Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.)
Objective – to investigate biochemical properties of plant raw material of 1 cultivar and 14 varieties of Panicum virgatum L. in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine. Material and methods. Investigated plants were 1 cultivar and 14 varieties of Panicum virgatum...
Збережено в:
Дата: | 2018 |
---|---|
Автори: | , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine
2018
|
Онлайн доступ: | https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/362 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Plant Introduction |
Репозитарії
Plant Introductionid |
oai:ojs2.plantintroduction.org:article-362 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Plant Introduction |
collection |
OJS |
language |
English |
format |
Article |
author |
Vergun, O.M. Rakhmetov, D.B. Rakhmetova, S.O. Fishchenko, V.V. |
spellingShingle |
Vergun, O.M. Rakhmetov, D.B. Rakhmetova, S.O. Fishchenko, V.V. Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.) |
author_facet |
Vergun, O.M. Rakhmetov, D.B. Rakhmetova, S.O. Fishchenko, V.V. |
author_sort |
Vergun, O.M. |
title |
Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.) |
title_short |
Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.) |
title_full |
Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.) |
title_fullStr |
Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.) |
title_full_unstemmed |
Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.) |
title_sort |
вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (panicum virgatum l.) |
title_alt |
The content of nutrients and energetic value of the plant raw material of switchgrass (Panicum virgatum L.) genotypes |
description |
Objective – to investigate biochemical properties of plant raw material of 1 cultivar and 14 varieties of Panicum virgatum L. in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine.
Material and methods. Investigated plants were 1 cultivar and 14 varieties of Panicum virgatum collected in an experimental collection of Cultural Flora Department of National Botanical Garden of the NAS of Ukraine: Panicum virgatum f. DB (PVDB), P. virgatum f. DN (PVDN), P. virgatum f. PL (PVPL), P. virgatum f. PN1 (PVPN1), P. virgatum f. PN2 (PVPN2), P. virgatum f. PN3 (PVPN3), P. virgatum f. PB (PVPB), P. virgatum f. PP (PVPP), P. virgatum f. RL (PVRL), P. virgatum f. RR (PVRR), P. virgatum f. SL1 (PVSL1), P. virgatum f. SL2 (PVSL2), P. virgatum f. VP (PVVP), P. virgatum f. VR (PVVR), P. virgatum cv. Zoriane (PVZ). The content of dry matter was determined according to A.I. Yermakov, the total content of sugars, monosaccharides and ascorbic acid concentration – according to V.P. Krishchenko, the content of carotene – according to B.P. Pleshkov, the content of ash – according to Z.M. Hrycaenko. Energetic value of dry plant raw material measured on calorimeter IKA200. The content of photosynthetic pigments in leaves detected according to M.M. Musienko on spectrophotometer Unico UV 2800.
Results. In the period of anthesis the plant raw material of Panicum virgatum accumulated dry matter from 34.05 % (PVZ) to 48.21 % (PVPL), monosaccharides – from 2.68 % (PVSL2) to 5.92 % (PVPN2), ascorbic acid – from 14.39 mg% (PVRL) to 79.50 mg% (PVSL1), carotene – from 0.277 mg% (PVPB) to 1.407 mg% (PVSL2), ash – from 1.88 % (PVVR) to 4.63 % (PVPN1) and total content of sugars – from 4.11 % (PVSL2) to 10.49 % (PVPN2). The calorific value of dry raw was from 3588.18 cal/g (PVVR) to 3719.22 cal/g (PVPN1). The ratio of photosynthetic pigments content was 1.09 (PVPN3) – 5.01 (PVPP), the ratio of the sum of chlorophylls to carotenoids content – from 2.47 (PVSL2) to 9.30 (PVPD).
Conclusions. Obtained data demonstrated that in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine cultivar and varieties of Panicum virgatum are the valuable source of nutrients in the period of anthesis. Among investigated plants the PVPL genotype characterized by the most content of dry matter and chlorophyll b, PVPN2 – total content of sugars and monosaccharides, PVSL1 – ascorbic acid, PVSL2 – carotene, PVPN1 – ash and calorific value, PVPP – chlorophyll a and ratio of chlorophylls, PVPN3 – carotenoids. |
publisher |
M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine |
publishDate |
2018 |
url |
https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/362 |
work_keys_str_mv |
AT vergunom thecontentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes AT rakhmetovdb thecontentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes AT rakhmetovaso thecontentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes AT fishchenkovv thecontentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes AT vergunom vmístpoživnihrečovintaenergetičnacínnístʹroslinnoísirovinigenotipívsvíčgrasupanicumvirgatuml AT rakhmetovdb vmístpoživnihrečovintaenergetičnacínnístʹroslinnoísirovinigenotipívsvíčgrasupanicumvirgatuml AT rakhmetovaso vmístpoživnihrečovintaenergetičnacínnístʹroslinnoísirovinigenotipívsvíčgrasupanicumvirgatuml AT fishchenkovv vmístpoživnihrečovintaenergetičnacínnístʹroslinnoísirovinigenotipívsvíčgrasupanicumvirgatuml AT vergunom contentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes AT rakhmetovdb contentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes AT rakhmetovaso contentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes AT fishchenkovv contentofnutrientsandenergeticvalueoftheplantrawmaterialofswitchgrasspanicumvirgatumlgenotypes |
first_indexed |
2024-09-01T18:05:12Z |
last_indexed |
2024-09-01T18:05:12Z |
_version_ |
1809017903321710592 |
spelling |
oai:ojs2.plantintroduction.org:article-3622019-11-11T08:15:36Z The content of nutrients and energetic value of the plant raw material of switchgrass (Panicum virgatum L.) genotypes Вміст поживних речовин та енергетична цінність рослинної сировини генотипів свічграсу (Panicum virgatum L.) Vergun, O.M. Rakhmetov, D.B. Rakhmetova, S.O. Fishchenko, V.V. Objective – to investigate biochemical properties of plant raw material of 1 cultivar and 14 varieties of Panicum virgatum L. in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine. Material and methods. Investigated plants were 1 cultivar and 14 varieties of Panicum virgatum collected in an experimental collection of Cultural Flora Department of National Botanical Garden of the NAS of Ukraine: Panicum virgatum f. DB (PVDB), P. virgatum f. DN (PVDN), P. virgatum f. PL (PVPL), P. virgatum f. PN1 (PVPN1), P. virgatum f. PN2 (PVPN2), P. virgatum f. PN3 (PVPN3), P. virgatum f. PB (PVPB), P. virgatum f. PP (PVPP), P. virgatum f. RL (PVRL), P. virgatum f. RR (PVRR), P. virgatum f. SL1 (PVSL1), P. virgatum f. SL2 (PVSL2), P. virgatum f. VP (PVVP), P. virgatum f. VR (PVVR), P. virgatum cv. Zoriane (PVZ). The content of dry matter was determined according to A.I. Yermakov, the total content of sugars, monosaccharides and ascorbic acid concentration – according to V.P. Krishchenko, the content of carotene – according to B.P. Pleshkov, the content of ash – according to Z.M. Hrycaenko. Energetic value of dry plant raw material measured on calorimeter IKA200. The content of photosynthetic pigments in leaves detected according to M.M. Musienko on spectrophotometer Unico UV 2800. Results. In the period of anthesis the plant raw material of Panicum virgatum accumulated dry matter from 34.05 % (PVZ) to 48.21 % (PVPL), monosaccharides – from 2.68 % (PVSL2) to 5.92 % (PVPN2), ascorbic