ВПЛИВ AZOTOBACTER VINELANDII ІМВ В-7076 НА РІСТ ПШЕНИЦІ ТА СИНТЕЗ ЕКЗОМЕТАБОЛІТІВ В УМОВАХ ГІДРОПОНІКИ

Objective. Determine the influence of Azotobacter vinelandii ІМV В-7076 on the in vitro synthesis of exometabolites by wheat plants. Methods. Experiments were carried out with the winter wheat of Shestopalivka variety, which seeds first underwent surface sterilized and then grown for 14 days under t...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Date:2024
Main Authors: Курдиш, І. К., Чоботарьов, А. Ю., Броварська, О. С., Пархоменко, Н. Й., Чоботарьова, В. В.
Format: Article
Language:English
Published: Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2024
Subjects:
Online Access:https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/530
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Journal Title:Agriciltural microbiology

Institution

Agriciltural microbiology
id oai:ojs2.smic.in.ua:article-530
record_format ojs
institution Agriciltural microbiology
baseUrl_str
datestamp_date 2025-08-08T10:16:05Z
collection OJS
language English
topic Azotobacter vinelandii
пшениця
феноли
вуглеводи
хлорофіли
каротиноїди
spellingShingle Azotobacter vinelandii
пшениця
феноли
вуглеводи
хлорофіли
каротиноїди
Курдиш, І. К.
Чоботарьов, А. Ю.
Броварська, О. С.
Пархоменко, Н. Й.
Чоботарьова, В. В.
ВПЛИВ AZOTOBACTER VINELANDII ІМВ В-7076 НА РІСТ ПШЕНИЦІ ТА СИНТЕЗ ЕКЗОМЕТАБОЛІТІВ В УМОВАХ ГІДРОПОНІКИ
topic_facet Azotobacter vinelandii
wheat
phenols
carbohydrates
chlorophylls
carotenoids
Azotobacter vinelandii
пшениця
феноли
вуглеводи
хлорофіли
каротиноїди
format Article
author Курдиш, І. К.
Чоботарьов, А. Ю.
Броварська, О. С.
Пархоменко, Н. Й.
Чоботарьова, В. В.
author_facet Курдиш, І. К.
Чоботарьов, А. Ю.
Броварська, О. С.
Пархоменко, Н. Й.
Чоботарьова, В. В.
author_sort Курдиш, І. К.
title ВПЛИВ AZOTOBACTER VINELANDII ІМВ В-7076 НА РІСТ ПШЕНИЦІ ТА СИНТЕЗ ЕКЗОМЕТАБОЛІТІВ В УМОВАХ ГІДРОПОНІКИ
title_short ВПЛИВ AZOTOBACTER VINELANDII ІМВ В-7076 НА РІСТ ПШЕНИЦІ ТА СИНТЕЗ ЕКЗОМЕТАБОЛІТІВ В УМОВАХ ГІДРОПОНІКИ
title_full ВПЛИВ AZOTOBACTER VINELANDII ІМВ В-7076 НА РІСТ ПШЕНИЦІ ТА СИНТЕЗ ЕКЗОМЕТАБОЛІТІВ В УМОВАХ ГІДРОПОНІКИ
title_fullStr ВПЛИВ AZOTOBACTER VINELANDII ІМВ В-7076 НА РІСТ ПШЕНИЦІ ТА СИНТЕЗ ЕКЗОМЕТАБОЛІТІВ В УМОВАХ ГІДРОПОНІКИ
title_full_unstemmed ВПЛИВ AZOTOBACTER VINELANDII ІМВ В-7076 НА РІСТ ПШЕНИЦІ ТА СИНТЕЗ ЕКЗОМЕТАБОЛІТІВ В УМОВАХ ГІДРОПОНІКИ
title_sort вплив azotobacter vinelandii імв в-7076 на ріст пшениці та синтез екзометаболітів в умовах гідропоніки
title_alt INFLUENCE OF AZOTOBACTER VINELANDII IMV B-7076 ON THE GROWTH OF WHEAT AND THE SYNTHESIS OF EXOMETABOLITES IN HYDROPONIC CONDITIONS
description Objective. Determine the influence of Azotobacter vinelandii ІМV В-7076 on the in vitro synthesis of exometabolites by wheat plants. Methods. Experiments were carried out with the winter wheat of Shestopalivka variety, which seeds first underwent surface sterilized and then grown for 14 days under the conditions of hydroponics with A. vinelandii ІМV В-7076. Bacteria were grown in 700 mL E-flasks contained 100 mL of Ashby medium and incubated on the orbital shakers at 220 rpm at 28 °С during two days. The wheat plants were grown in 1.5 L cylindrical glass vessels of 115 mm in diameter and 160 mm height. Stainless steel meshes were placed in the vessels at a distance of 5 mm from the bottom. The vessels were sterilized, after which 75 mL of sterile Farreus medium was added. After seed germination, five sprouts were placed on stainless steel meshes in glasses. Azotobacter suspensions were added to the medium in three different dilutions (105, 106 and 107 cells/mL, respectively). The effect of bacteria on plant morphometric parameters, chlorophyll and carotenoid content in plant leaves, and the accumulation of carbohydrates, proteins and phenolic compounds in the medium with root exudates were determined. Results. It was found that growing wheat on a medium with A. vinelandii IMV B-7076 had a positive effect on plant growth, the content of photosynthetic pigments in leaves and the accumulation of proteins, phenols and carbohydrates in root exudates. The stimulating effect of Azotobacter increased with an increase in the content of cells in the medium. When growing plants on a medium with 107 cells/mL, the length of sprouts increased by 26.4 % compared to the control (without Azotobacter), and the weight of plants increased by 63.6 %. When growing wheat plants under such conditions, the content of proteins and carbohydrates in the medium with plant root exudates increased more than twice compared to the control, and phenolic compounds — by 79.8 %. Conclusion. A. vinelandii ІМV В-7076 has the positive effect on the growth and development of the wheat plants and synthesis of exometabolites.
publisher Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
publishDate 2024
url https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/530
work_keys_str_mv AT kurdišík influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthegrowthofwheatandthesynthesisofexometabolitesinhydroponicconditions
AT čobotarʹovaû influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthegrowthofwheatandthesynthesisofexometabolitesinhydroponicconditions
AT brovarsʹkaos influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthegrowthofwheatandthesynthesisofexometabolitesinhydroponicconditions
AT parhomenkonj influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthegrowthofwheatandthesynthesisofexometabolitesinhydroponicconditions
AT čobotarʹovavv influenceofazotobactervinelandiiimvb7076onthegrowthofwheatandthesynthesisofexometabolitesinhydroponicconditions
AT kurdišík vplivazotobactervinelandiiímvv7076narístpšenicítasintezekzometabolítívvumovahgídroponíki
AT čobotarʹovaû vplivazotobactervinelandiiímvv7076narístpšenicítasintezekzometabolítívvumovahgídroponíki
AT brovarsʹkaos vplivazotobactervinelandiiímvv7076narístpšenicítasintezekzometabolítívvumovahgídroponíki
AT parhomenkonj vplivazotobactervinelandiiímvv7076narístpšenicítasintezekzometabolítívvumovahgídroponíki
AT čobotarʹovavv vplivazotobactervinelandiiímvv7076narístpšenicítasintezekzometabolítívvumovahgídroponíki
first_indexed 2025-09-17T09:33:22Z
last_indexed 2025-09-17T09:33:22Z
_version_ 1850411740707160064
spelling oai:ojs2.smic.in.ua:article-5302025-08-08T10:16:05Z INFLUENCE OF AZOTOBACTER VINELANDII IMV B-7076 ON THE GROWTH OF WHEAT AND THE SYNTHESIS OF EXOMETABOLITES IN HYDROPONIC CONDITIONS ВПЛИВ AZOTOBACTER VINELANDII ІМВ В-7076 НА РІСТ ПШЕНИЦІ ТА СИНТЕЗ ЕКЗОМЕТАБОЛІТІВ В УМОВАХ ГІДРОПОНІКИ Курдиш, І. К. Чоботарьов, А. Ю. Броварська, О. С. Пархоменко, Н. Й. Чоботарьова, В. В. Azotobacter vinelandii, wheat, phenols, carbohydrates, chlorophylls, carotenoids Azotobacter vinelandii, пшениця, феноли, вуглеводи, хлорофіли, каротиноїди Objective. Determine the influence of Azotobacter vinelandii ІМV В-7076 on the in vitro synthesis of exometabolites by wheat plants. Methods. Experiments were carried out with the winter wheat of Shestopalivka variety, which seeds first underwent surface sterilized and then grown for 14 days under the conditions of hydroponics with A. vinelandii ІМV В-7076. Bacteria were grown in 700 mL E-flasks contained 100 mL of Ashby medium and incubated on the orbital shakers at 220 rpm at 28 °С during two days. The wheat plants were grown in 1.5 L cylindrical glass vessels of 115 mm in diameter and 160 mm height. Stainless steel meshes were placed in the vessels at a distance of 5 mm from the bottom. The vessels were sterilized, after which 75 mL of sterile Farreus