The Influence of the Complex Bacterial Preparation Azogran on Some Physiological-Biochemical Properties and Productivity of Potato Plants Infected by the Potato Virus X

The problem of increasing the yield of cultivated plants attracts the attention of specialists and prompts scientists to study viral plant diseases as one of the causes of significant crop losses. A virus is an endogenous parasite that, having entered plant cells, uses the functions of cell organoid...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2023
Автори: Parkhomenko, N.Y., Kurdish, I.K., Пархоменко, Н.Й., Курдиш, І.К.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2023
Теми:
Онлайн доступ:https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/43
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Microbiological Journal

Репозитарії

Microbiological Journal
id oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-43
record_format ojs
institution Microbiological Journal
collection OJS
language English
topic complex granular bacterial preparation Azogran
potato virus X
potato plants
комплексний гранульований бактеріальний препарат Азогран
Х-вірус картоплі
рослини картоплі
spellingShingle complex granular bacterial preparation Azogran
potato virus X
potato plants
комплексний гранульований бактеріальний препарат Азогран
Х-вірус картоплі
рослини картоплі
Parkhomenko, N.Y.
Kurdish, I.K.
Пархоменко, Н.Й.
Курдиш, І.К.
The Influence of the Complex Bacterial Preparation Azogran on Some Physiological-Biochemical Properties and Productivity of Potato Plants Infected by the Potato Virus X
topic_facet complex granular bacterial preparation Azogran
potato virus X
potato plants
комплексний гранульований бактеріальний препарат Азогран
Х-вірус картоплі
рослини картоплі
format Article
author Parkhomenko, N.Y.
Kurdish, I.K.
Пархоменко, Н.Й.
Курдиш, І.К.
author_facet Parkhomenko, N.Y.
Kurdish, I.K.
Пархоменко, Н.Й.
Курдиш, І.К.
author_sort Parkhomenko, N.Y.
title The Influence of the Complex Bacterial Preparation Azogran on Some Physiological-Biochemical Properties and Productivity of Potato Plants Infected by the Potato Virus X
title_short The Influence of the Complex Bacterial Preparation Azogran on Some Physiological-Biochemical Properties and Productivity of Potato Plants Infected by the Potato Virus X
title_full The Influence of the Complex Bacterial Preparation Azogran on Some Physiological-Biochemical Properties and Productivity of Potato Plants Infected by the Potato Virus X
title_fullStr The Influence of the Complex Bacterial Preparation Azogran on Some Physiological-Biochemical Properties and Productivity of Potato Plants Infected by the Potato Virus X
title_full_unstemmed The Influence of the Complex Bacterial Preparation Azogran on Some Physiological-Biochemical Properties and Productivity of Potato Plants Infected by the Potato Virus X
title_sort influence of the complex bacterial preparation azogran on some physiological-biochemical properties and productivity of potato plants infected by the potato virus x
title_alt Вплив комплексного бактеріального препарату Азогран на деякі фізіолого-біохімічні властивості і продуктивність картоплі, інфікованої Х-вірусом картоплі
description The problem of increasing the yield of cultivated plants attracts the attention of specialists and prompts scientists to study viral plant diseases as one of the causes of significant crop losses. A virus is an endogenous parasite that, having entered plant cells, uses the functions of cell organoids and biosystems for its reproduction, which leads to plant disease and a decrease in their productivity. One of the promising approaches to reducing viral damage to plants is the use of microbial antiviral preparations. The complex bacterial preparation Azogran, developed at the Institute of Microbiology and Virology of the National Academy of Sciences of Ukraine, is based on the interaction of phosphate-mobilizing bacteria Bacillus subtilis IMV B-7023, nitrogen-fixing bacteria Azotobacter vinelandii IMV B-7076, and clay mineral — bentonite. Phosphate-mobilizing bacteria and nitrogen-fixing bacteria significantly improve the growth and development of plants, essentially increasing the yield of agricultural crops. However, the effect of Azogran on the development and yield of potato plants infected with the X-virus has not been sufficiently studied. Taking this into account, the aim of the work was to study the effect of the complex bacterial preparation Azogran on the growth, some physiological and biochemical properties, and productivity of potato plants, uninfected and infected by the potato virus X. Methods. Microbiological (obtaining the bacterial preparation Azogran, used in granular form (0.25 g)), virological (isolation of potato virus X, inoculation of plants with potato virus X), serological (testing for the presence or absence of the virus), biochemical (determination of chlorophylls a, b and carotenoids), spectrophotometric, and statistical analysis. Results. In the conducted experiments, the Azogran was used in granular form in the amount of one and two granules. The effectiveness of the use of the preparation, which stimulates the intensive growth of plants of two varieties of potatoes (early variety Spokusa and medium variety Diva), which leads to an increase in their yield, is shown. The positive effect of Azogran was observed on the development of both infected and non-infected plants. It was found that when two granules of the preparation were applied, the yield of potatoes of the Diva variety increased by 27.02%, and the yield of potatoes of the Spokusa variety under the same conditions increased by 29.46%. A similar effect of Azogran was observed on plants infected with the potato virus X, only to a lesser extent: in the Diva variety, the yield was 16.3% higher compared to the control (control — plants not infected by the virus), and in the Spokusa variety it was higher by 22.59%. When studying the content of chlorophylls a and b and carotenoids in virus-infected potato plants, it was established that the content of chlorophylls at different stages of virus infection was different, but the content of chlorophylls and carotenoids was higher in plants bacterized with Azogran. Conclusions. The complex bacterial preparation Azogran has a positive effect on the development of uninfected and infected plants, reducing the harmfulness of viral infections and contributing to the increase in potato productivity. Azogran can be successfully used in crop production to increase the quality and quantity of crop yields.
publisher PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine
publishDate 2023
url https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/43
work_keys_str_mv AT parkhomenkony theinfluenceofthecomplexbacterialpreparationazogranonsomephysiologicalbiochemicalpropertiesandproductivityofpotatoplantsinfectedbythepotatovirusx
AT kurdishik theinfluenceofthecomplexbacterialpreparationazogranonsomephysiologicalbiochemicalpropertiesandproductivityofpotatoplantsinfectedbythepotatovirusx
AT parhomenkonj theinfluenceofthecomplexbacterialpreparationazogranonsomephysiologicalbiochemicalpropertiesandproductivityofpotatoplantsinfectedbythepotatovirusx
AT kurdišík theinfluenceofthecomplexbacterialpreparationazogranonsomephysiologicalbiochemicalpropertiesandproductivityofpotatoplantsinfectedbythepotatovirusx
AT parkhomenkony vplivkompleksnogobakteríalʹnogopreparatuazogrannadeâkífízíologobíohímíčnívlastivostííproduktivnístʹkartoplíínfíkovanoíhvírusomkartoplí
AT kurdishik vplivkompleksnogobakteríalʹnogopreparatuazogrannadeâkífízíologobíohímíčnívlastivostííproduktivnístʹkartoplíínfíkovanoíhvírusomkartoplí
AT parhomenkonj vplivkompleksnogobakteríalʹnogopreparatuazogrannadeâkífízíologobíohímíčnívlastivostííproduktivnístʹkartoplíínfíkovanoíhvírusomkartoplí
AT kurdišík vplivkompleksnogobakteríalʹnogopreparatuazogrannadeâkífízíologobíohímíčnívlastivostííproduktivnístʹkartoplíínfíkovanoíhvírusomkartoplí
AT parkhomenkony influenceofthecomplexbacterialpreparationazogranonsomephysiologicalbiochemicalpropertiesandproductivityofpotatoplantsinfectedbythepotatovirusx
AT kurdishik influenceofthecomplexbacterialpreparationazogranonsomephysiologicalbiochemicalpropertiesandproductivityofpotatoplantsinfectedbythepotatovirusx
AT parhomenkonj influenceofthecomplexbacterialpreparationazogranonsomephysiologicalbiochemicalpropertiesandproductivityofpotatoplantsinfectedbythepotatovirusx
AT kurdišík influenceofthecomplexbacterialpreparationazogranonsomephysiologicalbiochemicalpropertiesandproductivityofpotatoplantsinfectedbythepotatovirusx
first_indexed 2024-09-01T17:43:40Z
last_indexed 2024-09-01T17:43:40Z
_version_ 1809016549210587136
spelling oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-432023-12-21T18:21:21Z The Influence of the Complex Bacterial Preparation Azogran on Some Physiological-Biochemical Properties and Productivity of Potato Plants Infected by the Potato Virus X Вплив комплексного бактеріального препарату Азогран на деякі фізіолого-біохімічні властивості і продуктивність картоплі, інфікованої Х-вірусом картоплі Parkhomenko, N.Y. Kurdish, I.K. Пархоменко, Н.Й. Курдиш, І.К. complex granular bacterial preparation Azogran potato virus X potato plants комплексний гранульований бактеріальний препарат Азогран Х-вірус картоплі рослини картоплі The problem of increasing the yield of cultivated plants attracts the attention of specialists and prompts scientists to study viral plant diseases as one of the causes of significant crop losses. A virus is an endogenous parasite that, having entered plant cells, uses the functions of cell organoids and biosystems for its reproduction, which leads to plant disease and a decrease in their productivity. One of the promising approaches to reducing viral damage to plants is the use of microbial antiviral preparations. The complex bacterial preparation Azogran, developed at the Institute of Microbiology and Virology of the National Academy of Sciences of Ukraine, is based on the interaction of phosphate-mobilizing bacteria Bacillus subtilis IMV B-7023, nitrogen-fixing bacteria Azotobacter vinelandii IMV B-7076, and clay mineral — bentonite. Phosphate-mobilizing bacteria and nitrogen-fixing bacteria significantly improve the growth and development of plants, essentially increasing the yield of agricultural crops. However, the effect of Azogran on the development and yield of potato plants infected with the X-virus has not been sufficiently studied. Taking this into account, the aim of the work was to study the effect of the complex bacterial preparation Azogran on the growth, some physiological and biochemical properties, and productivity of potato plants, uninfected and infected by the potato virus X. Methods. Microbiological (obtaining the bacterial preparation Azogran, used in granular form (0.25 g)), virological (isolation of potato virus X, inoculation of plants with potato virus X), serological (testing for the presence or absence of the virus), biochemical (determination of chlorophylls a, b and carotenoids), spectrophotometric, and statistical analysis. Results. In the conducted experiments, the Azogran was used in granular form in the amount of one and two granules. The effectiveness of the use of the preparation, which stimulates the intensive growth of plants of two varieties of potatoes (early variety Spokusa and medium variety Diva), which leads to an increase in their yield, is shown. The positive effect of Azogran was observed on the development of both infected and non-infected plants. It was found that when two granules of the preparation were applied, the yield of potatoes of the Diva variety increased by 27.02%, and the yield of potatoes of the Spokusa variety under the same conditions increased by 29.46%. A similar effect of Azogran was observed on plants infected with the potato virus X, only to a lesser extent: in the Diva variety, the yield was 16.3% higher compared to the control (control — plants not infected by the virus), and in the Spokusa variety it was higher by 22.59%. When studying the content of chlorophylls a and b and carotenoids in virus-infected potato plants, it was established that the content of chlorophylls at different stages of virus infection was different, but the content of chlorophylls and carotenoids was higher in plants bacterized with Azogran. Conclusions. The complex bacterial preparation Azogran has a positive effect on the development of uninfected and infected plants, reducing the harmfulness of viral infections and contributing to the increase in potato productivity. Azogran can be successfully used in crop production to increase the quality and quantity of crop yields. Проблема підвищення врожайності культурних рослин привертає увагу спеціалістів і спонукає вчених до вивчення вірусних хвороб рослин як однієї з причин значних втрат урожаю. Вірус — це ендогенний паразит, який потрапивши до клітин рослини, використовує функції клітинних органоїдів і біосистем для свого відтворення, що призводить до захворюваності рослин і зниження їх продуктивності. Одним із перспективних підходів для зниження вірусного ураження рослин є застосування мікробних препаратів антивірусної дії. Комплексний бактеріальний препарат Азогран, розроблений в Інституті мікробіології і вірусологіїї НАН України, базується на взаємодії фосфатмобілізувальних бактерій Bacillus subtilis IMV B-7023, азотфіксувальних бактерій Azotobacter vinelandii IMV B-7076 і глинистого мінерала — бентоніта. Фосфатмобілізувальні бактерії і азотфіксувальні бактерії значно покращують ріст і розвиток рослин, суттєво підвищують урожай сільськогосподарських культур. Однак вплив Азограна на розвиток і урожайність рослин картоплі, інфікованих Х-вірусом, недостатньо вивчено. Зважаючи на це, метою роботи було дослідити вплив комплексного бактеріального препарату Азогран на ріст, деякі фізіолого-біохімічні властивості та продуктивність рослин картоплі, неінфікованих та інфікованих Х-вірусом картоплі. Методи. Мікробіологічні (отримання бактеріального препарату Азогран, використаного в гранульованій формі (0,25 г)), вірусологічні (виділення Х-вірусу картоплі, інокуляція рослин Х-вірусом картоплі, серологічне тестування на присутність чи відсутність віруса), біохімічні (визначення хлорофілів а, b і каротиноїдів), спектрофотометричні, і статистичний аналіз. Результати. У проведених експериментах був використаний препарат Азогран у гранульованому вигляді в кількості однієї та двох гранул. Показана ефективність застосування препарату, який стимулює інтенсивний ріст рослин двох сортів картоплі (раннього сорту Спокуса та середнього сорту Діва), що призводить до підвищення їх урожайності. Позитивну дію Азограну спостерігали на розвитку як інфікованих, так і неінфікованих рослин. Встановлено, що при внесенні двох гранул препарату урожайність картоплі сорту Діва зростала на 27,02 %, а урожайність картоплі сорту Спокуса за тих же умов — на 29,46 %. Аналогічну дію препарату спостерігали і на рослинах, інфікованих Х-вірусом картоплі, тільки в меншій мірі: у сорту Діва урожайність була на 16,3% вищою в порівнянні з контролем (контроль — неінфіковані вірусом рослини), а в сорту Спокуса — вища на 22,59 %. При дослідженні вмісту хлорофілів a і b та каротиноїдів в інфікованих вірусом рослинах картоплі було встановлено, що вміст хлорофілів на різних стадіях вірусної інфекції був різним, але вміст хлорофілів та каротиноїдів був вищим в рослинах, бактеризованих препаратом Азогран. Висновки. Комплексний бактеріальний препарат Азогран позитивно впливає на розвиток неінфікованих та інфікованих рослин, знижуючи шкодочинність вірусних інфекцій та сприяючи підвищенню продуктивності картоплі. Препарат Азогран може з успіхом застосовуватися в рослинництві для підвищення якості та кількості врожаю сільськогосподарських культур. PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2023-12-21 Article Article application/pdf https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/43 10.15407/microbiolj85.06.066 Mikrobiolohichnyi Zhurnal; Vol. 85 No. 6 (2023): Mikrobiolohichnyi Zhurnal; 66-76 Мікробіологічний журнал; Том 85 № 6 (2023): Мікробіологічний журнал; 66-76 2616-9258 1028-0987 10.15407/microbiolj85.06 en https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/43/43 Copyright (c) 2023 Mikrobiolohichnyi Zhurnal https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0