ХАРАКТЕРИСТИКА ВЛАСТИВОСТЕЙ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ НУТУ, ПОШИРЕНИХ В АГРОЦЕНОЗАХ ЛІСОСТЕПОВОЇ ТА СТЕПОВОЇ ЗОН УКРАЇНИ

Objective. To compare morphological, cultural, physiological, biochemical, and symbiotic properties of strains of nodule chickpea bacteria isolated from different soil and climatic zones of Ukraine. Methods. Microbiological, microscopic, gas-chromatographic, statistical. Results. From the nodules of...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2019
Автори: Логоша, О. В., Воробей, Ю. О., Усманова, Т. О., Стрекалов, В. М.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2019
Теми:
Онлайн доступ:https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/57
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Agriciltural microbiology

Репозитарії

Agriciltural microbiology
id oai:ojs2.smic.in.ua:article-57
record_format ojs
institution Agriciltural microbiology
collection OJS
language Ukrainian
topic legume-rhizobial symbiosis
nodule bacteria
Mesorhizobium ciceri
chickpeas
бобово-ризобіальний симбіоз
бульбочкові бактерії
нут
spellingShingle legume-rhizobial symbiosis
nodule bacteria
Mesorhizobium ciceri
chickpeas
бобово-ризобіальний симбіоз
бульбочкові бактерії
нут
Логоша, О. В.
Воробей, Ю. О.
Усманова, Т. О.
Стрекалов, В. М.
ХАРАКТЕРИСТИКА ВЛАСТИВОСТЕЙ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ НУТУ, ПОШИРЕНИХ В АГРОЦЕНОЗАХ ЛІСОСТЕПОВОЇ ТА СТЕПОВОЇ ЗОН УКРАЇНИ
topic_facet legume-rhizobial symbiosis
nodule bacteria
Mesorhizobium ciceri
chickpeas
бобово-ризобіальний симбіоз
бульбочкові бактерії
нут
format Article
author Логоша, О. В.
Воробей, Ю. О.
Усманова, Т. О.
Стрекалов, В. М.
author_facet Логоша, О. В.
Воробей, Ю. О.
Усманова, Т. О.
Стрекалов, В. М.
author_sort Логоша, О. В.
title ХАРАКТЕРИСТИКА ВЛАСТИВОСТЕЙ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ НУТУ, ПОШИРЕНИХ В АГРОЦЕНОЗАХ ЛІСОСТЕПОВОЇ ТА СТЕПОВОЇ ЗОН УКРАЇНИ
title_short ХАРАКТЕРИСТИКА ВЛАСТИВОСТЕЙ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ НУТУ, ПОШИРЕНИХ В АГРОЦЕНОЗАХ ЛІСОСТЕПОВОЇ ТА СТЕПОВОЇ ЗОН УКРАЇНИ
title_full ХАРАКТЕРИСТИКА ВЛАСТИВОСТЕЙ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ НУТУ, ПОШИРЕНИХ В АГРОЦЕНОЗАХ ЛІСОСТЕПОВОЇ ТА СТЕПОВОЇ ЗОН УКРАЇНИ
title_fullStr ХАРАКТЕРИСТИКА ВЛАСТИВОСТЕЙ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ НУТУ, ПОШИРЕНИХ В АГРОЦЕНОЗАХ ЛІСОСТЕПОВОЇ ТА СТЕПОВОЇ ЗОН УКРАЇНИ
title_full_unstemmed ХАРАКТЕРИСТИКА ВЛАСТИВОСТЕЙ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ НУТУ, ПОШИРЕНИХ В АГРОЦЕНОЗАХ ЛІСОСТЕПОВОЇ ТА СТЕПОВОЇ ЗОН УКРАЇНИ
title_sort характеристика властивостей бульбочкових бактерій нуту, поширених в агроценозах лісостепової та степової зон україни
title_alt CHARACTERISTICS OF THE PROPERTIES OF CHICKPEA NODULE BACTERIA EXTENDED IN THE FOREST-STEPPE AND STEPPE ZONES UKRAINE
description Objective. To compare morphological, cultural, physiological, biochemical, and symbiotic properties of strains of nodule chickpea bacteria isolated from different soil and climatic zones of Ukraine. Methods. Microbiological, microscopic, gas-chromatographic, statistical. Results. From the nodules of chickpea plant of varieties Skarb, Admiral, Odissei, Budzhak, Triumf and Pamiat, grown in the steppe zone of Ukraine (Region of Odessa), where an active rhizobia population was formed due to the continuous cultivation of this crop, 58 isolates of bacteria were isolated; 11 iso-lates were isolated from the nodules of plants of Triumf and Pamiat varieties selected in the forest-steppe zone (Region of Lviv), in the fields where chickpea was grown for the first time. It has been established that the strains of Mesorhizobium sp. 1 and Mesorhizobium sp. 2, which were isolated from the nodules of chickpea plants grown in the fields with an active rhizobia population of this culture, form colonies of 2–4 mm in size at day 3–4 on the mannitol yeast agar and, according to cultural and morphological properties correspond to the characteristics of the species Mesorhizo-bium ciceri. Their use for pre-sowing chickpea inoculation increases the mass of nodules (2– 3 times) and nitrogenase activity (1.4–2 times) compared with the results obtained using the pro-duction strain of Mesorhizobium ciceri H-12. Inoculation with Mesorhizobium sp. 11, isolated from the forest-steppe zone, which on a mannitol yeast agar forms a colony of 1–2 mm in size at day 5–6, contributed to a significant increase in the number of nodules on the roots of plants (by 40.5 %), their mass (by 31 %), but the increase in nitrogenase activity was negligible. Conclusion. Strains of Mesorhizobium sp. isolated from chickpea nodules grown in different soil-climatic zones of Ukraine, have similar cell morphology, but differ in growth rate, cultural, physiological, biochemi-cal, and symbiotic properties.
publisher Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
publishDate 2019
url https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/57
work_keys_str_mv AT logošaov characteristicsofthepropertiesofchickpeanodulebacteriaextendedintheforeststeppeandsteppezonesukraine
AT vorobejûo characteristicsofthepropertiesofchickpeanodulebacteriaextendedintheforeststeppeandsteppezonesukraine
AT usmanovato characteristicsofthepropertiesofchickpeanodulebacteriaextendedintheforeststeppeandsteppezonesukraine
AT strekalovvm characteristicsofthepropertiesofchickpeanodulebacteriaextendedintheforeststeppeandsteppezonesukraine
AT logošaov harakteristikavlastivostejbulʹbočkovihbakteríjnutupoširenihvagrocenozahlísostepovoítastepovoízonukraíni
AT vorobejûo harakteristikavlastivostejbulʹbočkovihbakteríjnutupoširenihvagrocenozahlísostepovoítastepovoízonukraíni
AT usmanovato harakteristikavlastivostejbulʹbočkovihbakteríjnutupoširenihvagrocenozahlísostepovoítastepovoízonukraíni
AT strekalovvm harakteristikavlastivostejbulʹbočkovihbakteríjnutupoširenihvagrocenozahlísostepovoítastepovoízonukraíni
first_indexed 2024-09-01T17:54:15Z
last_indexed 2024-09-01T17:54:15Z
_version_ 1809017215003918336
spelling oai:ojs2.smic.in.ua:article-572019-11-07T12:52:20Z CHARACTERISTICS OF THE PROPERTIES OF CHICKPEA NODULE BACTERIA EXTENDED IN THE FOREST-STEPPE AND STEPPE ZONES UKRAINE ХАРАКТЕРИСТИКА ВЛАСТИВОСТЕЙ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ НУТУ, ПОШИРЕНИХ В АГРОЦЕНОЗАХ ЛІСОСТЕПОВОЇ ТА СТЕПОВОЇ ЗОН УКРАЇНИ Логоша, О. В. Воробей, Ю. О. Усманова, Т. О. Стрекалов, В. М. legume-rhizobial symbiosis nodule bacteria Mesorhizobium ciceri chickpeas бобово-ризобіальний симбіоз бульбочкові бактерії нут Objective. To compare morphological, cultural, physiological, biochemical, and symbiotic properties of strains of nodule chickpea bacteria isolated from different soil and climatic zones of Ukraine. Methods. Microbiological, microscopic, gas-chromatographic, statistical. Results. From the nodules of chickpea plant of varieties Skarb, Admiral, Odissei, Budzhak, Triumf and Pamiat, grown in the steppe zone of Ukraine (Region of Odessa), where an active rhizobia population was formed due to the continuous cultivation of this crop, 58 isolates of bacteria were isolated; 11 iso-lates were isolated from the nodules of plants of Triumf and Pamiat varieties selected in the forest-steppe zone (Region of Lviv), in the fields where chickpea was grown for the first time. It has been established that the strains of Mesorhizobium sp. 1 and Mesorhizobium sp. 2, which were isolated from the nodules of chickpea plants grown in the fields with an active rhizobia population of this culture, form colonies of 2–4 mm in size at day 3–4 on the mannitol yeast agar and, according to cultural and morphological properties correspond to the characteristics of the species Mesorhizo-bium ciceri. Their use for pre-sowing chickpea inoculation increases the mass of nodules (2– 3 times) and nitrogenase activity (1.4–2 times) compared with the results obtained using the pro-duction strain of Mesorhizobium ciceri H-12. Inoculation with Mesorhizobium sp. 11, isolated from the forest-steppe zone, which on a mannitol yeast agar forms a colony of 1–2 mm in size at day 5–6, contributed to a significant increase in the number of nodules on the roots of plants (by 40.5 %), their mass (by 31 %), but the increase in nitrogenase activity was negligible. Conclusion. Strains of Mesorhizobium sp. isolated from chickpea nodules grown in different soil-climatic zones of Ukraine, have similar cell morphology, but differ in growth rate, cultural, physiological, biochemi-cal, and symbiotic properties. Мета. Дослідити морфолого-культуральні, фізіолого-біохімічні та симбіотичні власти-вості штамів бульбочкових бактерій нуту, виділених з різних ґрунтово-кліматичних зон Ук-раїни. Методи. Мікробіологічні, мікроскопічні, газохроматографічні, статистичні. Резуль-тати. З бульбочок рослин нуту сортів Скарб, Адмірал, Одіссей, Буджак, Тріумф, Пам’ять, вирощених у зоні степу України (Одеська область), де сформувалась активна популяція ри-зобій завдяки тривалому вирощування цієї культури, виділено 58 ізолятів бактерій; 11 ізо-лятів виділено з бульбочок рослин сортів Тріумф і Пам’ять, відібраних у Лісостеповій зоні (Львівська область) на полях, де нут вирощували вперше. За результатами вегетаційних до-слідів для подальшої роботи відібрано 3 штами, що характеризувалися найвищою ефектив-ністю, та за культурально-морфологічними і фізіолого-біохімічними ознаками ідентифіко-вані як Mesorhizobium sp. Штами Mesorhizobium sp. 1 та Mesorhizobium sp. 2, виділені з бульбочок рослин нуту, вирощених у Степовій зоні на полях з активною популяцією ризобій цієї культури, на бобовому агарі мають помірну швидкість росту. За їх використання для передпосівної бактеризації насіння нуту збільшується маса бульбочок (у 2–3 рази) та ніт-рогеназна активність (у 1,4–4 рази), порівнюючи з показниками, отриманими за умови за-стосування референтного штаму Mesorhizobium ciceri Н-12. Використання для інокуляції насіння нуту бактерій Mesorhizobium sp. 11 (виділених з Лісостепової зони), що характери-зувалися швидким ростом на бобовому агарі, сприяло збільшенню кількості бульбочок на ко-ренях рослин (на 40,5 %), їх маси (на 31 %), але підвищення нітрогеназної активності було незначним. Висновки. Штами Mesorhizobium sp., виділені з бульбочок рослин нуту, вироще-них у різних ґрунтово-кліматичних зонах України, мають схожу морфологію клітин, але від-різняються за швидкістю росту, біохімічними та симбіотичними властивостями.Ключові слова: бобово-ризобіальний симбіоз, бульбочкові бактерії, Mesorhizobium ciceri, нут. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2019-10-17 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/57 10.35868/1997-3004.29.21-28 Agriciltural microbiology; Vol 29 (2019): Agriciltural microbiology; 21-28 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 29 (2019): Сільськогосподарська мікробіологія; 21-28 1997-3004 10.35868/1997-3004.29 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/57/49 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/