ВПЛИВ ПРОБІОТИЧНИХ БАКТЕРІЙ НА СПРЯМОВАНІСТЬ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ МІКРОБІОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ЗА СИЛОСУВАННЯ ЗЕЛЕНОЇ МАСИ КУКУРУДЗИ
Objective. To study the influence of probiotic bacteria on the tendency and intensity of microbiological processes during ensilage of corn green crop. Methods. Microbiological. zootechnical, statistical. Results. The content of lactic acid in the silage obtained with two strains of Lactobacillus pla...
Збережено в:
Дата: | 2021 |
---|---|
Автори: | , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
2021
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/342 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Agriciltural microbiology |
Репозитарії
Agriciltural microbiologyid |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-342 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Agriciltural microbiology |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
probiotic bacteria lactic acid bacteria corn silage antagonistic activity microbiological processes пробіотичні бактерії молочнокислі бактерії кукурудзяний силос антагоністична активність мікробіологічні процеси |
spellingShingle |
probiotic bacteria lactic acid bacteria corn silage antagonistic activity microbiological processes пробіотичні бактерії молочнокислі бактерії кукурудзяний силос антагоністична активність мікробіологічні процеси Кравченко, Н. О. Дмитрук, О. М. Фурс, Н. М. ВПЛИВ ПРОБІОТИЧНИХ БАКТЕРІЙ НА СПРЯМОВАНІСТЬ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ МІКРОБІОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ЗА СИЛОСУВАННЯ ЗЕЛЕНОЇ МАСИ КУКУРУДЗИ |
topic_facet |
probiotic bacteria lactic acid bacteria corn silage antagonistic activity microbiological processes пробіотичні бактерії молочнокислі бактерії кукурудзяний силос антагоністична активність мікробіологічні процеси |
format |
Article |
author |
Кравченко, Н. О. Дмитрук, О. М. Фурс, Н. М. |
author_facet |
Кравченко, Н. О. Дмитрук, О. М. Фурс, Н. М. |
author_sort |
Кравченко, Н. О. |
title |
ВПЛИВ ПРОБІОТИЧНИХ БАКТЕРІЙ НА СПРЯМОВАНІСТЬ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ МІКРОБІОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ЗА СИЛОСУВАННЯ ЗЕЛЕНОЇ МАСИ КУКУРУДЗИ |
title_short |
ВПЛИВ ПРОБІОТИЧНИХ БАКТЕРІЙ НА СПРЯМОВАНІСТЬ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ МІКРОБІОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ЗА СИЛОСУВАННЯ ЗЕЛЕНОЇ МАСИ КУКУРУДЗИ |
title_full |
ВПЛИВ ПРОБІОТИЧНИХ БАКТЕРІЙ НА СПРЯМОВАНІСТЬ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ МІКРОБІОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ЗА СИЛОСУВАННЯ ЗЕЛЕНОЇ МАСИ КУКУРУДЗИ |
title_fullStr |
ВПЛИВ ПРОБІОТИЧНИХ БАКТЕРІЙ НА СПРЯМОВАНІСТЬ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ МІКРОБІОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ЗА СИЛОСУВАННЯ ЗЕЛЕНОЇ МАСИ КУКУРУДЗИ |
title_full_unstemmed |
ВПЛИВ ПРОБІОТИЧНИХ БАКТЕРІЙ НА СПРЯМОВАНІСТЬ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ МІКРОБІОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ЗА СИЛОСУВАННЯ ЗЕЛЕНОЇ МАСИ КУКУРУДЗИ |
title_sort |
вплив пробіотичних бактерій на спрямованість та інтенсивність мікробіологічних процесів за силосування зеленої маси кукурудзи |
title_alt |
INFLUENCE OF PROBIOTIC BACTERIA ON THE TENDENCY AND INTENSITY OF MICROBIOLOGICAL PROCESSES DURING ENSILAGE OF CORN GREEN CROP |
description |
Objective. To study the influence of probiotic bacteria on the tendency and intensity of microbiological processes during ensilage of corn green crop. Methods. Microbiological. zootechnical, statistical. Results. The content of lactic acid in the silage obtained with two strains of Lactobacillus plantarum КT-L18/1 and Bacillus subtilis ВРТ-В1 is higher than in the variants with monocultures of these strains (0.2 % and 1 %, respectively). Enhancement of antagonistic activity upon the combination of the studied strains of probiotic bacteria of different taxonomic groups is registered only for individual test cultures, in particular for Pseudomonas aeruginosa. Treatment of corn green crop under the laboratory conditions with the studied probiotic bacteria in both monocultures and two or three strain combinations at Day 30 of fermentation helped to improve the microbiological state of the ensiled mass compared to the control variant (without introduction of microorganisms). The combined use of L. plantarum КT-L18/1 and B. subtilis ВРТ-В1 revealed a 53 % higher number of lactic acid bacteria compared to the variant with the treatment of raw materials with one strain of B. subtilis 44-p. The highest content of lactic acid and its best ratio with acetic acid was found in the variant with the combined use of L. plantarum КТ-L18/1 and B. subtilis ВРТB1. The lowest content of ammonia nitrogen was registered in the variant with the combined use of two strains of lactic acid bacteria (7 %), slightly higher — in the variant with the combined use of strains of lactic acid bacteria and B. subtilis (7.75 %). Conclusion. The use of probiotic strains of bacteria in the ensilage of corn green crop helps to improve microbiological processes during the maturation of silage. The greatest increase in the number of lactic acid bacteria against the background of the lowest number of fungi and yeast is registered upon co-application of two studied strains of probiotic bacteria of different taxonomic groups, which indicates better aerobic stability of feed. Due to the use of a combination of strains of L. plantarum КT-L18/1 and B. subtilis ВРТ-B1 in the treatment of corn green crop in the laboratory experiments, the accumulation of the highest content of lactic acid, its optimal ratio to acetic acid and reducing ammonia nitrogen, which contributes to better retention of nutrients in the feed was shown. |
publisher |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine |
publishDate |
2021 |
url |
https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/342 |
work_keys_str_mv |
AT kravčenkono influenceofprobioticbacteriaonthetendencyandintensityofmicrobiologicalprocessesduringensilageofcorngreencrop AT dmitrukom influenceofprobioticbacteriaonthetendencyandintensityofmicrobiologicalprocessesduringensilageofcorngreencrop AT fursnm influenceofprobioticbacteriaonthetendencyandintensityofmicrobiologicalprocessesduringensilageofcorngreencrop AT kravčenkono vplivprobíotičnihbakteríjnasprâmovanístʹtaíntensivnístʹmíkrobíologíčnihprocesívzasilosuvannâzelenoímasikukurudzi AT dmitrukom vplivprobíotičnihbakteríjnasprâmovanístʹtaíntensivnístʹmíkrobíologíčnihprocesívzasilosuvannâzelenoímasikukurudzi AT fursnm vplivprobíotičnihbakteríjnasprâmovanístʹtaíntensivnístʹmíkrobíologíčnihprocesívzasilosuvannâzelenoímasikukurudzi |
first_indexed |
2024-09-01T17:55:28Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:55:28Z |
_version_ |
1809017291574083584 |
spelling |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-3422021-07-05T06:49:45Z INFLUENCE OF PROBIOTIC BACTERIA ON THE TENDENCY AND INTENSITY OF MICROBIOLOGICAL PROCESSES DURING ENSILAGE OF CORN GREEN CROP ВПЛИВ ПРОБІОТИЧНИХ БАКТЕРІЙ НА СПРЯМОВАНІСТЬ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ МІКРОБІОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ЗА СИЛОСУВАННЯ ЗЕЛЕНОЇ МАСИ КУКУРУДЗИ Кравченко, Н. О. Дмитрук, О. М. Фурс, Н. М. probiotic bacteria, lactic acid bacteria, corn silage, antagonistic activity, microbiological processes пробіотичні бактерії, молочнокислі бактерії, кукурудзяний силос, антагоністична активність, мікробіологічні процеси Objective. To study the influence of probiotic bacteria on the tendency and intensity of microbiological processes during ensilage of corn green crop. Methods. Microbiological. zootechnical, statistical. Results. The content of lactic acid in the silage obtained with two strains of Lactobacillus plantarum КT-L18/1 and Bacillus subtilis ВРТ-В1 is higher than in the variants with monocultures of these strains (0.2 % and 1 %, respectively). Enhancement of antagonistic activity upon the combination of the studied strains of probiotic bacteria of different taxonomic groups is registered only for individual test cultures, in particular for Pseudomonas aeruginosa. Treatment of corn green crop under the laboratory conditions with the studied probiotic bacteria in both monocultures and two or three strain combinations at Day 30 of fermentation helped to improve the microbiological state of the ensiled mass compared to the control variant (without introduction of microorganisms). The combined use of L. plantarum КT-L18/1 and B. subtilis ВРТ-В1 revealed a 53 % higher number of lactic acid bacteria compared to the variant with the treatment of raw materials with one strain of B. subtilis 44-p. The highest content of lactic acid and its best ratio with acetic acid was found in the variant with the combined use of L. plantarum КТ-L18/1 and B. subtilis ВРТB1. The lowest content of ammonia nitrogen was registered in the variant with the combined use of two strains of lactic acid bacteria (7 %), slightly higher — in the variant with the combined use of strains of lactic acid bacteria and B. subtilis (7.75 %). Conclusion. The use of probiotic strains of bacteria in the ensilage of corn green crop helps to improve microbiological processes during the maturation of silage. The greatest increase in the number of lactic acid bacteria against the background of the lowest number of fungi and yeast is registered upon co-application of two studied strains of probiotic bacteria of different taxonomic groups, which indicates better aerobic stability of feed. Due to the use of a combination of strains of L. plantarum КT-L18/1 and B. subtilis ВРТ-B1 in the treatment of corn green crop in the laboratory experiments, the accumulation of the highest content of lactic acid, its optimal ratio to acetic acid and reducing ammonia nitrogen, which contributes to better retention of nutrients in the feed was shown. Мета. Дослідити вплив пробіотичних бактерій на спрямованість та інтенсивність мікробіологічних процесів за силосування зеленої маси кукурудзи. Методи. Мікробіологічні, зоотехнічні, статистичні. Результати. Вміст молочної кислоти у силосі, отриманому за участі двох штамів бактерій Lactobacillus plantarum КТ-L18/1 та Bacillus subtilis ВРТ-В1, є вищим, ніж у варіантах з монокультурами цих штамів (на 0,2 % та 1 % відповідно). Посилення антагоністичної активності за комбінації досліджуваних штамів пробіотичних бактерій різних таксономічних груп спостерігається лише до окремих тест-культур, зокрема до Pseudomonas аeruginosa. Обробка в лабораторних умовах зеленої маси кукурудзи досліджуваними пробіотичними бактеріями як в монокультурах, так і за двох або трьох штамових їх комбінацій на 30-у добу ферментації сприяла покращенню мікробіологічного стану силосованої маси проти контрольного варіанту (без інтродукції мікроорганізмів). За сумісного застосування L. plantarum КТ-L18/1 та B. subtilis ВРТ-В1 виявлено вищу на 53 % чисельність молочнокислих бактерій проти варіанту з обробкою сировини одним штамом B. subtilis 44-р. Найбільший вміст молочної кислоти та найкраще її співвідношення з оцтовою встановлено у варіанті за сумісного застосування L. plantarum КТ-L18/1 та B. subtilis ВРТ-B1. Найменший вміст аміачного азоту відзначено у варіанті за сумісного застосування двох штамів молочнокислих бактерій (7 %), дещо вищий — у варіанті за сумісного застосування штамів молочнокислих бактерій та B. subtilis (7,75 %). Висновки. Використання пробіотичних штамів бактерій за силосування зеленої маси кукурудзи сприяє покращенню мікробіологічних процесів під час дозрівання силосу. Найбільше зростання чисельності молочнокислих бактерій на фоні найнижчого рівня чисельності грибів та дріжджів спостерігається за сумісного застосування двох досліджуваних штамів пробіотичних бактерій різних таксономічних груп, що вказує на кращу аеробну стабільність корму. За рахунок застосування комбінації штамів L. plantarum КТ-L18/1 та B. subtilis ВРТ-B1 під час обробки зеленої маси кукурудзи в лабораторних дослідах показано накопичення найбільшого вмісту молочної кислоти, оптимальне її співвідношення з оцтовою кислотою та зменшення вмісту аміачного азоту, що сприяє кращому збереженню поживних речовин у кормі. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2021-01-04 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/342 10.35868/1997-3004.32.58-66 Agriciltural microbiology; Vol 32 (2021): Agriciltural microbiology; 58-66 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 32 (2021): Сільськогосподарська мікробіологія; 58-66 1997-3004 10.35868/1997-3004.32 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/342/427 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |