ЛІПІДИ АВЕРМЕКТИНСИНТЕЗУЮЧОГО ШТАМУ STREPTOMYCES AVERMITILIS УКМ АС 2161
Avermectin synthesized strain of Streptomyces avermitilis UCM Ac 2161 capable to form up to 12 % of lipids. In the sum of the general lipids prevailed phosphotides (up to 23 %), sterols (up to 18 %) and triglycerides (up to 16 %). Increasing of avermectin synthesized activity was observed with incre...
Збережено в:
Дата: | 2005 |
---|---|
Автори: | , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
2005
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/487 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Agriciltural microbiology |
Репозитарії
Agriciltural microbiologyid |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-487 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-4872023-01-17T14:06:49Z LIPIDS OF THE AVERMECTIN SYNTHESIZED STRAIN ЛІПІДИ АВЕРМЕКТИНСИНТЕЗУЮЧОГО ШТАМУ STREPTOMYCES AVERMITILIS УКМ АС 2161 Петрук , Т. В. Козирицька , В. Є. Валагурова , О.В. Іутинська , Г.О. streptomycetes, avermectins, lipids, fatty acids стрептоміцети, авермектини, ліпіди, жирні кислоти Avermectin synthesized strain of Streptomyces avermitilis UCM Ac 2161 capable to form up to 12 % of lipids. In the sum of the general lipids prevailed phosphotides (up to 23 %), sterols (up to 18 %) and triglycerides (up to 16 %). Increasing of avermectin synthesized activity was observed with increasing of phosphotides amount. Peculiarity of fatty acid structure of S. avermitilis UCM Ac 2161 was presence of low-molecular acids that are predecessors by avermectins synthesis. Авермектинсинтезуючий штам S. аvermitilis УКМ Ас 2161 може утворювати до 12% ліпідів. В сумі загальних ліпідів переважають фосфоліпіди (до 23%), стерини (до 18%) та тригліцериди (до 16%). Зі збільшенням кількості фосфоліпідів авермектинсинтезуюча активність підвищується. Особливістю жирнокислотного складу S. аvermitilis УКМ Ас 2161 є наявність низькомолекулярних кислот, які є попередниками при синтезі авермектину. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2005-10-10 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/487 10.35868/1997-3004.1.43-51 Agriciltural microbiology; Vol 1 (2005): Agriciltural microbiology; 43-51 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 1 (2005): Сільськогосподарська мікробіологія; 43-51 1997-3004 10.35868/1997-3004.1 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/487/561 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
institution |
Agriciltural microbiology |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
streptomycetes avermectins lipids fatty acids стрептоміцети авермектини ліпіди жирні кислоти |
spellingShingle |
streptomycetes avermectins lipids fatty acids стрептоміцети авермектини ліпіди жирні кислоти Петрук , Т. В. Козирицька , В. Є. Валагурова , О.В. Іутинська , Г.О. ЛІПІДИ АВЕРМЕКТИНСИНТЕЗУЮЧОГО ШТАМУ STREPTOMYCES AVERMITILIS УКМ АС 2161 |
topic_facet |
streptomycetes avermectins lipids fatty acids стрептоміцети авермектини ліпіди жирні кислоти |
format |
Article |
author |
Петрук , Т. В. Козирицька , В. Є. Валагурова , О.В. Іутинська , Г.О. |
author_facet |
Петрук , Т. В. Козирицька , В. Є. Валагурова , О.В. Іутинська , Г.О. |
author_sort |
Петрук , Т. В. |
title |
ЛІПІДИ АВЕРМЕКТИНСИНТЕЗУЮЧОГО ШТАМУ STREPTOMYCES AVERMITILIS УКМ АС 2161 |
title_short |
ЛІПІДИ АВЕРМЕКТИНСИНТЕЗУЮЧОГО ШТАМУ STREPTOMYCES AVERMITILIS УКМ АС 2161 |
title_full |
ЛІПІДИ АВЕРМЕКТИНСИНТЕЗУЮЧОГО ШТАМУ STREPTOMYCES AVERMITILIS УКМ АС 2161 |
title_fullStr |
ЛІПІДИ АВЕРМЕКТИНСИНТЕЗУЮЧОГО ШТАМУ STREPTOMYCES AVERMITILIS УКМ АС 2161 |
title_full_unstemmed |
ЛІПІДИ АВЕРМЕКТИНСИНТЕЗУЮЧОГО ШТАМУ STREPTOMYCES AVERMITILIS УКМ АС 2161 |
title_sort |
ліпіди авермектинсинтезуючого штаму streptomyces avermitilis укм ас 2161 |
title_alt |
LIPIDS OF THE AVERMECTIN SYNTHESIZED STRAIN |
description |
Avermectin synthesized strain of Streptomyces avermitilis UCM Ac 2161 capable to form up to 12 % of lipids. In the sum of the general lipids prevailed phosphotides (up to 23 %), sterols (up to 18 %) and triglycerides (up to 16 %). Increasing of avermectin synthesized activity was observed with increasing of phosphotides amount. Peculiarity of fatty acid structure of S. avermitilis UCM Ac 2161 was presence of low-molecular acids that are predecessors by avermectins synthesis. |
publisher |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine |
publishDate |
2005 |
url |
https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/487 |
work_keys_str_mv |
AT petruktv lipidsoftheavermectinsynthesizedstrain AT koziricʹkavê lipidsoftheavermectinsynthesizedstrain AT valagurovaov lipidsoftheavermectinsynthesizedstrain AT íutinsʹkago lipidsoftheavermectinsynthesizedstrain AT petruktv lípídiavermektinsintezuûčogoštamustreptomycesavermitilisukmas2161 AT koziricʹkavê lípídiavermektinsintezuûčogoštamustreptomycesavermitilisukmas2161 AT valagurovaov lípídiavermektinsintezuûčogoštamustreptomycesavermitilisukmas2161 AT íutinsʹkago lípídiavermektinsintezuûčogoštamustreptomycesavermitilisukmas2161 |
first_indexed |
2024-09-01T17:56:09Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:56:09Z |
_version_ |
1809017334033022976 |