medium was added. After seed germination, five sprouts were placed on stainless steel meshes in glasses. Azotobacter suspensions were added to the medium in three different dilutions (105, 106 and 107 cells/mL, respectively). The effect of bacteria on plant morphometric parameters, chlorophyll and carotenoid content in plant leaves, and the accumulation of carbohydrates, proteins and phenolic compounds in the medium with root exudates were determined. Results. It was found that growing wheat on a medium with A. vinelandii IMV B-7076 had a positive effect on plant growth, the content of photosynthetic pigments in leaves and the accumulation of proteins, phenols and carbohydrates in root exudates. The stimulating effect of Azotobacter increased with an increase in the content of cells in the medium. When growing plants on a medium with 107 cells/mL, the length of sprouts increased by 26.4 % compared to the control (without Azotobacter), and the weight of plants increased by 63.6 %. When growing wheat plants under such conditions, the content of proteins and carbohydrates in the medium with plant root exudates increased more than twice compared to the control, and phenolic compounds — by 79.8 %. Conclusion. A. vinelandii ІМV В-7076 has the positive effect on the growth and development of the wheat plants and synthesis of exometabolites. Мета. Визначити вплив бактерії Azotobacter vinelandii ІМВ В-7076 на синтез екзометаболітів рослинами пшениці в умовах in vitro. Методи. Досліди проводили з пшеницею озимою сорту Шестопалівка, насіння якої після поверхневої стерилізації вирощували впродовж 14 діб в умовах гідропоніки з бактерією A. vinelandii ІМВ В-7076. Бактерії вирощували в колбах Ерленмейєра на 700 мл, що містили 100 мл середовища Ешбі, та інкубували на орбітальних шейкерах при 220 об./хв. за 28 °С протягом двох діб. Рослини пшениці вирощували в циліндричних скляних посудинах об’ємом 1,5 л, діаметром 115 мм, висотою 160 мм. Сітки з нержавіючої сталі поміщали в посудини на відстані 5 мм від дна. Посудини стерилізували, після чого додавали 75 мл стерильного середовища Фарреуса. Після пророщування насіння п’ять паростків поміщали на нержавіючі сітки в склянки. До середовища додавали суспензії азотобактера в трьох різних розведеннях (105, 106 і 107 клітин/мл відповідно). Визначали вплив бактерій на морфометричні показники рослин, вміст хлорофілів і каротиноїдів у листках рослин, накопичення вуглеводів, білків і фенольних сполук у середовищі з кореневими ексудатами. Результати. Встановлено, що вирощування пшениці на середовищі з бактерією A. vinelandii ІМВ В-7076 позитивно впливало на ріст рослин, вміст фотосинтетичних пігментів у листках та накопичення білків, фенолів і вуглеводів у кореневих ексудатах. Стимулювальна дія азотобактера зростала зі збільшенням вмісту клітин у середовищі. При вирощуванні рослин на середовищі з 107 кл./мл довжина паростків збільшилася на 26,4 % проти контролю (без азотобактера), а маса рослин підвищилася на 63,6 %. При вирощуванні рослин пшениці за таких умов уміст білків і вуглеводів у середовищі з кореневими ексудатами рослин зріс більш ніж удвічі проти контролю, а фенольних сполук — на 79,8 %. Висновки. A. vinelandii ІМВ В-7076 позитивно впливає на ріст і розвиток рослин пшениці та синтез ними екзометаболітів. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2024-10-23 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/530 10.35868/1997-3004.40.37-45 Agricultural microbiology; Vol. 40 (2024): Agriciltural microbiology; 37-45 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 40 (2024): Сільськогосподарська мікробіологія; 37-45 1997-3004 10.35868/1997-3004.40 en https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/530/599 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/