НАУКОМЕТРІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ СТРАТЕГІЧНОГО МАРКЕТИНГУ НАУКОВОЇ УСТАНОВИ - LEVINA, D.; VASILIEV, O. (PH “Akademperiodyka”, 2026)
Вступ. Для підтримки сталого розвитку наукових досліджень доцільним є запровадження науковою установою засобу маркетингового управління або стратегічного маркетингу, який дозволяє приймати ефективні управлінські рішення.Проблематика. Актуальним це є наразі, коли за умов війни значно скоротилося фінансування інститутівНАН України.Мета. Довести доцільність застосування бібліографічного наукометричного аналізу світових потоків наукової інформації при реалізації стратегічного маркетингу.Матеріали й методи. Для аналізу було використано пошуковий апарат бази даних Scopus видавництва«Elsevier», який дозволяє отримати та проаналізувати результати за будь-якою тематикою, вираженоюключовими словами.Результати. На прикладі наукового напрямку «керамічні нанокомпозити» вивчено динаміку публікаційної активності науковців різних країн, що характеризує рівень актуальності напряму досліджень. Розподіл публікацій за видами демонструє, на якій стадії знаходяться відповідні світові дослідження, а розподіл публікацій за організаціями-виконавцями дозволяє оцінити цільову аудиторію наукової продукції.Аналізування організацій-спонсорів дає можливість заздалегідь зкоригувати плани досліджень з метоюзадоволення потреб конкретних потенційних замовників, а розподіл публікацій за галузями показує потенційних замовників та користувачів наукової продукції. Показано, що наукометричні дослідження єефективним інструментом для маркетингу наукової продукції, оскільки дозволяють визначити ключовуаудиторію, ідентифікувати тренди та можливості розробити нові продукти і послуги, які задовольнятьпотреби цільової аудиторії, визначити ключові теми та концепції у своїй галузі й розробити маркетинговустратегію, релевантну для користувачів, налагодити зв’язки з потенційними співавторами та грантодавцями.Висновки. Результати наукометричних досліджень можуть бути корисними при визначенні та коригуванні пріоритетних напрямів розвитку наукових та науково-дослідних робіт, а також при середньо- такороткостроковому плануванні досліджень наукової установи.