ФОСФАТМОБІЛІЗУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ВИДІЛЕНИХ З ГІСТОСФЕРИ СОЇ

Objective. To research the ability of fungi of the genus Penicillium, isolated from the histosphere of soybean plants, release phosphorus from mineral and organic phosphates, study their effect on the general phosphorus content in plant shoots. Methods. Microbiological (cultivation of the tested fun...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2025
Автори: Шаховніна, О. О., Надкернична, О. В., Пищур, І. М.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2025
Теми:
Онлайн доступ:https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/536
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Agriciltural microbiology

Репозитарії

Agriciltural microbiology
id oai:ojs2.smic.in.ua:article-536
record_format ojs
institution Agriciltural microbiology
baseUrl_str
datestamp_date 2025-11-04T08:57:42Z
collection OJS
language English
topic гриби-ендофіти сої
PSF (гриби
які розчиняють фосфати)
розчинення неорганічних фосфатів
мінералізація органічних фосфатів
фосфатаза
spellingShingle гриби-ендофіти сої
PSF (гриби
які розчиняють фосфати)
розчинення неорганічних фосфатів
мінералізація органічних фосфатів
фосфатаза
Шаховніна, О. О.
Надкернична, О. В.
Пищур, І. М.
ФОСФАТМОБІЛІЗУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ВИДІЛЕНИХ З ГІСТОСФЕРИ СОЇ
topic_facet endophytic fungi of soybean
PSF (phosphate solubilising fungi)
inorganic phosphate dissolution
organic phosphate mineralisation
phosphatase
гриби-ендофіти сої
PSF (гриби
які розчиняють фосфати)
розчинення неорганічних фосфатів
мінералізація органічних фосфатів
фосфатаза
format Article
author Шаховніна, О. О.
Надкернична, О. В.
Пищур, І. М.
author_facet Шаховніна, О. О.
Надкернична, О. В.
Пищур, І. М.
author_sort Шаховніна, О. О.
title ФОСФАТМОБІЛІЗУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ВИДІЛЕНИХ З ГІСТОСФЕРИ СОЇ
title_short ФОСФАТМОБІЛІЗУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ВИДІЛЕНИХ З ГІСТОСФЕРИ СОЇ
title_full ФОСФАТМОБІЛІЗУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ВИДІЛЕНИХ З ГІСТОСФЕРИ СОЇ
title_fullStr ФОСФАТМОБІЛІЗУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ВИДІЛЕНИХ З ГІСТОСФЕРИ СОЇ
title_full_unstemmed ФОСФАТМОБІЛІЗУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ВИДІЛЕНИХ З ГІСТОСФЕРИ СОЇ
title_sort фосфатмобілізувальні властивості грибів роду penicillium, виділених з гістосфери сої
title_alt PHOSPHATE-MOBILISING PROPERTIES OF FUNGI OF THE GENUS PENICILLIUM ISOLATED FROM SOYBEAN HISTOSPHERE
description Objective. To research the ability of fungi of the genus Penicillium, isolated from the histosphere of soybean plants, release phosphorus from mineral and organic phosphates, study their effect on the general phosphorus content in plant shoots. Methods. Microbiological (cultivation of the tested fungi on Pikovska’s medium and its modifications, Czapek-Dox agar with tricalcium phosphate or phenolphthalein phosphate, wort agar), vegetation experiment (content determination of general phosphorus in the aboveground mass of soybean plants), statistical. Results. The use of three insoluble phosphates in Pikovska medium showed that the tested fungi dissolve to varying degrees Са3(РО4)2 and are unable to dissolve AlPO4 and FePO4. On the seventh day of cultivation, clearly visible zones of enlightenment were formed around the colonies of P. funiculosum 20312 and P. variabile 20173, with phosphate dissolution indexes of 1.17 and 1.18, respectively. When cultivating fungi on Pikovska medium with the addition of bromophenol blue dye in P. funiculosum 20312 and P. variabile 20173, the medium quickly changed colour from green to yellow, indicating the diffusion of organic acids produced by the fungi into the agar. Starting from the twelfth day of the experiment, the environment around the colonies of fungi P. glauco-lanosum 20401 also acquired a rich yellow colour and the halo zones formation was observed. The presence of phosphatase activity was demonstrated for all the tested fungi. The tested strains of fungi had a positive effect on the general phosphorus content in the dry matter of soybean shoots, this indicator increased notably in the variant with the use of P. funiculosum 20312 — 0.751 % against 0.643 % in the control variant. Conclusions. The tested fungi of the genus Penicillium, isolated from surface-sterilised roots of soybean plants, are capable of releasing phosphorus by dissolving inorganic and mineralising organic phosphates, and have a positive effect on the content of general phosphorus in soybean shoots.
publisher Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
publishDate 2025
url https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/536
work_keys_str_mv AT šahovnínaoo phosphatemobilisingpropertiesoffungiofthegenuspenicilliumisolatedfromsoybeanhistosphere
AT nadkerničnaov phosphatemobilisingpropertiesoffungiofthegenuspenicilliumisolatedfromsoybeanhistosphere
AT piŝurím phosphatemobilisingpropertiesoffungiofthegenuspenicilliumisolatedfromsoybeanhistosphere
AT šahovnínaoo fosfatmobílízuvalʹnívlastivostígribívrodupenicilliumvidílenihzgístosferisoí
AT nadkerničnaov fosfatmobílízuvalʹnívlastivostígribívrodupenicilliumvidílenihzgístosferisoí
AT piŝurím fosfatmobílízuvalʹnívlastivostígribívrodupenicilliumvidílenihzgístosferisoí
first_indexed 2025-11-05T02:30:41Z
last_indexed 2025-11-05T02:30:41Z
_version_ 1847916410677755904
spelling oai:ojs2.smic.in.ua:article-5362025-11-04T08:57:42Z PHOSPHATE-MOBILISING PROPERTIES OF FUNGI OF THE GENUS PENICILLIUM ISOLATED FROM SOYBEAN HISTOSPHERE ФОСФАТМОБІЛІЗУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРИБІВ РОДУ PENICILLIUM, ВИДІЛЕНИХ З ГІСТОСФЕРИ СОЇ Шаховніна, О. О. Надкернична, О. В. Пищур, І. М. endophytic fungi of soybean, PSF (phosphate solubilising fungi), inorganic phosphate dissolution, organic phosphate mineralisation, phosphatase гриби-ендофіти сої, PSF (гриби, які розчиняють фосфати), розчинення неорганічних фосфатів, мінералізація органічних фосфатів, фосфатаза Objective. To research the ability of fungi of the genus Penicillium, isolated from the histosphere of soybean plants, release phosphorus from mineral and organic phosphates, study their effect on the general phosphorus content in plant shoots. Methods. Microbiological (cultivation of the tested fungi on Pikovska’s medium and its modifications, Czapek-Dox agar with tricalcium phosphate or phenolphthalein phosphate, wort agar), vegetation experiment (content determination of general phosphorus in the aboveground mass of soybean plants), statistical. Results. The use of three insoluble phosphates in Pikovska medium showed that the tested fungi dissolve to varying degrees Са3(РО4)2 and are unable to dissolve AlPO4 and FePO4. On the seventh day of cultivation, clearly visible zones of enlightenment were formed around the colonies of P. funiculosum 20312 and P. variabile 20173, with phosphate dissolution indexes of 1.17 and 1.18, respectively. When cultivating fungi on Pikovska medium with the addition of bromophenol blue dye in P. funiculosum 20312 and P. variabile 20173, the medium quickly changed colour from green to yellow, indicating the diffusion of organic acids produced by the fungi into the agar. Starting from the twelfth day of the experiment, the environment around the colonies of fungi P. glauco-lanosum 20401 also acquired a rich yellow colour and the halo zones formation was observed. The presence of phosphatase activity was demonstrated for all the tested fungi. The tested strains of fungi had a positive effect on the general phosphorus content in the dry matter of soybean shoots, this indicator increased notably in the variant with the use of P. funiculosum 20312 — 0.751 % against 0.643 % in the control variant. Conclusions. The tested fungi of the genus Penicillium, isolated from surface-sterilised roots of soybean plants, are capable of releasing phosphorus by dissolving inorganic and mineralising organic phosphates, and have a positive effect on the content of general phosphorus in soybean shoots. Мета. Дослідити здатність грибів роду Penicillium, ізольованих із гістосфери рослин сої, вивільняти фосфор із мінеральних та органічних фосфатів, вивчити їхній вплив на вміст загального фосфору в пагонах рослин. Методи. Мікробіологічні (культивування досліджуваних грибів на середовищі Піковської та його модифікаціях, агарі Чапека-Докса із додаванням трикальційфосфату або фенолфталеїнфосфату, сусловому агарі), вегетаційного досліду (визначення вмісту загального фосфору в надземній масі рослин сої), статистичні. Результати. Використання трьох нерозчинних фосфатів у складі середовища Піковської показало, що досліджувані гриби різною мірою розчиняють Са3(РО4)2 і не здатні розчиняти AlPO4 та FePO4. На сьому добу культивування навколо колоній P. funiculosum 20312 і P. variabile 20173 утворювалися добре помітні зони просвітлення, індекси розчинення фосфату становили 1,17 і 1,18 відповідно. За культивування грибів на середовищі Піковської з додаванням бромфенолового синього барвника у варіантах P. funiculosum 20312 і P. variabile 20173 середовище швидко змінювало колір з зеленого на жовтий, що свідчить про дифузію в агар органічних кислот, продукованих грибами. Починаючи з дванадцятої доби досліду, середовище навколо колоній гриба P. glauco-lanosum 20401 також набувало насиченого жовтого кольору і було відзначено появу гало-зон. Для всіх досліджуваних грибів показано наявність фосфатазної активності. Досліджувані штами грибів позитивно впливали на вміст загального фосфору в сухій речовині пагонів сої, достовірно цей показник підвищувався у варіанті із застосуванням P. funiculosum 20312 — 0,751 % проти 0,643 % у контрольному варіанті. Висновки. Досліджувані гриби роду Penicillium, ізольовані з поверхнево стерилізованих коренів рослин сої, здатні вивільняти фосфор за рахунок розчинення неорганічних і мінералізації органічних фосфатів, позитивно впливають на вміст загального фосфору в пагонах рослин сої. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2025-05-15 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/536 Agricultural microbiology; Vol. 41 (2025): Agriciltural microbiology; 19-33 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 41 (2025): Сільськогосподарська мікробіологія; 19-33 1997-3004 10.35868/1997-3004.41 en https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/536/605 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/