2025-02-22T10:09:39-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: Query fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22oai%3Aojs2.smic.in.ua%3Aarticle-62%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-22T10:09:39-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: => GET http://localhost:8983/solr/biblio/select?fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22oai%3Aojs2.smic.in.ua%3Aarticle-62%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-22T10:09:39-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: <= 200 OK
2025-02-22T10:09:39-05:00 DEBUG: Deserialized SOLR response
ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS
Objective. To find out the effect of combined introduction of probiotic strains of lactic acid bac-teria and Bacillus subtilis on the quality and aerobic stability of fermented rolled corn grain. Methods. Microbiological, zootechnical. Results. According to the results of organoleptic analysis, pres...
Saved in:
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | Ukrainian |
Published: |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
2019
|
Subjects: | |
Online Access: | https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/62 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-62 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Agriciltural microbiology |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
rolled corn grain biological preservatives probiotic bacteria aerobic stability preservation плющене зерно кукурудзи біологічні консерванти пробіотичні бактерії аеробна стабільність консервування |
spellingShingle |
rolled corn grain biological preservatives probiotic bacteria aerobic stability preservation плющене зерно кукурудзи біологічні консерванти пробіотичні бактерії аеробна стабільність консервування Передерій, М. Г. Кравченко, Н. О. Божок, Л. В. Дмитрук, О. М. ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS |
topic_facet |
rolled corn grain biological preservatives probiotic bacteria aerobic stability preservation плющене зерно кукурудзи біологічні консерванти пробіотичні бактерії аеробна стабільність консервування |
format |
Article |
author |
Передерій, М. Г. Кравченко, Н. О. Божок, Л. В. Дмитрук, О. М. |
author_facet |
Передерій, М. Г. Кравченко, Н. О. Божок, Л. В. Дмитрук, О. М. |
author_sort |
Передерій, М. Г. |
title |
ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS |
title_short |
ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS |
title_full |
ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS |
title_fullStr |
ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS |
title_full_unstemmed |
ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS |
title_sort |
якість та аеробна стабільність ферментованого плющеного зерна кукурудзи за сумісної інтродукції пробіотичних штамів молочнокислих бактерій та представників bacillus subtilis |
title_alt |
QUALITY AND AEROBIC STABILITY OF FERMENTED ROLLED CORN GRAIN IN UNDER COMBINED INTRODUCTION OF PROBIOTIC STRAINS OF LACTIC ACID BACTERIA AND REPRESENTATIVES OF BACILLUS SUBTILIS |
description |
Objective. To find out the effect of combined introduction of probiotic strains of lactic acid bac-teria and Bacillus subtilis on the quality and aerobic stability of fermented rolled corn grain. Methods. Microbiological, zootechnical. Results. According to the results of organoleptic analysis, preserved rolled corn grain of the experimental and control variants had a preserved texture with a pleasant fruity odour. Preservation of crude fibre in the raw material of the experimental variants treated with Bacillus subtilis ВРT-B1 and under the combined use of lactic acid bacteria with aero-bic bacilli was higher by 10.0 % and 3.3 %, respectively, as compared to positive control parame-ters (Subtikon grain processing). The protein content in the experimental variants and the positive control was higher by 2.4–7.2 % than in the control variant of the feed (without the use of microor-ganisms). After aerobic exposure of feed for 14 days, preservation of crude fibre in all variants be-gan to decrease, however, the greatest losses (20 %) were noted in the control variant (without in-troduction of bacteria). The highest protein losses were observed in the control variant (3.8 %).After aerobic exposure, acidity in all variants of the experiment remained in the optimal range of pH 3.9–4.2. At day 70 of feed preservation, an increase in the number of lactic acid bacteria by 2–3 orders of magnitude in samples of experimental variants and positive control in comparison with this parameter in the raw material was noted. After air access to preserved rolled corn grain for 14 days, the lowest number of lactic acid bacteria was observed in absolute control, the high-est — in the variant with the combined inoculation by strains of Lactobacillus plantarum КT-L18/1 and Bacillus subtilis ВРT-B1. No pathogenic and butyric acid bacteria were detected. Conclusi-on. The combined use of probiotic strains of lactic acid bacteria and Bacillus subtilis to preserve corn grain contributes to the preservation of nutrients, the establishment and maintenance of an op-timal level of acidity, prevents aerobic food spoilage. |
publisher |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine |
publishDate |
2019 |
url |
https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/62 |
work_keys_str_mv |
AT perederíjmg qualityandaerobicstabilityoffermentedrolledcorngraininundercombinedintroductionofprobioticstrainsoflacticacidbacteriaandrepresentativesofbacillussubtilis AT kravčenkono qualityandaerobicstabilityoffermentedrolledcorngraininundercombinedintroductionofprobioticstrainsoflacticacidbacteriaandrepresentativesofbacillussubtilis AT božoklv qualityandaerobicstabilityoffermentedrolledcorngraininundercombinedintroductionofprobioticstrainsoflacticacidbacteriaandrepresentativesofbacillussubtilis AT dmitrukom qualityandaerobicstabilityoffermentedrolledcorngraininundercombinedintroductionofprobioticstrainsoflacticacidbacteriaandrepresentativesofbacillussubtilis AT perederíjmg âkístʹtaaerobnastabílʹnístʹfermentovanogoplûŝenogozernakukurudzizasumísnoííntrodukcííprobíotičnihštamívmoločnokislihbakteríjtapredstavnikívbacillussubtilis AT kravčenkono âkístʹtaaerobnastabílʹnístʹfermentovanogoplûŝenogozernakukurudzizasumísnoííntrodukcííprobíotičnihštamívmoločnokislihbakteríjtapredstavnikívbacillussubtilis AT božoklv âkístʹtaaerobnastabílʹnístʹfermentovanogoplûŝenogozernakukurudzizasumísnoííntrodukcííprobíotičnihštamívmoločnokislihbakteríjtapredstavnikívbacillussubtilis AT dmitrukom âkístʹtaaerobnastabílʹnístʹfermentovanogoplûŝenogozernakukurudzizasumísnoííntrodukcííprobíotičnihštamívmoločnokislihbakteríjtapredstavnikívbacillussubtilis |
first_indexed |
2024-09-01T17:54:17Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:54:17Z |
_version_ |
1809017217302396928 |
spelling |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-622019-11-07T12:52:20Z QUALITY AND AEROBIC STABILITY OF FERMENTED ROLLED CORN GRAIN IN UNDER COMBINED INTRODUCTION OF PROBIOTIC STRAINS OF LACTIC ACID BACTERIA AND REPRESENTATIVES OF BACILLUS SUBTILIS ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS Передерій, М. Г. Кравченко, Н. О. Божок, Л. В. Дмитрук, О. М. rolled corn grain, biological preservatives, probiotic bacteria, aerobic stability, preservation плющене зерно кукурудзи, біологічні консерванти, пробіотичні бактерії, аеробна стабільність, консервування Objective. To find out the effect of combined introduction of probiotic strains of lactic acid bac-teria and Bacillus subtilis on the quality and aerobic stability of fermented rolled corn grain. Methods. Microbiological, zootechnical. Results. According to the results of organoleptic analysis, preserved rolled corn grain of the experimental and control variants had a preserved texture with a pleasant fruity odour. Preservation of crude fibre in the raw material of the experimental variants treated with Bacillus subtilis ВРT-B1 and under the combined use of lactic acid bacteria with aero-bic bacilli was higher by 10.0 % and 3.3 %, respectively, as compared to positive control parame-ters (Subtikon grain processing). The protein content in the experimental variants and the positive control was higher by 2.4–7.2 % than in the control variant of the feed (without the use of microor-ganisms). After aerobic exposure of feed for 14 days, preservation of crude fibre in all variants be-gan to decrease, however, the greatest losses (20 %) were noted in the control variant (without in-troduction of bacteria). The highest protein losses were observed in the control variant (3.8 %).After aerobic exposure, acidity in all variants of the experiment remained in the optimal range of pH 3.9–4.2. At day 70 of feed preservation, an increase in the number of lactic acid bacteria by 2–3 orders of magnitude in samples of experimental variants and positive control in comparison with this parameter in the raw material was noted. After air access to preserved rolled corn grain for 14 days, the lowest number of lactic acid bacteria was observed in absolute control, the high-est — in the variant with the combined inoculation by strains of Lactobacillus plantarum КT-L18/1 and Bacillus subtilis ВРT-B1. No pathogenic and butyric acid bacteria were detected. Conclusi-on. The combined use of probiotic strains of lactic acid bacteria and Bacillus subtilis to preserve corn grain contributes to the preservation of nutrients, the establishment and maintenance of an op-timal level of acidity, prevents aerobic food spoilage. Мета. З’ясувати вплив сумісної інтродукції пробіотичних штамів молочнокислих бак-терій та Bacillus subtilis на якість та аеробну стабільність ферментованого плющеного зе-рна кукурудзи. Методи. Мікробіологічні, зоотехнічні. Результати. Консервоване плющене зерно кукурудзи дослідних та контрольних варіантів за результатами органолептичного аналізу мало збережену консистенцію з приємним фруктовим запахом. Збереженість сирої клітковини у сировині дослідних варіантів з обробкою її Bacillus subtilis ВРТ-В1 та за поєд-наного застосування молочнокислих бактерій з аеробними бацилами була більшою на 10,0 % та 3,3 % відповідно щодо показників позитивного контролю (обробка зерна Субтіконом). Вміст протеїну у дослідних варіантах та позитивному контролі був вищим на 2,4–7,2 %, ніж у контрольному варіанті корму (без застосування мікроорганізмів). Після аеробної екс-позиції корму впродовж 14 діб збереженість сирої клітковини в усіх варіантах почала зни-жуватися, проте найбільші втрати (20 %) відзначено в контрольному варіанті (без інтро-дукції бактерій). Найбільші втрати протеїну спостерігали у контрольному варіанті (3,8 %). Кислотність після аеробного впливу у всіх варіантах досліду залишалась в оптимальних межах — рН 3,9–4,2. На 70-у добу консервування корму відзначено збільшення чисельності молочнокислих бактерій на 2–3 порядки у зразках дослідних варіантів та позитивного кон-тролю проти цього показника у вихідній сировині. Після доступу повітря до консервованого плющеного зерна кукурудзи упродовж 14 діб найменшу чисельність молочнокислих бактерій спостерігали в абсолютному контролі, найбільшу — у варіанті з сумісною інокуляцією штамами бактерій Lactobacillus plantarum КТ-L18/1 та Bacillus subtilis ВРТ-В1. Патогенних та маслянокислих бактерій не виявлено. Висновки. Сумісне застосування пробіотичних штамів молочнокислих бактерій та Bacillus subtilis для консервування зерна кукурудзи спри-яє збереженості поживних речовин, встановленню та підтримці оптимального рівня кис-лотності, запобігає аеробному псуванню корму. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2019-10-17 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/62 10.35868/1997-3004.29.62-70 Agriciltural microbiology; Vol 29 (2019): Agriciltural microbiology; 62-70 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 29 (2019): Сільськогосподарська мікробіологія; 62-70 1997-3004 10.35868/1997-3004.29 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/62/54 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |