ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ
Вступ. Необхідність впроваджувати в Україні прогресивні технології одержання у достатній кількості якісного протеїну є одним з аспектів продовольчої безпеки. Біотехнологія вермикультивування є одним із способів перетворення сільськогосподарської сировини рослинного та тваринного походження у високоя...
Gespeichert in:
| Datum: | 2024 |
|---|---|
| Hauptverfasser: | , , , , , |
| Format: | Artikel |
| Sprache: | English |
| Veröffentlicht: |
PH “Akademperiodyka”
2024
|
| Schlagworte: | |
| Online Zugang: | https://scinn-eng.org.ua/ojs/index.php/ni/article/view/634 |
| Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
| Назва журналу: | Science and Innovation |
Institution
Science and Innovation| id |
oai:ojs2.scinn-eng.org.ua:article-634 |
|---|---|
| record_format |
ojs |
| institution |
Science and Innovation |
| baseUrl_str |
|
| datestamp_date |
2024-07-02T18:35:51Z |
| collection |
OJS |
| language |
English |
| topic |
вермікультивування культура Eisenia foetida стимулятори росту субстрат біомаса. |
| spellingShingle |
вермікультивування культура Eisenia foetida стимулятори росту субстрат біомаса. MITINA, N. ZUBAREVA, I. SKLIAR, T. MALINOVSKA, N. SYTAR, V. KUDRIAVTHCEV, A. ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ |
| topic_facet |
Keywords: vermiculture Eisenia foetida culture growth stimulants culture fluid substrate biomass. вермікультивування культура Eisenia foetida стимулятори росту субстрат біомаса. |
| format |
Article |
| author |
MITINA, N. ZUBAREVA, I. SKLIAR, T. MALINOVSKA, N. SYTAR, V. KUDRIAVTHCEV, A. |
| author_facet |
MITINA, N. ZUBAREVA, I. SKLIAR, T. MALINOVSKA, N. SYTAR, V. KUDRIAVTHCEV, A. |
| author_sort |
MITINA, N. |
| title |
ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ |
| title_short |
ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ |
| title_full |
ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ |
| title_fullStr |
ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ |
| title_full_unstemmed |
ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ |
| title_sort |
вплив стимуляторів росту мікробного походження на розвиток вермикультури |
| title_alt |
The Influence of Microbial-Origin Growth Stimulators on the Development of Vermiculture |
| description |
Вступ. Необхідність впроваджувати в Україні прогресивні технології одержання у достатній кількості якісного протеїну є одним з аспектів продовольчої безпеки. Біотехнологія вермикультивування є одним із способів перетворення сільськогосподарської сировини рослинного та тваринного походження у високоякісні продукти харчування.Проблематика. Пошук шляхів підвищення продуктивності біосинтезу протеїну в процесі вермикультивування.Мета. Вивчення впливу дії стимуляторів мікробного походження у складі поживного субстрату на репродуктивні властивості та накопичення біомаси Eisenia foetida.Матеріали та методи. Традиційні та сучасні фізико-хімічні, мікробіологічні й технологічні методи дослідження. Стимулятори мікробного походження одержано глибинним культивуванням Streptomyces recifensis var. lyticus 2435. Дію стимуляторів вивчали шляхом визначення біометричних показників культури Eisenia foetida, склад мікрофлори субстратів — методом мікроскопії.Результати. Запропоновані стимулятори росту є комплексом літичних ензимів (мурамідази, ендопептидази, глікозидази) і супутніх ферментів (протеази, амілази). Максимальні показники виявлено за присутності 0,5 % сирої біомаси Streptomyces recifensis var. lyticus 2435 у співвідношенні 1:15 відносно сухої речовини поживного субстрату, мікробний склад якого при цьому змінився відносно початкових значень: загальна кількість бактерій зменшилася на 13,38 %, мікроміцетів — на 13,92 %, анаеробів — на 31,04 %. Чисельність представників роду Streptomyces збільшилася у 2,17 рази, бактерії родів Enterobacter і Staphylococcus у дослідних пробах відсутні, що, ймовірно, пов’язано з ферментативною активністю травної системи Eisenia foetida.Висновки. Досліджені стимулятори мікробного походження позитивно впливали на процеси ферментації поживного субстрату, репродуктивну та ростову функції вермикультури. |
| publisher |
PH “Akademperiodyka” |
| publishDate |
2024 |
| url |
https://scinn-eng.org.ua/ojs/index.php/ni/article/view/634 |
| work_keys_str_mv |
AT mitinan vplivstimulâtorívrostumíkrobnogopohodžennânarozvitokvermikulʹturi AT zubarevai vplivstimulâtorívrostumíkrobnogopohodžennânarozvitokvermikulʹturi AT skliart vplivstimulâtorívrostumíkrobnogopohodžennânarozvitokvermikulʹturi AT malinovskan vplivstimulâtorívrostumíkrobnogopohodžennânarozvitokvermikulʹturi AT sytarv vplivstimulâtorívrostumíkrobnogopohodžennânarozvitokvermikulʹturi AT kudriavthceva vplivstimulâtorívrostumíkrobnogopohodžennânarozvitokvermikulʹturi AT mitinan theinfluenceofmicrobialorigingrowthstimulatorsonthedevelopmentofvermiculture AT zubarevai theinfluenceofmicrobialorigingrowthstimulatorsonthedevelopmentofvermiculture AT skliart theinfluenceofmicrobialorigingrowthstimulatorsonthedevelopmentofvermiculture AT malinovskan theinfluenceofmicrobialorigingrowthstimulatorsonthedevelopmentofvermiculture AT sytarv theinfluenceofmicrobialorigingrowthstimulatorsonthedevelopmentofvermiculture AT kudriavthceva theinfluenceofmicrobialorigingrowthstimulatorsonthedevelopmentofvermiculture |
| first_indexed |
2025-09-24T17:19:09Z |
| last_indexed |
2025-09-24T17:19:09Z |
| _version_ |
1844166628883824640 |
| spelling |
oai:ojs2.scinn-eng.org.ua:article-6342024-07-02T18:35:51Z ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ The Influence of Microbial-Origin Growth Stimulators on the Development of Vermiculture MITINA, N. ZUBAREVA, I. SKLIAR, T. MALINOVSKA, N. SYTAR, V. KUDRIAVTHCEV, A. Keywords: vermiculture, Eisenia foetida culture, growth stimulants, culture fluid, substrate, biomass. вермікультивування; культура Eisenia foetida; стимулятори росту; субстрат; біомаса. Вступ. Необхідність впроваджувати в Україні прогресивні технології одержання у достатній кількості якісного протеїну є одним з аспектів продовольчої безпеки. Біотехнологія вермикультивування є одним із способів перетворення сільськогосподарської сировини рослинного та тваринного походження у високоякісні продукти харчування.Проблематика. Пошук шляхів підвищення продуктивності біосинтезу протеїну в процесі вермикультивування.Мета. Вивчення впливу дії стимуляторів мікробного походження у складі поживного субстрату на репродуктивні властивості та накопичення біомаси Eisenia foetida.Матеріали та методи. Традиційні та сучасні фізико-хімічні, мікробіологічні й технологічні методи дослідження. Стимулятори мікробного походження одержано глибинним культивуванням Streptomyces recifensis var. lyticus 2435. Дію стимуляторів вивчали шляхом визначення біометричних показників культури Eisenia foetida, склад мікрофлори субстратів — методом мікроскопії.Результати. Запропоновані стимулятори росту є комплексом літичних ензимів (мурамідази, ендопептидази, глікозидази) і супутніх ферментів (протеази, амілази). Максимальні показники виявлено за присутності 0,5 % сирої біомаси Streptomyces recifensis var. lyticus 2435 у співвідношенні 1:15 відносно сухої речовини поживного субстрату, мікробний склад якого при цьому змінився відносно початкових значень: загальна кількість бактерій зменшилася на 13,38 %, мікроміцетів — на 13,92 %, анаеробів — на 31,04 %. Чисельність представників роду Streptomyces збільшилася у 2,17 рази, бактерії родів Enterobacter і Staphylococcus у дослідних пробах відсутні, що, ймовірно, пов’язано з ферментативною активністю травної системи Eisenia foetida.Висновки. Досліджені стимулятори мікробного походження позитивно впливали на процеси ферментації поживного субстрату, репродуктивну та ростову функції вермикультури. Introduction. The need to implement advanced technologies for obtaining a suffi cient amount of high-quality protein in Ukraine is an aspect of food security. Biotechnology of vermiculture is one of the ways to transform agricultural raw materials of plant and animal origin into good-quality food products.Problems Statement. The search for ways to increase the productivity of protein biosynthesis in the process of vermiculture is an urgent problem.Purpose. The purpose is to study the effect of microbial-origin stimulators in the nutritional substrate on the reproductive properties and biomass accumulation of Eisenia foetida.Materials and Methods. Conventional and advanced physicochemical, microbiological, and technological research methods. Stimulators of microbial origin have been obtained by deep cultivation of Streptomyces recifensis var. lyticus 2435. The effect of stimulators has been studied by determining the biometric indicators of Eisenia foetida culture; the composition of the microbiota of the substrates has been investigated by the method of microscopy.Results. The proposed growth stimulators are a complex of lytic enzymes (muramidase, 5 types of endopeptidase, 2 types of glycosidase) and accompanying enzymes (proteases, amylases). The maximum indicators have been found in the presence of 0.5% raw biomass of Streptomyces recifensis var. lyticus 2435 in a proportion of 1 : 15 to the dry matter of the nutrient substrate, the microbial composition of which changes against the initial values: the total number decreases by 13.38%, for the bacteria, by 13.92%, for the micromycetes, and by 31.04%, for the anaerobes. The number of representatives of the genus Streptomyces increases 2.17 times; there are no bacteria of the genii Enterobacter and Staphylococcus in the experimental samples. This fact is probably explained by the enzymatic activity of the digestive system of Е. foetida.Conclusions. The studied stimulators of microbial origin have a positive effect on the nutrient substrate fermentation processes and on the reproductive and growth functions of vermiculture. PH “Akademperiodyka” 2024-07-02 Article Article Рецензована стаття Peer-reviewed article application/pdf https://scinn-eng.org.ua/ojs/index.php/ni/article/view/634 10.15407/scine20.04.061 Science and Innovation; Том 20 № 4 (2024): Science and Innovation; 61-69 Science and Innovation; Vol. 20 No. 4 (2024): Science and Innovation; 61-69 2413-4996 2409-9066 10.15407/scine20.04 en https://scinn-eng.org.ua/ojs/index.php/ni/article/view/634/223 Copyright (c) 2024 Copyright Notice Authors published in the journal “Science and Innovation” agree to the following conditions: Authors retain copyright and grant the journal the right of first publication. Authors may enter into separate, additional contractual agreements for non-exclusive distribution of the version of their work (article) published in the journal “Science and Innovation” (for example, place it in an institutional repository or publish in their book), while confirming its initial publication in the journal “Science and innovation.” Authors are allowed to place their work on the Internet (for example, in institutional repositories or on their website). https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ |