ВПЛИВ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ІЗОЛЬОВАНИХ З КОРЕНІВ СОЇ, НА СИМБІОТИЧНУ СИСТЕМУ «GLYCINE MAX – BRADYRHIZOBIUM JAPONICUM» ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУЛЬТУРИ

Objective. Identify new strains of Penicillium endophytic fungi by morphological and cultural properties, study their influence on the symbiotic system “Glycine max – Bradyrhizobium japonicum” and soybean productivity. Methods. Microbiological (cultivation of endophytic fungi, preparation of spore s...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2023
Автори: Шаховніна, О. О., Надкернична, О. В., Горбаток, А. В.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2023
Теми:
Онлайн доступ:https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/514
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Agriciltural microbiology

Репозитарії

Agriciltural microbiology
id oai:ojs2.smic.in.ua:article-514
record_format ojs
institution Agriciltural microbiology
collection OJS
language Ukrainian
topic Penicillium endophytic fungi
soybeans
morphological and cultural properties
symbiotic and morphometric parameters
nitrogenase activity
yield
гриби-ендофіти роду Penicillium
соя
морфолого-культуральні властивості
симбіотичні і морфометричні показники
нітрогеназна активність
урожайність
spellingShingle Penicillium endophytic fungi
soybeans
morphological and cultural properties
symbiotic and morphometric parameters
nitrogenase activity
yield
гриби-ендофіти роду Penicillium
соя
морфолого-культуральні властивості
симбіотичні і морфометричні показники
нітрогеназна активність
урожайність
Шаховніна, О. О.
Надкернична, О. В.
Горбаток, А. В.
ВПЛИВ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ІЗОЛЬОВАНИХ З КОРЕНІВ СОЇ, НА СИМБІОТИЧНУ СИСТЕМУ «GLYCINE MAX – BRADYRHIZOBIUM JAPONICUM» ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУЛЬТУРИ
topic_facet Penicillium endophytic fungi
soybeans
morphological and cultural properties
symbiotic and morphometric parameters
nitrogenase activity
yield
гриби-ендофіти роду Penicillium
соя
морфолого-культуральні властивості
симбіотичні і морфометричні показники
нітрогеназна активність
урожайність
format Article
author Шаховніна, О. О.
Надкернична, О. В.
Горбаток, А. В.
author_facet Шаховніна, О. О.
Надкернична, О. В.
Горбаток, А. В.
author_sort Шаховніна, О. О.
title ВПЛИВ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ІЗОЛЬОВАНИХ З КОРЕНІВ СОЇ, НА СИМБІОТИЧНУ СИСТЕМУ «GLYCINE MAX – BRADYRHIZOBIUM JAPONICUM» ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУЛЬТУРИ
title_short ВПЛИВ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ІЗОЛЬОВАНИХ З КОРЕНІВ СОЇ, НА СИМБІОТИЧНУ СИСТЕМУ «GLYCINE MAX – BRADYRHIZOBIUM JAPONICUM» ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУЛЬТУРИ
title_full ВПЛИВ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ІЗОЛЬОВАНИХ З КОРЕНІВ СОЇ, НА СИМБІОТИЧНУ СИСТЕМУ «GLYCINE MAX – BRADYRHIZOBIUM JAPONICUM» ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУЛЬТУРИ
title_fullStr ВПЛИВ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ІЗОЛЬОВАНИХ З КОРЕНІВ СОЇ, НА СИМБІОТИЧНУ СИСТЕМУ «GLYCINE MAX – BRADYRHIZOBIUM JAPONICUM» ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУЛЬТУРИ
title_full_unstemmed ВПЛИВ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ІЗОЛЬОВАНИХ З КОРЕНІВ СОЇ, НА СИМБІОТИЧНУ СИСТЕМУ «GLYCINE MAX – BRADYRHIZOBIUM JAPONICUM» ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУЛЬТУРИ
title_sort вплив грибів роду penicillium, ізольованих з коренів сої, на симбіотичну систему «glycine max – bradyrhizobium japonicum» та продуктивність культури
title_alt THE INFLUENCE OF PENICILLIUM FUNGI ISOLATED FROM SOYBEAN ROOTS ON THE SYMBIOTIC SYSTEM “GLYCINE MAX – BRADYRHIZOBIUM JAPONICUM” AND CROP PRODUCTIVITY
description Objective. Identify new strains of Penicillium endophytic fungi by morphological and cultural properties, study their influence on the symbiotic system “Glycine max – Bradyrhizobium japonicum” and soybean productivity. Methods. Microbiological (cultivation of endophytic fungi, preparation of spore suspensions, determination of spore titre in suspensions, light microscopy), gas chromatographic (determination of nitrogenase activity of soybean nodules), vegetation and field small-plot experiments (study of the effect of endophytic fungi on symbiotic and morphometric parameters of soybean plants and crop yield when growing on sod-podzolic soil), statistical. Results. New strains of Penicillium endophytic fungi are attributed to the species P. funiculosum Thom, P. variabile Sopp, P. glauco-lanosum Chalabuda, and P. steckii Zaleski based on their morphological and cultural characteristics. Under the conditions of the vegetation experiment, the positive influence of the studied strains on the symbiotic parameters of soybeans was shown. A tendency towards an increase in the number of nodules versus the control in all variants, an increase in the mass of nodules in the variants when soybean seeds were treated with spores of P. variabile 20173 and P. funiculosum 20312 by 28.4 % and 36.4 %, respectively, an increase in the nitrogenase activity of nodules by 29.8–38.5 % in variants with the use of P. stekii 2204, P. glauco-lanosum 20401, P. variabile 20173 was registered. The results of the study of soybean symbiotic parameters under the conditions of the field experiment generally confirmed the corresponding data of the vegetation experiment. Inoculation of soybean seeds with spores of Penicillium endophytic fungi contributed to an increase of the morphometric parameters of plants, namely: height — by 4.6–6.2 cm in all variants of the experiment, above-ground mass of dried plants — by 11.1–19.0 % when treated with P. stekii 2204, P. glauco-lanosum 20401, P. variabile 20173, mass of dry roots — by 13.2 % and 18.4 % with P. funiculosum 20312 and P. variabile 20173. The results of the field experiment proved the positive influence of new strains of endophytic fungi on soybean yield: when soybean seeds were inoculated with P. variabile 20173, P. funiculosum 20312 and P. stekii 2204, the increase in grain productivity was on average from 11.8 % to 17.3 %. The weight of 1000 grains increased by 3.8–5.1 % in variants using P. variabile 20173, P. glauco-lanosum 20401, P. stekii 2204. Conclusion. Penicillium endophytic fungi, which belong to the species P. funiculosum, P. variabile, P. glauco-lanosum and P. stekii, were isolated from the tissues of soybean roots. It was found that Penicillium endophytic fungi have a positive influence on the functioning of the symbiotic system “Glycine max – Bradyrhizobium japonicum” and soybean yield.
publisher Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
publishDate 2023
url https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/514
work_keys_str_mv AT šahovnínaoo theinfluenceofpenicilliumfungiisolatedfromsoybeanrootsonthesymbioticsystemglycinemaxbradyrhizobiumjaponicumandcropproductivity
AT nadkerničnaov theinfluenceofpenicilliumfungiisolatedfromsoybeanrootsonthesymbioticsystemglycinemaxbradyrhizobiumjaponicumandcropproductivity
AT gorbatokav theinfluenceofpenicilliumfungiisolatedfromsoybeanrootsonthesymbioticsystemglycinemaxbradyrhizobiumjaponicumandcropproductivity
AT šahovnínaoo vplivgribívrodupenicilliumízolʹovanihzkorenívsoínasimbíotičnusistemuglycinemaxbradyrhizobiumjaponicumtaproduktivnístʹkulʹturi
AT nadkerničnaov vplivgribívrodupenicilliumízolʹovanihzkorenívsoínasimbíotičnusistemuglycinemaxbradyrhizobiumjaponicumtaproduktivnístʹkulʹturi
AT gorbatokav vplivgribívrodupenicilliumízolʹovanihzkorenívsoínasimbíotičnusistemuglycinemaxbradyrhizobiumjaponicumtaproduktivnístʹkulʹturi
AT šahovnínaoo influenceofpenicilliumfungiisolatedfromsoybeanrootsonthesymbioticsystemglycinemaxbradyrhizobiumjaponicumandcropproductivity
AT nadkerničnaov influenceofpenicilliumfungiisolatedfromsoybeanrootsonthesymbioticsystemglycinemaxbradyrhizobiumjaponicumandcropproductivity
AT gorbatokav influenceofpenicilliumfungiisolatedfromsoybeanrootsonthesymbioticsystemglycinemaxbradyrhizobiumjaponicumandcropproductivity
first_indexed 2024-09-01T17:56:16Z
last_indexed 2024-09-01T17:56:16Z
_version_ 1809017342064066560
spelling oai:ojs2.smic.in.ua:article-5142024-05-02T18:09:15Z THE INFLUENCE OF PENICILLIUM FUNGI ISOLATED FROM SOYBEAN ROOTS ON THE SYMBIOTIC SYSTEM “GLYCINE MAX – BRADYRHIZOBIUM JAPONICUM” AND CROP PRODUCTIVITY ВПЛИВ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ІЗОЛЬОВАНИХ З КОРЕНІВ СОЇ, НА СИМБІОТИЧНУ СИСТЕМУ «GLYCINE MAX – BRADYRHIZOBIUM JAPONICUM» ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУЛЬТУРИ Шаховніна, О. О. Надкернична, О. В. Горбаток, А. В. Penicillium endophytic fungi, soybeans, morphological and cultural properties, symbiotic and morphometric parameters, nitrogenase activity, yield гриби-ендофіти роду Penicillium, соя, морфолого-культуральні властивості, симбіотичні і морфометричні показники, нітрогеназна активність, урожайність Objective. Identify new strains of Penicillium endophytic fungi by morphological and cultural properties, study their influence on the symbiotic system “Glycine max – Bradyrhizobium japonicum” and soybean productivity. Methods. Microbiological (cultivation of endophytic fungi, preparation of spore suspensions, determination of spore titre in suspensions, light microscopy), gas chromatographic (determination of nitrogenase activity of soybean nodules), vegetation and field small-plot experiments (study of the effect of endophytic fungi on symbiotic and morphometric parameters of soybean plants and crop yield when growing on sod-podzolic soil), statistical. Results. New strains of Penicillium endophytic fungi are attributed to the species P. funiculosum Thom, P. variabile Sopp, P. glauco-lanosum Chalabuda, and P. steckii Zaleski based on their morphological and cultural characteristics. Under the conditions of the vegetation experiment, the positive influence of the studied strains on the symbiotic parameters of soybeans was shown. A tendency towards an increase in the number of nodules versus the control in all variants, an increase in the mass of nodules in the variants when soybean seeds were treated with spores of P. variabile 20173 and P. funiculosum 20312 by 28.4 % and 36.4 %, respectively, an increase in the nitrogenase activity of nodules by 29.8–38.5 % in variants with the use of P. stekii 2204, P. glauco-lanosum 20401, P. variabile 20173 was registered. The results of the study of soybean symbiotic parameters under the conditions of the field experiment generally confirmed the corresponding data of the vegetation experiment. Inoculation of soybean seeds with spores of Penicillium endophytic fungi contributed to an increase of the morphometric parameters of plants, namely: height — by 4.6–6.2 cm in all variants of the experiment, above-ground mass of dried plants — by 11.1–19.0 % when treated with P. stekii 2204, P. glauco-lanosum 20401, P. variabile 20173, mass of dry roots — by 13.2 % and 18.4 % with P. funiculosum 20312 and P. variabile 20173. The results of the field experiment proved the positive influence of new strains of endophytic fungi on soybean yield: when soybean seeds were inoculated with P. variabile 20173, P. funiculosum 20312 and P. stekii 2204, the increase in grain productivity was on average from 11.8 % to 17.3 %. The weight of 1000 grains increased by 3.8–5.1 % in variants using P. variabile 20173, P. glauco-lanosum 20401, P. stekii 2204. Conclusion. Penicillium endophytic fungi, which belong to the species P. funiculosum, P. variabile, P. glauco-lanosum and P. stekii, were isolated from the tissues of soybean roots. It was found that Penicillium endophytic fungi have a positive influence on the functioning of the symbiotic system “Glycine max – Bradyrhizobium japonicum” and soybean yield. Мета. Ідентифікувати нові штами ендофітних грибів роду Penicillium за морфологокультуральними властивостями, дослідити їхній вплив на симбіотичну систему «Glycine max – Bradyrhizobium japonicum» і продуктивність сої. Методи. Мікробіологічні (культивування ендофітних грибів, отримання суспензій спор, визначення титру спор у суспензіях, світлова мікроскопія), газохроматографічний (визначення нітрогеназної активності бульбочок сої), вегетаційного і польового дрібноділянкового дослідів (дослідження впливу ендофітних грибів на симбіотичні та морфометричні показники рослин сої та урожайність культури за вирощування на дерново-підзолистому ґрунті), статистичні. Результати. За морфолого-культуральними характеристиками нових штамів ендофітних грибів роду Penicillium встановлено їхню належність до видів P. funiculosum Thom, P. variabile Sopp, P. glauco-lanosum Chalabuda, P. steckii Zaleski. За умов вегетаційного досліду показано позитивний вплив досліджуваних штамів на симбіотичні показники сої. Виявлено тенденцію до підвищення кількості бульбочок проти контролю у всіх варіантах, збільшення маси бульбочок у варіантах з обробкою насіння сої спорами P. variabile 20173 і P. funiculosum 20312 на 28,4 % і 36,4 % відповідно, підвищення нітрогеназної активності бульбочок на 29,8–38,5 % у варіантах із застосуванням P. stekii 2204, P. glauco-lanosum 20401, P. variabile 20173. Результати дослідження симбіотичних показників сої за умов польового досліду загалом підтвердили відповідні дані вегетаційного досліду. Інокуляція насіння сої спорами ендофітних грибів роду Penicillium сприяла підвищенню морфометричних показників рослин: висоти — на 4,6–6,2 см у всіх варіантах досліду; надземної маси висушених рослин — на 11,1–19,0 % за обробки P. stekii 2204, P. glauco-lanosum 20401, P. variabile 20173; маси сухих коренів — на 13,2 % і 18,4 % від застосування P. funiculosum 20312 і P. variabile 20173. Результати польового досліду засвідчили позитивний вплив нових штамів ендофітних грибів на урожайність сої: за інокуляції насіння сої P. variabile 20173, P. funiculosum 20312 та P. stekii 2204 приріст зернової продуктивності становив у середньому від 11,8 % до 17,3 %. Маса 1000 зерен підвищувалася на 3,8–5,1 % у варіантах з використанням P. variabile 20173, P. glauco-lanosum 20401, P. stekii 2204. Висновки. З тканин коренів сої виділено ендофітні гриби роду Penicillium, які належать до видів P. funiculosum, P. variabile, P. glauco-lanosum, P. stekii. Встановлено, що ендофітні гриби роду Penicillium позитивно впливають на функціонування симбіотичної системи «Glycine max – Bradyrhizobium japonicum» та продуктивність сої. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2023-12-14 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/514 10.35868/1997-3004.38.16-28 Agriciltural microbiology; Vol 38 (2023): Agriciltural microbiology; 16-28 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 38 (2023): Сільськогосподарська мікробіологія; 16-28 1997-3004 10.35868/1997-3004.38 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/514/585 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/