ШКОДОЧИННІСТЬ ЖОВТОЇ ІРЖІ ПШЕНИЦІ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГЕНІВ СТІЙКОСТІ ДО ЇЇ ВИСОКОВІРУЛЕНТНИХ РАС

Вступ. Грибні хвороби, зокрема, жовта іржа, є найбільш шкодочинними і широко розповсюдженими серед захворювань пшениці. Через екологічні та кліматичні зміни збудник жовтої іржі (Puccinia striiformis West. f. sp. tritici) активно поширюється і завдає шкоди посівам пшениці, зокрема й в Україні. Одним...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2023
Hauptverfasser: Chugunkova, T., Pastukhova, N., Topchii, T., Pirko, Ya., Blume, Ya.
Format: Artikel
Sprache:English
Veröffentlicht: PH “Akademperiodyka” 2023
Schlagworte:
Online Zugang:https://scinn-eng.org.ua/ojs/index.php/ni/article/view/441
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Science and Innovation

Institution

Science and Innovation
id oai:ojs2.scinn-eng.org.ua:article-441
record_format ojs
institution Science and Innovation
baseUrl_str
datestamp_date 2023-08-03T05:21:56Z
collection OJS
language English
topic пшениця
жовта іржа
шкодочинність
гени стійкості
ПЛР-аналіз
сорти
spellingShingle пшениця
жовта іржа
шкодочинність
гени стійкості
ПЛР-аналіз
сорти
Chugunkova, T.
Pastukhova, N.
Topchii, T.
Pirko, Ya.
Blume, Ya.
ШКОДОЧИННІСТЬ ЖОВТОЇ ІРЖІ ПШЕНИЦІ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГЕНІВ СТІЙКОСТІ ДО ЇЇ ВИСОКОВІРУЛЕНТНИХ РАС
topic_facet wheat
yellow rust
harmfulness
resistance genes
PCR analysis
varieties
пшениця
жовта іржа
шкодочинність
гени стійкості
ПЛР-аналіз
сорти
format Article
author Chugunkova, T.
Pastukhova, N.
Topchii, T.
Pirko, Ya.
Blume, Ya.
author_facet Chugunkova, T.
Pastukhova, N.
Topchii, T.
Pirko, Ya.
Blume, Ya.
author_sort Chugunkova, T.
title ШКОДОЧИННІСТЬ ЖОВТОЇ ІРЖІ ПШЕНИЦІ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГЕНІВ СТІЙКОСТІ ДО ЇЇ ВИСОКОВІРУЛЕНТНИХ РАС
title_short ШКОДОЧИННІСТЬ ЖОВТОЇ ІРЖІ ПШЕНИЦІ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГЕНІВ СТІЙКОСТІ ДО ЇЇ ВИСОКОВІРУЛЕНТНИХ РАС
title_full ШКОДОЧИННІСТЬ ЖОВТОЇ ІРЖІ ПШЕНИЦІ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГЕНІВ СТІЙКОСТІ ДО ЇЇ ВИСОКОВІРУЛЕНТНИХ РАС
title_fullStr ШКОДОЧИННІСТЬ ЖОВТОЇ ІРЖІ ПШЕНИЦІ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГЕНІВ СТІЙКОСТІ ДО ЇЇ ВИСОКОВІРУЛЕНТНИХ РАС
title_full_unstemmed ШКОДОЧИННІСТЬ ЖОВТОЇ ІРЖІ ПШЕНИЦІ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГЕНІВ СТІЙКОСТІ ДО ЇЇ ВИСОКОВІРУЛЕНТНИХ РАС
title_sort шкодочинність жовтої іржі пшениці та ідентифікація генів стійкості до її високовірулентних рас
title_alt HARMFULNESS OF WHEAT YELLOW RUST AND IDENTIFICATION OF RESISTANCE GENES TO ITS HIGHLY VIRULENT RACES
description Вступ. Грибні хвороби, зокрема, жовта іржа, є найбільш шкодочинними і широко розповсюдженими серед захворювань пшениці. Через екологічні та кліматичні зміни збудник жовтої іржі (Puccinia striiformis West. f. sp. tritici) активно поширюється і завдає шкоди посівам пшениці, зокрема й в Україні. Одним з аспектів подолання цієї проблеми може бути моніторинг розповсюдження хвороби та використання сучасних методів молекулярної генетики і селекції для створення нових стійких сортів.Проблематика. Специфічність рас патогена ускладнює боротьбу з грибним захворюванням, а епіфітотії призводять до значних втрат врожаю пшениці. Уникнути суттєвих економічних збитків дозволить застосування сучасних способів виявлення генотипів з ефективними генами стійкості Yr до жовтої іржі за допомогою молекулярно-ге нетичних маркерів.Мета. Узагальнення даних щодо шкодочинності жовтої іржі пшениці та оцінювання можливостей використанняметодів молекулярно-генетичного аналізу генів стійкості.Матеріали й методи. Матеріалом слугували сорти пшениці української селекції, стійкі до відомих рас жовтої іржі. Ідентифікацію генів стійкості до жовтої іржі (Yr10 та Yr36) здійснювали з використанням власних оригінальних праймерів методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).