РОЛЬ ШТУЧНО СФОРМОВАНОГО МІКРОБІОМУ ҐРУНТУ В ЦИКЛІ ВУГЛЕЦЮ
Objective. To analyse the scientific literature on the role and impact of the artificially formed microbiome on the processes of carbon transformation in agroecosystems. Methods. Collection, analysis and synthesis. Results. The carbon cycle is a fundamental process that determines the balance of the...
Збережено в:
| Дата: | 2025 |
|---|---|
| Автори: | , , , , |
| Формат: | Стаття |
| Мова: | Ukrainian |
| Опубліковано: |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
2025
|
| Теми: | |
| Онлайн доступ: | https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/535 |
| Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
| Назва журналу: | Agriciltural microbiology |
Репозитарії
Agriciltural microbiology| id |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-535 |
|---|---|
| record_format |
ojs |
| institution |
Agriciltural microbiology |
| baseUrl_str |
|
| datestamp_date |
2025-10-31T15:51:50Z |
| collection |
OJS |
| language |
Ukrainian |
| topic |
мікробіом біопрепарати цикл вуглецю агроекосистеми ґрунтові агрегати «мікробний вуглецевий насос» ґрунтовий органічний вуглець (SOC) |
| spellingShingle |
мікробіом біопрепарати цикл вуглецю агроекосистеми ґрунтові агрегати «мікробний вуглецевий насос» ґрунтовий органічний вуглець (SOC) Бунас, А. А. Шерстобоєва, О. В. Ткач, Є. Д. Мовчан, І. П. Дворецький, В. В. РОЛЬ ШТУЧНО СФОРМОВАНОГО МІКРОБІОМУ ҐРУНТУ В ЦИКЛІ ВУГЛЕЦЮ |
| topic_facet |
microbiome biological products carbon cycle agroecosystems soil aggregates “microbial carbon pump” soil organic carbon (SOC) мікробіом біопрепарати цикл вуглецю агроекосистеми ґрунтові агрегати «мікробний вуглецевий насос» ґрунтовий органічний вуглець (SOC) |
| format |
Article |
| author |
Бунас, А. А. Шерстобоєва, О. В. Ткач, Є. Д. Мовчан, І. П. Дворецький, В. В. |
| author_facet |
Бунас, А. А. Шерстобоєва, О. В. Ткач, Є. Д. Мовчан, І. П. Дворецький, В. В. |
| author_sort |
Бунас, А. А. |
| title |
РОЛЬ ШТУЧНО СФОРМОВАНОГО МІКРОБІОМУ ҐРУНТУ В ЦИКЛІ ВУГЛЕЦЮ |
| title_short |
РОЛЬ ШТУЧНО СФОРМОВАНОГО МІКРОБІОМУ ҐРУНТУ В ЦИКЛІ ВУГЛЕЦЮ |
| title_full |
РОЛЬ ШТУЧНО СФОРМОВАНОГО МІКРОБІОМУ ҐРУНТУ В ЦИКЛІ ВУГЛЕЦЮ |
| title_fullStr |
РОЛЬ ШТУЧНО СФОРМОВАНОГО МІКРОБІОМУ ҐРУНТУ В ЦИКЛІ ВУГЛЕЦЮ |
| title_full_unstemmed |
РОЛЬ ШТУЧНО СФОРМОВАНОГО МІКРОБІОМУ ҐРУНТУ В ЦИКЛІ ВУГЛЕЦЮ |
| title_sort |
роль штучно сформованого мікробіому ґрунту в циклі вуглецю |
| title_alt |
THE ROLE OF THE ARTIFICIALLY FORMED SOIL MICROBIOME IN THE CARBON CYCLE |
| description |
Objective. To analyse the scientific literature on the role and impact of the artificially formed microbiome on the processes of carbon transformation in agroecosystems. Methods. Collection, analysis and synthesis. Results. The carbon cycle is a fundamental process that determines the balance of the element in the biosphere and affects the climate stability of the planet. Soil is one of the main carbon reservoirs, containing more carbon than the atmosphere and vegetation combined. In this context, the soil microbiome — a collection of bacteria, archaea, steptomycetes, micromycetes and other organisms that inhabit the soil medium, including the plant rhizosphere — plays a key role in the transformation, storage and mobilisation of carbon. Microorganisms catalyse the humification of organic matter, which results in the formation of stable forms of soil carbon that can remain in the soil for hundreds or even thousands of years. For example, by enhancing the formation of microbial biomass, about 2–4 tonnes of organic carbon per hectare can be stabilised annually in chernozem soils. Soil microbiomes artificially created using biotechnological methods open up new opportunities for managing carbon transformation and decreasing climate change consequences. Conclusions. Artificially created soil microbiomes are a promising tool for managing the carbon cycle and decreasing the effects of global climate change consequences. The large-scale implementation of biotechnological measures aimed at changing the composition and functioning of the soil microbiome will not only improve soil quality, but also conserve organic carbon and reduce greenhouse gas emissions. Further researches and developments in this area are necessary to fulfil the potential of artificially created microbiomes in sustainable agriculture. |
| publisher |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine |
| publishDate |
2025 |
| url |
https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/535 |
| work_keys_str_mv |
AT bunasaa theroleoftheartificiallyformedsoilmicrobiomeinthecarboncycle AT šerstoboêvaov theroleoftheartificiallyformedsoilmicrobiomeinthecarboncycle AT tkačêd theroleoftheartificiallyformedsoilmicrobiomeinthecarboncycle AT movčaníp theroleoftheartificiallyformedsoilmicrobiomeinthecarboncycle AT dvorecʹkijvv theroleoftheartificiallyformedsoilmicrobiomeinthecarboncycle AT bunasaa rolʹštučnosformovanogomíkrobíomugruntuvciklívuglecû AT šerstoboêvaov rolʹštučnosformovanogomíkrobíomugruntuvciklívuglecû AT tkačêd rolʹštučnosformovanogomíkrobíomugruntuvciklívuglecû AT movčaníp rolʹštučnosformovanogomíkrobíomugruntuvciklívuglecû AT dvorecʹkijvv rolʹštučnosformovanogomíkrobíomugruntuvciklívuglecû AT bunasaa roleoftheartificiallyformedsoilmicrobiomeinthecarboncycle AT šerstoboêvaov roleoftheartificiallyformedsoilmicrobiomeinthecarboncycle AT tkačêd roleoftheartificiallyformedsoilmicrobiomeinthecarboncycle AT movčaníp roleoftheartificiallyformedsoilmicrobiomeinthecarboncycle AT dvorecʹkijvv roleoftheartificiallyformedsoilmicrobiomeinthecarboncycle |
| first_indexed |
2025-11-01T02:20:17Z |
| last_indexed |
2025-11-01T02:20:17Z |
| _version_ |
1850411746965061632 |
| spelling |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-5352025-10-31T15:51:50Z THE ROLE OF THE ARTIFICIALLY FORMED SOIL MICROBIOME IN THE CARBON CYCLE РОЛЬ ШТУЧНО СФОРМОВАНОГО МІКРОБІОМУ ҐРУНТУ В ЦИКЛІ ВУГЛЕЦЮ Бунас, А. А. Шерстобоєва, О. В. Ткач, Є. Д. Мовчан, І. П. Дворецький, В. В. microbiome, biological products, carbon cycle, agroecosystems, soil aggregates, “microbial carbon pump”, soil organic carbon (SOC) мікробіом, біопрепарати, цикл вуглецю, агроекосистеми, ґрунтові агрегати, «мікробний вуглецевий насос», ґрунтовий органічний вуглець (SOC) Objective. To analyse the scientific literature on the role and impact of the artificially formed microbiome on the processes of carbon transformation in agroecosystems. Methods. Collection, analysis and synthesis. Results. The carbon cycle is a fundamental process that determines the balance of the element in the biosphere and affects the climate stability of the planet. Soil is one of the main carbon reservoirs, containing more carbon than the atmosphere and vegetation combined. In this context, the soil microbiome — a collection of bacteria, archaea, steptomycetes, micromycetes and other organisms that inhabit the soil medium, including the plant rhizosphere — plays a key role in the transformation, storage and mobilisation of carbon. Microorganisms catalyse the humification of organic matter, which results in the formation of stable forms of soil carbon that can remain in the soil for hundreds or even thousands of years. For example, by enhancing the formation of microbial biomass, about 2–4 tonnes of organic carbon per hectare can be stabilised annually in chernozem soils. Soil microbiomes artificially created using biotechnological methods open up new opportunities for managing carbon transformation and decreasing climate change consequences. Conclusions. Artificially created soil microbiomes are a promising tool for managing the carbon cycle and decreasing the effects of global climate change consequences. The large-scale implementation of biotechnological measures aimed at changing the composition and functioning of the soil microbiome will not only improve soil quality, but also conserve organic carbon and reduce greenhouse gas emissions. Further researches and developments in this area are necessary to fulfil the potential of artificially created microbiomes in sustainable agriculture. Мета. Провести аналіз наукової літератури стосовно ролі та впливу штучно сформованого мікробіому на процеси трансформації вуглецю в агроекосистемах. Методи. Збір, аналіз і синтез. Результати. Цикл вуглецю є фундаментальним процесом, що визначає баланс елемента в біосфері та впливає на кліматичну стабільність планети. Ґрунт є одним із основних резервуарів вуглецю, містячи його більше, ніж атмосфера та рослинність разом узяті. У цьому контексті мікробіом ґрунту — сукупність бактерій, архей, стептоміцетів, мікроміцетів та інших організмів, що населяють ґрунтове середовище, у т. ч. й ризосферу рослин — відіграє ключову роль у трансформації, збереженні та мобілізації вуглецю. Мікроорганізми каталізують процеси гуміфікації органічної речовини, наслідком чого є утворення стабільних форм ґрунтового вуглецю, здатних залишатися в ґрунті впродовж сотень і навіть тисяч років. Наприклад, завдяки підсиленню формування мікробної біомаси у ґрунтах чорноземного типу щороку може стабілізуватися близько 2–4 тон органічного вуглецю на гектар. Штучно сформовані за допомогою біотехнологічних методів мікробіоми ґрунту, відкривають нові можливості для управління процесами трансформації вуглецю та пом’якшення наслідків змін клімату. Висновки. Штучно сформовані мікробіоми ґрунту є перспективним інструментом в управлінні вуглецевим циклом, пом’якшенні наслідків глобальних змін клімату. Широкомасштабне впровадження біотехнологічних заходів, спрямованих на зміну складу й функціонування мікробіому ґрунту, сприятиме не лише підвищенню якісних показників ґрунту, а й збереженню органічного вуглецю та зменшенню викидів парникових газів. Подальші дослідження та розробки в цій галузі є необхідними для реалізації потенціалу штучно сформованих мікробіомів у практиці сталого землеробства. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2025-05-15 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/535 10.35868/1997-3004.41.3-18 Agricultural microbiology; Vol. 41 (2025): Agriciltural microbiology; 3-18 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 41 (2025): Сільськогосподарська мікробіологія; 3-18 1997-3004 10.35868/1997-3004.41 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/535/603 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |