Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.)

Objective – to investigate biochemical properties of plant raw material of 1 cultivar and 14 varieties of Panicum virgatum L. in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine. Material and methods. Investigated plants were 1 cultivar and 14 varieties of Panicum virgatum...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2018
Автори: Vergun, O.M., Rakhmetov, D.B., Rakhmetova, S.O., Fishchenko, V.V.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine 2018
Онлайн доступ:https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/362
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Plant Introduction

Репозитарії

Plant Introduction
id oai:ojs2.plantintroduction.org:article-362
record_format ojs
institution Plant Introduction
collection OJS
language English
format Article
author Vergun, O.M.
Rakhmetov, D.B.
Rakhmetova, S.O.
Fishchenko, V.V.
spellingShingle Vergun, O.M.
Rakhmetov, D.B.
Rakhmetova, S.O.
Fishchenko, V.V.
Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.)
author_facet Vergun, O.M.
Rakhmetov, D.B.
Rakhmetova, S.O.
Fishchenko, V.V.
author_sort Vergun, O.M.
title Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.)
title_short Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.)
title_full Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.)
title_fullStr Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.)
title_full_unstemmed Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.)
title_sort вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (panicum virgatum l.)
title_alt The content of nutrients and energetic value of the plant raw material of switchgrass (Panicum virgatum L.) genotypes
description Objective – to investigate biochemical properties of plant raw material of 1 cultivar and 14 varieties of Panicum virgatum L. in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine. Material and methods. Investigated plants were 1 cultivar and 14 varieties of Panicum virgatum collected in an experimental collection of Cultural Flora Department of National Botanical Garden of the NAS of Ukraine: Panicum virgatum f. DB (PVDB), P. virgatum f. DN (PVDN), P. virgatum f. PL (PVPL), P. virgatum f. PN1 (PVPN1), P. virgatum f. PN2 (PVPN2), P. virgatum f. PN3 (PVPN3), P. virgatum f. PB (PVPB), P. virgatum f. PP (PVPP), P. virgatum f. RL (PVRL), P. virgatum f. RR (PVRR), P. virgatum f. SL1 (PVSL1), P. virgatum f. SL2 (PVSL2), P. virgatum f. VP (PVVP), P. virgatum f. VR (PVVR), P. virgatum cv. Zoriane (PVZ). The content of dry matter was determined according to A.I. Yermakov, the total content of sugars, monosaccharides and ascorbic acid concentration – according to V.P. Krishchenko, the content of carotene – according to B.P. Pleshkov, the content of ash – according to Z.M. Hrycaenko. Energetic value of dry plant raw material measured on calorimeter IKA200. The content of photosynthetic pigments in leaves detected according to M.M. Musienko on spectrophotometer Unico UV 2800. Results. In the period of anthesis the plant raw material of Panicum virgatum accumulated dry matter from 34.05 % (PVZ) to 48.21 % (PVPL), monosaccharides – from 2.68 % (PVSL2) to 5.92 % (PVPN2), ascorbic acid – from 14.39 mg% (PVRL) to 79.50 mg% (PVSL1), carotene – from 0.277 mg% (PVPB) to 1.407 mg% (PVSL2), ash – from 1.88 % (PVVR) to 4.63 % (PVPN1) and total content of sugars – from 4.11 % (PVSL2) to 10.49 % (PVPN2). The calorific value of dry raw was from 3588.18 cal/g (PVVR) to 3719.22 cal/g (PVPN1). The ratio of photosynthetic pigments content was 1.09 (PVPN3) – 5.01 (PVPP), the ratio of the sum of chlorophylls to carotenoids content – from 2.47 (PVSL2) to 9.30 (PVPD). Conclusions. Obtained data demonstrated that in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine cultivar and varieties of Panicum virgatum are the valuable source of nutrients in the period of anthesis. Among investigated plants the PVPL genotype characterized by the most content of dry matter and chlorophyll b, PVPN2 – total content of sugars and monosaccharides, PVSL1 – ascorbic acid, PVSL2 – carotene, PVPN1 – ash and calorific value, PVPP – chlorophyll a and ratio of chlorophylls, PVPN3 – carotenoids.
publisher M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine
publishDate 2018
url https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/362
work_keys_str_mv AT vergunom thecontentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes
AT rakhmetovdb thecontentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes
AT rakhmetovaso thecontentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes
AT fishchenkovv thecontentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes
AT vergunom vmístpoživnihrečovintaenergetičnacínnístʹroslinnoísirovinigenotipívsvíčgrasupanicumvirgatuml
AT rakhmetovdb vmístpoživnihrečovintaenergetičnacínnístʹroslinnoísirovinigenotipívsvíčgrasupanicumvirgatuml
AT rakhmetovaso vmístpoživnihrečovintaenergetičnacínnístʹroslinnoísirovinigenotipívsvíčgrasupanicumvirgatuml
AT fishchenkovv vmístpoživnihrečovintaenergetičnacínnístʹroslinnoísirovinigenotipívsvíčgrasupanicumvirgatuml
AT vergunom contentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes
AT rakhmetovdb contentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes
AT rakhmetovaso contentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes
AT fishchenkovv contentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes
first_indexed 2024-09-01T18:05:12Z
last_indexed 2024-09-01T18:05:12Z
_version_ 1809017903321710592
spelling oai:ojs2.plantintroduction.org:article-3622019-11-11T08:15:36Z The content of nutrients and energetic value of the plant raw material of switchgrass (Panicum virgatum L.) genotypes Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.) Vergun, O.M. Rakhmetov, D.B. Rakhmetova, S.O. Fishchenko, V.V. Objective – to investigate biochemical properties of plant raw material of 1 cultivar and 14 varieties of Panicum virgatum L. in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine. Material and methods. Investigated plants were 1 cultivar and 14 varieties of Panicum virgatum collected in an experimental collection of Cultural Flora Department of National Botanical Garden of the NAS of Ukraine: Panicum virgatum f. DB (PVDB), P. virgatum f. DN (PVDN), P. virgatum f. PL (PVPL), P. virgatum f. PN1 (PVPN1), P. virgatum f. PN2 (PVPN2), P. virgatum f. PN3 (PVPN3), P. virgatum f. PB (PVPB), P. virgatum f. PP (PVPP), P. virgatum f. RL (PVRL), P. virgatum f. RR (PVRR), P. virgatum f. SL1 (PVSL1), P. virgatum f. SL2 (PVSL2), P. virgatum f. VP (PVVP), P. virgatum f. VR (PVVR), P. virgatum cv. Zoriane (PVZ). The content of dry matter was determined according to A.I. Yermakov, the total content of sugars, monosaccharides and ascorbic acid concentration – according to V.P. Krishchenko, the content of carotene – according to B.P. Pleshkov, the content of ash – according to Z.M. Hrycaenko. Energetic value of dry plant raw material measured on calorimeter IKA200. The content of photosynthetic pigments in leaves detected according to M.M. Musienko on spectrophotometer Unico UV 2800. Results. In the period of anthesis the plant raw material of Panicum virgatum accumulated dry matter from 34.05 % (PVZ) to 48.21 % (PVPL), monosaccharides – from 2.68 % (PVSL2) to 5.92 % (PVPN2), ascorbic acid – from 14.39 mg% (PVRL) to 79.50 mg% (PVSL1), carotene – from 0.277 mg% (PVPB) to 1.407 mg% (PVSL2), ash – from 1.88 % (PVVR) to 4.63 % (PVPN1) and total content of sugars – from 4.11 % (PVSL2) to 10.49 % (PVPN2). The calorific value of dry raw was from 3588.18 cal/g (PVVR) to 3719.22 cal/g (PVPN1). The ratio of photosynthetic pigments content was 1.09 (PVPN3) – 5.01 (PVPP), the ratio of the sum of chlorophylls to carotenoids content – from 2.47 (PVSL2) to 9.30 (PVPD). Conclusions. Obtained data demonstrated that in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine cultivar and varieties of Panicum virgatum are the valuable source of nutrients in the period of anthesis. Among investigated plants the PVPL genotype characterized by the most content of dry matter and chlorophyll b, PVPN2 – total content of sugars and monosaccharides, PVSL1 – ascorbic acid, PVSL2 – carotene, PVPN1 – ash and calorific value, PVPP – chlorophyll a and ratio of chlorophylls, PVPN3 – carotenoids. Мета – дослідити біохімічні особливості сировини рослин 1 сорту та 14 форм Panicum virgatum L. в умовах Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України. Матеріал та методи. Досліджувані рослини – 1 сорт і 14 форм Panicum virgatum, зібрані на експериментальних ділянках колекції відділу культурної флори Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України: Panicum virgatum f. DB (PVDB), P. virgatum f. DN (PVDN), P. virgatum f. PL (PVPL), P. virgatum f. PN-1 (PVPN1), P. virgatum f. PN-2 (PVPN2), P. virgatum f. PN-3 (PVPN3), P. virgatum f. PB (PVPB), P. virgatum f. PP (PVPP), P. virgatum f. RL (PVRL), P. virgatum f. RR (PVRR), P. virgatum f. SL-1 (PVSL1), P. virgatum f. SL-2 (PVSL2), P. virgatum f. VP (PVVP), P. virgatum f. VR (PVVR), P. virgatum cv. Zoriane (PVZ). Вміст сухої речовини визначали за А.І. Єрмаковим, загальний вміст цукрів, моносахаридів та аскорбінової кислоти – за В.П. Крищенком, вміст каротину – за Б.П. Плешковим, вміст золи – за З.М. Грицаєнко. Енергетичну цінність рослинної сировини вимірювали на калориметрі. Вміст фотосинтетичних пігментів у листках визначали за М.М. Мусієнком за допомогою спектрофотометра Unico UV 2800. Результати. В період цвітіння рослинна сировина Panicum virgatum накопичувала сухої речовини від 34,05 % (PVZ) до 48,21 % (PVPL), моноцукрів – від 2,68 % (PVSL2) до 5,92 % (PVPN2), аскорбінової кислоти – від 14,39 мг% (PVRL) до 79,50 мг% (PVSL1), каротину – від 0,277 мг% (PVPB) до 1,407 мг% (PVSL2), золи – від 1,88 % (PVVR) до 4,63 % (PVPN1). Загальний вміст цукрів становив від 4,11 % (PVSL2) до 10,49 % (PVPN2). Калорійна цінність сухої сировини – від 3588,18 кал/г (PVVR) до 3719,22 кал/г (PVPN1). Співвідношення вмісту фотосинтетичних пігментів – від 1,09 (PVPN3) до 5,01 (PVPP), співвідношення суми хлорофілів до вмісту каротиноїдів — від 2,47 (PVSL2) до 9,30 (PVPD). Висновки. В умовах Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України сорт та форми Panicum virgatum є цінним джерелом поживних речовин у період цвітіння. Серед досліджуваних рослин генотип PVPL характеризувався найбільшим вмістом сухої речовини та хлорофілу b, PVPN2 – загальним вмістом цукрів і моноцукрів, PVSL1 – аскорбінової кислоти, PVSL2 – каротину, PVPN1 – золи та вмістом калорій, PVPP – хлорофілу a та співвідношенням хлорофілів, PVPN3 – каротиноїдів. M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine 2018-12-01 Article Article application/pdf https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/362 10.5281/zenodo.2576109 Plant Introduction; Vol 80 (2018); 82-88 Інтродукція Рослин; Том 80 (2018); 82-88 2663-290X 1605-6574 10.5281/zenodo.3377676 en https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/362/344 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0