МІКРОМІЦЕТИ КОРЕНЕВОЇ ЗОНИ РОСЛИН СОЇ КУЛЬТУРНОЇ ТА ЇХНЯ ФУНКЦІОНАЛЬНА ДІЯ НА РОСЛИНИ
Objective. Characterize the fungal coenosis of the root zone of soybean plants and investigate the functional effect of isolated micromycetes on plants. Methods. The mycocenosis of different spheres of the root zone of soybean plants was studied under the conditions of field experiments on sod-mediu...
Збережено в:
Дата: | 2022 |
---|---|
Автори: | , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
2022
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/499 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Agriciltural microbiology |
Репозитарії
Agriciltural microbiologyid |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-499 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Agriciltural microbiology |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
mycocenosis micromycetes soybean spacing rhizospheric soil rhizoplane endophytic fungi мікоценоз мікроміцети соя культурна міжряддя ризосферний ґрунт ризоплана гриби-ендофіти |
spellingShingle |
mycocenosis micromycetes soybean spacing rhizospheric soil rhizoplane endophytic fungi мікоценоз мікроміцети соя культурна міжряддя ризосферний ґрунт ризоплана гриби-ендофіти Копилов, Є. П. Шаховніна, О. О. Надкернична, О. В. Новікова, Т. П. Тарасов, В. В. МІКРОМІЦЕТИ КОРЕНЕВОЇ ЗОНИ РОСЛИН СОЇ КУЛЬТУРНОЇ ТА ЇХНЯ ФУНКЦІОНАЛЬНА ДІЯ НА РОСЛИНИ |
topic_facet |
mycocenosis micromycetes soybean spacing rhizospheric soil rhizoplane endophytic fungi мікоценоз мікроміцети соя культурна міжряддя ризосферний ґрунт ризоплана гриби-ендофіти |
format |
Article |
author |
Копилов, Є. П. Шаховніна, О. О. Надкернична, О. В. Новікова, Т. П. Тарасов, В. В. |
author_facet |
Копилов, Є. П. Шаховніна, О. О. Надкернична, О. В. Новікова, Т. П. Тарасов, В. В. |
author_sort |
Копилов, Є. П. |
title |
МІКРОМІЦЕТИ КОРЕНЕВОЇ ЗОНИ РОСЛИН СОЇ КУЛЬТУРНОЇ ТА ЇХНЯ ФУНКЦІОНАЛЬНА ДІЯ НА РОСЛИНИ |
title_short |
МІКРОМІЦЕТИ КОРЕНЕВОЇ ЗОНИ РОСЛИН СОЇ КУЛЬТУРНОЇ ТА ЇХНЯ ФУНКЦІОНАЛЬНА ДІЯ НА РОСЛИНИ |
title_full |
МІКРОМІЦЕТИ КОРЕНЕВОЇ ЗОНИ РОСЛИН СОЇ КУЛЬТУРНОЇ ТА ЇХНЯ ФУНКЦІОНАЛЬНА ДІЯ НА РОСЛИНИ |
title_fullStr |
МІКРОМІЦЕТИ КОРЕНЕВОЇ ЗОНИ РОСЛИН СОЇ КУЛЬТУРНОЇ ТА ЇХНЯ ФУНКЦІОНАЛЬНА ДІЯ НА РОСЛИНИ |
title_full_unstemmed |
МІКРОМІЦЕТИ КОРЕНЕВОЇ ЗОНИ РОСЛИН СОЇ КУЛЬТУРНОЇ ТА ЇХНЯ ФУНКЦІОНАЛЬНА ДІЯ НА РОСЛИНИ |
title_sort |
мікроміцети кореневої зони рослин сої культурної та їхня функціональна дія на рослини |
title_alt |
MICROMYCETES IN ROOT ZONE OF SOYBEAN PLANTS AND THEIR FUNCTIONAL EFFECT ON PLANTS |
description |
Objective. Characterize the fungal coenosis of the root zone of soybean plants and investigate the functional effect of isolated micromycetes on plants. Methods. The mycocenosis of different spheres of the root zone of soybean plants was studied under the conditions of field experiments on sod-medium-podzolic dusty-sandy soil. Soil sampling, isolation, accounting and cultivation of fungi were carried out according to generally accepted methods. Measuring the number of micromycetes in the spacing and the rhizosphere of soybean was carried out by the Waksman’s soil dilutions method. To extract mycobiota of rhizoplane, the method of washing from the surface of soybean roots, followed by dilution and deep sowing in the digest medium was used. Endophytes were isolated from the tissues of healthy unaffected soybean roots after their surface sterilization with alcohol (96%) for 1.5 min. Cultural and morphological characteristics of fungi were studied on wort agar, Chapek's agar medium, and potato-glucose agar. Their identification was carried out according to the determinants appropriate for a specific systematic group of micromycetes. The functional effect of micromycetes on plants was evaluated using bioassays on corn seedlings. Results. The mycocenosis of sod-podzolic soil was formed by micromycetes belonging to the genera Acremonium Link, Alternaria Nees, Cladosporium Corda, Fusarium Link:Fr, Gliocladium Corda, Mortierella Coem, Mucor Mich, Penicillium Link:Fr, Rhizopus Ehrenb, Trichoderma Hers, among which micromycetes of the genus Penicillium (28.05 ± 3.13 thous CFU per 1 g of dry soil) were the most common. Under the influence of root exudates, the total number of soya bean rhizospheric soil fungi increased threefold and amounted to 212.30 ± 16.73 thous CFU per 1 g of dry soil; in the rhizosphere fungi of the genus Fusarium prevailed (152.63 ± 13.27 thous CFU per 1 g of dry soil). Mycocenosis of the rhizoplane of soybean plants was qualitatively and quantitatively depleted, as compared to the rhizosphere, and consisted mainly of representatives of the genera Fusarium (10.18 ± 3.93 thous CFU per 1 g of dry roots) and Gliocladium (6.88 ± 1.20 thous CFU per 1 g of dry roots). The endophytic mycobiota of soybean was formed by micromycetes of the genera Penicillium (44 %), Chaetomium (21 %), Fusarium (21 %), Verticillium (7 %), Phoma (7 %). Micromycetes isolated from the root zone of soybean plants differed in their functional effect on plants. The largest share of the studied fungi (61 %) are producers of growth-stimulating substances of various origin, 18 % of strains are characterized by a phytotoxic effect on plants, 21 % do not have a pronounced effect on plants. Conclusion. The fungal coenosis of the root zone of soybean was characterized, the functional effect of isolated micromycetes on plants was investigated. |
publisher |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine |
publishDate |
2022 |
url |
https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/499 |
work_keys_str_mv |
AT kopilovêp micromycetesinrootzoneofsoybeanplantsandtheirfunctionaleffectonplants AT šahovnínaoo micromycetesinrootzoneofsoybeanplantsandtheirfunctionaleffectonplants AT nadkerničnaov micromycetesinrootzoneofsoybeanplantsandtheirfunctionaleffectonplants AT novíkovatp micromycetesinrootzoneofsoybeanplantsandtheirfunctionaleffectonplants AT tarasovvv micromycetesinrootzoneofsoybeanplantsandtheirfunctionaleffectonplants AT kopilovêp míkromícetikorenevoízoniroslinsoíkulʹturnoítaíhnâfunkcíonalʹnadíânaroslini AT šahovnínaoo míkromícetikorenevoízoniroslinsoíkulʹturnoítaíhnâfunkcíonalʹnadíânaroslini AT nadkerničnaov míkromícetikorenevoízoniroslinsoíkulʹturnoítaíhnâfunkcíonalʹnadíânaroslini AT novíkovatp míkromícetikorenevoízoniroslinsoíkulʹturnoítaíhnâfunkcíonalʹnadíânaroslini AT tarasovvv míkromícetikorenevoízoniroslinsoíkulʹturnoítaíhnâfunkcíonalʹnadíânaroslini |
first_indexed |
2024-09-01T17:56:12Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:56:12Z |
_version_ |
1809017337226985472 |
spelling |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-4992023-07-19T07:46:39Z MICROMYCETES IN ROOT ZONE OF SOYBEAN PLANTS AND THEIR FUNCTIONAL EFFECT ON PLANTS МІКРОМІЦЕТИ КОРЕНЕВОЇ ЗОНИ РОСЛИН СОЇ КУЛЬТУРНОЇ ТА ЇХНЯ ФУНКЦІОНАЛЬНА ДІЯ НА РОСЛИНИ Копилов, Є. П. Шаховніна, О. О. Надкернична, О. В. Новікова, Т. П. Тарасов, В. В. mycocenosis, micromycetes, soybean, spacing, rhizospheric soil, rhizoplane, endophytic fungi мікоценоз, мікроміцети, соя культурна, міжряддя, ризосферний ґрунт, ризоплана, гриби-ендофіти Objective. Characterize the fungal coenosis of the root zone of soybean plants and investigate the functional effect of isolated micromycetes on plants. Methods. The mycocenosis of different spheres of the root zone of soybean plants was studied under the conditions of field experiments on sod-medium-podzolic dusty-sandy soil. Soil sampling, isolation, accounting and cultivation of fungi were carried out according to generally accepted methods. Measuring the number of micromycetes in the spacing and the rhizosphere of soybean was carried out by the Waksman’s soil dilutions method. To extract mycobiota of rhizoplane, the method of washing from the surface of soybean roots, followed by dilution and deep sowing in the digest medium was used. Endophytes were isolated from the tissues of healthy unaffected soybean roots after their surface sterilization with alcohol (96%) for 1.5 min. Cultural and morphological characteristics of fungi were studied on wort agar, Chapek's agar medium, and potato-glucose agar. Their identification was carried out according to the determinants appropriate for a specific systematic group of micromycetes. The functional effect of micromycetes on plants was evaluated using bioassays on corn seedlings. Results. The mycocenosis of sod-podzolic soil was formed by micromycetes belonging to the genera Acremonium Link, Alternaria Nees, Cladosporium Corda, Fusarium Link:Fr, Gliocladium Corda, Mortierella Coem, Mucor Mich, Penicillium Link:Fr, Rhizopus Ehrenb, Trichoderma Hers, among which micromycetes of the genus Penicillium (28.05 ± 3.13 thous CFU per 1 g of dry soil) were the most common. Under the influence of root exudates, the total number of soya bean rhizospheric soil fungi increased threefold and amounted to 212.30 ± 16.73 thous CFU per 1 g of dry soil; in the rhizosphere fungi of the genus Fusarium prevailed (152.63 ± 13.27 thous CFU per 1 g of dry soil). Mycocenosis of the rhizoplane of soybean plants was qualitatively and quantitatively depleted, as compared to the rhizosphere, and consisted mainly of representatives of the genera Fusarium (10.18 ± 3.93 thous CFU per 1 g of dry roots) and Gliocladium (6.88 ± 1.20 thous CFU per 1 g of dry roots). The endophytic mycobiota of soybean was formed by micromycetes of the genera Penicillium (44 %), Chaetomium (21 %), Fusarium (21 %), Verticillium (7 %), Phoma (7 %). Micromycetes isolated from the root zone of soybean plants differed in their functional effect on plants. The largest share of the studied fungi (61 %) are producers of growth-stimulating substances of various origin, 18 % of strains are characterized by a phytotoxic effect on plants, 21 % do not have a pronounced effect on plants. Conclusion. The fungal coenosis of the root zone of soybean was characterized, the functional effect of isolated micromycetes on plants was investigated. Мета. Охарактеризувати грибний ценоз кореневої зони рослин сої культурної та дослідити функціональну дію виділених мікроміцетів на рослини. Методи. Мікоценоз різних сфер кореневої зони рослин сої досліджували за умов польових дослідів на дерново-середньопідзолистому пилувато-супіщаному ґрунті. Відбір ґрунтових зразків, виділення, облік і культивування грибів здійснювали за загальноприйнятими методиками. Визначення чисельності мікроміцетів міжрядь і ризосфери сої здійснювали за методом ґрунтових розведень Ваксмана. Для вилучення мікобіоти ризоплани застосовували метод змиву з поверхні коренів сої з наступним розведенням і глибинним посівом у живильне середовище. Ендофіти виділяли із тканин здорових неуражених коренів сої після їх поверхневої стерилізації спиртом (96 %) упродовж 1,5 хв. Культурально-морфологічні ознаки грибів вивчали на сусловому агарі, агаризованому середовищі Чапека та картопляно-глюкозному агарі. Їхню ідентифікацію проводили за відповідними для конкретної систематичної групи мікроміцетів визначниками. Функціональну дію мікроміцетів на рослини оцінювали за допомогою біотестів на проростках кукурудзи. Результати. Мікоценоз дерново-підзолистого ґрунту формували мікроміцети родів Acremonium Link, Alternaria Nees, Cladosporium Corda, Fusarium Link:Fr, Gliocladium Corda, Mortierella Coem, Mucor Mich, Penicillium Link:Fr, Rhizopus Ehrenb, Trichoderma Hers, серед яких найбільш поширеними були мікроміцети роду Penicillium (28,05 ± 3,13 тис. КУО на 1 г сухого ґрунту). За впливу кореневих ексудатів загальна кількість грибів ризосферного ґрунту сої збільшилася втричі й становила 212,30 ± 16,73 тис. КУО на 1 г сухого ґрунту, у ризосфері переважали гриби роду Fusarium (152,63 ± 13,27 тис. КУО на 1 г сухого ґрунту). Мікоценоз ризоплани рослин сої був якісно і кількісно збіднений, як порівняти з ризосферою, і складався переважно з представників родів Fusarium (10,18 ± 3,93 тис. КУО на 1 г сухих коренів) і Gliocladium (6,88 ± 1,20 тис. КУО на 1 г сухих коренів). Ендофітну мікобіоту сої формували мікроміцети родів Penicillium (44 %), Chaetomium (21 %), Fusarium (21 %), Verticillium (7 %), Phomа (7 %). Виділені з кореневої зони рослин сої мікроміцети різнилися за функціональною дією на рослини. Найбільша частка досліджуваних грибів (61 %) є продуцентами рістстимулювальних речовин різної природи, 18 % штамів характеризуються фітотоксичною дією на рослини, 21 % виражено не діють на рослини. Висновки. Охарактеризовано грибний ценоз кореневої зони сої культурної, досліджено функціональну дію виділених мікроміцетів на рослини. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2022-12-22 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/499 10.35868/1997-3004.36.13-27 Agriciltural microbiology; Vol 36 (2022): Agriciltural microbiology; 13-27 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 36 (2022): Сільськогосподарська мікробіологія; 13-27 1997-3004 10.35868/1997-3004.36 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/499/571 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |