Аспекти термодинаміки в процесах інтродукції
The theoretical component of the introductory process from the standpoint of the laws of thermodynamics is determined. At the ecosystem level, vegetation groups with specific environmental conditions characteristic of each species have been analyzed. The information resource approach is proposed as...
Saved in:
Date: | 2019 |
---|---|
Main Author: | |
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine
2019
|
Online Access: | https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/963 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Journal Title: | Plant Introduction |
Institution
Plant Introductionid |
oai:ojs2.plantintroduction.org:article-963 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs2.plantintroduction.org:article-9632019-11-11T08:15:47Z Thermodynamical aspects of the introduction processes Аспекти термодинаміки в процесах інтродукції Zaimenko, N.V. The theoretical component of the introductory process from the standpoint of the laws of thermodynamics is determined. At the ecosystem level, vegetation groups with specific environmental conditions characteristic of each species have been analyzed. The information resource approach is proposed as a biotechnical analogue for the study of the structural and functional organization of ecosystems of different levels of the hierarchy and ten basic characteristics are determined from their evaluation. Визначено теоретичну складову інтродукційного процесу з позиції законів термодинаміки. На екосистемному рівні проаналізовано рослинні угруповання з характерними для кожного виду умовами довкілля. Запропоновано інформаційно-ресурсний підхід як біотехнічний аналог для дослідження структурно-функціональної організації екосистем різного рівня ієрархії та визначено 10 основних показників для їх оцінки. M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine 2019-03-01 Article Article application/pdf https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/963 10.5281/zenodo.2650433 Plant Introduction; Vol 81 (2019); 3-7 Інтродукція Рослин; Том 81 (2019); 3-7 2663-290X 1605-6574 10.5281/zenodo.3377671 en https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/963/924 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
institution |
Plant Introduction |
collection |
OJS |
language |
English |
format |
Article |
author |
Zaimenko, N.V. |
spellingShingle |
Zaimenko, N.V. Аспекти термодинаміки в процесах інтродукції |
author_facet |
Zaimenko, N.V. |
author_sort |
Zaimenko, N.V. |
title |
Аспекти термодинаміки в процесах інтродукції |
title_short |
Аспекти термодинаміки в процесах інтродукції |
title_full |
Аспекти термодинаміки в процесах інтродукції |
title_fullStr |
Аспекти термодинаміки в процесах інтродукції |
title_full_unstemmed |
Аспекти термодинаміки в процесах інтродукції |
title_sort |
аспекти термодинаміки в процесах інтродукції |
title_alt |
Thermodynamical aspects of the introduction processes |
description |
The theoretical component of the introductory process from the standpoint of the laws of thermodynamics is determined. At the ecosystem level, vegetation groups with specific environmental conditions characteristic of each species have been analyzed. The information resource approach is proposed as a biotechnical analogue for the study of the structural and functional organization of ecosystems of different levels of the hierarchy and ten basic characteristics are determined from their evaluation. |
publisher |
M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine |
publishDate |
2019 |
url |
https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/963 |
work_keys_str_mv |
AT zaimenkonv thermodynamicalaspectsoftheintroductionprocesses AT zaimenkonv aspektitermodinamíkivprocesahíntrodukcíí |
first_indexed |
2024-09-01T18:08:24Z |
last_indexed |
2024-09-01T18:08:24Z |
_version_ |
1809018104739528704 |