a in their leaves. Under these conditions, the content of chlorophyll b and carotenoids in buckwheat leaves increased less noticeably. During the 14-day cultivation of plants in a medium containing 107 CFU/mL of these bacteria, the protein content increased by 110.4% compared to the control, phenolic compounds by 48.8%, and carbohydrates by 266.4%. Conclusions. Azotobacter vinelandii IMV B-7076 noticeably improves the growth of buckwheat, increases the concentration of exometabolites in the medium during hydroponic cultivation. У процесі росту і розвитку рослини виділяють в кореневу зону велику кількість кореневих ексудатів, за рахунок чого формується мікробіом ризосфери, який здатний стимулювати ріст і продуктивність рослин. Застосування мікробних препаратів стає основою оздоровлення грунтів, отримання високоякісної рослинної продукції. Метою даної роботи було визначити вплив Azotobacter vinelandii ІМВ В-7076, компонента високоефективного комплексного бактеріального препарату Азогран, на розвиток рослин гречки та склад екзометаболітів у кореневій зоні. Методи. Вплив азотобактера на ріст рослин гречки та синтез нею екзометаболітів досліджували при її вирощуванні впродовж 14 діб в середовищі Фарреуса в умовах фітотрону. Вміст у листі рослин фотосинтетичних пігментів визначали спектрофотометричним методом. Вміст білку в середовищі визначали методом Bredford, вуглеводів – за взаємодією їх з фенолом і сірчаною кислотою, а фенолів – з допомогою реактиву Фоліна-Чокальтеу. Результати. Встановлено, що вирощування гречки в середовищі з азотобактером значно стимулювало ростову активність рослин, вміст в їх листі хлорофілу а. За цих умов вміст у листі гречки хлорофілу b і каротиноїдів зростав менш помітно. При вирощуванні рослин протягом 14 діб у середовищі, що містило 107 кл/мл цих бактерій, вміст білку в ньому зростав, у порівнянні з контролем, на 110,4%, фенольних сполук – на 48,8%, а вуглеводів – на 266,4%. Висновки. A. vinelandii ІМВ В-7076 помітно покращує ріст гречки, підвищує концентрацію екзометаболітів у середовищі при її гідропонному вирощуванні. PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2024-10-31 Article Article application/pdf https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/243 10.15407/microbiolj86.05.039 Mikrobiolohichnyi Zhurnal; Vol. 86 No. 5 (2024): Mikrobiolohichnyi Zhurnal; 39-46 Мікробіологічний журнал; Том 86 № 5 (2024): Мікробіологічний журнал; 39-46 2616-9258 1028-0987 10.15407/microbiolj86.05 en https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/243/88 Copyright (c) 2024 Mikrobiolohichnyi Zhurnal https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0