acid – from 14.39 mg% (PVRL) to 79.50 mg% (PVSL1), carotene – from 0.277 mg% (PVPB) to 1.407 mg% (PVSL2), ash – from 1.88 % (PVVR) to 4.63 % (PVPN1) and total content of sugars – from 4.11 % (PVSL2) to 10.49 % (PVPN2). The calorific value of dry raw was from 3588.18 cal/g (PVVR) to 3719.22 cal/g (PVPN1). The ratio of photosynthetic pigments content was 1.09 (PVPN3) – 5.01 (PVPP), the ratio of the sum of chlorophylls to carotenoids content – from 2.47 (PVSL2) to 9.30 (PVPD). Conclusions. Obtained data demonstrated that in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine cultivar and varieties of Panicum virgatum are the valuable source of nutrients in the period of anthesis. Among investigated plants the PVPL genotype characterized by the most content of dry matter and chlorophyll b, PVPN2 – total content of sugars and monosaccharides, PVSL1 – ascorbic acid, PVSL2 – carotene, PVPN1 – ash and calorific value, PVPP – chlorophyll a and ratio of chlorophylls, PVPN3 – carotenoids. Мета – дослідити біохімічні особливості сировини рослин 1 сорту та 14 форм Panicum virgatum L. в умовах Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України. Матеріал та методи. Досліджувані рослини – 1 сорт і 14 форм Panicum virgatum, зібрані на експериментальних ділянках колекції відділу культурної флори Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України: Panicum virgatum f. DB (PVDB), P. virgatum f. DN (PVDN), P. virgatum f. PL (PVPL), P. virgatum f. PN-1 (PVPN1), P. virgatum f. PN-2 (PVPN2), P. virgatum f. PN-3 (PVPN3), P. virgatum f. PB (PVPB), P. virgatum f. PP (PVPP), P. virgatum f. RL (PVRL), P. virgatum f. RR (PVRR), P. virgatum f. SL-1 (PVSL1), P. virgatum f. SL-2 (PVSL2), P. virgatum f. VP (PVVP), P. virgatum f. VR (PVVR), P. virgatum cv. Zoriane (PVZ). Вміст сухої речовини визначали за А.І. Єрмаковим, загальний вміст цукрів, моносахаридів та аскорбінової кислоти – за В.П. Крищенком, вміст каротину – за Б.П. Плешковим, вміст золи – за З.М. Грицаєнко. Енергетичну цінність рослинної сировини вимірювали на калориметрі. Вміст фотосинтетичних пігментів у листках визначали за М.М. Мусієнком за допомогою спектрофотометра Unico UV 2800. Результати. В період цвітіння рослинна сировина Panicum virgatum накопичувала сухої речовини від 34,05 % (PVZ) до 48,21 % (PVPL), моноцукрів – від 2,68 % (PVSL2) до 5,92 % (PVPN2), аскорбінової кислоти – від 14,39 мг% (PVRL) до 79,50 мг% (PVSL1), каротину – від 0,277 мг% (PVPB) до 1,407 мг% (PVSL2), золи – від 1,88 % (PVVR) до 4,63 % (PVPN1). Загальний вміст цукрів становив від 4,11 % (PVSL2) до 10,49 % (PVPN2). Калорійна цінність сухої сировини – від 3588,18 кал/г (PVVR) до 3719,22 кал/г (PVPN1). Співвідношення вмісту фотосинтетичних пігментів – від 1,09 (PVPN3) до 5,01 (PVPP), співвідношення суми хлорофілів до вмісту каротиноїдів — від 2,47 (PVSL2) до 9,30 (PVPD). Висновки. В умовах Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України сорт та форми Panicum virgatum є цінним джерелом поживних речовин у період цвітіння. Серед досліджуваних рослин генотип PVPL характеризувався найбільшим вмістом сухої речовини та хлорофілу b, PVPN2 – загальним вмістом цукрів і моноцукрів, PVSL1 – аскорбінової кислоти, PVSL2 – каротину, PVPN1 – золи та вмістом калорій, PVPP – хлорофілу a та співвідношенням хлорофілів, PVPN3 – каротиноїдів. M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine 2018-12-01 Article Article application/pdf https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/362 10.5281/zenodo.2576109 Plant Introduction; Vol 80 (2018); 82-88 Інтродукція Рослин; Том 80 (2018); 82-88 2663-290X 1605-6574 10.5281/zenodo.3377676 en https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/362/344 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |