ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ
Вступ. Необхідність впроваджувати в Україні прогресивні технології одержання у достатній кількості якісного протеїну є одним з аспектів продовольчої безпеки. Біотехнологія вермикультивування є одним із способів перетворення сільськогосподарської сировини рослинного та тваринного походження у високоя...
Saved in:
| Date: | 2024 |
|---|---|
| Main Authors: | , , , , , |
| Format: | Article |
| Language: | English |
| Published: |
PH “Akademperiodyka”
2024
|
| Subjects: | |
| Online Access: | https://scinn-eng.org.ua/ojs/index.php/ni/article/view/634 |
| Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
| Journal Title: | Science and Innovation |
Institution
Science and Innovation| Summary: | Вступ. Необхідність впроваджувати в Україні прогресивні технології одержання у достатній кількості якісного протеїну є одним з аспектів продовольчої безпеки. Біотехнологія вермикультивування є одним із способів перетворення сільськогосподарської сировини рослинного та тваринного походження у високоякісні продукти харчування.Проблематика. Пошук шляхів підвищення продуктивності біосинтезу протеїну в процесі вермикультивування.Мета. Вивчення впливу дії стимуляторів мікробного походження у складі поживного субстрату на репродуктивні властивості та накопичення біомаси Eisenia foetida.Матеріали та методи. Традиційні та сучасні фізико-хімічні, мікробіологічні й технологічні методи дослідження. Стимулятори мікробного походження одержано глибинним культивуванням Streptomyces recifensis var. lyticus 2435. Дію стимуляторів вивчали шляхом визначення біометричних показників культури Eisenia foetida, склад мікрофлори субстратів — методом мікроскопії.Результати. Запропоновані стимулятори росту є комплексом літичних ензимів (мурамідази, ендопептидази, глікозидази) і супутніх ферментів (протеази, амілази). Максимальні показники виявлено за присутності 0,5 % сирої біомаси Streptomyces recifensis var. lyticus 2435 у співвідношенні 1:15 відносно сухої речовини поживного субстрату, мікробний склад якого при цьому змінився відносно початкових значень: загальна кількість бактерій зменшилася на 13,38 %, мікроміцетів — на 13,92 %, анаеробів — на 31,04 %. Чисельність представників роду Streptomyces збільшилася у 2,17 рази, бактерії родів Enterobacter і Staphylococcus у дослідних пробах відсутні, що, ймовірно, пов’язано з ферментативною активністю травної системи Eisenia foetida.Висновки. Досліджені стимулятори мікробного походження позитивно впливали на процеси ферментації поживного субстрату, репродуктивну та ростову функції вермикультури. |
|---|