МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У КОРЕНЕВІЙ ЗОНІ РОСЛИН ГОРОХУ І ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА ВИРОЩУВАННЯ ЇХ У МОНОКУЛЬТУРІ ТА ЧОТИРИПІЛЬНІЙ СІВОЗМІНІ
The peculiarities of various microbiological processes at cultivation of winter wheat and pea crops in the permanent and short crop rotations were studied in stationary experiments. It was established that the cultivation of wheat in a monoculture results in intensification of consumption of soil or...
Збережено в:
Дата: | 2012 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
2012
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/238 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Agriciltural microbiology |
Репозитарії
Agriciltural microbiologyid |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-238 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-2382021-03-02T11:33:09Z MICROBIOLOGICAL PROCESSES IN THE ROOT ZONE OF PEA AND WINTER WHEAT PLANTS AT CULTIVATION IN MONOCULTURE AND FOUR FIELD CROP ROTATION МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У КОРЕНЕВІЙ ЗОНІ РОСЛИН ГОРОХУ І ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА ВИРОЩУВАННЯ ЇХ У МОНОКУЛЬТУРІ ТА ЧОТИРИПІЛЬНІЙ СІВОЗМІНІ Малиновська , І.М. Літвінов , Д.В. microbial community, salinity, organic matter, humus, nitrogen, wheat, peas, monoculture, crop rotation мікробне угруповання, мінералізація, органічна речовина, гумус, азот, пшениця, горох, монокультура, сівозміна The peculiarities of various microbiological processes at cultivation of winter wheat and pea crops in the permanent and short crop rotations were studied in stationary experiments. It was established that the cultivation of wheat in a monoculture results in intensification of consumption of soil organic matter as compared to the crop rotations: without applications mineral fertilizers on 52,2 %, with mineral fertilizers – on 77,8 %; increase of humus mineralization: without fertilizer on 111 %, with fertilizer (N60P60K60) – on 15 %; and activation of mineralization of nitrogen compounds on 100 and 60,0 %, respectively. Cultivation of peas in a monoculture was also accompanied by intensification of soil organic matter development: without the application of mineral fertilizers by 3,17 times, with mineral fertilizers – by 1,79 times; increase of humus mineralization by 1,73 and 1,88 times, respectively; and activation of mineralization of nitrogen compounds by 2,38 and 1,88 times, respectively. The decrease of humus mineralization activity in the root zone of pea plants as comparing to the wheat was at 45,7 % (monoculture), 19,2 % (crop rotation) and 46,9 % (crop rotation, NPK) levels. В умовах стаціонарного польового досліду вивчено особливості мікробіологічних процесів при вирощуванні пшениці озимої і гороху у беззмінних посівах і короткоротаційних сівозмінах. Встановлено, що вирощування пшениці у монокультурі призводить до інтенсифікації витрачання органічної речовини порівняно із сівозміною: без внесення мінеральних добрив – на 52,2 %, за внесення мінеральних добрив – на 77,8 %; до посилення мінералізації гумусових сполук у варіанті без добрив – на 111 %, із внесенням N 60P60K60 – на 15 %; до активізації мінералізації сполук азоту – на 100 і 60 %, відповідно. Вирощування гороху у монокультурі також супроводжується інтенсифікацією освоєння органічної речовини: без внесення мінеральних добрив – у 3,17 раза, із внесенням N0 P 30K40 – у 1,79 раза; посиленням мінералізації гумусових сполук у 1,73 і 1,88 раза, активізацією мінералізації сполук азоту у 2,38 і 1,88 раза, відповідно. Спостерігається уповільнення мінералізації гумусу в кореневій зоні рослин гороху порівняно із пшеницею на 45,7 % (монокультура, без добрив), 19,2 % (сівозміна, без добрив) і на 46,9 % (сівозміна, NPК). Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2012-04-26 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/238 10.35868/1997-3004.14.77-90 Agriciltural microbiology; Vol 14 (2012): Agriciltural microbiology; 77-90 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 14 (2012): Сільськогосподарська мікробіологія; 77-90 1997-3004 10.35868/1997-3004.14 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/238/331 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
institution |
Agriciltural microbiology |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
microbial community salinity organic matter humus nitrogen wheat peas monoculture crop rotation мікробне угруповання мінералізація органічна речовина гумус азот пшениця горох монокультура сівозміна |
spellingShingle |
microbial community salinity organic matter humus nitrogen wheat peas monoculture crop rotation мікробне угруповання мінералізація органічна речовина гумус азот пшениця горох монокультура сівозміна Малиновська , І.М. Літвінов , Д.В. МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У КОРЕНЕВІЙ ЗОНІ РОСЛИН ГОРОХУ І ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА ВИРОЩУВАННЯ ЇХ У МОНОКУЛЬТУРІ ТА ЧОТИРИПІЛЬНІЙ СІВОЗМІНІ |
topic_facet |
microbial community salinity organic matter humus nitrogen wheat peas monoculture crop rotation мікробне угруповання мінералізація органічна речовина гумус азот пшениця горох монокультура сівозміна |
format |
Article |
author |
Малиновська , І.М. Літвінов , Д.В. |
author_facet |
Малиновська , І.М. Літвінов , Д.В. |
author_sort |
Малиновська , І.М. |
title |
МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У КОРЕНЕВІЙ ЗОНІ РОСЛИН ГОРОХУ І ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА ВИРОЩУВАННЯ ЇХ У МОНОКУЛЬТУРІ ТА ЧОТИРИПІЛЬНІЙ СІВОЗМІНІ |
title_short |
МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У КОРЕНЕВІЙ ЗОНІ РОСЛИН ГОРОХУ І ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА ВИРОЩУВАННЯ ЇХ У МОНОКУЛЬТУРІ ТА ЧОТИРИПІЛЬНІЙ СІВОЗМІНІ |
title_full |
МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У КОРЕНЕВІЙ ЗОНІ РОСЛИН ГОРОХУ І ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА ВИРОЩУВАННЯ ЇХ У МОНОКУЛЬТУРІ ТА ЧОТИРИПІЛЬНІЙ СІВОЗМІНІ |
title_fullStr |
МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У КОРЕНЕВІЙ ЗОНІ РОСЛИН ГОРОХУ І ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА ВИРОЩУВАННЯ ЇХ У МОНОКУЛЬТУРІ ТА ЧОТИРИПІЛЬНІЙ СІВОЗМІНІ |
title_full_unstemmed |
МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У КОРЕНЕВІЙ ЗОНІ РОСЛИН ГОРОХУ І ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА ВИРОЩУВАННЯ ЇХ У МОНОКУЛЬТУРІ ТА ЧОТИРИПІЛЬНІЙ СІВОЗМІНІ |
title_sort |
мікробіологічні процеси у кореневій зоні рослин гороху і пшениці озимої за вирощування їх у монокультурі та чотирипільній сівозміні |
title_alt |
MICROBIOLOGICAL PROCESSES IN THE ROOT ZONE OF PEA AND WINTER WHEAT PLANTS AT CULTIVATION IN MONOCULTURE AND FOUR FIELD CROP ROTATION |
description |
The peculiarities of various microbiological processes at cultivation of winter wheat and pea crops in the permanent and short crop rotations were studied in stationary experiments. It was established that the cultivation of wheat in a monoculture results in intensification of consumption of soil organic matter as compared to the crop rotations: without applications mineral fertilizers on 52,2 %, with mineral fertilizers – on 77,8 %; increase of humus mineralization: without fertilizer on 111 %, with fertilizer (N60P60K60) – on 15 %; and activation of mineralization of nitrogen compounds on 100 and 60,0 %, respectively. Cultivation of peas in a monoculture was also accompanied by intensification of soil organic matter development: without the application of mineral fertilizers by 3,17 times, with mineral fertilizers – by 1,79 times; increase of humus mineralization by 1,73 and 1,88 times, respectively; and activation of mineralization of nitrogen compounds by 2,38 and 1,88 times, respectively. The decrease of humus mineralization activity in the root zone of pea plants as comparing to the wheat was at 45,7 % (monoculture), 19,2 % (crop rotation) and 46,9 % (crop rotation, NPK) levels. |
publisher |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine |
publishDate |
2012 |
url |
https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/238 |
work_keys_str_mv |
AT malinovsʹkaím microbiologicalprocessesintherootzoneofpeaandwinterwheatplantsatcultivationinmonocultureandfourfieldcroprotation AT lítvínovdv microbiologicalprocessesintherootzoneofpeaandwinterwheatplantsatcultivationinmonocultureandfourfieldcroprotation AT malinovsʹkaím míkrobíologíčníprocesiukorenevíjzoníroslingorohuípšenicíozimoízaviroŝuvannâíhumonokulʹturítačotiripílʹníjsívozmíní AT lítvínovdv míkrobíologíčníprocesiukorenevíjzoníroslingorohuípšenicíozimoízaviroŝuvannâíhumonokulʹturítačotiripílʹníjsívozmíní |
first_indexed |
2024-09-01T17:54:58Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:54:58Z |
_version_ |
1809017259534843904 |