Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан
The evaluation of the antioxidant activity of biologically active substances (BAS) of vegetative and generative organs of woody fruit vines of Actinidia L., Schisandra Michx. and Vitis L. genus, introduced in Right Forest-Steppe of Ukraine, is given. The fruits and leaves of plants are a very valuab...
Збережено в:
Дата: | 2016 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine
2016
|
Онлайн доступ: | https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/153 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Plant Introduction |
Репозитарії
Plant Introductionid |
oai:ojs2.plantintroduction.org:article-153 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs2.plantintroduction.org:article-1532019-11-11T08:13:26Z The antioxidant activity of biologically active substances of fruit woody vines Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан Skrypchenko, N.V. Levon, V.F. The evaluation of the antioxidant activity of biologically active substances (BAS) of vegetative and generative organs of woody fruit vines of Actinidia L., Schisandra Michx. and Vitis L. genus, introduced in Right Forest-Steppe of Ukraine, is given. The fruits and leaves of plants are a very valuable source of BAS, their total antioxidant activity ranges from 0.3 to 1.6 mg/ml and depends on the species and variety of plants, as well as the phase of their growth. The leaves of woody vines have much higher antioxidant activity compared to fruits. The highest antioxidant activity was found for S. chinensis leaves. It was found, that Actinidia fruits with more intensive purpur color have the highest antioxidant activity of BAS, which is due, primarily, by the presence of anthocyanins. Проведено оцінку антиоксидантної активності біологічно активних речовин (БАР) вегетативних і генеративних органів деревних плодових ліан родів Actinidia L., Schisandra Michx. та Vitis L., інтродукованих у Правобережному Лісостепу України. Результати свідчать, що плоди і листки рослин є цінним джерелом БАР, сумарна антиоксидантна активність яких становить від 0,3 до 1,6 мг/мл і залежить від виду та сорту рослин, а також від фази їх розвитку. Листки деревних ліан характеризуються значно вищою антиоксидантною активністю порівняно з плодами. Найвищий вміст антиоксидантів виявлено в листках S. chinensis. Установлено, що плоди актинідії з інтенсивнішим пурпуровим забарвленням вирізняються вищою антиоксидантною активністю БАР, яка може бути зумовлена насамперед наявністю антоціанів. M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine 2016-05-01 Article Article application/pdf https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/153 10.5281/zenodo.2334150 Plant Introduction; Vol 69 (2016); 60-63 Інтродукція Рослин; Том 69 (2016); 60-63 2663-290X 1605-6574 10.5281/zenodo.3377712 en https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/153/144 Copyright (c) 2018 The Author(s) http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
institution |
Plant Introduction |
collection |
OJS |
language |
English |
format |
Article |
author |
Skrypchenko, N.V. Levon, V.F. |
spellingShingle |
Skrypchenko, N.V. Levon, V.F. Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан |
author_facet |
Skrypchenko, N.V. Levon, V.F. |
author_sort |
Skrypchenko, N.V. |
title |
Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан |
title_short |
Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан |
title_full |
Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан |
title_fullStr |
Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан |
title_full_unstemmed |
Антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан |
title_sort |
антиоксидантна активність біологічно активних речовин деревних плодових ліан |
title_alt |
The antioxidant activity of biologically active substances of fruit woody vines |
description |
The evaluation of the antioxidant activity of biologically active substances (BAS) of vegetative and generative organs of woody fruit vines of Actinidia L., Schisandra Michx. and Vitis L. genus, introduced in Right Forest-Steppe of Ukraine, is given. The fruits and leaves of plants are a very valuable source of BAS, their total antioxidant activity ranges from 0.3 to 1.6 mg/ml and depends on the species and variety of plants, as well as the phase of their growth. The leaves of woody vines have much higher antioxidant activity compared to fruits. The highest antioxidant activity was found for S. chinensis leaves. It was found, that Actinidia fruits with more intensive purpur color have the highest antioxidant activity of BAS, which is due, primarily, by the presence of anthocyanins. |
publisher |
M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine |
publishDate |
2016 |
url |
https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/153 |
work_keys_str_mv |
AT skrypchenkonv theantioxidantactivityofbiologicallyactivesubstancesoffruitwoodyvines AT levonvf theantioxidantactivityofbiologicallyactivesubstancesoffruitwoodyvines AT skrypchenkonv antioksidantnaaktivnístʹbíologíčnoaktivnihrečovinderevnihplodovihlían AT levonvf antioksidantnaaktivnístʹbíologíčnoaktivnihrečovinderevnihplodovihlían AT skrypchenkonv antioxidantactivityofbiologicallyactivesubstancesoffruitwoodyvines AT levonvf antioxidantactivityofbiologicallyactivesubstancesoffruitwoodyvines |
first_indexed |
2024-09-01T18:04:09Z |
last_indexed |
2024-09-01T18:04:09Z |
_version_ |
1809017837240451072 |