2025-02-22T10:06:42-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: Query fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22oai%3Aojs2.smic.in.ua%3Aarticle-443%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-22T10:06:42-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: => GET http://localhost:8983/solr/biblio/select?fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22oai%3Aojs2.smic.in.ua%3Aarticle-443%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-22T10:06:42-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: <= 200 OK
2025-02-22T10:06:42-05:00 DEBUG: Deserialized SOLR response

СКРИНІНГ СУЧАСНИХ СОРТІВ НУТУ ЗА РЕАКЦІЄЮ НА БАКТЕРИЗАЦІЮ

Objective. To screen modern varieties of chickpeas of Ukrainian selection by the response to bacterization, to identify varieties characterized by high increases in symbiotic activity and yield. Methods. Biotesting, gas-chromatographic, field experiment, statistical. Results. The response to bacteri...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: О. В. , Логоша, Ю. О. , Воробей, Т. О. , Усманова, О. В. , Бушулян
Format: Article
Language:Ukrainian
Published: Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2021
Subjects:
Online Access:https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/443
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id oai:ojs2.smic.in.ua:article-443
record_format ojs
institution Agriciltural microbiology
collection OJS
language Ukrainian
topic bean-rhizobial symbiosis
chickpea varieties
nodular bacteria
Mesorhizobium ciceri
бобово-ризобіальний симбіоз
сорти нуту
бульбочкові бактерії
Mesorhizobium ciceri
spellingShingle bean-rhizobial symbiosis
chickpea varieties
nodular bacteria
Mesorhizobium ciceri
бобово-ризобіальний симбіоз
сорти нуту
бульбочкові бактерії
Mesorhizobium ciceri
О. В. , Логоша
Ю. О. , Воробей
Т. О. , Усманова
О. В. , Бушулян
СКРИНІНГ СУЧАСНИХ СОРТІВ НУТУ ЗА РЕАКЦІЄЮ НА БАКТЕРИЗАЦІЮ
topic_facet bean-rhizobial symbiosis
chickpea varieties
nodular bacteria
Mesorhizobium ciceri
бобово-ризобіальний симбіоз
сорти нуту
бульбочкові бактерії
Mesorhizobium ciceri
format Article
author О. В. , Логоша
Ю. О. , Воробей
Т. О. , Усманова
О. В. , Бушулян
author_facet О. В. , Логоша
Ю. О. , Воробей
Т. О. , Усманова
О. В. , Бушулян
author_sort О. В. , Логоша
title СКРИНІНГ СУЧАСНИХ СОРТІВ НУТУ ЗА РЕАКЦІЄЮ НА БАКТЕРИЗАЦІЮ
title_short СКРИНІНГ СУЧАСНИХ СОРТІВ НУТУ ЗА РЕАКЦІЄЮ НА БАКТЕРИЗАЦІЮ
title_full СКРИНІНГ СУЧАСНИХ СОРТІВ НУТУ ЗА РЕАКЦІЄЮ НА БАКТЕРИЗАЦІЮ
title_fullStr СКРИНІНГ СУЧАСНИХ СОРТІВ НУТУ ЗА РЕАКЦІЄЮ НА БАКТЕРИЗАЦІЮ
title_full_unstemmed СКРИНІНГ СУЧАСНИХ СОРТІВ НУТУ ЗА РЕАКЦІЄЮ НА БАКТЕРИЗАЦІЮ
title_sort скринінг сучасних сортів нуту за реакцією на бактеризацію
title_alt SCREENING OF MODERN CHICKPEA VARIETIES BY RESPONSE TO BACTERIZATION
description Objective. To screen modern varieties of chickpeas of Ukrainian selection by the response to bacterization, to identify varieties characterized by high increases in symbiotic activity and yield. Methods. Biotesting, gas-chromatographic, field experiment, statistical. Results. The response to bacterization of chickpea seeds of different varieties was studied in a field experiment in the southern region of Ukraine (Region of Odesa). As a result of inoculation of chickpea seeds with a bacterial suspension of an effective strain of Mesorhizobium ciceri ND-64, a significant increase in nodulation activity was registered. The highest increase in the number of nodules (51.6 % and 53 %) was reported for the varieties Odysei and Triumf. Upon seed inoculation with the studied strain, a significant increase in the weight of nodules of the Triumf variety (2.3 times) was shown. In the control variants, the nitrogenase activity in the nodules of Skarb variety plants was the highest (425 nmol C2H4/plant per hour), and in the Budzhak variety it was the lowest (159 nmol C2H4/plant per hour). Inoculation of seeds with bacterial suspension of M. ciceri ND-64 contributed to a significant increase in the studied parameter in the varieties Budzhak, Pamiat, Odysei and Triumf. The latter was characterized by the most significant response to inoculation with an effective strain in terms of nodulation and nitrogenase activity. Symbiotic parameters showed the weakest ability to respond to inoculation in terms of symbiotic parameters in Skarb variety. Pamiat variety was characterised by the maximum number of seeds per plant (18.5 units/plant). However, as a result of inoculation of chickpea seeds with M. ciceri ND-64, the number of seeds increased the most in the variety Skarb and amounted to 28.7 units/plant. In terms of seed weight, the Triumph variety was superior (9.5 g/plant). The yield of all studied varieties of chickpeas after bacterization of seeds with M. ciceri ND-64 significantly exceeded the control variants (without inoculation) by 21–56 %. The highest increase in control was observed for the varieties Triumph (0.49 t/ha) and Skarb (0.56 t/ha). The ability of nodule bacteria M. ciceri ND-64 to intensive synthesis of phytohormones and the formation of highly effective symbiosis with chickpea plants of different varieties provided a complementary interaction of rhizobia with plants and a significant increase in crop yield. Conclusion: Due to the interaction with aboriginal nodule bacteria, the highest parameters of nodulation and nitrogenase activity were typical for the varieties Triumf and Skarb, yields for Triumf and Budzhak. Screening of varieties by the response to inoculation with an effective strain of M. ciceri ND-64 indicates an increase in symbiotic activity in varieties Triumf, Budzhak (large-seeded), Pamiat (medium-seeded). The maximum increase in yield as a result of inoculation was found in chickpea varieties Skarb and Triumf. M. ciceri ND-64 are capable of active synthesis of substances of phytohormonal nature, which contributes to the effective interaction between rhizobia and chickpea plants.
publisher Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
publishDate 2021
url https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/443
work_keys_str_mv AT ovlogoša screeningofmodernchickpeavarietiesbyresponsetobacterization
AT ûovorobej screeningofmodernchickpeavarietiesbyresponsetobacterization
AT tousmanova screeningofmodernchickpeavarietiesbyresponsetobacterization
AT ovbušulân screeningofmodernchickpeavarietiesbyresponsetobacterization
AT ovlogoša skriníngsučasnihsortívnutuzareakcíêûnabakterizacíû
AT ûovorobej skriníngsučasnihsortívnutuzareakcíêûnabakterizacíû
AT tousmanova skriníngsučasnihsortívnutuzareakcíêûnabakterizacíû
AT ovbušulân skriníngsučasnihsortívnutuzareakcíêûnabakterizacíû
first_indexed 2024-09-01T17:55:57Z
last_indexed 2024-09-01T17:55:57Z
_version_ 1809017321864298496
spelling oai:ojs2.smic.in.ua:article-4432021-11-01T12:16:53Z SCREENING OF MODERN CHICKPEA VARIETIES BY RESPONSE TO BACTERIZATION СКРИНІНГ СУЧАСНИХ СОРТІВ НУТУ ЗА РЕАКЦІЄЮ НА БАКТЕРИЗАЦІЮ О. В. , Логоша Ю. О. , Воробей Т. О. , Усманова О. В. , Бушулян bean-rhizobial symbiosis, chickpea varieties, nodular bacteria, Mesorhizobium ciceri бобово-ризобіальний симбіоз, сорти нуту, бульбочкові бактерії, Mesorhizobium ciceri Objective. To screen modern varieties of chickpeas of Ukrainian selection by the response to bacterization, to identify varieties characterized by high increases in symbiotic activity and yield. Methods. Biotesting, gas-chromatographic, field experiment, statistical. Results. The response to bacterization of chickpea seeds of different varieties was studied in a field experiment in the southern region of Ukraine (Region of Odesa). As a result of inoculation of chickpea seeds with a bacterial suspension of an effective strain of Mesorhizobium ciceri ND-64, a significant increase in nodulation activity was registered. The highest increase in the number of nodules (51.6 % and 53 %) was reported for the varieties Odysei and Triumf. Upon seed inoculation with the studied strain, a significant increase in the weight of nodules of the Triumf variety (2.3 times) was shown. In the control variants, the nitrogenase activity in the nodules of Skarb variety plants was the highest (425 nmol C2H4/plant per hour), and in the Budzhak variety it was the lowest (159 nmol C2H4/plant per hour). Inoculation of seeds with bacterial suspension of M. ciceri ND-64 contributed to a significant increase in the studied parameter in the varieties Budzhak, Pamiat, Odysei and Triumf. The latter was characterized by the most significant response to inoculation with an effective strain in terms of nodulation and nitrogenase activity. Symbiotic parameters showed the weakest ability to respond to inoculation in terms of symbiotic parameters in Skarb variety. Pamiat variety was characterised by the maximum number of seeds per plant (18.5 units/plant). However, as a result of inoculation of chickpea seeds with M. ciceri ND-64, the number of seeds increased the most in the variety Skarb and amounted to 28.7 units/plant. In terms of seed weight, the Triumph variety was superior (9.5 g/plant). The yield of all studied varieties of chickpeas after bacterization of seeds with M. ciceri ND-64 significantly exceeded the control variants (without inoculation) by 21–56 %. The highest increase in control was observed for the varieties Triumph (0.49 t/ha) and Skarb (0.56 t/ha). The ability of nodule bacteria M. ciceri ND-64 to intensive synthesis of phytohormones and the formation of highly effective symbiosis with chickpea plants of different varieties provided a complementary interaction of rhizobia with plants and a significant increase in crop yield. Conclusion: Due to the interaction with aboriginal nodule bacteria, the highest parameters of nodulation and nitrogenase activity were typical for the varieties Triumf and Skarb, yields for Triumf and Budzhak. Screening of varieties by the response to inoculation with an effective strain of M. ciceri ND-64 indicates an increase in symbiotic activity in varieties Triumf, Budzhak (large-seeded), Pamiat (medium-seeded). The maximum increase in yield as a result of inoculation was found in chickpea varieties Skarb and Triumf. M. ciceri ND-64 are capable of active synthesis of substances of phytohormonal nature, which contributes to the effective interaction between rhizobia and chickpea plants. Мета. Провести скринінг сучасних сортів нуту української селекції за реакцією на бактеризацію, виявити сорти, що характеризуються високими приростами показників симбіотичної активності та урожайності. Методи. Біотестування, газохроматографічний, польового досліду, статистичні. Результати. Реакцію на бактеризацію насіння нуту різних сортів вивчали в умовах польового досліду в південному регіоні України (Одеська обл.). Унаслідок інокуляції насіння нуту бактеріальною суспензією ефективного штаму Mesorhizobium сicerі ND-64 спостерігали істотне зростання показників нодуляційної активності. Найбільший приріст кількості бульбочок (51,6 % і 53 %) відзначено для сортів Одисей та Тріумф. За інокуляції насіння досліджуваним штамом також показано значне підвищення маси бульбочок сорту Тріумф (у 2,3 раза). У контрольних варіантах нітрогеназна активність у бульбочках рослин сорту Скарб була найвищою (425 нмоль С2Н4/росл. за год), сорту Буджак — найнижчою (159 нмоль С2Н4/росл. за год). Інокуляція насіння бактеріальною суспензією M. сicerі ND-64 сприяла значному зростанню досліджуваного показника у сортів Буджак, Пам’ять, Одисей та Тріумф. Останній характеризувався найбільш істотною реакцією на інокуляцію ефективним штамом за показниками нодуляційної та нітрогеназної активності. Для сорту Скарб за симбіотичними показниками відзначено найслабшу здатність відкликатися на інокуляцію. Максимальним значенням кількості насінин з рослини (18,5 од./рослину) характеризувався сорт Пам’ять. Проте унаслідок інокуляції насіння нуту M. сicerі ND-64 кількість насінин найбільшою мірою підвищилась у сорту Скарб і складала 28,7 од./рослину. За показниками маси насінин переважав сорт Тріумф (9,5 г/рослину). Урожайність всіх досліджуваних сортів нуту за бактеризації насіння M. сicerі ND-64 істотно переважала контрольні варіанти (без інокуляції) на 21–56 %. Найбільший приріст до контролю відзначено для сортів Тріумф (0,49 т/га) та Скарб (0,56 т/га). Здатність бульбочкових бактерій M. ciceri ND-64 до інтенсивного синтезу фітогормонів і формування високоефективного симбіозу з рослинами нуту різних сортів забезпечувала комплементарну взаємодію ризобій з рослинами та істотне підвищення урожайності культури. Висновки: За рахунок взаємодії з аборигенними бульбочковими бактеріями найбільшими показниками нодуляційної та нітрогеназної активності характеризувалися сорти Тріумф і Скарб, урожайності — Тріумф і Буджак. Скринінг сортів за реакцією на інокуляцію ефективним штамом M. ciceri ND-64 свідчить про зростання показників симбіотичної активності у сортів Тріумф, Буджак (крупнонасінні), Пам’ять (середньонасінний). Максимальну прибавку урожайності внаслідок інокуляції виявлено у сортів нуту Скарб і Тріумф. Бактерії M. ciceri ND-64 здатні до активного синтезу речовин фітогормональної природи, що сприяє ефективній взаємодії ризобій з рослинами нуту. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2021-06-18 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/443 10.35868/1997-3004.33.44-54 Agriciltural microbiology; Vol 33 (2021): Agriciltural microbiology; 44-54 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 33 (2021): Сільськогосподарська мікробіологія; 44-54 1997-3004 10.35868/1997-3004.33 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/443/524 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/