Новий надранній сорт кизилу (Cornus mas L.)
The fruits of cornelian cherry (Cornus mas L.) have long been eaten and used for medicinal purposes. During the long history of their use, many cultivars have been created with a wide range of shapes, sizes, colors, biochemical composition, and fruit ripening dates, allowing the planting of the corn...
Збережено в:
Дата: | 2023 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine
2023
|
Онлайн доступ: | https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/1624 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Plant Introduction |
Репозитарії
Plant Introductionid |
oai:ojs2.plantintroduction.org:article-1624 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs2.plantintroduction.org:article-16242023-08-26T20:36:09Z The new earliest cultivar of cornelian cherry (Cornus mas L.) Новий надранній сорт кизилу (Cornus mas L.) Klymenko, Svitlana Ilyinska, Antonina The fruits of cornelian cherry (Cornus mas L.) have long been eaten and used for medicinal purposes. During the long history of their use, many cultivars have been created with a wide range of shapes, sizes, colors, biochemical composition, and fruit ripening dates, allowing the planting of the cornelian cherry in different geographical locations and a wide range of environmental conditions. The M.M. Gryshko National Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Ukraine (Kyiv, Ukraine) has an extensive collection of C. mas cultivars, which differ in many respects, including the time of fruit ripening. Recently a new cultivar, ‘Vytivka Svitlany’, marked by a very early ripening time, has been bred. The fruits of cultivar ‘Vytivka Svitlany’ are red or dark red, oval and more or less elongated, cut off at the top and slightly concave, shiny, juicy, sweet-sour, and slightly tart, with a delicate aroma. After full ripening, the fruits crumble quickly. They are deliciously fresh and suitable for processing in the food industry. In the present paper, the morphological features and biometric characteristics of the fruits of the new cultivar in comparison with other early-ripening cultivars (red-fruited ‘Olena’ and yellow-fruited ‘Alyosha’), as well as the principal biochemical composition of the fruits and its phenological phases for the seasonal development in 2021 according to BBCH scale are represented. Кизил (Cornus mas L.) упродовж століть відомий як цінна плодова і лікарська рослина. За довгу історію його культивування виведено багато сортів з широким діапазоном форми, розміру, кольору, біохімічного складу та терміну дозрівання плодів, що дозволило вирощувати кизил у різних географічних зонах за дуже несхожих умов довкілля. У Національному ботанічному саду імені М.М. Гришка НАН України сформовано велику колекцію сортів кизилу, що різняться зокрема й за часом дозрівання плодів. Нещодавно створений новий сорт ‘Витівка Світлани’ відзначається надраннім терміном дозрівання плодів. Плоди сорту ‘Витівка Світлани’ червоні або темно-червоні, овальні та більш-менш видовжені, зверху зрізані та злегка увігнуті, блискучі, соковиті, кисло-солодкі та трохи терпкі на смак з тонким ароматом. Вони смачні свіжі й придатні для переробки у харчовій промисловості. В цій статті наведено морфологічні особливості та біометричні характеристики плодів нового сорту у порівнянні з ранньостиглими сортами (червоноплодим ‘Олена’ та жовтоплодим ‘Альоша’), а також описано основний біохімічний склад плодів та фенологічні фази розвитку нового сорту у 2021 р. за кодифікацією BBCH. M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine 2023-06-04 Article Article application/pdf https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/1624 10.46341/PI2023002 Plant Introduction; No 97/98 (2023); 46-60 Інтродукція Рослин; № 97/98 (2023); 46-60 2663-290X 1605-6574 en https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/1624/1541 Copyright (c) 2023 Antonina Ilyinska, Svitlana Klymenko http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
institution |
Plant Introduction |
collection |
OJS |
language |
English |
format |
Article |
author |
Klymenko, Svitlana Ilyinska, Antonina |
spellingShingle |
Klymenko, Svitlana Ilyinska, Antonina Новий надранній сорт кизилу (Cornus mas L.) |
author_facet |
Klymenko, Svitlana Ilyinska, Antonina |
author_sort |
Klymenko, Svitlana |
title |
Новий надранній сорт кизилу (Cornus mas L.) |
title_short |
Новий надранній сорт кизилу (Cornus mas L.) |
title_full |
Новий надранній сорт кизилу (Cornus mas L.) |
title_fullStr |
Новий надранній сорт кизилу (Cornus mas L.) |
title_full_unstemmed |
Новий надранній сорт кизилу (Cornus mas L.) |
title_sort |
новий надранній сорт кизилу (cornus mas l.) |
title_alt |
The new earliest cultivar of cornelian cherry (Cornus mas L.) |
description |
The fruits of cornelian cherry (Cornus mas L.) have long been eaten and used for medicinal purposes. During the long history of their use, many cultivars have been created with a wide range of shapes, sizes, colors, biochemical composition, and fruit ripening dates, allowing the planting of the cornelian cherry in different geographical locations and a wide range of environmental conditions. The M.M. Gryshko National Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Ukraine (Kyiv, Ukraine) has an extensive collection of C. mas cultivars, which differ in many respects, including the time of fruit ripening. Recently a new cultivar, ‘Vytivka Svitlany’, marked by a very early ripening time, has been bred. The fruits of cultivar ‘Vytivka Svitlany’ are red or dark red, oval and more or less elongated, cut off at the top and slightly concave, shiny, juicy, sweet-sour, and slightly tart, with a delicate aroma. After full ripening, the fruits crumble quickly. They are deliciously fresh and suitable for processing in the food industry. In the present paper, the morphological features and biometric characteristics of the fruits of the new cultivar in comparison with other early-ripening cultivars (red-fruited ‘Olena’ and yellow-fruited ‘Alyosha’), as well as the principal biochemical composition of the fruits and its phenological phases for the seasonal development in 2021 according to BBCH scale are represented. |
publisher |
M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine |
publishDate |
2023 |
url |
https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/1624 |
work_keys_str_mv |
AT klymenkosvitlana thenewearliestcultivarofcorneliancherrycornusmasl AT ilyinskaantonina thenewearliestcultivarofcorneliancherrycornusmasl AT klymenkosvitlana novijnadranníjsortkizilucornusmasl AT ilyinskaantonina novijnadranníjsortkizilucornusmasl AT klymenkosvitlana newearliestcultivarofcorneliancherrycornusmasl AT ilyinskaantonina newearliestcultivarofcorneliancherrycornusmasl |
first_indexed |
2024-09-01T18:11:10Z |
last_indexed |
2024-09-01T18:11:10Z |
_version_ |
1809018279268712448 |