The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress
Transient sub-molecular stress on the liver induced by medications represents an early stage in the potential development of drug-induced liver injury (DILI). Among natural protective agents, fermented red beetroot juice has recently attracted special attention. The aim of the work was to improve th...
Збережено в:
| Дата: | 2025 |
|---|---|
| Автори: | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |
| Формат: | Стаття |
| Мова: | English |
| Опубліковано: |
PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine
2025
|
| Онлайн доступ: | https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/321 |
| Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
| Назва журналу: | Microbiological Journal |
Репозитарії
Microbiological Journal| id |
oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-321 |
|---|---|
| record_format |
ojs |
| institution |
Microbiological Journal |
| baseUrl_str |
|
| datestamp_date |
2025-08-08T03:06:06Z |
| collection |
OJS |
| language |
English |
| topic_facet |
fermented red beet juice lactic acid bacteria probiotics functional activity hepatoprotective effect ферментований сік червоного буряка молочнокислі бактерії пробіотики функціональна активність гепатопротекторна дія |
| format |
Article |
| author |
Spivak, M.Y. Dmytrukha, N.M. Garmasheva, I.L. Gromovoy, T.Y. Vasylenko, O.G. Zadorozhna, D.K. Karman, O.M. Naumenko, M.V. Herasimova, O.V. Bozhuk, B.S. Zhylikhovska, T.V. Співак, М.Я. Дмитруха, Н.М. Гармашева, І.Л. Громовий, Т.Ю. Василенко, О.Г. Задорожна, Д.К. Карман, О.М. Науменко, М.В. Герасімова, О.В. Божук, Б.С. Жиліховська, Т.В. |
| spellingShingle |
Spivak, M.Y. Dmytrukha, N.M. Garmasheva, I.L. Gromovoy, T.Y. Vasylenko, O.G. Zadorozhna, D.K. Karman, O.M. Naumenko, M.V. Herasimova, O.V. Bozhuk, B.S. Zhylikhovska, T.V. Співак, М.Я. Дмитруха, Н.М. Гармашева, І.Л. Громовий, Т.Ю. Василенко, О.Г. Задорожна, Д.К. Карман, О.М. Науменко, М.В. Герасімова, О.В. Божук, Б.С. Жиліховська, Т.В. The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress |
| author_facet |
Spivak, M.Y. Dmytrukha, N.M. Garmasheva, I.L. Gromovoy, T.Y. Vasylenko, O.G. Zadorozhna, D.K. Karman, O.M. Naumenko, M.V. Herasimova, O.V. Bozhuk, B.S. Zhylikhovska, T.V. Співак, М.Я. Дмитруха, Н.М. Гармашева, І.Л. Громовий, Т.Ю. Василенко, О.Г. Задорожна, Д.К. Карман, О.М. Науменко, М.В. Герасімова, О.В. Божук, Б.С. Жиліховська, Т.В. |
| author_sort |
Spivak, M.Y. |
| title |
The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress |
| title_short |
The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress |
| title_full |
The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress |
| title_fullStr |
The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress |
| title_full_unstemmed |
The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress |
| title_sort |
use of lactobacillus plantarum strains for preparation of “beetroot drink” and its protective effect against transient drug-induced liver stress |
| title_alt |
Використання штамів Lactobacillus plantarum для приготування “Бурякового напою” та його захисний ефект проти транзиторного медикаментозного стресу печінки |
| description |
Transient sub-molecular stress on the liver induced by medications represents an early stage in the potential development of drug-induced liver injury (DILI). Among natural protective agents, fermented red beetroot juice has recently attracted special attention. The aim of the work was to improve the composition of the starter for the “Beetroot Drink” to shorten the processing time and to study its protective effect on the liver function of patients undergoing rehabilitation in an occupational disease clinic and taking medications by the standard protocol. The study involved 15 male patients per group, experiencing transient increases in the liver biomarkers due to medication, with some exceeding normal ranges but insufficient for a DILI diagnosis. In the group consuming the drink prepared with a new Lactobacillus plantarum starter combination, biomarkers normalized after 14 days. Methods. “Beetroot Drink” was produced by fermentation of beetroot juice with a new composition of Lactobacillus plantarum strains that exhibits probiotic properties. Viable microorganism count, pH, titrable acidity, and betalains content were determined before and after fermentation and storage. The protective activity of the “Beetroot Drink” was evaluated in 15 volunteers who were treated at the Clinic of Occupational Diseases of the Kundiev Institute of Occupational Medicine of the NAMS of Ukraine. The “Beetroot Drink” was consumed at a dose of 50 ml daily for 14 days. Hematological and biochemical parameters were determined at the beginning of the experiment and after 14 days. Statistical significance was assessed using t-tests and Mann-Whitney U-tests (p≤0.05). Results. The use of the new composition based on the L. plantarum strain of the original “Beetroot drink” starter and the L. plantarum strain of the “Lactocap” significantly shortened the time of obtaining the beverage compared to the original one. The pH value of 4.0–4.2 corresponded to the required for “Beetroot drink” after 6 hours, and the titrable acidity was 24±2 ºC. Inoculation of the beetroot juice led to significant inhibition of autochthonous bacteria growth compared to non-inoculated spontaneously fermented juice. After pasteurization, the concentrations of betacyanins and betaxanthins decreased by 24.5% and 13.7%, respectively. In the fermented “Beetroot drink”, the number of betalains remained unchanged for 14 days of storage. Consumption of “Beetroot Drink” reduced transient elevations in the liver biomarkers and improved lipid metabolism. Conclusions. The new L. plantarum strain combination can be used for “Beetroot Drink” production with a protective effect against transient drug-induced liver stress. A positive effect was observed in 80.0% of cases, with all biomarkers returning to normal ones in the study group, suggesting its potential as a preventive agent for individuals under drug-induced stress. |
| publisher |
PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine |
| publishDate |
2025 |
| url |
https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/321 |
| work_keys_str_mv |
AT spivakmy theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT dmytrukhanm theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT garmashevail theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT gromovoyty theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT vasylenkoog theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT zadorozhnadk theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT karmanom theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT naumenkomv theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT herasimovaov theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT bozhukbs theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT zhylikhovskatv theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT spívakmâ theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT dmitruhanm theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT garmaševaíl theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT gromovijtû theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT vasilenkoog theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT zadorožnadk theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT karmanom theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT naumenkomv theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT gerasímovaov theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT božukbs theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT žilíhovsʹkatv theuseoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT spivakmy vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT dmytrukhanm vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT garmashevail vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT gromovoyty vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT vasylenkoog vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT zadorozhnadk vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT karmanom vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT naumenkomv vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT herasimovaov vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT bozhukbs vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT zhylikhovskatv vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT spívakmâ vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT dmitruhanm vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT garmaševaíl vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT gromovijtû vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT vasilenkoog vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT zadorožnadk vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT karmanom vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT naumenkomv vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT gerasímovaov vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT božukbs vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT žilíhovsʹkatv vikoristannâštamívlactobacillusplantarumdlâprigotuvannâburâkovogonapoûtajogozahisnijefektprotitranzitornogomedikamentoznogostresupečínki AT spivakmy useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT dmytrukhanm useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT garmashevail useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT gromovoyty useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT vasylenkoog useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT zadorozhnadk useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT karmanom useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT naumenkomv useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT herasimovaov useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT bozhukbs useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT zhylikhovskatv useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT spívakmâ useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT dmitruhanm useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT garmaševaíl useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT gromovijtû useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT vasilenkoog useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT zadorožnadk useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT karmanom useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT naumenkomv useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT gerasímovaov useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT božukbs useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress AT žilíhovsʹkatv useoflactobacillusplantarumstrainsforpreparationofbeetrootdrinkanditsprotectiveeffectagainsttransientdruginducedliverstress |
| first_indexed |
2025-09-17T09:28:26Z |
| last_indexed |
2025-09-17T09:28:26Z |
| _version_ |
1850410955193712640 |
| spelling |
oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-3212025-08-08T03:06:06Z The Use of Lactobacillus plantarum Strains for Preparation of “Beetroot Drink” and its Protective Effect Against Transient Drug-Induced Liver Stress Використання штамів Lactobacillus plantarum для приготування “Бурякового напою” та його захисний ефект проти транзиторного медикаментозного стресу печінки Spivak, M.Y. Dmytrukha, N.M. Garmasheva, I.L. Gromovoy, T.Y. Vasylenko, O.G. Zadorozhna, D.K. Karman, O.M. Naumenko, M.V. Herasimova, O.V. Bozhuk, B.S. Zhylikhovska, T.V. Співак, М.Я. Дмитруха, Н.М. Гармашева, І.Л. Громовий, Т.Ю. Василенко, О.Г. Задорожна, Д.К. Карман, О.М. Науменко, М.В. Герасімова, О.В. Божук, Б.С. Жиліховська, Т.