ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ

Вступ. Необхідність впроваджувати в Україні прогресивні технології одержання у достатній кількості якісного протеїну є одним з аспектів продовольчої безпеки. Біотехнологія вермикультивування є одним із способів перетворення сільськогосподарської сировини рослинного та тваринного походження у високоя...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Date:2024
Main Authors: MITINA, N., ZUBAREVA, I., SKLIAR, T., MALINOVSKA, N., SYTAR, V., KUDRIAVTHCEV, A.
Format: Article
Language:English
Published: PH “Akademperiodyka” 2024
Subjects:
Online Access:https://scinn-eng.org.ua/ojs/index.php/ni/article/view/634
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Journal Title:Science and Innovation

Institution

Science and Innovation
Description
Summary:Вступ. Необхідність впроваджувати в Україні прогресивні технології одержання у достатній кількості якісного протеїну є одним з аспектів продовольчої безпеки. Біотехнологія вермикультивування є одним із способів перетворення сільськогосподарської сировини рослинного та тваринного походження у високоякісні продукти харчування.Проблематика. Пошук шляхів підвищення продуктивності біосинтезу протеїну в процесі вермикультивування.Мета. Вивчення впливу дії стимуляторів мікробного походження у складі поживного субстрату на репродуктивні властивості та накопичення біомаси Eisenia foetida.Матеріали та методи. Традиційні та сучасні фізико-хімічні, мікробіологічні й технологічні методи дослідження. Стимулятори мікробного походження одержано глибинним культивуванням Streptomyces recifensis var. lyticus 2435. Дію стимуляторів вивчали шляхом визначення біометричних показників культури Eisenia foetida, склад мікрофлори субстратів — методом мікроскопії.Результати. Запропоновані стимулятори росту є комплексом літичних ензимів (мурамідази, ендопептидази, глікозидази) і супутніх ферментів (протеази, амілази). Максимальні показники виявлено за присутності 0,5 % сирої біомаси Streptomyces recifensis var. lyticus 2435 у співвідношенні 1:15 відносно сухої речовини поживного субстрату, мікробний склад якого при цьому змінився відносно початкових значень: загальна кількість бактерій зменшилася на 13,38 %, мікроміцетів — на 13,92 %, анаеробів — на 31,04 %. Чисельність представників роду Streptomyces збільшилася у 2,17 рази, бактерії родів Enterobacter і Staphylococcus у дослідних пробах відсутні, що, ймовірно, пов’язано з ферментативною активністю травної системи Eisenia foetida.Висновки. Досліджені стимулятори мікробного походження позитивно впливали на процеси ферментації поживного субстрату, репродуктивну та ростову функції вермикультури.