The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress

Transient sub-molecular stress on the liver induced by medications represents an early stage in the potential development of drug-induced liver injury (DILI). Among natural protective agents, fermented red beetroot juice has recently attracted special attention. The aim of the work was to improve th...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2025
Автори: Spivak, M.Y., Dmytrukha, N.M., Garmasheva, I.L., Gromovoy, T.Y., Vasylenko, O.G., Zadorozhna, D.K., Karman, O.M., Naumenko, M.V., Herasimova, O.V., Bozhuk, B.S., Zhylikhovska, T.V., Співак, М.Я., Дмитруха, Н.М., Гармашева, І.Л., Громовий, Т.Ю., Василенко, О.Г., Задорожна, Д.К., Карман, О.М., Науменко, М.В., Герасімова, О.В., Божук, Б.С., Жиліховська, Т.В.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2025
Онлайн доступ:https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/321
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Microbiological Journal

Репозитарії

Microbiological Journal
id oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-321
record_format ojs
institution Microbiological Journal
baseUrl_str
datestamp_date 2025-08-08T03:06:06Z
collection OJS
language English
topic_facet fermented red beet juice
lactic acid bacteria
probiotics
functional activity
hepatoprotective effect
ферментований сік червоного буряка
молочнокислі бактерії
пробіотики
функціональна активність
гепатопротекторна дія
format Article
author Spivak, M.Y.
Dmytrukha, N.M.
Garmasheva, I.L.
Gromovoy, T.Y.
Vasylenko, O.G.
Zadorozhna, D.K.
Karman, O.M.
Naumenko, M.V.
Herasimova, O.V.
Bozhuk, B.S.
Zhylikhovska, T.V.
Співак, М.Я.
Дмитруха, Н.М.
Гармашева, І.Л.
Громовий, Т.Ю.
Василенко, О.Г.
Задорожна, Д.К.
Карман, О.М.
Науменко, М.В.
Герасімова, О.В.
Божук, Б.С.
Жиліховська, Т.В.
spellingShingle Spivak, M.Y.
Dmytrukha, N.M.
Garmasheva, I.L.
Gromovoy, T.Y.
Vasylenko, O.G.
Zadorozhna, D.K.
Karman, O.M.
Naumenko, M.V.
Herasimova, O.V.
Bozhuk, B.S.
Zhylikhovska, T.V.
Співак, М.Я.
Дмитруха, Н.М.
Гармашева, І.Л.
Громовий, Т.Ю.
Василенко, О.Г.
Задорожна, Д.К.
Карман, О.М.
Науменко, М.В.
Герасімова, О.В.
Божук, Б.С.
Жиліховська, Т.В.
The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress
author_facet Spivak, M.Y.
Dmytrukha, N.M.
Garmasheva, I.L.
Gromovoy, T.Y.
Vasylenko, O.G.
Zadorozhna, D.K.
Karman, O.M.
Naumenko, M.V.
Herasimova, O.V.
Bozhuk, B.S.
Zhylikhovska, T.V.
Співак, М.Я.
Дмитруха, Н.М.
Гармашева, І.Л.
Громовий, Т.Ю.
Василенко, О.Г.
Задорожна, Д.К.
Карман, О.М.
Науменко, М.В.
Герасімова, О.В.
Божук, Б.С.
Жиліховська, Т.В.
author_sort Spivak, M.Y.
title The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress
title_short The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress
title_full The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress
title_fullStr The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress
title_full_unstemmed The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress
title_sort use of lactobacillus plantarum strains for preparation of “beetroot drink” and its protective effect against transient drug-induced liver stress
title_alt Використання штамів Lactobacillus plantarum для приготування “Бурякового напою” та його захисний ефект проти транзиторного медикаментозного стресу печінки
description Transient sub-molecular stress on the liver induced by medications represents an early stage in the potential development of drug-induced liver injury (DILI). Among natural protective agents, fermented red beetroot juice has recently attracted special attention. The aim of the work was to improve the composition of the starter for the “Beetroot Drink” to shorten the processing time and to study its protective effect on the liver function of patients undergoing rehabilitation in an occupational disease clinic and taking medications by the standard protocol. The study involved 15 male patients per group, experiencing transient increases in the liver biomarkers due to medication, with some exceeding normal ranges but insufficient for a DILI diagnosis. In the group consuming the drink prepared with a new Lactobacillus plantarum starter combination, biomarkers normalized after 14 days. Methods. “Beetroot Drink” was produced by fermentation of beetroot juice with a new composition of Lactobacillus plantarum strains that exhibits probiotic properties. Viable microorganism count, pH, titrable acidity, and betalains content were determined before and after fermentation and storage. The protective activity of the “Beetroot Drink” was evaluated in 15 volunteers who were treated at the Clinic of Occupational Diseases of the Kundiev Institute of Occupational Medicine of the NAMS of Ukraine. The “Beetroot Drink” was consumed at a dose of 50 ml daily for 14 days. Hematological and biochemical parameters were determined at the beginning of the experiment and after 14 days. Statistical significance was assessed using t-tests and Mann-Whitney U-tests (p≤0.05). Results. The use of the new composition based on the L. plantarum strain of the original “Beetroot drink” starter and the L. plantarum strain of the “Lactocap” significantly shortened the time of obtaining the beverage compared to the original one. The pH value of 4.0–4.2 corresponded to the required for “Beetroot drink” after 6 hours, and the titrable acidity was 24±2 ºC.  Inoculation of the beetroot juice led to significant inhibition of autochthonous bacteria growth compared to non-inoculated spontaneously fermented juice. After pasteurization, the concentrations of betacyanins and betaxanthins decreased by 24.5% and 13.7%, respectively. In the fermented “Beetroot drink”, the number of betalains remained unchanged for 14 days of storage. Consumption of “Beetroot Drink” reduced transient elevations in the liver biomarkers and improved lipid metabolism. Conclusions. The new L. plantarum strain combination can be used for “Beetroot Drink” production with a protective effect against transient drug-induced liver stress. A positive effect was observed in 80.0% of cases, with all biomarkers returning to normal ones in the study group, suggesting its potential as a preventive agent for individuals under drug-induced stress.
publisher PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine
publishDate 2025
url https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/321
work_keys_str_mv AT spivakmy theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT dmytrukhanm theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT garmashevail theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT gromovoyty theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT vasylenkoog theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT zadorozhnadk theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT karmanom theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT naumenkomv theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT herasimovaov theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT bozhukbs theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT zhylikhovskatv theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT spívakmâ theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT dmitruhanm theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT garmaševaíl theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT gromovijtû theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT vasilenkoog theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT zadorožnadk theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT karmanom theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT naumenkomv theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT gerasímovaov theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT božukbs theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT žilíhovsʹkatv theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT spivakmy vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT dmytrukhanm vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT garmashevail vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT gromovoyty vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT vasylenkoog vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT zadorozhnadk vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT karmanom vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT naumenkomv vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT herasimovaov vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT bozhukbs vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT zhylikhovskatv vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT spívakmâ vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT dmitruhanm vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT garmaševaíl vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT gromovijtû vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT vasilenkoog vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT zadorožnadk vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT karmanom vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT naumenkomv vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT gerasímovaov vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT božukbs vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT žilíhovsʹkatv vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki
AT spivakmy useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT dmytrukhanm useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT garmashevail useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT gromovoyty useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT vasylenkoog useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT zadorozhnadk useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT karmanom useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT naumenkomv useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT herasimovaov useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT bozhukbs useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT zhylikhovskatv useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT spívakmâ useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT dmitruhanm useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT garmaševaíl useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT gromovijtû useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT vasilenkoog useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT zadorožnadk useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT karmanom useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT naumenkomv useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT gerasímovaov useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT božukbs useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
AT žilíhovsʹkatv useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress
first_indexed 2025-09-17T09:28:26Z
last_indexed 2025-09-17T09:28:26Z
_version_ 1850410955193712640
spelling oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-3212025-08-08T03:06:06Z The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress Використання штамів Lactobacillus plantarum для приготування “Бурякового напою” та його захисний ефект проти транзиторного медикаментозного стресу печінки Spivak, M.Y. Dmytrukha, N.M. Garmasheva, I.L. Gromovoy, T.Y. Vasylenko, O.G. Zadorozhna, D.K. Karman, O.M. Naumenko, M.V. Herasimova, O.V. Bozhuk, B.S. Zhylikhovska, T.V. Співак, М.Я. Дмитруха, Н.М. Гармашева, І.Л. Громовий, Т.Ю. Василенко, О.Г. Задорожна, Д.К. Карман, О.М. Науменко, М.В. Герасімова, О.В. Божук, Б.С. Жиліховська, Т.В. fermented red beet juice lactic acid bacteria probiotics functional activity hepatoprotective effect ферментований сік червоного буряка молочнокислі бактерії пробіотики функціональна активність гепатопротекторна дія Transient sub-molecular stress on the liver induced by medications represents an early stage in the potential development of drug-induced liver injury (DILI). Among natural protective agents, fermented red beetroot juice has recently attracted special attention. The aim of the work was to improve the composition of the starter for the “Beetroot Drink” to shorten the processing time and to study its protective effect on the liver function of patients undergoing rehabilitation in an occupational disease clinic and taking medications by the standard protocol. The study involved 15 male patients per group, experiencing transient increases in the liver biomarkers due to medication, with some exceeding normal ranges but insufficient for a DILI diagnosis. In the group consuming the drink prepared with a new Lactobacillus plantarum starter combination, biomarkers normalized after 14 days. Methods. “Beetroot Drink” was produced by fermentation of beetroot juice with a new composition of Lactobacillus plantarum strains that exhibits probiotic properties. Viable microorganism count, pH, titrable acidity, and betalains content were determined before and after fermentation and storage. The protective activity of the “Beetroot Drink” was evaluated in 15 volunteers who were treated at the Clinic of Occupational Diseases of the Kundiev Institute of Occupational Medicine of the NAMS of Ukraine. The “Beetroot Drink” was consumed at a dose of 50 ml daily for 14 days. Hematological and biochemical parameters were determined at the beginning of the experiment and after 14 days. Statistical significance was assessed using t-tests and Mann-Whitney U-tests (p≤0.05). Results. The use of the new composition based on the L. plantarum strain of the original “Beetroot drink” starter and the L. plantarum strain of the “Lactocap” significantly shortened the time of obtaining the beverage compared to the original one. The pH value of 4.0–4.2 corresponded to the required for “Beetroot drink” after 6 hours, and the titrable acidity was 24±2 ºC.  Inoculation of the beetroot juice led to significant inhibition of autochthonous bacteria growth compared to non-inoculated spontaneously fermented juice. After pasteurization, the concentrations of betacyanins and betaxanthins decreased by 24.5% and 13.7%, respectively. In the fermented “Beetroot drink”, the number of betalains remained unchanged for 14 days of storage. Consumption of “Beetroot Drink” reduced transient elevations in the liver biomarkers and improved lipid metabolism. Conclusions. The new L. plantarum strain combination can be used for “Beetroot Drink” production with a protective effect against transient drug-induced liver stress. A positive effect was observed in 80.0% of cases, with all biomarkers returning to normal ones in the study group, suggesting its potential as a preventive agent for individuals under drug-induced stress. Транзиторний субмолекулярний стрес на печінку, спричинений лікарськими засобами, є ранньою стадією потенційного розвитку медикаментозного ураження печінки (DILI). Серед натуральних ефективних гепатопротекторів ферментований сік червоного буряка останнім часом привертає особливу увагу. Метою роботи було удосконалити склад закваски для «Бурякового напою» для скорочення часу його приготування та вивчити профілактичний вплив «Бурякового напою» на функцію печінки пацієнтів, які проходять реабілітацію в умовах клініки профзахворювань та приймають медикаментозні препарати за стандартним протоколом. У дослідженні брали участь 15 пацієнтів чоловічої статі в кожній групі, в яких спостерігалося тимчасове підвищення біомаркерів печінки внаслідок прийому ліків, причому деякі з них перевищували нормальні показники, але були недостатніми для встановлення діагнозу DILI. У групі, яка вживала напій, приготований з новою комбінацією штамів Lactobacillus plantarum, біомаркери нормалізувалися через 14 днів. Методи. «Буряковий напій» отримували шляхом ферментації бурякового соку новою композицією штамів Lactobacillus plantarum, які проявляють пробіотичні властивості. Визначали кількість життєздатних мікроорганізмів, рН, титровану кислотність та вміст беталаїнів до і після ферментації та зберігання. Гепатопротекторну активність «Бурякового напою» оцінювали в 15 добровольців, які перебували на лікуванні в клініці професійних захворювань Інституту медицини праці ім. Ю.І. Кундієва НАМН України. «Буряковий напій» вживали в дозі 50 мл щодня протягом 14 днів. Гематологічні та біохімічні показники визначали за загальноприйнятими методиками на початку експерименту та через 14 днів. Статистичну значущість оцінювали за допомогою t-критерію та U-критерію Манна-Уітні (p≤0.05). Результати. Використання нової композиції на основі штаму L. plantarum оригінальної закваски «Буряковий напій» та штаму L. plantarum препарату «Лактокап» значно скорочує час отримання готового напою. Необхідне для «Бурякового напою» значення рН 4.0–4.2 досягалось через 6 годин, а титрована кислотність становила 24±2 ºС. Інокуляція бурякового соку привела до значного пригнічення росту автохтонних бактерій порівняно з неінокульованим соком спонтанної ферментації.  Після пастеризації концентрація бетаціанінів та бетаксантинів зменшилася відповідно на 24.5% та 13.7%. У ферментованому «Буряковому напої» кількість беталаїнів залишалася незмінною протягом 14 днів зберігання. Вживання «Бурякового напою» позитивно вплинуло на загальний стан здоров'я добровольців, збільшило кількість моноцитів і гранулоцитів у крові, позитивно вплинуло на функцію печінки та ліпідний обмін. Висновки. Нова комбінація штамів L. plantarum може використовуватися для виробництва «Бурякового напою» із захисною дією проти транзиторного медикаментозного стресу печінки. Позитивний ефект спостерігався у 80.0% випадків, при цьому всі біомаркери поверталися до норми в досліджуваній групі, що свідчить про його потенціал як профілактичного засобу для осіб, які зазнають медикаментозного стресу. PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2025-07-08 Article Article application/pdf https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/321 10.15407/microbiolj87.03.003 Mikrobiolohichnyi Zhurnal; Vol. 87 No. 3 (2025): Mikrobiolohichnyi Zhurnal; 3-14 Мікробіологічний журнал; Том 87 № 3 (2025): Мікробіологічний журнал; 3-14 2616-9258 1028-0987 10.15407/microbiolj87.03 en https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/321/122 Copyright (c) 2025 Mikrobiolohichnyi Zhurnal https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0