Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан

The evaluation of the antioxidant activity of biologically active substances (BAS) of vegetative and generative organs of woody fruit vines of Actinidia L., Schisandra Michx. and Vitis L. genus, introduced in Right Forest-Steppe of Ukraine, is given. The fruits and leaves of plants are a very valuab...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2016
Автори: Skrypchenko, N.V., Levon, V.F.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine 2016
Онлайн доступ:https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/153
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Plant Introduction

Репозитарії

Plant Introduction
id oai:ojs2.plantintroduction.org:article-153
record_format ojs
spelling oai:ojs2.plantintroduction.org:article-1532019-11-11T08:13:26Z The antioxidant activity of biologically active substances of fruit woody vines Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан Skrypchenko, N.V. Levon, V.F. The evaluation of the antioxidant activity of biologically active substances (BAS) of vegetative and generative organs of woody fruit vines of Actinidia L., Schisandra Michx. and Vitis L. genus, introduced in Right Forest-Steppe of Ukraine, is given. The fruits and leaves of plants are a very valuable source of BAS, their total antioxidant activity ranges from 0.3 to 1.6 mg/ml and depends on the species and variety of plants, as well as the phase of their growth. The leaves of woody vines have much higher antioxidant activity compared to fruits. The highest antioxidant activity was found for S. chinensis leaves. It was found, that Actinidia fruits with more intensive purpur color have the highest antioxidant activity of BAS, which is due, primarily, by the presence of anthocyanins. Проведено оцінку антиоксидантної активності біологічно активних речовин (БАР) вегетативних і генеративних органів деревних плодових ліан родів Actinidia L., Schisandra Michx. та Vitis L., інтродукованих у Правобережному Лісостепу України. Результати свідчать, що плоди і листки рослин є цінним джерелом БАР, сумарна антиоксидантна активність яких становить від 0,3 до 1,6 мг/мл і залежить від виду та сорту рослин, а також від фази їх розвитку. Листки деревних ліан характеризуються значно вищою антиоксидантною активністю порівняно з плодами. Найвищий вміст антиоксидантів виявлено в листках S. chinensis. Установлено, що плоди актинідії з інтенсивнішим пурпуровим забарвленням вирізняються вищою антиоксидантною активністю БАР, яка може бути зумовлена насамперед наявністю антоціанів. M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine 2016-05-01 Article Article application/pdf https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/153 10.5281/zenodo.2334150 Plant Introduction; Vol 69 (2016); 60-63 Інтродукція Рослин; Том 69 (2016); 60-63 2663-290X 1605-6574 10.5281/zenodo.3377712 en https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/153/144 Copyright (c) 2018 The Author(s) http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
institution Plant Introduction
collection OJS
language English
format Article
author Skrypchenko, N.V.
Levon, V.F.
spellingShingle Skrypchenko, N.V.
Levon, V.F.
Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан
author_facet Skrypchenko, N.V.
Levon, V.F.
author_sort Skrypchenko, N.V.
title Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан
title_short Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан
title_full Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан
title_fullStr Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан
title_full_unstemmed Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан
title_sort антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан
title_alt The antioxidant activity of biologically active substances of fruit woody vines
description The evaluation of the antioxidant activity of biologically active substances (BAS) of vegetative and generative organs of woody fruit vines of Actinidia L., Schisandra Michx. and Vitis L. genus, introduced in Right Forest-Steppe of Ukraine, is given. The fruits and leaves of plants are a very valuable source of BAS, their total antioxidant activity ranges from 0.3 to 1.6 mg/ml and depends on the species and variety of plants, as well as the phase of their growth. The leaves of woody vines have much higher antioxidant activity compared to fruits. The highest antioxidant activity was found for S. chinensis leaves. It was found, that Actinidia fruits with more intensive purpur color have the highest antioxidant activity of BAS, which is due, primarily, by the presence of anthocyanins.
publisher M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine
publishDate 2016
url https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/153
work_keys_str_mv AT skrypchenkonv theantioxidantactivityofbiologicallyactivesubstancesoffruitwoodyvines
AT levonvf theantioxidantactivityofbiologicallyactivesubstancesoffruitwoodyvines
AT skrypchenkonv antioksidantnaaktivnístʹbíologíčnoaktivnihrečovinderevnihplodovihlían
AT levonvf antioksidantnaaktivnístʹbíologíčnoaktivnihrečovinderevnihplodovihlían
AT skrypchenkonv antioxidantactivityofbiologicallyactivesubstancesoffruitwoodyvines
AT levonvf antioxidantactivityofbiologicallyactivesubstancesoffruitwoodyvines
first_indexed 2024-09-01T18:04:09Z
last_indexed 2024-09-01T18:04:09Z
_version_ 1809017837240451072