ВПЛИВ БАКТЕРІЙ BACILLUS SUBTILIS НА СТАН І АКТИВНІСТЬ ФОТОСИНТЕТИЧНОГО АПАРАТУ РОСЛИН ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ (TRITICUM AESTIVUM L.)
Objective. To assess the performance of individual strains of Bacillus subtilis and the efficiency of their action on the condition and activity of the photosynthetic system of juvenile winter wheat plants (Triticum aestivum L.). Methods. Microbiological, instrumental (microscopic), biophysical (det...
Збережено в:
Дата: | 2022 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
2022
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/500 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Agriciltural microbiology |
Репозитарії
Agriciltural microbiologyid |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-500 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Agriciltural microbiology |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
Bacillus subtilis strain performance Triticum aestivum L. chlorophyll fluorescence induction Bacillus subtilis технологічність штамів Triticum aestivum L. індукція флуоресценції хлорофілу |
spellingShingle |
Bacillus subtilis strain performance Triticum aestivum L. chlorophyll fluorescence induction Bacillus subtilis технологічність штамів Triticum aestivum L. індукція флуоресценції хлорофілу Гончар, А. М. Патика, М. В. ВПЛИВ БАКТЕРІЙ BACILLUS SUBTILIS НА СТАН І АКТИВНІСТЬ ФОТОСИНТЕТИЧНОГО АПАРАТУ РОСЛИН ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ (TRITICUM AESTIVUM L.) |
topic_facet |
Bacillus subtilis strain performance Triticum aestivum L. chlorophyll fluorescence induction Bacillus subtilis технологічність штамів Triticum aestivum L. індукція флуоресценції хлорофілу |
format |
Article |
author |
Гончар, А. М. Патика, М. В. |
author_facet |
Гончар, А. М. Патика, М. В. |
author_sort |
Гончар, А. М. |
title |
ВПЛИВ БАКТЕРІЙ BACILLUS SUBTILIS НА СТАН І АКТИВНІСТЬ ФОТОСИНТЕТИЧНОГО АПАРАТУ РОСЛИН ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ (TRITICUM AESTIVUM L.) |
title_short |
ВПЛИВ БАКТЕРІЙ BACILLUS SUBTILIS НА СТАН І АКТИВНІСТЬ ФОТОСИНТЕТИЧНОГО АПАРАТУ РОСЛИН ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ (TRITICUM AESTIVUM L.) |
title_full |
ВПЛИВ БАКТЕРІЙ BACILLUS SUBTILIS НА СТАН І АКТИВНІСТЬ ФОТОСИНТЕТИЧНОГО АПАРАТУ РОСЛИН ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ (TRITICUM AESTIVUM L.) |
title_fullStr |
ВПЛИВ БАКТЕРІЙ BACILLUS SUBTILIS НА СТАН І АКТИВНІСТЬ ФОТОСИНТЕТИЧНОГО АПАРАТУ РОСЛИН ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ (TRITICUM AESTIVUM L.) |
title_full_unstemmed |
ВПЛИВ БАКТЕРІЙ BACILLUS SUBTILIS НА СТАН І АКТИВНІСТЬ ФОТОСИНТЕТИЧНОГО АПАРАТУ РОСЛИН ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ (TRITICUM AESTIVUM L.) |
title_sort |
вплив бактерій bacillus subtilis на стан і активність фотосинтетичного апарату рослин пшениці озимої (triticum aestivum l.) |
title_alt |
INFLUENCE OF BACILLUS SUBTILIS ON THE CONDITION AND ACTIVITY OF PHOTOSYNTHETIC SYSTEM OF WINTER WHEAT (TRITICUM AESTIVUM L.) PLANTS |
description |
Objective. To assess the performance of individual strains of Bacillus subtilis and the efficiency of their action on the condition and activity of the photosynthetic system of juvenile winter wheat plants (Triticum aestivum L.). Methods. Microbiological, instrumental (microscopic), biophysical (determination of photochemical activity of winter wheat sprouts in model conditions of the induction of chlorophyll fluorescence). Results. The technological stability of B. subtilis H38, H40 and H45 strains was shown both during fermentation (formation of viable spore titre in the range of 1.9‒2.4 billion/mL) and during storage of bacterial suspensions (BS) for 60 days (1.8‒2.3 billion spores/mL). Analysis of the influence of B. subtilis H38, H40, H45 on the activity of the photosynthetic system of winter wheat (Triticum aestivum L.) plants revealed a high informative value of induced changes in chlorophyll fluorescence (ICF), which was recorded in the structural organization of chloroplasts of wheat sprouts at the initial, maximum, and stationary levels of fluorescence and viability index (Rfd after 1:50 dilution of BS of B. subtilis strains is 1.56–1.69; Rfd after 1:100 dilution corresponds to the normal quantum efficiency of photosynthesis in the range of 1.20‒1.40). Conclusion. The studied strains of B. subtilis are characterized by high performance (a significant number of spores are formed during the cultivation of bacteria; their number remains relatively stable during a 60-day research period), which implies the possibility of their successful use in production and the possibility of long-term storage of preparations based on them. The prospective use of the evaluated strains for the intensification of the photochemical activity of winter wheat (Triticum aestivum L.) plants in the process of ontogenesis has been proven. This means scientific and practical importance for ecological monitoring, assessment of plant resistance, and the introduction of biological agents in the technology of growing agricultural crops. |
publisher |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine |
publishDate |
2022 |
url |
https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/500 |
work_keys_str_mv |
AT gončaram influenceofbacillussubtilisontheconditionandactivityofphotosyntheticsystemofwinterwheattriticumaestivumlplants AT patikamv influenceofbacillussubtilisontheconditionandactivityofphotosyntheticsystemofwinterwheattriticumaestivumlplants AT gončaram vplivbakteríjbacillussubtilisnastaníaktivnístʹfotosintetičnogoaparaturoslinpšenicíozimoítriticumaestivuml AT patikamv vplivbakteríjbacillussubtilisnastaníaktivnístʹfotosintetičnogoaparaturoslinpšenicíozimoítriticumaestivuml |
first_indexed |
2024-09-01T17:56:12Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:56:12Z |
_version_ |
1809017337537363968 |
spelling |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-5002023-07-19T07:46:47Z INFLUENCE OF BACILLUS SUBTILIS ON THE CONDITION AND ACTIVITY OF PHOTOSYNTHETIC SYSTEM OF WINTER WHEAT (TRITICUM AESTIVUM L.) PLANTS ВПЛИВ БАКТЕРІЙ BACILLUS SUBTILIS НА СТАН І АКТИВНІСТЬ ФОТОСИНТЕТИЧНОГО АПАРАТУ РОСЛИН ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ (TRITICUM AESTIVUM L.) Гончар, А. М. Патика, М. В. Bacillus subtilis, strain performance, Triticum aestivum L., chlorophyll fluorescence induction Bacillus subtilis, технологічність штамів, Triticum aestivum L., індукція флуоресценції хлорофілу Objective. To assess the performance of individual strains of Bacillus subtilis and the efficiency of their action on the condition and activity of the photosynthetic system of juvenile winter wheat plants (Triticum aestivum L.). Methods. Microbiological, instrumental (microscopic), biophysical (determination of photochemical activity of winter wheat sprouts in model conditions of the induction of chlorophyll fluorescence). Results. The technological stability of B. subtilis H38, H40 and H45 strains was shown both during fermentation (formation of viable spore titre in the range of 1.9‒2.4 billion/mL) and during storage of bacterial suspensions (BS) for 60 days (1.8‒2.3 billion spores/mL). Analysis of the influence of B. subtilis H38, H40, H45 on the activity of the photosynthetic system of winter wheat (Triticum aestivum L.) plants revealed a high informative value of induced changes in chlorophyll fluorescence (ICF), which was recorded in the structural organization of chloroplasts of wheat sprouts at the initial, maximum, and stationary levels of fluorescence and viability index (Rfd after 1:50 dilution of BS of B. subtilis strains is 1.56–1.69; Rfd after 1:100 dilution corresponds to the normal quantum efficiency of photosynthesis in the range of 1.20‒1.40). Conclusion. The studied strains of B. subtilis are characterized by high performance (a significant number of spores are formed during the cultivation of bacteria; their number remains relatively stable during a 60-day research period), which implies the possibility of their successful use in production and the possibility of long-term storage of preparations based on them. The prospective use of the evaluated strains for the intensification of the photochemical activity of winter wheat (Triticum aestivum L.) plants in the process of ontogenesis has been proven. This means scientific and practical importance for ecological monitoring, assessment of plant resistance, and the introduction of biological agents in the technology of growing agricultural crops. Мета. Оцінити технологічність окремих штамів Bacillus subtilis та ефективність їхньої дії на стан і активність фотосинтетичного апарату ювенільних рослин пшениці озимої (Triticum aestivum L.). Методи. Мікробіологічні, інструментальні (мікроскопічні), біофізичні (визначення фотохімічної активності паростків пшениці озимої в модельних умовах, індукції флуоресценції хлорофілу). Результати. Показано технологічну стабільність штамів B. subtilis Н38, Н40 і Н45 як під час ферментації (формування титру життєздатних спор в діапазоні 1,9‒2,4 млрд/мл), так і за зберігання бактеріальних суспензій (БС) протягом 60 діб (1,8‒2,3 млрд спор/мл). Аналіз впливу інокуляції B. subtilis Н38, Н40, Н45 на активність фотосинтетичного апарату рослин пшениці озимої (Triticum aestivum L.) виявив високу інформативність індукційних змін флуоресценції хлорофілу (ІФХ), що зафіксовано в структурній організації хлоропластів паростків пшениці на початковому, максимальному, стаціонарному рівнях флуоресценції та індексу життєздатності (Rfd за розведення БС штамів B. subtilis 1:50 становить 1,56–1,69; Rfd за розведення 1:100 відповідає нормальній квантовій ефективності фотосинтезу в межах 1,20‒1,40). Висновки. Досліджені штами B. subtilis характеризуються високою технологічністю (в процесі культивування бактерій утворюється значна кількість спор; їх кількість залишається порівняно стабільною протягом періоду досліджень — 60 діб), що передбачає можливість успішного їх використання у виробництві і можливість тривалого зберігання препаратів на їх основі. Доведено перспективність використання досліджених штамів для інтенсифікації фотохімічної активності рослин пшениці озимої (Triticum aestivum L.) в процесі онтогенезу, що має науково-практичне значення для екологічного моніторингу, оцінки стійкості рослин та впровадження біологічних засобів у технології вирощування сільськогосподарських культур. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2022-12-22 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/500 10.35868/1997-3004.36.28-35 Agriciltural microbiology; Vol 36 (2022): Agriciltural microbiology; 28-35 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 36 (2022): Сільськогосподарська мікробіологія; 28-35 1997-3004 10.35868/1997-3004.36 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/500/572 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |