ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ

Вступ. Необхідність впроваджувати в Україні прогресивні технології одержання у достатній кількості якісного протеїну є одним з аспектів продовольчої безпеки. Біотехнологія вермикультивування є одним із способів перетворення сільськогосподарської сировини рослинного та тваринного походження у високоя...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Date:2024
Main Authors: MITINA, N., ZUBAREVA, I., SKLIAR, T., MALINOVSKA, N., SYTAR, V., KUDRIAVTHCEV, A.
Format: Article
Language:English
Published: PH “Akademperiodyka” 2024
Subjects:
Online Access:https://scinn-eng.org.ua/ojs/index.php/ni/article/view/634
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Journal Title:Science and Innovation

Institution

Science and Innovation
id oai:ojs2.scinn-eng.org.ua:article-634
record_format ojs
institution Science and Innovation
baseUrl_str
datestamp_date 2024-07-02T18:35:51Z
collection OJS
language English
topic вермікультивування
культура Eisenia foetida
стимулятори росту
субстрат
біомаса.
spellingShingle вермікультивування
культура Eisenia foetida
стимулятори росту
субстрат
біомаса.
MITINA, N.
ZUBAREVA, I.
SKLIAR, T.
MALINOVSKA, N.
SYTAR, V.
KUDRIAVTHCEV, A.
ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ
topic_facet Keywords: vermiculture
Eisenia foetida culture
growth stimulants
culture fluid
substrate
biomass.
вермікультивування
культура Eisenia foetida
стимулятори росту
субстрат
біомаса.
format Article
author MITINA, N.
ZUBAREVA, I.
SKLIAR, T.
MALINOVSKA, N.
SYTAR, V.
KUDRIAVTHCEV, A.
author_facet MITINA, N.
ZUBAREVA, I.
SKLIAR, T.
MALINOVSKA, N.
SYTAR, V.
KUDRIAVTHCEV, A.
author_sort MITINA, N.
title ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ
title_short ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ
title_full ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ
title_fullStr ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ
title_full_unstemmed ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ
title_sort вплив стимуляторів росту мікробного походження на розвиток вермикультури
title_alt The Influence of Microbial-Origin Growth Stimulators on the Development of Vermiculture
description Вступ. Необхідність впроваджувати в Україні прогресивні технології одержання у достатній кількості якісного протеїну є одним з аспектів продовольчої безпеки. Біотехнологія вермикультивування є одним із способів перетворення сільськогосподарської сировини рослинного та тваринного походження у високоякісні продукти харчування.Проблематика. Пошук шляхів підвищення продуктивності біосинтезу протеїну в процесі вермикультивування.Мета. Вивчення впливу дії стимуляторів мікробного походження у складі поживного субстрату на репродуктивні властивості та накопичення біомаси Eisenia foetida.Матеріали та методи. Традиційні та сучасні фізико-хімічні, мікробіологічні й технологічні методи дослідження. Стимулятори мікробного походження одержано глибинним культивуванням Streptomyces recifensis var. lyticus 2435. Дію стимуляторів вивчали шляхом визначення біометричних показників культури Eisenia foetida, склад мікрофлори субстратів — методом мікроскопії.Результати. Запропоновані стимулятори росту є комплексом літичних ензимів (мурамідази, ендопептидази, глікозидази) і супутніх ферментів (протеази, амілази). Максимальні показники виявлено за присутності 0,5 % сирої біомаси Streptomyces recifensis var. lyticus 2435 у співвідношенні 1:15 відносно сухої речовини поживного субстрату, мікробний склад якого при цьому змінився відносно початкових значень: загальна кількість бактерій зменшилася на 13,38 %, мікроміцетів — на 13,92 %, анаеробів — на 31,04 %. Чисельність представників роду Streptomyces збільшилася у 2,17 рази, бактерії родів Enterobacter і Staphylococcus у дослідних пробах відсутні, що, ймовірно, пов’язано з ферментативною активністю травної системи Eisenia foetida.Висновки. Досліджені стимулятори мікробного походження позитивно впливали на процеси ферментації поживного субстрату, репродуктивну та ростову функції вермикультури.
publisher PH “Akademperiodyka”
publishDate 2024
url https://scinn-eng.org.ua/ojs/index.php/ni/article/view/634
work_keys_str_mv AT mitinan vplivstimulâtorívrostumíkrobnogopohodžennânarozvitokvermikulʹturi
AT zubarevai vplivstimulâtorívrostumíkrobnogopohodžennânarozvitokvermikulʹturi
AT skliart vplivstimulâtorívrostumíkrobnogopohodžennânarozvitokvermikulʹturi
AT malinovskan vplivstimulâtorívrostumíkrobnogopohodžennânarozvitokvermikulʹturi
AT sytarv vplivstimulâtorívrostumíkrobnogopohodžennânarozvitokvermikulʹturi
AT kudriavthceva vplivstimulâtorívrostumíkrobnogopohodžennânarozvitokvermikulʹturi
AT mitinan theinfluenceofmicrobialorigingrowthstimulatorsonthedevelopmentofvermiculture
AT zubarevai theinfluenceofmicrobialorigingrowthstimulatorsonthedevelopmentofvermiculture
AT skliart theinfluenceofmicrobialorigingrowthstimulatorsonthedevelopmentofvermiculture
AT malinovskan theinfluenceofmicrobialorigingrowthstimulatorsonthedevelopmentofvermiculture
AT sytarv theinfluenceofmicrobialorigingrowthstimulatorsonthedevelopmentofvermiculture
AT kudriavthceva theinfluenceofmicrobialorigingrowthstimulatorsonthedevelopmentofvermiculture
first_indexed 2025-09-24T17:19:09Z
last_indexed 2025-09-24T17:19:09Z
_version_ 1844166628883824640
spelling oai:ojs2.scinn-eng.org.ua:article-6342024-07-02T18:35:51Z ВПЛИВ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА РОЗВИТОК ВЕРМИКУЛЬТУРИ The Influence of Microbial-Origin Growth Stimulators on the Development of Vermiculture MITINA, N. ZUBAREVA, I. SKLIAR, T. MALINOVSKA, N. SYTAR, V. KUDRIAVTHCEV, A. Keywords: vermiculture, Eisenia foetida culture, growth stimulants, culture fluid, substrate, biomass. вермікультивування; культура Eisenia foetida; стимулятори росту; субстрат; біомаса. Вступ. Необхідність впроваджувати в Україні прогресивні технології одержання у достатній кількості якісного протеїну є одним з аспектів продовольчої безпеки. Біотехнологія вермикультивування є одним із способів перетворення сільськогосподарської сировини рослинного та тваринного походження у високоякісні продукти харчування.Проблематика. Пошук шляхів підвищення продуктивності біосинтезу протеїну в процесі вермикультивування.Мета. Вивчення впливу дії стимуляторів мікробного походження у складі поживного субстрату на репродуктивні властивості та накопичення біомаси Eisenia foetida.Матеріали та методи. Традиційні та сучасні фізико-хімічні, мікробіологічні й технологічні методи дослідження. Стимулятори мікробного походження одержано глибинним культивуванням Streptomyces recifensis var. lyticus 2435. Дію стимуляторів вивчали шляхом визначення біометричних показників культури Eisenia foetida, склад мікрофлори субстратів — методом мікроскопії.Результати. Запропоновані стимулятори росту є комплексом літичних ензимів (мурамідази, ендопептидази, глікозидази) і супутніх ферментів (протеази, амілази). Максимальні показники виявлено за присутності 0,5 % сирої біомаси Streptomyces recifensis var. lyticus 2435 у співвідношенні 1:15 відносно сухої речовини поживного субстрату, мікробний склад якого при цьому змінився відносно початкових значень: загальна кількість бактерій зменшилася на 13,38 %, мікроміцетів — на 13,92 %, анаеробів — на 31,04 %. Чисельність представників роду Streptomyces збільшилася у 2,17 рази, бактерії родів Enterobacter і Staphylococcus у дослідних пробах відсутні, що, ймовірно, пов’язано з ферментативною активністю травної системи Eisenia foetida.Висновки. Досліджені стимулятори мікробного походження позитивно впливали на процеси ферментації поживного субстрату, репродуктивну та ростову функції вермикультури. Introduction. The need to implement advanced technologies for obtaining a suffi cient amount of high-quality protein in Ukraine is an aspect of food security. Biotechnology of vermiculture is one of the ways to transform agricultural raw materials of plant and animal origin into good-quality food products.Problems Statement. The search for ways to increase the productivity of protein biosynthesis in the process of vermiculture is an urgent problem.Purpose. The purpose is to study the effect of microbial-origin stimulators in the nutritional substrate on the reproductive properties and biomass accumulation of Eisenia foetida.Materials and Methods. Conventional and advanced physicochemical, microbiological, and technological research methods. Stimulators of microbial origin have been obtained by deep cultivation of Streptomyces recifensis var. lyticus 2435. The effect of stimulators has been studied by determining the biometric indicators of Eisenia foetida culture; the composition of the microbiota of the substrates has been investigated by the method of microscopy.Results. The proposed growth stimulators are a complex of lytic enzymes (muramidase, 5 types of endopeptidase, 2 types of glycosidase) and accompanying enzymes (proteases, amylases). The maximum indicators have been found in the presence of 0.5% raw biomass of Streptomyces recifensis var. lyticus 2435 in a proportion of 1 : 15 to the dry matter of the nutrient substrate, the microbial composition of which changes against the initial values: the total number decreases by 13.38%, for the bacteria, by 13.92%, for the micromycetes, and by 31.04%, for the anaerobes. The number of representatives of the genus Streptomyces increases 2.17 times; there are no bacteria of the genii Enterobacter and Staphylococcus in the experimental samples. This fact is probably explained by the enzymatic activity of the digestive system of Е. foetida.Conclusions. The studied stimulators of microbial origin have a positive effect on the nutrient substrate fermentation processes and on the reproductive and growth functions of vermiculture. PH “Akademperiodyka” 2024-07-02 Article Article Рецензована стаття Peer-reviewed article application/pdf https://scinn-eng.org.ua/ojs/index.php/ni/article/view/634 10.15407/scine20.04.061 Science and Innovation; Том 20 № 4 (2024): Science and Innovation; 61-69 Science and Innovation; Vol. 20 No. 4 (2024): Science and Innovation; 61-69 2413-4996 2409-9066 10.15407/scine20.04 en https://scinn-eng.org.ua/ojs/index.php/ni/article/view/634/223 Copyright (c) 2024 Copyright Notice Authors published in the journal “Science and Innovation” agree to the following conditions: Authors retain copyright and grant the journal the right of first publication. Authors may enter into separate, additional contractual agreements for non-exclusive distribution of the version of their work (article) published in the journal “Science and Innovation” (for example, place it in an institutional repository or publish in their book), while confirming its initial publication in the journal “Science and innovation.” Authors are allowed to place their work on the Internet (for example, in institutional repositories or on their website). https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/