Effect of Different Doses of Ge Citrate and Probiotic Lactobacillus casei B-7280 on the Phospholipid Composition of Bees Tissues

Aim. To investigate changes in the phospholipid composition of bee body tissues under the influence of the lyophilized probiotic strain Lactobacillus casei IMV B-7280 in combination with nanotechnological Ge citrate in laboratory conditions. Methods. The research was conducted on honey bees of the C...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2025
Автори: Pylypets, A.Z., Kovalchuk, I.I., Babenko, L.P., Fedoruk, R.S., Khymynets, T.M., Tsap, M.M., Romanovyсh, M.M., Androshulik, R.L., Zhylikhovska, T.V., Пилипець, А.З., Ковальчук, І.І., Бабенко, Л.П., Федорук, Р.С., Химинець, Т.М., Цап, М.М., Романович, M.M., Андрошулік, Р.Л., Жиліховська, Т.В.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2025
Онлайн доступ:https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/287
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Microbiological Journal

Репозитарії

Microbiological Journal
id oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-287
record_format ojs
institution Microbiological Journal
baseUrl_str
datestamp_date 2025-02-28T13:23:28Z
collection OJS
language English
topic_facet honey bees
body tissues
nanotechnological Ge citrate
probiotic
phospholipids
медоносні бджоли
тканини організму
Ge цитрат нанотехнологічний
пробіотик
фосфоліпіди
format Article
author Pylypets, A.Z.
Kovalchuk, I.I.
Babenko, L.P.
Fedoruk, R.S.
Khymynets, T.M.
Tsap, M.M.
Romanovyсh, M.M.
Androshulik, R.L.
Zhylikhovska, T.V.
Пилипець, А.З.
Ковальчук, І.І.
Бабенко, Л.П.
Федорук, Р.С.
Химинець, Т.М.
Цап, М.М.
Романович, M.M.
Андрошулік, Р.Л.
Жиліховська, Т.В.
spellingShingle Pylypets, A.Z.
Kovalchuk, I.I.
Babenko, L.P.
Fedoruk, R.S.
Khymynets, T.M.
Tsap, M.M.
Romanovyсh, M.M.
Androshulik, R.L.
Zhylikhovska, T.V.
Пилипець, А.З.
Ковальчук, І.І.
Бабенко, Л.П.
Федорук, Р.С.
Химинець, Т.М.
Цап, М.М.
Романович, M.M.
Андрошулік, Р.Л.
Жиліховська, Т.В.
Effect of Different Doses of Ge Citrate and Probiotic Lactobacillus casei B-7280 on the Phospholipid Composition of Bees Tissues
author_facet Pylypets, A.Z.
Kovalchuk, I.I.
Babenko, L.P.
Fedoruk, R.S.
Khymynets, T.M.
Tsap, M.M.
Romanovyсh, M.M.
Androshulik, R.L.
Zhylikhovska, T.V.
Пилипець, А.З.
Ковальчук, І.І.
Бабенко, Л.П.
Федорук, Р.С.
Химинець, Т.М.
Цап, М.М.
Романович, M.M.
Андрошулік, Р.Л.
Жиліховська, Т.В.
author_sort Pylypets, A.Z.
title Effect of Different Doses of Ge Citrate and Probiotic Lactobacillus casei B-7280 on the Phospholipid Composition of Bees Tissues
title_short Effect of Different Doses of Ge Citrate and Probiotic Lactobacillus casei B-7280 on the Phospholipid Composition of Bees Tissues
title_full Effect of Different Doses of Ge Citrate and Probiotic Lactobacillus casei B-7280 on the Phospholipid Composition of Bees Tissues
title_fullStr Effect of Different Doses of Ge Citrate and Probiotic Lactobacillus casei B-7280 on the Phospholipid Composition of Bees Tissues
title_full_unstemmed Effect of Different Doses of Ge Citrate and Probiotic Lactobacillus casei B-7280 on the Phospholipid Composition of Bees Tissues
title_sort effect of different doses of ge citrate and probiotic lactobacillus casei b-7280 on the phospholipid composition of bees tissues
title_alt Вплив різних доз Ge цитрату та пробіотика Lactobacillus casei B-7280 на фосфоліпідний склад тканин організму бджіл
description Aim. To investigate changes in the phospholipid composition of bee body tissues under the influence of the lyophilized probiotic strain Lactobacillus casei IMV B-7280 in combination with nanotechnological Ge citrate in laboratory conditions. Methods. The research was conducted on honey bees of the Carpathian breed. Bees of the control group were fed with 60% sugar syrup in the amount of 1 cm3/group/day. Experimental 1 group of bees (E 1), in addition to 1 cm3 of sugar syrup, received 0.1 μg of Ge in the form of nanotechnological citrate and a solution of the probiotic L. casei B-7280 at a concentration of 106 CFU/cm3; experimental group 2 of bees (E 2), in addition to 1 cm3 of sugar syrup, received 0.2 μg of Ge in the form of citrate and L. casei B-7280 at a concentration of 106 CFU/cm3. Drinking sugar syrup, Ge citrate, and probiotics  lasted 34 days. In the preparatory period  and at the end of the experimental period, live bees were selected from the control and experimental groups for physiological and biochemical studies to determine the content of total phospholipids and the ratios of their classes in tissue homogenates of the entire organism. The content of total phospholipids was determined by the amount of inorganic phosphorus in the lipid extract. Thin-layer chromatography on silica gel was used to separate phospholipids. Rf values identified individual phospholipids. Quantitative analysis of phospholipid subclasses was performed using the TotalLab software, which was expressed as a percentage of total content. Results. The research results showed that in the homogenates of bee body tissues in the research groups, an increase in the content of total phospholipids was established relative to the preparatory period. In the fractional composition of phospholipids, an increase in the content of phosphatidylethanolamine and phosphatidylcholine was established in the tissues of bees of  groups E 1 and E 2 concerning the preparatory period. An increase in the content of phosphatidylethanolamine and phosphatidylcholine and a decrease in phosphatidylinositol in body tissue lipids of group E 2 compared to the control group were noted. A decrease in the content of phosphatidylinositol in the tissues of group E 2 bees relative to the preparatory period was also established. The content of sphingomyelin and lysophosphatidylcholine decreased in tissue lipids of bees of groups E 1 and E 2 as compared to the preparatory period. The use of lactobacillus casei strain B-7280 and Ge citrate led to an increase in the number of lactobacilli and bifidobacteria in both parts of the intestine, as well as to a decrease in the number of staphylococci, streptococci, and microscopic fungi. Conclusions. Nanotechnological Ge citrate and probiotic L.casei in the applied doses under the conditions of their feeding with sugar syrup in a laboratory thermostat for 34 days show a dose-dependent biological effect on honey bees by increasing the content of total phospholipids and changing the ratios of individual subclasses of phospholipids. However, it also indicates a shift in the spectrum of different fractions of phospholipids to a decrease in the content of hard-to-oxidize lysophosphatidylcholine and sphingomyelin while increasing easy-to-oxidize phosphatidylcholine and phosphatidylethanolamine, which may indicate stabilization of compensatory mechanisms for supporting cell membranes. The use of Lactobacillus casei B-7280 and Ge citrate for feeding bees under the conditions of the laboratory thermostat led to quantitative changes in the composition of the intestinal microbiota of bees, in particular to an increase in the number of lactic acid bacteria and bifidobacteria, as well as a decrease in the number of some other groups of microorganisms in the intestine.
publisher PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine
publishDate 2025
url https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/287
work_keys_str_mv AT pylypetsaz effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT kovalchukii effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT babenkolp effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT fedorukrs effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT khymynetstm effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT tsapmm effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT romanovyshmm effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT androshulikrl effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT zhylikhovskatv effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT pilipecʹaz effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT kovalʹčukíí effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT babenkolp effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT fedorukrs effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT himinecʹtm effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT capmm effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT romanovičmm effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT androšulíkrl effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT žilíhovsʹkatv effectofdifferentdosesofgecitrateandprobioticlactobacilluscaseib7280onthephospholipidcompositionofbeestissues
AT pylypetsaz vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT kovalchukii vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT babenkolp vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT fedorukrs vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT khymynetstm vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT tsapmm vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT romanovyshmm vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT androshulikrl vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT zhylikhovskatv vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT pilipecʹaz vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT kovalʹčukíí vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT babenkolp vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT fedorukrs vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT himinecʹtm vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT capmm vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT romanovičmm vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT androšulíkrl vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
AT žilíhovsʹkatv vplivríznihdozgecitratutaprobíotikalactobacilluscaseib7280nafosfolípídnijskladtkaninorganízmubdžíl
first_indexed 2025-02-26T04:08:29Z
last_indexed 2025-03-01T04:15:24Z
_version_ 1827356502426386432
spelling oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-2872025-02-28T13:23:28Z Effect of Different Doses of Ge Citrate and Probiotic Lactobacillus casei B-7280 on the Phospholipid Composition of Bees Tissues Вплив різних доз Ge цитрату та пробіотика Lactobacillus casei B-7280 на фосфоліпідний склад тканин організму бджіл Pylypets, A.Z. Kovalchuk, I.I. Babenko, L.P. Fedoruk, R.S. Khymynets, T.M. Tsap, M.M. Romanovyсh, M.M. Androshulik, R.L. Zhylikhovska, T.V. Пилипець, А.З. Ковальчук, І.І. Бабенко, Л.П. Федорук, Р.С. Химинець, Т.М. Цап, М.М. Романович, M.M. Андрошулік, Р.Л. Жиліховська, Т.В. honey bees body tissues nanotechnological Ge citrate probiotic phospholipids медоносні бджоли тканини організму Ge цитрат нанотехнологічний пробіотик фосфоліпіди Aim. To investigate changes in the phospholipid composition of bee body tissues under the influence of the lyophilized probiotic strain Lactobacillus casei IMV B-7280 in combination with nanotechnological Ge citrate in laboratory conditions. Methods. The research was conducted on honey bees of the Carpathian breed. Bees of the control group were fed with 60% sugar syrup in the amount of 1 cm3/group/day. Experimental 1 group of bees (E 1), in addition to 1 cm3 of sugar syrup, received 0.1 μg of Ge in the form of nanotechnological citrate and a solution of the probiotic L. casei B-7280 at a concentration of 106 CFU/cm3; experimental group 2 of bees (E 2), in addition to 1 cm3 of sugar syrup, received 0.2 μg of Ge in the form of citrate and L. casei B-7280 at a concentration of 106 CFU/cm3. Drinking sugar syrup, Ge citrate, and probiotics  lasted 34 days. In the preparatory period  and at the end of the experimental period, live bees were selected from the control and experimental groups for physiological and biochemical studies to determine the content of total phospholipids and the ratios of their classes in tissue homogenates of the entire organism. The content of total phospholipids was determined by the amount of inorganic phosphorus in the lipid extract. Thin-layer chromatography on silica gel was used to separate phospholipids. Rf values identified individual phospholipids. Quantitative analysis of phospholipid subclasses was performed using the TotalLab software, which was expressed as a percentage of total content. Results. The research results showed that in the homogenates of bee body tissues in the research groups, an increase in the content of total phospholipids was established relative to the preparatory period. In the fractional composition of phospholipids, an increase in the content of phosphatidylethanolamine and phosphatidylcholine was established in the tissues of bees of  groups E 1 and E 2 concerning the preparatory period. An increase in the content of phosphatidylethanolamine and phosphatidylcholine and a decrease in phosphatidylinositol in body tissue lipids of group E 2 compared to the control group were noted. A decrease in the content of phosphatidylinositol in the tissues of group E 2 bees relative to the preparatory period was also established. The content of sphingomyelin and lysophosphatidylcholine decreased in tissue lipids of bees of groups E 1 and E 2 as compared to the preparatory period. The use of lactobacillus casei strain B-7280 and Ge citrate led to an increase in the number of lactobacilli and bifidobacteria in both parts of the intestine, as well as to a decrease in the number of staphylococci, streptococci, and microscopic fungi. Conclusions. Nanotechnological Ge citrate and probiotic L.casei in the applied doses under the conditions of their feeding with sugar syrup in a laboratory thermostat for 34 days show a dose-dependent biological effect on honey bees by increasing the content of total phospholipids and changing the ratios of individual subclasses of phospholipids. However, it also indicates a shift in the spectrum of different fractions of phospholipids to a decrease in the content of hard-to-oxidize lysophosphatidylcholine and sphingomyelin while increasing easy-to-oxidize phosphatidylcholine and phosphatidylethanolamine, which may indicate stabilization of compensatory mechanisms for supporting cell membranes. The use of Lactobacillus casei B-7280 and Ge citrate for feeding bees under the conditions of the laboratory thermostat led to quantitative changes in the composition of the intestinal microbiota of bees, in particular to an increase in the number of lactic acid bacteria and bifidobacteria, as well as a decrease in the number of some other groups of microorganisms in the intestine. Мета. Дослідити в лабораторних умовах зміни фосфоліпідного складу тканин організму бджіл за впливу ліофілізованого пробіотичного штаму Lactobacillus casei IMV B-7280 у поєднанні з нанотехнологічним Ge цитратом. Методи. Дослідження проведено на медоносних бджолах карпатської породи. Бджоли контрольної групи отримували підгодівлю з 60 % цукрового сиропу в кількості 1 см3/групу/добу. Експериментальна  група бджіл 1 (E 1), додатково до 1 см3 цукрового сиропу, отримувала 0,1 мкг Ge у вигляді нанотехнологічного цитрату і розчин пробіотика L. casei В-7280 у концентрації 106 КУО/см3; експерриментальна група E 2 – додатково до 1 см3 цукрового сиропу додавали  0,2 мкг Ge у вигляді цитрату і L. casei В-7280 у концентрації 106 КУО/см3. Тривалість випоювання цукрового сиропу, Ge цитрату та пробіотика – 34 дні. У підготовчий період  і із завершенням дослідного періоду з контрольної та експериментальних груп відбирали живих бджіл для проведення фізіолого-біохімічних досліджень з визначенням вмісту загальних фосфоліпідів і співвідношення їх класів у гомогенатах тканин всього організму. Вміст загальних фосфоліпідів визначали за кількістю неорганічного фосфору в ліпідному екстракті. Для розділення фосфоліпідів використовували тонкошарову хроматографію на силікагелі. Ідентифікацію окремих фосфоліпідів проводили за величинами Rf. Кількісний аналіз підкласів фосфоліпідів проводили за допомогою програмного забезпечення TotalLab і виражали у відсотках від загального вмісту. Результати. Результати досліджень показали, що в гомогенатах тканин організму бджіл  збільшується вміст загальних фосфоліпідів порівняно до підготовчого періоду. У фракційному складі фосфоліпідів встановлено збільшення вмісту фосфатидилетаноламіну і фосфатидилхоліну у тканинах бджіл груп E 1 та E 2 відносно підготовчого періоду. Відзначено збільшення вмісту фосфатидилетаноламіну і фосфатидилхоліну та зменшення фосфатидилінозитолу у ліпідах тканин організму E 2 групи порівняно до контрольної групи. Також встановлено зменшення вмісту фосфатидилінозитолу у тканинах бджіл E 2 групи відносно підготовчого періоду. Вміст сфінгомієліну і лізофосфатидилхоліну зменшувався у ліпідах тканин бджіл E 1 та E 2 груп відносно підготовчого періоду. Застосування штаму Lactobacillus casei В-7280 і цитрату Ge приводило до збільшення кількості лактобацил та біфідобактерій в обох відділах кишківника, а також до зниження кількості стафілококів, стрептококів та мікроскопічних грибів. Висновки. Нанотехнологічний цитрат Ge і пробіотик L.casei у застосованих дозах за умов підгодівлі їх  цукровим сиропом у лабораторному термостаті впродовж 34 діб виявляють дозозалежну біологічну дію в медоносних бджіл підвищенням вмісту загальних фосфоліпідів і змінами співвідношення окремих підкласів фосфоліпідів. Проте також вказує на зміщення спектра різних фракцій фосфоліпідів до зменшення вмісту вжкоокиснюваних (лізофосфатидилхоліну та сфінгомієліну) зі збільшенням легкоокиснюваних (фосфатидилхоліну, фосфатидилетаноламіну), що може свідчити про стабілізацію компенсаторних механізмів підтримки клітинних мембран. Застосування Lactobacillus casei В-7280 і цитрату Ge  для підгодівлі бджіл за умов лабораторного термостату приводило до кількісних змін у складі кишкової мікробіоти бджіл, зокрема до збільшення кількості молочнокислих бактерій та біфідобактерій, а також зменшення кількості деяких інших груп мікроорганізмів в кишківнику. PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2025-02-25 Article Article https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/287 10.15407/ Mikrobiolohichnyi Zhurnal; Vol. 87 No. 1 (2025): Mikrobiolohichnyi Zhurnal; 13-26 Мікробіологічний журнал; Том 87 № 1 (2025): Мікробіологічний журнал; 13-26 2616-9258 1028-0987 10.15407/ en https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/287/106 Copyright (c) 2025 Mikrobiolohichnyi Zhurnal https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0