Дослідження потенціалу використання молекули основи Шиффа як екзогенного антиоксиданту для насінні ячменю в умовах сольового стресу

Salt stress is one of the most important environmental factors that affect agricultural lands and causes product loss. Today, the application of various natural or synthetic molecules exogenously to plants and efforts to increase plant tolerance against environmental stresses as a result of these ap...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2022
Автор: Çevik, Sertan
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine 2022
Онлайн доступ:https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/1618
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Plant Introduction

Репозитарії

Plant Introduction
id oai:ojs2.plantintroduction.org:article-1618
record_format ojs
institution Plant Introduction
collection OJS
language English
format Article
author Çevik, Sertan
spellingShingle Çevik, Sertan
Дослідження потенціалу використання молекули основи Шиффа як екзогенного антиоксиданту для насінні ячменю в умовах сольового стресу
author_facet Çevik, Sertan
author_sort Çevik, Sertan
title Дослідження потенціалу використання молекули основи Шиффа як екзогенного антиоксиданту для насінні ячменю в умовах сольового стресу
title_short Дослідження потенціалу використання молекули основи Шиффа як екзогенного антиоксиданту для насінні ячменю в умовах сольового стресу
title_full Дослідження потенціалу використання молекули основи Шиффа як екзогенного антиоксиданту для насінні ячменю в умовах сольового стресу
title_fullStr Дослідження потенціалу використання молекули основи Шиффа як екзогенного антиоксиданту для насінні ячменю в умовах сольового стресу
title_full_unstemmed Дослідження потенціалу використання молекули основи Шиффа як екзогенного антиоксиданту для насінні ячменю в умовах сольового стресу
title_sort дослідження потенціалу використання молекули основи шиффа як екзогенного антиоксиданту для насінні ячменю в умовах сольового стресу
title_alt Investigating the using potential of Schiff base molecule as an exogenous antioxidant on barley seeds under salt stress conditions
description Salt stress is one of the most important environmental factors that affect agricultural lands and causes product loss. Today, the application of various natural or synthetic molecules exogenously to plants and efforts to increase plant tolerance against environmental stresses as a result of these applications have been widely investigated by scientists. In this study, a Schiff base molecule (0, 3, 6, and 9 µM), which has shown in vitro antioxidant properties, was applied to barley seeds under salt stress (0, 50, 150, and 250 mM NaCl). In order to evaluate the effects of this molecule on barley under salt stress, seed germination, growth parameters, lipid peroxidation, proline content, histochemical detection of superoxide and hydrogen peroxide radicals, and mitotic index analysis were conducted. According to the results, salt stress decreased germination parameters, plumule and radicle lengths, and mitotic index while it increased proline content, lipid peroxidation, and radical contents. Schiff base treatment clearly reduced lipid peroxidation and radical content in all groups. However, it also decreased germination and growth parameters and mitotic index. The obtained results showed that the antioxidant property of this molecule was also preserved in plants under stress, but it was also determined that the molecule had negative effects, primarily on cell division. If necessary modifications can be made to the molecule, the negative effects on cell division can be eliminated, and this molecule, which is very easy and cheap to obtain, may be widely used to increase the tolerance of plants against environmental stress.
publisher M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine
publishDate 2022
url https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/1618
work_keys_str_mv AT ceviksertan investigatingtheusingpotentialofschiffbasemoleculeasanexogenousantioxidantonbarleyseedsundersaltstressconditions
AT ceviksertan doslídžennâpotencíaluvikoristannâmolekuliosnovišiffaâkekzogennogoantioksidantudlânasínníâčmenûvumovahsolʹovogostresu
first_indexed 2024-09-01T18:11:09Z
last_indexed 2024-09-01T18:11:09Z
_version_ 1809018277865717760
spelling oai:ojs2.plantintroduction.org:article-16182023-08-26T20:38:45Z Investigating the using potential of Schiff base molecule as an exogenous antioxidant on barley seeds under salt stress conditions Дослідження потенціалу використання молекули основи Шиффа як екзогенного антиоксиданту для насінні ячменю в умовах сольового стресу Çevik, Sertan Salt stress is one of the most important environmental factors that affect agricultural lands and causes product loss. Today, the application of various natural or synthetic molecules exogenously to plants and efforts to increase plant tolerance against environmental stresses as a result of these applications have been widely investigated by scientists. In this study, a Schiff base molecule (0, 3, 6, and 9 µM), which has shown in vitro antioxidant properties, was applied to barley seeds under salt stress (0, 50, 150, and 250 mM NaCl). In order to evaluate the effects of this molecule on barley under salt stress, seed germination, growth parameters, lipid peroxidation, proline content, histochemical detection of superoxide and hydrogen peroxide radicals, and mitotic index analysis were conducted. According to the results, salt stress decreased germination parameters, plumule and radicle lengths, and mitotic index while it increased proline content, lipid peroxidation, and radical contents. Schiff base treatment clearly reduced lipid peroxidation and radical content in all groups. However, it also decreased germination and growth parameters and mitotic index. The obtained results showed that the antioxidant property of this molecule was also preserved in plants under stress, but it was also determined that the molecule had negative effects, primarily on cell division. If necessary modifications can be made to the molecule, the negative effects on cell division can be eliminated, and this molecule, which is very easy and cheap to obtain, may be widely used to increase the tolerance of plants against environmental stress. Сольовий стрес є одним із найважливіших факторів навколишнього середовища, який впливає на сільськогосподарські угіддя та спричиняє втрати продукції. Сьогодні вчені широко досліджують екзогенне застосування різних природних або синтетичних молекул щодо рослин і намагаються підвищити стійкість рослин до стресів навколишнього середовища. У цьому дослідженні молекула основи Шиффа (0, 3, 6 та 9 µM), яка показала антиоксидантні властивості in vitro, була застосована до насіння ячменю під сольовим стресом (0, 50, 150 та 250 mM NaCl). Для того, щоб оцінити вплив цієї молекули на ячмінь в умовах сольового стресу, було досліджено схожість насіння, параметри росту, перекисне окислення ліпідів, вміст проліну, а також гістохімічне виявлення радикалів супероксиду та пероксиду водню та аналіз мітотичного індексу. Згідно з результатами, сольовий стрес зменшував параметри проростання, довжину брунечок та корінців, а також мітотичний індекс, водночас збільшував вміст проліну, перекисне окислення ліпідів та вміст радикалів. Обробка основою Шиффа явно зменшила перекисне окислення ліпідів і вміст радикалів у всіх дослідних групах. Однак водночас це знизило параметри проростання і росту, а також мітотичний індекс. Отримані результати показали, що антиоксидантна властивість цієї молекули збереглася в рослинах під час стресу, але також було визначено, що молекула негативно впливає, насамперед на поділ клітин. Якщо в молекулу було б можливо внести необхідні модифікації, можна було б усунути її негативний вплив на поділ клітин, і тоді цю молекулу, яку дуже легко і дешево отримати, можна було би широко використовувати для підвищення стійкості рослин до стресу навколишнього середовища. M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine 2022-10-01 Article Article application/pdf https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/1618 10.46341/PI2022018 Plant Introduction; No 95/96 (2022); 85-95 Інтродукція Рослин; № 95/96 (2022); 85-95 2663-290X 1605-6574 10.46341/PI95-96 en https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/1618/1536 Copyright (c) 2022 Sertan Çevik http://creativecommons.org/licenses/by/4.0