Розподіл поживних речовин у різних органах рослин генотипів Miscanthus Anderss.
Objective – to investigate the accumulation of biochemical compounds in the different organs of cultivars and varieties of Miscanthus Anderss. in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine. Material and methods. Investigated plants were cultivars and varieties of spec...
Збережено в:
Дата: | 2019 |
---|---|
Автори: | , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine
2019
|
Онлайн доступ: | https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/971 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Plant Introduction |
Репозитарії
Plant Introductionid |
oai:ojs2.plantintroduction.org:article-971 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Plant Introduction |
collection |
OJS |
language |
English |
format |
Article |
author |
Vergun, O.M. Rakhmetov, D.B. Rakhmetova, S.O. Fishchenko, V.V. |
spellingShingle |
Vergun, O.M. Rakhmetov, D.B. Rakhmetova, S.O. Fishchenko, V.V. Розподіл поживних речовин у різних органах рослин генотипів Miscanthus Anderss. |
author_facet |
Vergun, O.M. Rakhmetov, D.B. Rakhmetova, S.O. Fishchenko, V.V. |
author_sort |
Vergun, O.M. |
title |
Розподіл поживних речовин у різних органах рослин генотипів Miscanthus Anderss. |
title_short |
Розподіл поживних речовин у різних органах рослин генотипів Miscanthus Anderss. |
title_full |
Розподіл поживних речовин у різних органах рослин генотипів Miscanthus Anderss. |
title_fullStr |
Розподіл поживних речовин у різних органах рослин генотипів Miscanthus Anderss. |
title_full_unstemmed |
Розподіл поживних речовин у різних органах рослин генотипів Miscanthus Anderss. |
title_sort |
розподіл поживних речовин у різних органах рослин генотипів miscanthus anderss. |
title_alt |
Distribution of nutrients in different organs of plants of Miscanthus Anderss. genotypes |
description |
Objective – to investigate the accumulation of biochemical compounds in the different organs of cultivars and varieties of Miscanthus Anderss. in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine.
Material and methods. Investigated plants were cultivars and varieties of species of the genus of Miscanthus collected in an experimental collection of Cultural Flora Department of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine: М. × giganteus сv. Huliver (MGH), М. × giganteus f. ЕSBMG-3 (MGE-3), М. sacchariflorus сv. Snihopad (MSS), М. sacchariflorus f. ЕSMBS-3 (MSE-3), М. sinensis сv. Veleten (MSV), М. sinensis f. ESBMK-1 (MSE-1). The content of dry matter was determined according to A.I. Yermakov et al. (1972), the total content of sugars and ascorbic acid concentration – according to V.P. Krishchenko (1983), the content of carotene – according to B.P. Pleshkov (1985), the content of ash – according to Z.M. Hrycaenko et al. (2003), the content of calcium and phosphorus – according to H.M. Pochinok (1976). Energetic value of dry plant raw material determined on calorimeter.
Results. In the period of full seed ripening the plant raw material of Miscanthus genotypes accumulated dry matter from 38.99 % (MSE-1, leaves) to 88.08 % (MSE-3, leaves), total content of sugars – from 2.72 % (MSE-3, panicles) to 10.03 % (MGH, stems), ascorbic acid – from 4.40 mg% (MSE-3, panicles) to 40.03 mg% (MGE-3, leaves), carotene – from 0.09 mg% (MSE-3, stems) to 0.26 mg% (MGH, leaves), ash – from 1.38 % (MSS, stems) to 8.65 % (MSV, leaves), calcium – from 0.19 % (MSS, stems) to 0.91 % (MGH, leaves), phosphorus – from 0.032 % (MGE-3, stems) to 0.412 % (MSE-3, panicles), protein – from 4.82 % (MSE-3, stems) to 12.28 % (MSE-1, leaves). Energetic value of dry raw was from 3811.87 cal/g (MSS, leaves) to 4193.17 cal/ g (MSV, panicles).
Conclusions. Obtained data demonstrated that in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine cultivars and varieties of Miscanthus × giganteus, M. sacchariflorus, M. sinensis are the valuable source of nutrients and biofuel in the period of full seed ripening. Distribution of biochemical compounds in different organs resulted that accumulation of it depends on genotype. It was found that content of sugars was maximal and content of ash with macroelements, protein, carotene was minimal in the stems of investigated plants. |
publisher |
M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine |
publishDate |
2019 |
url |
https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/971 |
work_keys_str_mv |
AT vergunom distributionofnutrientsindifferentorgansofplantsofmiscanthusanderssgenotypes AT rakhmetovdb distributionofnutrientsindifferentorgansofplantsofmiscanthusanderssgenotypes AT rakhmetovaso distributionofnutrientsindifferentorgansofplantsofmiscanthusanderssgenotypes AT fishchenkovv distributionofnutrientsindifferentorgansofplantsofmiscanthusanderssgenotypes AT vergunom rozpodílpoživnihrečovinuríznihorganahroslingenotipívmiscanthusanderss AT rakhmetovdb rozpodílpoživnihrečovinuríznihorganahroslingenotipívmiscanthusanderss AT rakhmetovaso rozpodílpoživnihrečovinuríznihorganahroslingenotipívmiscanthusanderss AT fishchenkovv rozpodílpoživnihrečovinuríznihorganahroslingenotipívmiscanthusanderss |
first_indexed |
2024-09-01T18:08:26Z |
last_indexed |
2024-09-01T18:08:26Z |
_version_ |
1809018107182710784 |
spelling |
oai:ojs2.plantintroduction.org:article-9712019-11-11T08:15:47Z Distribution of nutrients in different organs of plants of Miscanthus Anderss. genotypes Розподіл поживних речовин у різних органах рослин генотипів Miscanthus Anderss. Vergun, O.M. Rakhmetov, D.B. Rakhmetova, S.O. Fishchenko, V.V. Objective – to investigate the accumulation of biochemical compounds in the different organs of cultivars and varieties of Miscanthus Anderss. in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine. Material and methods. Investigated plants were cultivars and varieties of species of the genus of Miscanthus collected in an experimental collection of Cultural Flora Department of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine: М. × giganteus сv. Huliver (MGH), М. × giganteus f. ЕSBMG-3 (MGE-3), М. sacchariflorus сv. Snihopad (MSS), М. sacchariflorus f. ЕSMBS-3 (MSE-3), М. sinensis сv. Veleten (MSV), М. sinensis f. ESBMK-1 (MSE-1). The content of dry matter was determined according to A.I. Yermakov et al. (1972), the total content of sugars and ascorbic acid concentration – according to V.P. Krishchenko (1983), the content of carotene – according to B.P. Pleshkov (1985), the content of ash – according to Z.M. Hrycaenko et al. (2003), the content of calcium and phosphorus – according to H.M. Pochinok (1976). Energetic value of dry plant raw material determined on calorimeter. Results. In the period of full seed ripening the plant raw material of Miscanthus genotypes accumulated dry matter from 38.99 % (MSE-1, leaves) to 88.08 % (MSE-3, leaves), total content of sugars – from 2.72 % (MSE-3, panicles) to 10.03 % (MGH, stems), ascorbic acid – from 4.40 mg% (MSE-3, panicles) to 40.03 mg% (MGE-3, leaves), carotene – from 0.09 mg% (MSE-3, stems) to 0.26 mg% (MGH, leaves), ash – from 1.38 % (MSS, stems) to 8.65 % (MSV, leaves), calcium – from 0.19 % (MSS, stems) to 0.91 % (MGH, leaves), phosphorus – from 0.032 % (MGE-3, stems) to 0.412 % (MSE-3, panicles), protein – from 4.82 % (MSE-3, stems) to 12.28 % (MSE-1, leaves). Energetic value of dry raw was from 3811.87 cal/g (MSS, leaves) to 4193.17 cal/ g (MSV, panicles). Conclusions. Obtained data demonstrated that in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine cultivars and varieties of Miscanthus × giganteus, M. sacchariflorus, M. sinensis are the valuable source of nutrients and biofuel in the period of full seed ripening. Distribution of biochemical compounds in different organs resulted that accumulation of it depends on genotype. It was found that content of sugars was maximal and content of ash with macroelements, protein, carotene was minimal in the stems of investigated plants. Мета – дослідити накопичення біохімічних речовин у різних органах сортів та форм Miscanthus Anderss. в умовах Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України. Матеріал та методи. Досліджені рослини – сорти та форми видів роду Miscanthus, зібрані на експериментальних ділянках відділу культурної флори Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України: М. × гігантський с. Гулівер (MGH), М. × гігантський ф. ЕСБМГ-3 (MGE-3), М. цукроквітковий с. Снігопад (MSS), М. цукроквітковий ф. ЕСБМС-3 (MSE-3), М. китайський с. Велетень (MSV), М. китайський ф. EСБМК-1 (MSE-1). Вміст сухої речовини визначали за А.І. Єрмаковим та ін. (1972), загальний вміст цукрів та аскорбінову кислоту – за В.П. Крищенком (1983), вміст каротину – за Б.П. Плєшковим (1985), золи – за З.М. Грицаєнком (2003), кальцію та фосфору – за Х.М. Починком (1976). Енергетичну цінність сухої сировини визначали за допомогою калориметра. Результати. В період повної стиглості насіння в рослинній сировині генотипів Miscanthus накопичувалося сухої речовини від 38,99 % (MSE-1, листки) до 88,08 % (MSE-3, листки), загальний вміст цукрів становив від 2,72 % (MSE-3, суцвіття) до 10,03 % (MGH, стебла), аскорбінової кислоти – від 4,40 мг% (MSE-3, суцвіття) до 40,03 мг% (MGE-3, листки), каротину – від 0,09 мг% (MSE-3, стебла) до 0,26 мг% (MGH, листки), золи – від 1,38 % (MSS, стебла) до 8,65 % (MSV, листки), кальцію – від 0,19 % (MSS, стебла) до 0,91 % (MGH, листки), фосфору – від 0,032 % (MGE-3, стебла) до 0,412 % (MSE-3, суцвіття), протеїну – від 4,82 % (MSE-3, стебла) до 12,28 % (MSE-1, листки). Енергетична цінність сухої сировини становила від 3811,87 кал/г (MSS, листки) до 4193,17 кал/г (MSV, суцвіття). Висновки. В умовах Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України сорти та форми Miscanthus × giganteus, M. sacchariflorus та M. sinensis – цінне джерело поживних речовин та біопалива в період повної стиглості насіння. Вивчення розподілу біохімічних речовин в різних органах показало, що накопичення їх залежить від генотипу. Вміст цукрів був максимальним, а золи з макроелементами, протеїну та каротину – мінімальним у стеблах досліджуваних рослин. M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine 2019-03-01 Article Article application/pdf https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/971 10.5281/zenodo.2650469 Plant Introduction; Vol 81 (2019); 75-81 Інтродукція Рослин; Том 81 (2019); 75-81 2663-290X 1605-6574 10.5281/zenodo.3377671 en https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/971/932 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |