2025-02-23T09:30:56-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: Query fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22oai%3Aojs2.smic.in.ua%3Aarticle-433%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-23T09:30:56-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: => GET http://localhost:8983/solr/biblio/select?fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22oai%3Aojs2.smic.in.ua%3Aarticle-433%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-23T09:30:56-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: <= 200 OK
2025-02-23T09:30:56-05:00 DEBUG: Deserialized SOLR response

ВПЛИВ СИНТЕТИЧНОГО ПОЛІСАХАРИДУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ СИМБІОЗУ ТА АКТИВНІСТЬ ПЕРОКСИДАЗИ Й КАТАЛАЗИ У РОСЛИН ГОРОХУ І СОЇ

The influence of synthetic polysaccharide MOD-19 on the effic¬iency of nitrogen fixation ofpea and soya plants as well as on ferment activity of the antioxidative defense system - peroxidase and catalase was investigated. It has been shown that the metabolic process intensifying is ob¬served in pea...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Кругова , О.Д., Мандровська , Н.М., Коць , С.Я.
Format: Article
Language:Ukrainian
Published: Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2007
Subjects:
Online Access:https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/433
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id oai:ojs2.smic.in.ua:article-433
record_format ojs
spelling oai:ojs2.smic.in.ua:article-4332021-11-01T14:52:44Z THE INFLUENCE OF SYNTHETIC POLYSACCHARIDE ON BOTH EFFICIENCY OF SYMBIOSIS AND PEROXIDASE AND CATALASE ACTIVENESS OF PEA AND SOYA BEANS ВПЛИВ СИНТЕТИЧНОГО ПОЛІСАХАРИДУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ СИМБІОЗУ ТА АКТИВНІСТЬ ПЕРОКСИДАЗИ Й КАТАЛАЗИ У РОСЛИН ГОРОХУ І СОЇ Кругова , О.Д. Мандровська , Н.М. Коць , С.Я. symbiosis, nodule bacterium, pea, soya beans, synth¬etic polysaccharide, peroxidase, catalase симбіоз, бульбочкові бактерії, горох, соя, син¬тетичний полісахариД, пероксиДаза, каталаза The influence of synthetic polysaccharide MOD-19 on the effic¬iency of nitrogen fixation ofpea and soya plants as well as on ferment activity of the antioxidative defense system - peroxidase and catalase was investigated. It has been shown that the metabolic process intensifying is ob¬served in pea and soya plants grown from the seeds, wich had been tilled before sowing by nodule bacterium (pea - Rhizobium leguminosarum bv. viciae 263b and soya beans - Bradyrhizobium japonicum 634b) and by nonspecific for these bean cultures polysaccharide MOD-19. This has been proved by morphological and functional haracteristics of these systems, the increasing of plant biomass and nodules quantiity on the roots. The active functioning period of nodules is elongating at the expense of secondary nodules formation on the side roots and their nitrogen activity increased. Rising of the oxidative ferment activity level for peroxydase and catalase was found in these plants. Досліджували вплив синтетичного полісахариДу МОД-19 на ефективність симбіотичної азотфіксації у рослин гороху і сої, а також на активність ферментів антиоксидантної системи за¬хисту - пероксиДази і каталази. Показано, що в рослинах гороху і сої, вирощених з насін-ня, обробленого переД посівом бульбочковими бактеріями (горох - Rhizobium leguminosarum bv. viciae 263 б, соя - Bradyrhizobium japonicum 634 б) та неспецифічним Для цих бобових культур синтетичним полісахариДом МОД-19, спостерігається посилення процесів метаболізму, про що свіДчать зміни морфологічних і функціональних показників симбіотичних систем: збільшуються біомаса рослин і кількість кореневих бульбочок, поДовжується періоД активного функціонування бульбочок за рахунок їх вторинного утворення на бокових коренях та піДвищується азотфіксувальна активность. У цих рослин, крім того, зростає рівень активності окислювально-віДновних ферментів - пероксиДази і каталази. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2007-02-07 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/433 10.35868/1997-3004.4.62-73 Agriciltural microbiology; Vol 4 (2006): Agriciltural microbiology; 62-73 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 4 (2006): Сільськогосподарська мікробіологія; 62-73 1997-3004 10.35868/1997-3004.4 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/433/516 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
institution Agriciltural microbiology
collection OJS
language Ukrainian
topic symbiosis
nodule bacterium
pea
soya beans
synth¬etic polysaccharide
peroxidase
catalase
симбіоз
бульбочкові бактерії
горох
соя
син¬тетичний полісахариД
пероксиДаза
каталаза
spellingShingle symbiosis
nodule bacterium
pea
soya beans
synth¬etic polysaccharide
peroxidase
catalase
симбіоз
бульбочкові бактерії
горох
соя
син¬тетичний полісахариД
пероксиДаза
каталаза
Кругова , О.Д.
Мандровська , Н.М.
Коць , С.Я.
ВПЛИВ СИНТЕТИЧНОГО ПОЛІСАХАРИДУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ СИМБІОЗУ ТА АКТИВНІСТЬ ПЕРОКСИДАЗИ Й КАТАЛАЗИ У РОСЛИН ГОРОХУ І СОЇ
topic_facet symbiosis
nodule bacterium
pea
soya beans
synth¬etic polysaccharide
peroxidase
catalase
симбіоз
бульбочкові бактерії
горох
соя
син¬тетичний полісахариД
пероксиДаза
каталаза
format Article
author Кругова , О.Д.
Мандровська , Н.М.
Коць , С.Я.
author_facet Кругова , О.Д.
Мандровська , Н.М.
Коць , С.Я.
author_sort Кругова , О.Д.
title ВПЛИВ СИНТЕТИЧНОГО ПОЛІСАХАРИДУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ СИМБІОЗУ ТА АКТИВНІСТЬ ПЕРОКСИДАЗИ Й КАТАЛАЗИ У РОСЛИН ГОРОХУ І СОЇ
title_short ВПЛИВ СИНТЕТИЧНОГО ПОЛІСАХАРИДУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ СИМБІОЗУ ТА АКТИВНІСТЬ ПЕРОКСИДАЗИ Й КАТАЛАЗИ У РОСЛИН ГОРОХУ І СОЇ
title_full ВПЛИВ СИНТЕТИЧНОГО ПОЛІСАХАРИДУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ СИМБІОЗУ ТА АКТИВНІСТЬ ПЕРОКСИДАЗИ Й КАТАЛАЗИ У РОСЛИН ГОРОХУ І СОЇ
title_fullStr ВПЛИВ СИНТЕТИЧНОГО ПОЛІСАХАРИДУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ СИМБІОЗУ ТА АКТИВНІСТЬ ПЕРОКСИДАЗИ Й КАТАЛАЗИ У РОСЛИН ГОРОХУ І СОЇ
title_full_unstemmed ВПЛИВ СИНТЕТИЧНОГО ПОЛІСАХАРИДУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ СИМБІОЗУ ТА АКТИВНІСТЬ ПЕРОКСИДАЗИ Й КАТАЛАЗИ У РОСЛИН ГОРОХУ І СОЇ
title_sort вплив синтетичного полісахариду на ефективність симбіозу та активність пероксидази й каталази у рослин гороху і сої
title_alt THE INFLUENCE OF SYNTHETIC POLYSACCHARIDE ON BOTH EFFICIENCY OF SYMBIOSIS AND PEROXIDASE AND CATALASE ACTIVENESS OF PEA AND SOYA BEANS
description The influence of synthetic polysaccharide MOD-19 on the effic¬iency of nitrogen fixation ofpea and soya plants as well as on ferment activity of the antioxidative defense system - peroxidase and catalase was investigated. It has been shown that the metabolic process intensifying is ob¬served in pea and soya plants grown from the seeds, wich had been tilled before sowing by nodule bacterium (pea - Rhizobium leguminosarum bv. viciae 263b and soya beans - Bradyrhizobium japonicum 634b) and by nonspecific for these bean cultures polysaccharide MOD-19. This has been proved by morphological and functional haracteristics of these systems, the increasing of plant biomass and nodules quantiity on the roots. The active functioning period of nodules is elongating at the expense of secondary nodules formation on the side roots and their nitrogen activity increased. Rising of the oxidative ferment activity level for peroxydase and catalase was found in these plants.
publisher Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
publishDate 2007
url https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/433
work_keys_str_mv AT krugovaod theinfluenceofsyntheticpolysaccharideonbothefficiencyofsymbiosisandperoxidaseandcatalaseactivenessofpeaandsoyabeans
AT mandrovsʹkanm theinfluenceofsyntheticpolysaccharideonbothefficiencyofsymbiosisandperoxidaseandcatalaseactivenessofpeaandsoyabeans
AT kocʹsâ theinfluenceofsyntheticpolysaccharideonbothefficiencyofsymbiosisandperoxidaseandcatalaseactivenessofpeaandsoyabeans
AT krugovaod vplivsintetičnogopolísaharidunaefektivnístʹsimbíozutaaktivnístʹperoksidazijkatalaziuroslingorohuísoí
AT mandrovsʹkanm vplivsintetičnogopolísaharidunaefektivnístʹsimbíozutaaktivnístʹperoksidazijkatalaziuroslingorohuísoí
AT kocʹsâ vplivsintetičnogopolísaharidunaefektivnístʹsimbíozutaaktivnístʹperoksidazijkatalaziuroslingorohuísoí
AT krugovaod influenceofsyntheticpolysaccharideonbothefficiencyofsymbiosisandperoxidaseandcatalaseactivenessofpeaandsoyabeans
AT mandrovsʹkanm influenceofsyntheticpolysaccharideonbothefficiencyofsymbiosisandperoxidaseandcatalaseactivenessofpeaandsoyabeans
AT kocʹsâ influenceofsyntheticpolysaccharideonbothefficiencyofsymbiosisandperoxidaseandcatalaseactivenessofpeaandsoyabeans
first_indexed 2024-09-01T17:55:54Z
last_indexed 2024-09-01T17:55:54Z
_version_ 1809017319088717824