ВПЛИВ ШТАМІВ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ SINORHIZOBIUM MELILOTI НА ВМІСТ АМІНОКИСЛОТ У НАДЗЕМНІЙ МАСІ ЛЮЦЕРНИ ЗА РІЗНОГО ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Objective. To study the amino acid composition in the tops of alfalfa under different water supply (60 % MVC (maximum water capacity) and 30 % MVC) depending on the inoculum strain (Sinorhizobium meliloti 425a, T17, AC08). Methods. Microbiological (bacterial cultivation), physiological (vegetation e...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2021
Автори: С. Я. , Коць, Н. А. , Воробей, Л. М. , Михалків, О. В. , Караушу
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2021
Теми:
Онлайн доступ:https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/441
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Agriciltural microbiology

Репозитарії

Agriciltural microbiology
id oai:ojs2.smic.in.ua:article-441
record_format ojs
institution Agriciltural microbiology
collection OJS
language Ukrainian
topic nodule bacteria
alfalfa
water supply
tops
amino acids
бульбочкові бактерії
люцерна
водозабезпечення
надземна маса
амінокислоти
spellingShingle nodule bacteria
alfalfa
water supply
tops
amino acids
бульбочкові бактерії
люцерна
водозабезпечення
надземна маса
амінокислоти
С. Я. , Коць
Н. А. , Воробей
Л. М. , Михалків
О. В. , Караушу
ВПЛИВ ШТАМІВ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ SINORHIZOBIUM MELILOTI НА ВМІСТ АМІНОКИСЛОТ У НАДЗЕМНІЙ МАСІ ЛЮЦЕРНИ ЗА РІЗНОГО ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
topic_facet nodule bacteria
alfalfa
water supply
tops
amino acids
бульбочкові бактерії
люцерна
водозабезпечення
надземна маса
амінокислоти
format Article
author С. Я. , Коць
Н. А. , Воробей
Л. М. , Михалків
О. В. , Караушу
author_facet С. Я. , Коць
Н. А. , Воробей
Л. М. , Михалків
О. В. , Караушу
author_sort С. Я. , Коць
title ВПЛИВ ШТАМІВ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ SINORHIZOBIUM MELILOTI НА ВМІСТ АМІНОКИСЛОТ У НАДЗЕМНІЙ МАСІ ЛЮЦЕРНИ ЗА РІЗНОГО ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
title_short ВПЛИВ ШТАМІВ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ SINORHIZOBIUM MELILOTI НА ВМІСТ АМІНОКИСЛОТ У НАДЗЕМНІЙ МАСІ ЛЮЦЕРНИ ЗА РІЗНОГО ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
title_full ВПЛИВ ШТАМІВ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ SINORHIZOBIUM MELILOTI НА ВМІСТ АМІНОКИСЛОТ У НАДЗЕМНІЙ МАСІ ЛЮЦЕРНИ ЗА РІЗНОГО ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
title_fullStr ВПЛИВ ШТАМІВ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ SINORHIZOBIUM MELILOTI НА ВМІСТ АМІНОКИСЛОТ У НАДЗЕМНІЙ МАСІ ЛЮЦЕРНИ ЗА РІЗНОГО ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
title_full_unstemmed ВПЛИВ ШТАМІВ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ SINORHIZOBIUM MELILOTI НА ВМІСТ АМІНОКИСЛОТ У НАДЗЕМНІЙ МАСІ ЛЮЦЕРНИ ЗА РІЗНОГО ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
title_sort вплив штамів бульбочкових бактерій sinorhizobium meliloti на вміст амінокислот у надземній масі люцерни за різного водозабезпечення
title_alt INFLUENCE OF NODULE BACTERIA STRAINS OF SINORHIZOBIUM MELILOTI ON THE AMINO ACID CONTENT IN THE TOPS OF ALFALFA UNDER DIFFERENT WATER SUPPLY
description Objective. To study the amino acid composition in the tops of alfalfa under different water supply (60 % MVC (maximum water capacity) and 30 % MVC) depending on the inoculum strain (Sinorhizobium meliloti 425a, T17, AC08). Methods. Microbiological (bacterial cultivation), physiological (vegetation experiment), biochemical (determination of amino acid content in the tops of plants). Results. It was established that the qualitative amino acid composition in the tops of ALFALFA was identical in all variants. However, quantitative content of the studied samples differed depending on the inoculum strain and water supply. It was found that aspartic and glutamic acids, leucine and lysine are dominant in the tops of alfalfa under different water supply. In the absence of moisture, an increase in the content of individual amino acids was reported at the background of Sinorhizobium meliloti AC08 and T17, while inoculation with Sinorhizobium meliloti 425a resulted in a decrease in the content of all amino acids except tyrosine. In plants exposed to water stress, a tendency towards decrease in the content of glutamic acid at the background of bacterization with Sinorhizobium meliloti 425a and increase — under inoculation with Sinorhizobium meliloti T17 and AC08 was reported, which may support the use of the latter to increase the ability of symbiotic systems to recover during a post-stress period. Conclusion. Pre-sowing inoculation of alfalfa of the variety Laska with new active strains of Sinorhizobium meliloti AC08 and T17 helps to increase the content of amino acids, in particular essential, in the tops of plants, both under optimal conditions of moisture and insufficient water supply. The prospects of using new strains of rhizobia in the cultivation of alfalfa for green mass under the conditions of optimal water supply and drought has been verified.
publisher Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
publishDate 2021
url https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/441
work_keys_str_mv AT sâkocʹ influenceofnodulebacteriastrainsofsinorhizobiummelilotiontheaminoacidcontentinthetopsofalfalfaunderdifferentwatersupply
AT navorobej influenceofnodulebacteriastrainsofsinorhizobiummelilotiontheaminoacidcontentinthetopsofalfalfaunderdifferentwatersupply
AT lmmihalkív influenceofnodulebacteriastrainsofsinorhizobiummelilotiontheaminoacidcontentinthetopsofalfalfaunderdifferentwatersupply
AT ovkaraušu influenceofnodulebacteriastrainsofsinorhizobiummelilotiontheaminoacidcontentinthetopsofalfalfaunderdifferentwatersupply
AT sâkocʹ vplivštamívbulʹbočkovihbakteríjsinorhizobiummelilotinavmístamínokislotunadzemníjmasílûcernizaríznogovodozabezpečennâ
AT navorobej vplivštamívbulʹbočkovihbakteríjsinorhizobiummelilotinavmístamínokislotunadzemníjmasílûcernizaríznogovodozabezpečennâ
AT lmmihalkív vplivštamívbulʹbočkovihbakteríjsinorhizobiummelilotinavmístamínokislotunadzemníjmasílûcernizaríznogovodozabezpečennâ
AT ovkaraušu vplivštamívbulʹbočkovihbakteríjsinorhizobiummelilotinavmístamínokislotunadzemníjmasílûcernizaríznogovodozabezpečennâ
first_indexed 2024-09-01T17:55:56Z
last_indexed 2024-09-01T17:55:56Z
_version_ 1809017320936308736
spelling oai:ojs2.smic.in.ua:article-4412021-11-01T12:16:31Z INFLUENCE OF NODULE BACTERIA STRAINS OF SINORHIZOBIUM MELILOTI ON THE AMINO ACID CONTENT IN THE TOPS OF ALFALFA UNDER DIFFERENT WATER SUPPLY ВПЛИВ ШТАМІВ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ SINORHIZOBIUM MELILOTI НА ВМІСТ АМІНОКИСЛОТ У НАДЗЕМНІЙ МАСІ ЛЮЦЕРНИ ЗА РІЗНОГО ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ С. Я. , Коць Н. А. , Воробей Л. М. , Михалків О. В. , Караушу nodule bacteria, alfalfa, water supply, tops, amino acids бульбочкові бактерії, люцерна, водозабезпечення, надземна маса, амінокислоти Objective. To study the amino acid composition in the tops of alfalfa under different water supply (60 % MVC (maximum water capacity) and 30 % MVC) depending on the inoculum strain (Sinorhizobium meliloti 425a, T17, AC08). Methods. Microbiological (bacterial cultivation), physiological (vegetation experiment), biochemical (determination of amino acid content in the tops of plants). Results. It was established that the qualitative amino acid composition in the tops of ALFALFA was identical in all variants. However, quantitative content of the studied samples differed depending on the inoculum strain and water supply. It was found that aspartic and glutamic acids, leucine and lysine are dominant in the tops of alfalfa under different water supply. In the absence of moisture, an increase in the content of individual amino acids was reported at the background of Sinorhizobium meliloti AC08 and T17, while inoculation with Sinorhizobium meliloti 425a resulted in a decrease in the content of all amino acids except tyrosine. In plants exposed to water stress, a tendency towards decrease in the content of glutamic acid at the background of bacterization with Sinorhizobium meliloti 425a and increase — under inoculation with Sinorhizobium meliloti T17 and AC08 was reported, which may support the use of the latter to increase the ability of symbiotic systems to recover during a post-stress period. Conclusion. Pre-sowing inoculation of alfalfa of the variety Laska with new active strains of Sinorhizobium meliloti AC08 and T17 helps to increase the content of amino acids, in particular essential, in the tops of plants, both under optimal conditions of moisture and insufficient water supply. The prospects of using new strains of rhizobia in the cultivation of alfalfa for green mass under the conditions of optimal water supply and drought has been verified. Мета. Дослідити амінокислотний склад надземної маси люцерни за різного водозабезпечення (60 % ПВ та 30 % ПВ) залежно від штаму-інокулянту (Sinorhizobium meliloti 425а, Т17, АС08). Методи. Мікробіологічні (культивування бактерій), фізіологічні (вегетаційний експеримент), біохімічні (визначення вмісту амінокислот у надземній масі рослин). Результати. З’ясовано, що якісний склад амінокислот у надземній масі люцерни був ідентичний у всіх варіантах. Проте за кількісним вмістом досліджувані зразки відрізнялися залежно від штаму-інокулянту та водозабезпечення. Виявлено, що домінуючими у надземній масі люцерни за різного водозабезпечення є аспарагінова та глутамінова кислоти, лейцин і лізин. За нестачі вологи спостерігали підвищення вмісту окремих амінокислот на фоні застосування штамів Sinorhizobium meliloti АС08 та Т17, тоді як інокуляція штамом Sinorhizobium meliloti 425а призводила до зменшення вмісту всіх амінокислот, за винятком тирозину. У рослин, які зазнали водного стресу, виявлено тенденцію до зниження вмісту глутамінової кислоти на фоні бактеризації штамом Sinorhizobium meliloti 425а і підвищення — за інокуляції штамами Sinorhizobium meliloti Т17 і АС08, що може свідчити на користь застосування останніх для підвищення здатності симбіотичних систем до відновлення у постстресовий період. Висновки. Передпосівна інокуляція люцерни сорту Ласка новими активними штамами Sinorhizobium meliloti АС08 та Т17 сприяє підвищенню у надземній масі рослин вмісту амінокислот, зокрема незамінних, як за оптимальних умов зволоження, так і за недостатнього водозабезпечення. Підтверджено перспективність використання нових штамів ризобій за вирощування люцерни на зелену масу в умовах оптимального водозабезпечення і за посухи. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2021-06-18 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/441 10.35868/1997-3004.33.25-32 Agriciltural microbiology; Vol 33 (2021): Agriciltural microbiology; 25-32 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 33 (2021): Сільськогосподарська мікробіологія; 25-32 1997-3004 10.35868/1997-3004.33 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/441/522 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/