ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ БАКТЕРИЗАЦІЇ КАРТОПЛІ АЗОТОБАКТЕРОМ
The results of vegetative and field experiments which testify the positive in influence of consortium Azotobacter vinelandii and vinelandii and A. chroococcum M-70/2 strains on growth and productivity of potato plants are provided. As was shown the application of azotobacter, cultivated with the pot...
Збережено в:
Дата: | 2009 |
---|---|
Автори: | , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
2009
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/332 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Agriciltural microbiology |
Репозитарії
Agriciltural microbiologyid |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-332 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-3322021-03-31T11:44:00Z EFFICIENCY OF THE POTATO INOCULATION WITH AZOTOBACTER AS EFFECTED BY POTATO LECTIN ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ БАКТЕРИЗАЦІЇ КАРТОПЛІ АЗОТОБАКТЕРОМ Козар , С.Ф. Жеребор , Т.А. Демчук , І.В. Волкова, І.В. Усманова , Т.О. lectin of potato, Azotobacter vinelandii, Azotobacter chroococcum, inoculation лектин картоплі, Аzotobacter vinelandii, Аzotobacter chroococcum, бактеризація The results of vegetative and field experiments which testify the positive in influence of consortium Azotobacter vinelandii and vinelandii and A. chroococcum M-70/2 strains on growth and productivity of potato plants are provided. As was shown the application of azotobacter, cultivated with the potato tubers’lectin into the culture medium increases the height of test-tube potato plants at their further growth in rolls by 12 %, number of mini-tubers - 86 % and their mass - 31 %. The productivity of potato plants in field experiments as effected by tubers preliminary inoculation with A. vinelandii and A. chroococcum M-70/2, cultivated with a lectin, before landing was increased by 19,2- 20,9 %, followed by the enhancement of production quality (starch contents in tubers was increased by 1,99 %, dry matters - 5,18 %). Представлено результати вегетаційних та польових дослідів, які свідчать про позитивний вплив консорціуму штамів Аzotobacter vinelandii і Аzotobacter chroococcum M-70/2 на ріст і продуктивність рослин картоплі. При додаванні культуральної рідини азотобактера, культивованого з лектином бульб картоплі, у поживне середовище для вирощування картоплі in vitro висота пробіркових рослин при їх подальшому вирощуванні у торфосуміші (у рулонах) збільшилась на 12 %, кількість міні-бульб − на 86 %, їх маса − на 31 %. У польових дослідах за бактеризації бульб перед садінням А. vinelandii і А. chroococcum M-70/2, культивованими з лектином, урожайність картоплі зросла на 19,2-20,9 %, покращиласьякістьпродукції(вмісткрохмалюубульбахзбільшився у середньому на 1,99 %, сухих речовин − на 5,18 %). Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2009-07-01 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/332 10.35868/1997-3004.9.95-103 Agriciltural microbiology; Vol 9 (2009): Agriciltural microbiology; 95-103 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 9 (2009): Сільськогосподарська мікробіологія; 95-103 1997-3004 10.35868/1997-3004.9 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/332/418 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
institution |
Agriciltural microbiology |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
lectin of potato Azotobacter vinelandii Azotobacter chroococcum inoculation лектин картоплі Аzotobacter vinelandii Аzotobacter chroococcum бактеризація |
spellingShingle |
lectin of potato Azotobacter vinelandii Azotobacter chroococcum inoculation лектин картоплі Аzotobacter vinelandii Аzotobacter chroococcum бактеризація Козар , С.Ф. Жеребор , Т.А. Демчук , І.В. Волкова, І.В. Усманова , Т.О. ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ БАКТЕРИЗАЦІЇ КАРТОПЛІ АЗОТОБАКТЕРОМ |
topic_facet |
lectin of potato Azotobacter vinelandii Azotobacter chroococcum inoculation лектин картоплі Аzotobacter vinelandii Аzotobacter chroococcum бактеризація |
format |
Article |
author |
Козар , С.Ф. Жеребор , Т.А. Демчук , І.В. Волкова, І.В. Усманова , Т.О. |
author_facet |
Козар , С.Ф. Жеребор , Т.А. Демчук , І.В. Волкова, І.В. Усманова , Т.О. |
author_sort |
Козар , С.Ф. |
title |
ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ БАКТЕРИЗАЦІЇ КАРТОПЛІ АЗОТОБАКТЕРОМ |
title_short |
ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ БАКТЕРИЗАЦІЇ КАРТОПЛІ АЗОТОБАКТЕРОМ |
title_full |
ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ БАКТЕРИЗАЦІЇ КАРТОПЛІ АЗОТОБАКТЕРОМ |
title_fullStr |
ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ БАКТЕРИЗАЦІЇ КАРТОПЛІ АЗОТОБАКТЕРОМ |
title_full_unstemmed |
ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ БАКТЕРИЗАЦІЇ КАРТОПЛІ АЗОТОБАКТЕРОМ |
title_sort |
вплив лектину картоплі на ефективність бактеризації картоплі азотобактером |
title_alt |
EFFICIENCY OF THE POTATO INOCULATION WITH AZOTOBACTER AS EFFECTED BY POTATO LECTIN |
description |
The results of vegetative and field experiments which testify the positive in influence of consortium Azotobacter vinelandii and vinelandii and A. chroococcum M-70/2 strains on growth and productivity of potato plants are provided. As was shown the application of azotobacter, cultivated with the potato tubers’lectin into the culture medium increases the height of test-tube potato plants at their further growth in rolls by 12 %, number of mini-tubers - 86 % and their mass - 31 %. The productivity of potato plants in field experiments as effected by tubers preliminary inoculation with A. vinelandii and A. chroococcum M-70/2, cultivated with a lectin, before landing was increased by 19,2- 20,9 %, followed by the enhancement of production quality (starch contents in tubers was increased by 1,99 %, dry matters - 5,18 %). |
publisher |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine |
publishDate |
2009 |
url |
https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/332 |
work_keys_str_mv |
AT kozarsf efficiencyofthepotatoinoculationwithazotobacteraseffectedbypotatolectin AT žereborta efficiencyofthepotatoinoculationwithazotobacteraseffectedbypotatolectin AT demčukív efficiencyofthepotatoinoculationwithazotobacteraseffectedbypotatolectin AT volkovaív efficiencyofthepotatoinoculationwithazotobacteraseffectedbypotatolectin AT usmanovato efficiencyofthepotatoinoculationwithazotobacteraseffectedbypotatolectin AT kozarsf vplivlektinukartoplínaefektivnístʹbakterizacííkartoplíazotobakterom AT žereborta vplivlektinukartoplínaefektivnístʹbakterizacííkartoplíazotobakterom AT demčukív vplivlektinukartoplínaefektivnístʹbakterizacííkartoplíazotobakterom AT volkovaív vplivlektinukartoplínaefektivnístʹbakterizacííkartoplíazotobakterom AT usmanovato vplivlektinukartoplínaefektivnístʹbakterizacííkartoplíazotobakterom |
first_indexed |
2024-09-01T17:55:26Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:55:26Z |
_version_ |
1809017288902311936 |