2025-02-22T10:09:39-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: Query fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22oai%3Aojs2.smic.in.ua%3Aarticle-62%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-22T10:09:39-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: => GET http://localhost:8983/solr/biblio/select?fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22oai%3Aojs2.smic.in.ua%3Aarticle-62%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-22T10:09:39-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: <= 200 OK
2025-02-22T10:09:39-05:00 DEBUG: Deserialized SOLR response

ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS

Objective. To find out the effect of combined introduction of probiotic strains of lactic acid bac-teria and Bacillus subtilis on the quality and aerobic stability of fermented rolled corn grain. Methods. Microbiological, zootechnical. Results. According to the results of organoleptic analysis, pres...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Передерій, М. Г., Кравченко, Н. О., Божок, Л. В., Дмитрук, О. М.
Format: Article
Language:Ukrainian
Published: Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2019
Subjects:
Online Access:https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/62
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id oai:ojs2.smic.in.ua:article-62
record_format ojs
institution Agriciltural microbiology
collection OJS
language Ukrainian
topic rolled corn grain
biological preservatives
probiotic bacteria
aerobic stability
preservation
плющене зерно кукурудзи
біологічні консерванти
пробіотичні бактерії
аеробна стабільність
консервування
spellingShingle rolled corn grain
biological preservatives
probiotic bacteria
aerobic stability
preservation
плющене зерно кукурудзи
біологічні консерванти
пробіотичні бактерії
аеробна стабільність
консервування
Передерій, М. Г.
Кравченко, Н. О.
Божок, Л. В.
Дмитрук, О. М.
ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS
topic_facet rolled corn grain
biological preservatives
probiotic bacteria
aerobic stability
preservation
плющене зерно кукурудзи
біологічні консерванти
пробіотичні бактерії
аеробна стабільність
консервування
format Article
author Передерій, М. Г.
Кравченко, Н. О.
Божок, Л. В.
Дмитрук, О. М.
author_facet Передерій, М. Г.
Кравченко, Н. О.
Божок, Л. В.
Дмитрук, О. М.
author_sort Передерій, М. Г.
title ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS
title_short ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS
title_full ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS
title_fullStr ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS
title_full_unstemmed ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS
title_sort якість та аеробна стабільність ферментованого плющеного зерна кукурудзи за сумісної інтродукції пробіотичних штамів молочнокислих бактерій та представників bacillus subtilis
title_alt QUALITY AND AEROBIC STABILITY OF FERMENTED ROLLED CORN GRAIN IN UNDER COMBINED INTRODUCTION OF PROBIOTIC STRAINS OF LACTIC ACID BACTERIA AND REPRESENTATIVES OF BACILLUS SUBTILIS
description Objective. To find out the effect of combined introduction of probiotic strains of lactic acid bac-teria and Bacillus subtilis on the quality and aerobic stability of fermented rolled corn grain. Methods. Microbiological, zootechnical. Results. According to the results of organoleptic analysis, preserved rolled corn grain of the experimental and control variants had a preserved texture with a pleasant fruity odour. Preservation of crude fibre in the raw material of the experimental variants treated with Bacillus subtilis ВРT-B1 and under the combined use of lactic acid bacteria with aero-bic bacilli was higher by 10.0 % and 3.3 %, respectively, as compared to positive control parame-ters (Subtikon grain processing). The protein content in the experimental variants and the positive control was higher by 2.4–7.2 % than in the control variant of the feed (without the use of microor-ganisms). After aerobic exposure of feed for 14 days, preservation of crude fibre in all variants be-gan to decrease, however, the greatest losses (20 %) were noted in the control variant (without in-troduction of bacteria). The highest protein losses were observed in the control variant (3.8 %).After aerobic exposure, acidity in all variants of the experiment remained in the optimal range of pH 3.9–4.2. At day 70 of feed preservation, an increase in the number of lactic acid bacteria by 2–3 orders of magnitude in samples of experimental variants and positive control in comparison with this parameter in the raw material was noted. After air access to preserved rolled corn grain for 14 days, the lowest number of lactic acid bacteria was observed in absolute control, the high-est — in the variant with the combined inoculation by strains of Lactobacillus plantarum КT-L18/1 and Bacillus subtilis ВРT-B1. No pathogenic and butyric acid bacteria were detected. Conclusi-on. The combined use of probiotic strains of lactic acid bacteria and Bacillus subtilis to preserve corn grain contributes to the preservation of nutrients, the establishment and maintenance of an op-timal level of acidity, prevents aerobic food spoilage.
publisher Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
publishDate 2019
url https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/62
work_keys_str_mv AT perederíjmg qualityandaerobicstabilityoffermentedrolledcorngraininundercombinedintroductionofprobioticstrainsoflacticacidbacteriaandrepresentativesofbacillussubtilis
AT kravčenkono qualityandaerobicstabilityoffermentedrolledcorngraininundercombinedintroductionofprobioticstrainsoflacticacidbacteriaandrepresentativesofbacillussubtilis
AT božoklv qualityandaerobicstabilityoffermentedrolledcorngraininundercombinedintroductionofprobioticstrainsoflacticacidbacteriaandrepresentativesofbacillussubtilis
AT dmitrukom qualityandaerobicstabilityoffermentedrolledcorngraininundercombinedintroductionofprobioticstrainsoflacticacidbacteriaandrepresentativesofbacillussubtilis
AT perederíjmg âkístʹtaaerobnastabílʹnístʹfermentovanogoplûŝenogozernakukurudzizasumísnoííntrodukcííprobíotičnihštamívmoločnokislihbakteríjtapredstavnikívbacillussubtilis
AT kravčenkono âkístʹtaaerobnastabílʹnístʹfermentovanogoplûŝenogozernakukurudzizasumísnoííntrodukcííprobíotičnihštamívmoločnokislihbakteríjtapredstavnikívbacillussubtilis
AT božoklv âkístʹtaaerobnastabílʹnístʹfermentovanogoplûŝenogozernakukurudzizasumísnoííntrodukcííprobíotičnihštamívmoločnokislihbakteríjtapredstavnikívbacillussubtilis
AT dmitrukom âkístʹtaaerobnastabílʹnístʹfermentovanogoplûŝenogozernakukurudzizasumísnoííntrodukcííprobíotičnihštamívmoločnokislihbakteríjtapredstavnikívbacillussubtilis
first_indexed 2024-09-01T17:54:17Z
last_indexed 2024-09-01T17:54:17Z
_version_ 1809017217302396928
spelling oai:ojs2.smic.in.ua:article-622019-11-07T12:52:20Z QUALITY AND AEROBIC STABILITY OF FERMENTED ROLLED CORN GRAIN IN UNDER COMBINED INTRODUCTION OF PROBIOTIC STRAINS OF LACTIC ACID BACTERIA AND REPRESENTATIVES OF BACILLUS SUBTILIS ЯКІСТЬ ТА АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ ФЕРМЕНТОВАНОГО ПЛЮЩЕНОГО ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗА СУМІСНОЇ ІНТРОДУКЦІЇ ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРЕДСТАВНИКІВ BACILLUS SUBTILIS Передерій, М. Г. Кравченко, Н. О. Божок, Л. В. Дмитрук, О. М. rolled corn grain, biological preservatives, probiotic bacteria, aerobic stability, preservation плющене зерно кукурудзи, біологічні консерванти, пробіотичні бактерії, аеробна стабільність, консервування Objective. To find out the effect of combined introduction of probiotic strains of lactic acid bac-teria and Bacillus subtilis on the quality and aerobic stability of fermented rolled corn grain. Methods. Microbiological, zootechnical. Results. According to the results of organoleptic analysis, preserved rolled corn grain of the experimental and control variants had a preserved texture with a pleasant fruity odour. Preservation of crude fibre in the raw material of the experimental variants treated with Bacillus subtilis ВРT-B1 and under the combined use of lactic acid bacteria with aero-bic bacilli was higher by 10.0 % and 3.3 %, respectively, as compared to positive control parame-ters (Subtikon grain processing). The protein content in the experimental variants and the positive control was higher by 2.4–7.2 % than in the control variant of the feed (without the use of microor-ganisms). After aerobic exposure of feed for 14 days, preservation of crude fibre in all variants be-gan to decrease, however, the greatest losses (20 %) were noted in the control variant (without in-troduction of bacteria). The highest protein losses were observed in the control variant (3.8 %).After aerobic exposure, acidity in all variants of the experiment remained in the optimal range of pH 3.9–4.2. At day 70 of feed preservation, an increase in the number of lactic acid bacteria by 2–3 orders of magnitude in samples of experimental variants and positive control in comparison with this parameter in the raw material was noted. After air access to preserved rolled corn grain for 14 days, the lowest number of lactic acid bacteria was observed in absolute control, the high-est — in the variant with the combined inoculation by strains of Lactobacillus plantarum КT-L18/1 and Bacillus subtilis ВРT-B1. No pathogenic and butyric acid bacteria were detected. Conclusi-on. The combined use of probiotic strains of lactic acid bacteria and Bacillus subtilis to preserve corn grain contributes to the preservation of nutrients, the establishment and maintenance of an op-timal level of acidity, prevents aerobic food spoilage. Мета. З’ясувати вплив сумісної інтродукції пробіотичних штамів молочнокислих бак-терій та Bacillus subtilis на якість та аеробну стабільність ферментованого плющеного зе-рна кукурудзи. Методи. Мікробіологічні, зоотехнічні. Результати. Консервоване плющене зерно кукурудзи дослідних та контрольних варіантів за результатами органолептичного аналізу мало збережену консистенцію з приємним фруктовим запахом. Збереженість сирої клітковини у сировині дослідних варіантів з обробкою її Bacillus subtilis ВРТ-В1 та за поєд-наного застосування молочнокислих бактерій з аеробними бацилами була більшою на 10,0 % та 3,3 % відповідно щодо показників позитивного контролю (обробка зерна Субтіконом). Вміст протеїну у дослідних варіантах та позитивному контролі був вищим на 2,4–7,2 %, ніж у контрольному варіанті корму (без застосування мікроорганізмів). Після аеробної екс-позиції корму впродовж 14 діб збереженість сирої клітковини в усіх варіантах почала зни-жуватися, проте найбільші втрати (20 %) відзначено в контрольному варіанті (без інтро-дукції бактерій). Найбільші втрати протеїну спостерігали у контрольному варіанті (3,8 %). Кислотність після аеробного впливу у всіх варіантах досліду залишалась в оптимальних межах — рН 3,9–4,2. На 70-у добу консервування корму відзначено збільшення чисельності молочнокислих бактерій на 2–3 порядки у зразках дослідних варіантів та позитивного кон-тролю проти цього показника у вихідній сировині. Після доступу повітря до консервованого плющеного зерна кукурудзи упродовж 14 діб найменшу чисельність молочнокислих бактерій спостерігали в абсолютному контролі, найбільшу — у варіанті з сумісною інокуляцією штамами бактерій Lactobacillus plantarum КТ-L18/1 та Bacillus subtilis ВРТ-В1. Патогенних та маслянокислих бактерій не виявлено. Висновки. Сумісне застосування пробіотичних штамів молочнокислих бактерій та Bacillus subtilis для консервування зерна кукурудзи спри-яє збереженості поживних речовин, встановленню та підтримці оптимального рівня кис-лотності, запобігає аеробному псуванню корму. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2019-10-17 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/62 10.35868/1997-3004.29.62-70 Agriciltural microbiology; Vol 29 (2019): Agriciltural microbiology; 62-70 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 29 (2019): Сільськогосподарська мікробіологія; 62-70 1997-3004 10.35868/1997-3004.29 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/62/54 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/