В. fermented red beet juice lactic acid bacteria probiotics functional activity hepatoprotective effect ферментований сік червоного буряка молочнокислі бактерії пробіотики функціональна активність гепатопротекторна дія Transient sub-molecular stress on the liver induced by medications represents an early stage in the potential development of drug-induced liver injury (DILI). Among natural protective agents, fermented red beetroot juice has recently attracted special attention. The aim of the work was to improve the composition of the starter for the “Beetroot Drink” to shorten the processing time and to study its protective effect on the liver function of patients undergoing rehabilitation in an occupational disease clinic and taking medications by the standard protocol. The study involved 15 male patients per group, experiencing transient increases in the liver biomarkers due to medication, with some exceeding normal ranges but insufficient for a DILI diagnosis. In the group consuming the drink prepared with a new Lactobacillus plantarum starter combination, biomarkers normalized after 14 days. Methods. “Beetroot Drink” was produced by fermentation of beetroot juice with a new composition of Lactobacillus plantarum strains that exhibits probiotic properties. Viable microorganism count, pH, titrable acidity, and betalains content were determined before and after fermentation and storage. The protective activity of the “Beetroot Drink” was evaluated in 15 volunteers who were treated at the Clinic of Occupational Diseases of the Kundiev Institute of Occupational Medicine of the NAMS of Ukraine. The “Beetroot Drink” was consumed at a dose of 50 ml daily for 14 days. Hematological and biochemical parameters were determined at the beginning of the experiment and after 14 days. Statistical significance was assessed using t-tests and Mann-Whitney U-tests (p≤0.05). Results. The use of the new composition based on the L. plantarum strain of the original “Beetroot drink” starter and the L. plantarum strain of the “Lactocap” significantly shortened the time of obtaining the beverage compared to the original one. The pH value of 4.0–4.2 corresponded to the required for “Beetroot drink” after 6 hours, and the titrable acidity was 24±2 ºC. Inoculation of the beetroot juice led to significant inhibition of autochthonous bacteria growth compared to non-inoculated spontaneously fermented juice. After pasteurization, the concentrations of betacyanins and betaxanthins decreased by 24.5% and 13.7%, respectively. In the fermented “Beetroot drink”, the number of betalains remained unchanged for 14 days of storage. Consumption of “Beetroot Drink” reduced transient elevations in the liver biomarkers and improved lipid metabolism. Conclusions. The new L. plantarum strain combination can be used for “Beetroot Drink” production with a protective effect against transient drug-induced liver stress. A positive effect was observed in 80.0% of cases, with all biomarkers returning to normal ones in the study group, suggesting its potential as a preventive agent for individuals under drug-induced stress. Транзиторний субмолекулярний стрес на печінку, спричинений лікарськими засобами, є ранньою стадією потенційного розвитку медикаментозного ураження печінки (DILI). Серед натуральних ефективних гепатопротекторів ферментований сік червоного буряка останнім часом привертає особливу увагу. Метою роботи було удосконалити склад закваски для «Бурякового напою» для скорочення часу його приготування та вивчити профілактичний вплив «Бурякового напою» на функцію печінки пацієнтів, які проходять реабілітацію в умовах клініки профзахворювань та приймають медикаментозні препарати за стандартним протоколом. У дослідженні брали участь 15 пацієнтів чоловічої статі в кожній групі, в яких спостерігалося тимчасове підвищення біомаркерів печінки внаслідок прийому ліків, причому деякі з них перевищували нормальні показники, але були недостатніми для встановлення діагнозу DILI. У групі, яка вживала напій, приготований з новою комбінацією штамів Lactobacillus plantarum, біомаркери нормалізувалися через 14 днів. Методи. «Буряковий напій» отримували шляхом ферментації бурякового соку новою композицією штамів Lactobacillus plantarum, які проявляють пробіотичні властивості. Визначали кількість життєздатних мікроорганізмів, рН, титровану кислотність та вміст беталаїнів до і після ферментації та зберігання. Гепатопротекторну активність «Бурякового напою» оцінювали в 15 добровольців, які перебували на лікуванні в клініці професійних захворювань Інституту медицини праці ім. Ю.І. Кундієва НАМН України. «Буряковий напій» вживали в дозі 50 мл щодня протягом 14 днів. Гематологічні та біохімічні показники визначали за загальноприйнятими методиками на початку експерименту та через 14 днів. Статистичну значущість оцінювали за допомогою t-критерію та U-критерію Манна-Уітні (p≤0.05). Результати. Використання нової композиції на основі штаму L. plantarum оригінальної закваски «Буряковий напій» та штаму L. plantarum препарату «Лактокап» значно скорочує час отримання готового напою. Необхідне для «Бурякового напою» значення рН 4.0–4.2 досягалось через 6 годин, а титрована кислотність становила 24±2 ºС. Інокуляція бурякового соку привела до значного пригнічення росту автохтонних бактерій порівняно з неінокульованим соком спонтанної ферментації. Після пастеризації концентрація бетаціанінів та бетаксантинів зменшилася відповідно на 24.5% та 13.7%. У ферментованому «Буряковому напої» кількість беталаїнів залишалася незмінною протягом 14 днів зберігання. Вживання «Бурякового напою» позитивно вплинуло на загальний стан здоров'я добровольців, збільшило кількість моноцитів і гранулоцитів у крові, позитивно вплинуло на функцію печінки та ліпідний обмін. Висновки. Нова комбінація штамів L. plantarum може використовуватися для виробництва «Бурякового напою» із захисною дією проти транзиторного медикаментозного стресу печінки. Позитивний ефект спостерігався у 80.0% випадків, при цьому всі біомаркери поверталися до норми в досліджуваній групі, що свідчить про його потенціал як профілактичного засобу для осіб, які зазнають медикаментозного стресу. PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2025-07-08 Article Article application/pdf https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/321 10.15407/microbiolj87.03.003 Mikrobiolohichnyi Zhurnal; Vol. 87 No. 3 (2025): Mikrobiolohichnyi Zhurnal; 3-14 Мікробіологічний журнал; Том 87 № 3 (2025): Мікробіологічний журнал; 3-14 2616-9258 1028-0987 10.15407/microbiolj87.03 en https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/321/122 Copyright (c) 2025 Mikrobiolohichnyi Zhurnal https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 |