ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ У ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ КРОЛІВ

Objective. Evaluate the efficiency and calculate the economic feasibility of using a new strain of lactic acid bacteria Lactobacillus sp. 13/2 in rabbit breeding technology under industrial conditions. Methods. Microbiological, economical, statistical. Results. The average weight of animals at the e...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2021
Автори: Похилько, Ю. М., Кравченко, Н. О., Шаховніна, О. О.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2021
Теми:
Онлайн доступ:https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/344
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Agriciltural microbiology

Репозитарії

Agriciltural microbiology
id oai:ojs2.smic.in.ua:article-344
record_format ojs
institution Agriciltural microbiology
collection OJS
language Ukrainian
topic lactic acid bacteria
probiotics
rabbits
economic efficiency
productivity
молочнокислі бактерії
пробіотики
кролі
економічна ефективність
продуктивність
spellingShingle lactic acid bacteria
probiotics
rabbits
economic efficiency
productivity
молочнокислі бактерії
пробіотики
кролі
економічна ефективність
продуктивність
Похилько, Ю. М.
Похилько, Ю. М.
Кравченко, Н. О.
Шаховніна, О. О.
ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ У ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ КРОЛІВ
topic_facet lactic acid bacteria
probiotics
rabbits
economic efficiency
productivity
молочнокислі бактерії
пробіотики
кролі
економічна ефективність
продуктивність
format Article
author Похилько, Ю. М.
Похилько, Ю. М.
Кравченко, Н. О.
Шаховніна, О. О.
author_facet Похилько, Ю. М.
Похилько, Ю. М.
Кравченко, Н. О.
Шаховніна, О. О.
author_sort Похилько, Ю. М.
title ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ У ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ КРОЛІВ
title_short ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ У ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ КРОЛІВ
title_full ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ У ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ КРОЛІВ
title_fullStr ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ У ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ КРОЛІВ
title_full_unstemmed ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ У ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ КРОЛІВ
title_sort ефективність використання молочнокислих бактерій у технології вирощування кролів
title_alt EFFICIENCY OF LACTIC ACID BACTERIA IN RABBIT BREEDING TECHNOLOGY
description Objective. Evaluate the efficiency and calculate the economic feasibility of using a new strain of lactic acid bacteria Lactobacillus sp. 13/2 in rabbit breeding technology under industrial conditions. Methods. Microbiological, economical, statistical. Results. The average weight of animals at the end of fattening was almost the same in both groups. However, when using a strain of lactic acid bacteria Lactobacillus sp. 13/2 in rabbit breeding technology, lower mortality rate in young animals and reduction of feed costs for their fattening was reported in comparison with the control. In the experimental group, animal mortality rate was 2.94 % versus 12.5 % in the control group, the average feed consumption for fattening per 1 kg of live weight gain decreased by 9 %. A positive economic effect in the experimental group was observed when the cost of sales increased per 1 head by UAH 7.48 (4 %) if the carcass price was UAH 140/kg. At the same time, the prime cost of 1 kg of gain decreased by UAH 1.98 (9 %). Also, the use of lactic acid bacteria reduced the cost of feed consumed per 1 head by UAH 1.77 (5 %) if the cost of feed was UAH 6/kg. Despite the decrease in the profitability of rabbit production by 1.5 %, the use of a new promising strain of lactic acid bacteria Lactobacillus sp. 13/2 during the fattening of rabbits had a positive effect on the maintenance of livestock, resulting in the decreased lost profit in the experimental group by UAH 277.08 (75 %). In terms of 1 head, the lost profit in the experimental and control groups was UAH 2.79 and UAH 13.99, respectively, due to which the use of lactic acid bacteria is completely regained. Conclusion. The positive effect of the use of Lactobacillus sp. 13/2 in rabbit breeding technology, which is manifested by a reduction in animal mortality and a reduction in feed costs for fattening, was established. The use of lactic acid bacteria helps to increase the economic efficiency of rabbit breeding, especially due to the reduction of lost profits. The economic effect is achieved without significant additional costs. The additional costs associated with the use of lactic acid bacteria are regained.
publisher Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
publishDate 2021
url https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/344
work_keys_str_mv AT pohilʹkoûm efficiencyoflacticacidbacteriainrabbitbreedingtechnology
AT pohilʹkoûm efficiencyoflacticacidbacteriainrabbitbreedingtechnology
AT kravčenkono efficiencyoflacticacidbacteriainrabbitbreedingtechnology
AT šahovnínaoo efficiencyoflacticacidbacteriainrabbitbreedingtechnology
AT pohilʹkoûm efektivnístʹvikoristannâmoločnokislihbakteríjutehnologííviroŝuvannâkrolív
AT pohilʹkoûm efektivnístʹvikoristannâmoločnokislihbakteríjutehnologííviroŝuvannâkrolív
AT kravčenkono efektivnístʹvikoristannâmoločnokislihbakteríjutehnologííviroŝuvannâkrolív
AT šahovnínaoo efektivnístʹvikoristannâmoločnokislihbakteríjutehnologííviroŝuvannâkrolív
first_indexed 2024-09-01T17:55:29Z
last_indexed 2024-09-01T17:55:29Z
_version_ 1809017292233637888
spelling oai:ojs2.smic.in.ua:article-3442021-07-05T07:23:27Z EFFICIENCY OF LACTIC ACID BACTERIA IN RABBIT BREEDING TECHNOLOGY ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ У ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ КРОЛІВ Похилько, Ю. М. Похилько, Ю. М. Кравченко, Н. О. Шаховніна, О. О. lactic acid bacteria, probiotics, rabbits, economic efficiency, productivity молочнокислі бактерії, пробіотики, кролі, економічна ефективність, продуктивність Objective. Evaluate the efficiency and calculate the economic feasibility of using a new strain of lactic acid bacteria Lactobacillus sp. 13/2 in rabbit breeding technology under industrial conditions. Methods. Microbiological, economical, statistical. Results. The average weight of animals at the end of fattening was almost the same in both groups. However, when using a strain of lactic acid bacteria Lactobacillus sp. 13/2 in rabbit breeding technology, lower mortality rate in young animals and reduction of feed costs for their fattening was reported in comparison with the control. In the experimental group, animal mortality rate was 2.94 % versus 12.5 % in the control group, the average feed consumption for fattening per 1 kg of live weight gain decreased by 9 %. A positive economic effect in the experimental group was observed when the cost of sales increased per 1 head by UAH 7.48 (4 %) if the carcass price was UAH 140/kg. At the same time, the prime cost of 1 kg of gain decreased by UAH 1.98 (9 %). Also, the use of lactic acid bacteria reduced the cost of feed consumed per 1 head by UAH 1.77 (5 %) if the cost of feed was UAH 6/kg. Despite the decrease in the profitability of rabbit production by 1.5 %, the use of a new promising strain of lactic acid bacteria Lactobacillus sp. 13/2 during the fattening of rabbits had a positive effect on the maintenance of livestock, resulting in the decreased lost profit in the experimental group by UAH 277.08 (75 %). In terms of 1 head, the lost profit in the experimental and control groups was UAH 2.79 and UAH 13.99, respectively, due to which the use of lactic acid bacteria is completely regained. Conclusion. The positive effect of the use of Lactobacillus sp. 13/2 in rabbit breeding technology, which is manifested by a reduction in animal mortality and a reduction in feed costs for fattening, was established. The use of lactic acid bacteria helps to increase the economic efficiency of rabbit breeding, especially due to the reduction of lost profits. The economic effect is achieved without significant additional costs. The additional costs associated with the use of lactic acid bacteria are regained. Мета. У промислових умовах оцінити ефективність та розрахувати економічну доцільність використання нового штаму молочнокислих бактерій Lactobacillus sp. 13/2 у технології вирощування кролів. Методи. Мікробіологічні, економічні, статистичні. Результати. Середня маса тварин наприкінці відгодівлі виявилася практично однаковою в обох групах. Однак за використання штаму молочнокислих бактерій Lactobacillus sp. 13/2 у технології вирощування кролів відзначено нижчі, якщо порівняти з контролем, значення смертності молодняку та зменшення витрат корму на його відгодівлю. В експериментальній групі смертність тварин становила 2,94 % проти 12,5 % у контрольній групі, середня витрата корму при відгодівлі на 1 кг приросту живої маси знизилася на 9 %. Позитивний економічний ефект у дослідній групі спостерігався за збільшення вартості реалізованої продукції на 1 гол. на 7,48 грн (4 %), якщо ціна тушки становила 140 грн/кг. Водночас собівартість 1 кг приросту знижувалася на 1,98 грн (9 %). Також використання молочнокислих бактерій зменшувало вартість витрат на спожитий комбікорм на 1 гол. на 1,77 грн (5 %) за вартості корму 6 грн/кг. Всупереч зниженню рентабельності виробництва кролятини на 1,5 %, застосування нового перспективного штаму МКБ Lactobacillus sp. 13/2 під час відгодівлі кролів позитивно вплинуло на збереженість поголів’я, внаслідок чого недоотриманий прибуток у дослідній групі знизився на 277,08 грн (75 %). Якщо перерахувати на 1 гол., недоотриманий прибуток у дослідній та контрольній групах становив 2,79 грн та 13,99 грн відповідно, завдяки чому використання молочнокислих бактерій є повністю окупним. Висновки. Встановлено позитивний ефект застосування бактерій Lactobacillus sp. 13/2 у технології вирощування кролів, який проявляється зниженням смертності тварин та зменшенням витрат корму на відгодівлю. Використання молочнокислих бактерій сприяє підвищенню економічної ефективності вирощування кролів, особливо внаслідок зменшення недоотриманого прибутку. Економічний ефект досягається без значних додаткових затрат. Додаткові витрати, пов’язані із застосуванням молочнокислих бактерій, окупаються. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2021-01-04 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/344 10.35868/1997-3004.32.74-80 Agriciltural microbiology; Vol 32 (2021): Agriciltural microbiology; 74-80 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 32 (2021): Сільськогосподарська мікробіологія; 74-80 1997-3004 10.35868/1997-3004.32 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/344/429 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/