РОЗРОБКА НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОДЕРНІЗАЦІЇ АЕРОДИНАМІЧНОЇ СИСТЕМИ ВІДВЕДЕННЯ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ НА ВЕРХНЬОМУ СТУПЕНІ РАКЕТИ-НОСІЯ «ЦИКЛОН-1М» - Alpatov, A.; Kuznetsov, O.; Palii, O.; Lapkhanov, Е. (PH “Akademperiodyka”, 2022)
Вступ. Зростання інтересу до освоєння космічного простору та нові технології супутникової навігації та зв’язку призвели до збільшення кількості космічних апаратів (КА) на навколоземних орбітах і створення орбітальних угрупувань. На сьогодні головним засобом, що здійснює виведення КА на навколоземні орбіти, є ракети-носії, відпрацьовані верхні ступені яких, після виведення КА, залишаються на навколоземних орбітах і уворюють космічне сміття (КС).Проблематика. Проблема зростання кількості КС є однією із ключових у сучасній космонавтиці. Значне накопичення фрагментів КС на деяких кластерах орбіт може чинити значні перешкоди діючим КА, а також призвести до глобальних проблем — ефекту Кеслера. Одним із джерел зростання КС є відпрацьовані верхні ступені ракет-носіїв (РН). Розробка засобів відведення верхніх ступенів РН з навколоземних орбіт є актуальною, а проєкт РН легко класу «Циклон-1М» розробки ДП «КБ «Південне» ім. М. К. Янгеля» є однією з перспективних розробок.Мета. Розробка науково-технічного забезпечення модернізації аеродинамічної системи відведення для використання на верхньому ступені ракети-носія «Циклон-1М».Матеріали й методи дослідження. Застосовано методи прикладної механіки, математичного й комп’ютерного моделювання руху космічних апаратів.Результати. Розроблено науково-технічне забезпечення для створення нової аеродинамічної системи відведення (АСВ) верхнього ступеня РН «Циклон-1М». Створено нову конструкцію аеродинамічного елементу АСВ у формі трьох ортогонально розміщених круглих дисків, що дозволяє підвищити ефективність застосування АСВ. Запропоновано конструктивну схему та технологію виготовлення контейнера для зберігання АСВ на верхньому ступені РН «Циклон-1М» з використанням сотових технологій, що дозволяє мінімізувати масу системи.Висновки. Технічний результат запропонованої розробки демонструє збільшення ефективності застосування АСВ при неорієнтованому кутовому русі під час відведення РН та дозволяє зменшити масу системи зберігання.