Результати. Показано, що втрати врожаю пшениці за ураження рослин жовтою іржею залежать від стійкості сорту, періоду зараження, тривалості розвитку хвороби, кліматичних умов вирощування. На основі молекулярно-біологічних підходів розроблено оригінальні праймери та підібрано оптимальні умови для проведення ПЛР, які дозволяють здійснювати ідентифікацію генів стійкості до жовтої іржі в сортах пшениці м’якої озимої.Висновки. Отримані результати свідчать про відсутність у проаналізованих сортів пшениці української селекції алелів, які можуть забезпечити стійкість до нових шкодочинних рас жовтої іржі. Це потребує залучення у селекційний процес джерел, що є носіями генів Yr10 та Yr36.
publisher PH “Akademperiodyka”
publishDate 2023
url https://scinn-eng.org.ua/ojs/index.php/ni/article/view/441
work_keys_str_mv AT chugunkovat škodočinnístʹžovtoííržípšenicítaídentifíkacíâgenívstíjkostídoíívisokovírulentnihras
AT pastukhovan škodočinnístʹžovtoííržípšenicítaídentifíkacíâgenívstíjkostídoíívisokovírulentnihras
AT topchiit škodočinnístʹžovtoííržípšenicítaídentifíkacíâgenívstíjkostídoíívisokovírulentnihras
AT pirkoya škodočinnístʹžovtoííržípšenicítaídentifíkacíâgenívstíjkostídoíívisokovírulentnihras
AT blumeya škodočinnístʹžovtoííržípšenicítaídentifíkacíâgenívstíjkostídoíívisokovírulentnihras
AT chugunkovat harmfulnessofwheatyellowrustandidentificationofresistancegenestoitshighlyvirulentraces
AT pastukhovan harmfulnessofwheatyellowrustandidentificationofresistancegenestoitshighlyvirulentraces
AT topchiit harmfulnessofwheatyellowrustandidentificationofresistancegenestoitshighlyvirulentraces
AT pirkoya harmfulnessofwheatyellowrustandidentificationofresistancegenestoitshighlyvirulentraces
AT blumeya harmfulnessofwheatyellowrustandidentificationofresistancegenestoitshighlyvirulentraces
first_indexed 2025-09-24T17:19:03Z
last_indexed 2025-09-24T17:19:03Z
_version_ 1850411027825426432
spelling oai:ojs2.scinn-eng.org.ua:article-4412023-08-03T05:21:56Z ШКОДОЧИННІСТЬ ЖОВТОЇ ІРЖІ ПШЕНИЦІ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГЕНІВ СТІЙКОСТІ ДО ЇЇ ВИСОКОВІРУЛЕНТНИХ РАС HARMFULNESS OF WHEAT YELLOW RUST AND IDENTIFICATION OF RESISTANCE GENES TO ITS HIGHLY VIRULENT RACES Chugunkova, T. Pastukhova, N. Topchii, T. Pirko, Ya. Blume, Ya. wheat yellow rust harmfulness resistance genes PCR analysis varieties пшениця жовта іржа шкодочинність гени стійкості ПЛР-аналіз сорти Вступ. Грибні хвороби, зокрема, жовта іржа, є найбільш шкодочинними і широко розповсюдженими серед захворювань пшениці. Через екологічні та кліматичні зміни збудник жовтої іржі (Puccinia striiformis West. f. sp. tritici) активно поширюється і завдає шкоди посівам пшениці, зокрема й в Україні. Одним з аспектів подолання цієї проблеми може бути моніторинг розповсюдження хвороби та використання сучасних методів молекулярної генетики і селекції для створення нових стійких сортів.Проблематика. Специфічність рас патогена ускладнює боротьбу з грибним захворюванням, а епіфітотії призводять до значних втрат врожаю пшениці. Уникнути суттєвих економічних збитків дозволить застосування сучасних способів виявлення генотипів з ефективними генами стійкості Yr до жовтої іржі за допомогою молекулярно-ге нетичних маркерів.Мета. Узагальнення даних щодо шкодочинності жовтої іржі пшениці та оцінювання можливостей використанняметодів молекулярно-генетичного аналізу генів стійкості.Матеріали й методи. Матеріалом слугували сорти пшениці української селекції, стійкі до відомих рас жовтої іржі. Ідентифікацію генів стійкості до жовтої іржі (Yr10 та Yr36) здійснювали з використанням власних оригінальних праймерів методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).Результати. Показано, що втрати врожаю пшениці за ураження рослин жовтою іржею залежать від стійкості сорту, періоду зараження, тривалості розвитку хвороби, кліматичних умов вирощування. На основі молекулярно-біологічних підходів розроблено оригінальні праймери та підібрано оптимальні умови для проведення ПЛР, які дозволяють здійснювати ідентифікацію генів стійкості до жовтої іржі в сортах пшениці м’якої озимої.Висновки. Отримані результати свідчать про відсутність у проаналізованих сортів пшениці української селекції алелів, які можуть забезпечити стійкість до нових шкодочинних рас жовтої іржі. Це потребує залучення у селекційний процес джерел, що є носіями генів Yr10 та Yr36. Introduction. Fungal diseases, in particular, yellow rust, are the most harmful and widespread among wheat diseases. Due to environmental and climatic changes, yellow rust (Puccinia striiformis West. f. sp. tritici) has been actively spreading and causing damage to wheat crops, particular in Ukraine. One of the aspects of overcoming this problem can be the monitoring of disease spread and the use of advanced methods of molecular genetics and breeding to create new resistant varieties.Problem Statement. The specificity of the pathogen races complicates fighting against this disease, with epiphytotics leading to significant losses of the wheat yield. The application of advanced methods for identifying the genotypes that have effective Yr resistance genes to yellow rust, with the use of molecular genetic markers, will allow to avoid significant economic losses.Purpose. The purpose of this research is to generalize data on the harmfulness of yellow rust and to evaluate the usability of the molecular genetic methods for resistance genes analysis.Material and Methods. Ukrainian-bred wheat varieties with resistance to known races of yellow rust have been used as materials to be studied. The yellow rust resistance genes (Yr10 and Yr36) have been identified by polymerase chain reaction (PCR) with the use of our own original primers.Results. The losses of the wheat crop as a result of damage by yellow rust have been shown to depend on the resistance of the variety, the period of infection, the duration of the development of the disease, and the climatic conditions. The original primers have been developed and optimal conditions for PCR have been determined. The genes for resistance to yellow rust in soft winter wheat varieties has been identified.Conclusions. The results have indicated the absence of alleles that can ensure resistance to new harmful races of yellow rust in Ukrainian-bred wheat varieties. This implies the need to use sources with Yr10 and Yr36 genes in the breeding process. PH “Akademperiodyka” 2023-08-03 Article Article Рецензована стаття Peer-reviewed article application/pdf https://scinn-eng.org.ua/ojs/index.php/ni/article/view/441 10.15407/scine19.04.066 Science and Innovation; Том 19 № 4 (2023): Science and Innovation; 66-78 Science and Innovation; Vol. 19 No. 4 (2023): Science and Innovation; 66-78 2413-4996 2409-9066 10.15407/scine19.04 en https://scinn-eng.org.ua/ojs/index.php/ni/article/view/441/177 Copyright (c) 2023 Copyright Notice Authors published in the journal “Science and Innovation” agree to the following conditions: Authors retain copyright and grant the journal the right of first publication. Authors may enter into separate, additional contractual agreements for non-exclusive distribution of the version of their work (article) published in the journal “Science and Innovation” (for example, place it in an institutional repository or publish in their book), while confirming its initial publication in the journal “Science and innovation.” Authors are allowed to place their work on the Internet (for example, in institutional repositories or on their website). https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/