ВПЛИВ УЛЬТАФІОЛЕТОВОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА ЖИТТЄЗДАТНІСТЬ ВЕГЕТАТИВНИХ КЛІТИН І ЦИСТ AZOTOBACTER CHROOCOCCUM 2.1

Objective. Study the influence of ultraviolet radiation (UV radiation) on the preservation of cysts and vegetative cells of Azotobacter chroococcum 2.1 in the digest medium and seeds of cucumber, including for the use of the polysaccharide-protein complex. Methods. Microbiological, microscopic, phys...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2018
Автор: Білоконська, О.М.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2018
Теми:
Онлайн доступ:https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/12
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Agriciltural microbiology

Репозитарії

Agriciltural microbiology
id oai:ojs2.smic.in.ua:article-12
record_format ojs
institution Agriciltural microbiology
collection OJS
language Ukrainian
topic azotobacter
cysts
UV radiation
polysaccharide-protein complex
viability of bacterial cells
азотобактер
цисти
УФ-випромінювання
полісахаридно-білковий комплекс
життєздатність бактеріальних клітин
spellingShingle azotobacter
cysts
UV radiation
polysaccharide-protein complex
viability of bacterial cells
азотобактер
цисти
УФ-випромінювання
полісахаридно-білковий комплекс
життєздатність бактеріальних клітин
Білоконська, О.М.
ВПЛИВ УЛЬТАФІОЛЕТОВОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА ЖИТТЄЗДАТНІСТЬ ВЕГЕТАТИВНИХ КЛІТИН І ЦИСТ AZOTOBACTER CHROOCOCCUM 2.1
topic_facet azotobacter
cysts
UV radiation
polysaccharide-protein complex
viability of bacterial cells
азотобактер
цисти
УФ-випромінювання
полісахаридно-білковий комплекс
життєздатність бактеріальних клітин
format Article
author Білоконська, О.М.
author_facet Білоконська, О.М.
author_sort Білоконська, О.М.
title ВПЛИВ УЛЬТАФІОЛЕТОВОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА ЖИТТЄЗДАТНІСТЬ ВЕГЕТАТИВНИХ КЛІТИН І ЦИСТ AZOTOBACTER CHROOCOCCUM 2.1
title_short ВПЛИВ УЛЬТАФІОЛЕТОВОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА ЖИТТЄЗДАТНІСТЬ ВЕГЕТАТИВНИХ КЛІТИН І ЦИСТ AZOTOBACTER CHROOCOCCUM 2.1
title_full ВПЛИВ УЛЬТАФІОЛЕТОВОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА ЖИТТЄЗДАТНІСТЬ ВЕГЕТАТИВНИХ КЛІТИН І ЦИСТ AZOTOBACTER CHROOCOCCUM 2.1
title_fullStr ВПЛИВ УЛЬТАФІОЛЕТОВОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА ЖИТТЄЗДАТНІСТЬ ВЕГЕТАТИВНИХ КЛІТИН І ЦИСТ AZOTOBACTER CHROOCOCCUM 2.1
title_full_unstemmed ВПЛИВ УЛЬТАФІОЛЕТОВОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА ЖИТТЄЗДАТНІСТЬ ВЕГЕТАТИВНИХ КЛІТИН І ЦИСТ AZOTOBACTER CHROOCOCCUM 2.1
title_sort вплив ультафіолетового випромінювання на життєздатність вегетативних клітин і цист azotobacter chroococcum 2.1
title_alt INFLUENCE OF ULTRAVIOLET RADIATION ON THE VIABILITY OF VEGETATIVE CELLS AND CYSTS OF AZOTOBACTER CHROOCOCUM 2.1
description Objective. Study the influence of ultraviolet radiation (UV radiation) on the preservation of cysts and vegetative cells of Azotobacter chroococcum 2.1 in the digest medium and seeds of cucumber, including for the use of the polysaccharide-protein complex. Methods. Microbiological, microscopic, physical, statistical. Results. Significant negative effect of UV radiation on the viability of A. chroococcum 2.1 was shown. Cysts of A. chroococcum 2.1 are more resistant to UV radiation than vegetative cells. The influence of UV radiation on the viability of azotobacter depends on the time during which the bacterial cells were irradiated. In the digest medium, the number of cysts of A. chroococcum 2.1 was higher than the vegetative cells by 88 % at the minimum exposure time. Under the action of UV radiation for 60 seconds, all vegetative cells in the medium died, while a small number of cysts remained. On bacterized seeds, due to the folded surface of the shell, viable cysts of azotobacter, unlike vegetative cells, was observed even for irradiation within 30 minutes. To reduce the negative effects of UV radiation, the polysaccharide-protein complex (PPC) has been used, ant it contributed in lengthening the viability of microorganism cells. The highest survival of bacterial cells was observed in the variant with A. chroococcum 2.1 in the form of cysts with the addition of PPC. Under such conditions, vegetative cells are detected only in the variant with the addition of PPC. Conclusion. UV radiation negatively affects the survival of A. chroococcum 2.1 both on the digest medium and on the seeds of the cucumber, while vegetative cells are more likely to die than cysts. To improve the survival of A. chroococcum 2.1 seeds in the form of cysts and vegetative cells, it is advisable to use the polysaccharide-protein complex. The obtained data are the basis for further research on the possibilities of preservation of viable cells of bacteria of the genus Azotobacter on the seed under the influence of unfavourable environmental factors.
publisher Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
publishDate 2018
url https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/12
work_keys_str_mv AT bílokonsʹkaom influenceofultravioletradiationontheviabilityofvegetativecellsandcystsofazotobacterchroococum21
AT bílokonsʹkaom vplivulʹtafíoletovogovipromínûvannânažittêzdatnístʹvegetativnihklítinícistazotobacterchroococcum21
first_indexed 2024-09-01T17:54:00Z
last_indexed 2024-09-01T17:54:00Z
_version_ 1809017199723020288
spelling oai:ojs2.smic.in.ua:article-122019-11-07T12:58:21Z INFLUENCE OF ULTRAVIOLET RADIATION ON THE VIABILITY OF VEGETATIVE CELLS AND CYSTS OF AZOTOBACTER CHROOCOCUM 2.1 ВПЛИВ УЛЬТАФІОЛЕТОВОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА ЖИТТЄЗДАТНІСТЬ ВЕГЕТАТИВНИХ КЛІТИН І ЦИСТ AZOTOBACTER CHROOCOCCUM 2.1 Білоконська, О.М. azotobacter, cysts, UV radiation, polysaccharide-protein complex, viability of bacterial cells азотобактер, цисти, УФ-випромінювання, полісахаридно-білковий комплекс, життєздатність бактеріальних клітин Objective. Study the influence of ultraviolet radiation (UV radiation) on the preservation of cysts and vegetative cells of Azotobacter chroococcum 2.1 in the digest medium and seeds of cucumber, including for the use of the polysaccharide-protein complex. Methods. Microbiological, microscopic, physical, statistical. Results. Significant negative effect of UV radiation on the viability of A. chroococcum 2.1 was shown. Cysts of A. chroococcum 2.1 are more resistant to UV radiation than vegetative cells. The influence of UV radiation on the viability of azotobacter depends on the time during which the bacterial cells were irradiated. In the digest medium, the number of cysts of A. chroococcum 2.1 was higher than the vegetative cells by 88 % at the minimum exposure time. Under the action of UV radiation for 60 seconds, all vegetative cells in the medium died, while a small number of cysts remained. On bacterized seeds, due to the folded surface of the shell, viable cysts of azotobacter, unlike vegetative cells, was observed even for irradiation within 30 minutes. To reduce the negative effects of UV radiation, the polysaccharide-protein complex (PPC) has been used, ant it contributed in lengthening the viability of microorganism cells. The highest survival of bacterial cells was observed in the variant with A. chroococcum 2.1 in the form of cysts with the addition of PPC. Under such conditions, vegetative cells are detected only in the variant with the addition of PPC. Conclusion. UV radiation negatively affects the survival of A. chroococcum 2.1 both on the digest medium and on the seeds of the cucumber, while vegetative cells are more likely to die than cysts. To improve the survival of A. chroococcum 2.1 seeds in the form of cysts and vegetative cells, it is advisable to use the polysaccharide-protein complex. The obtained data are the basis for further research on the possibilities of preservation of viable cells of bacteria of the genus Azotobacter on the seed under the influence of unfavourable environmental factors. Мета. Вивчити вплив ультрафіолетового випромінювання (УФ-випромінювання) на збереженість цист та вегетативних клітин Azotobacter chroococcum 2.1 на поживному середовищі та насінні огірка, у т.ч. за використання полісахаридно-білкового комплексу. Методи. Мікробіологічні, мікроскопічні, фізичні, статистичні. Результати. Показано значний негативний ефект впливу УФ-випромінювання на життєздатність A. сhroococcum 2.1. Цисти A. chroococcum 2.1 стійкіші до впливу УФ-випромінювання, ніж вегетативні клітини. Ефект впливу УФ-випромінювання на життєздатність азотобактера залежить від часу, протягом якого опромінювали бактеріальні клітини. На поживному середовищі чисельність цист A. сhroococcum 2.1 була вищою за чисельність вегетативних клітин на 88 % за мінімального часу опромінення. За дії УФ-випромінювання протягом 60 с усі вегетативні клітини на середовищі гинули, тоді як невисока кількість цист залишалася. На бактеризованому насінні, за рахунок складчастої поверхні оболонки, життєздатні цисти азотобактера, на відміну від вегетативних клітин, спостерігали навіть за опромінення протягом 30 хв. Для зменшення негативного впливу УФ-випромінювання застосовано полісахаридно-білковий комплекс (ПБК), який сприяв подовженню строків збереження життєздатності клітин мікроорганізмів. Найвищу виживаність бактеріальних клітин спостерігали у варіанті з A. chroococcum 2.1 у формі цист з додаванням ПБК. За таких умов вегетативні клітини виявлено лише у варіанті з додаванням ПБК. Висновки. УФ-випромінювання негативно впливає на виживаність A. chroococcum 2.1 як на живильному середовищі, так і на насінні огірка, при цьому більшою мірою гинуть вегетативні клітини, порівняно з цистами. Для підвищення виживаності на насінні A. chroococcum 2.1 як у формі цист, так і вегетативних клітин, доцільно використовувати полісахаридно-білковий комплекс. Отримані дані є підставою для подальших досліджень щодо можливостей збереженості життєздатних клітин бактерій роду Azotobacter на насінні за впливу несприятливих факторів зовнішнього середовища.   Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2018-07-10 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/12 10.35868/1997-3004.28.86-91 Agriciltural microbiology; Vol 28 (2018): Agriciltural microbiology; 86-91 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 28 (2018): Сільськогосподарська мікробіологія; 86-91 1997-3004 10.35868/1997-3004.28 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/12/11 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0