ВПЛИВ НАНОКОМПОЗИТНОГО КОМПЛЕКСНОГО БАКТЕРІАЛЬНОГО ПРЕПАРАТУ АЗОГРАН НА РІСТ, РОЗВИТОК І ВРОЖАЙНІСТЬ ГРЕЧКИ
Objective. To determine the influence of complex nanocomposite bacterial preparation Azohran on plant growth and development and buckwheat productivity by simulation of organic production. Methods. Nanocomposite complex bacterial preparation Azohran was produced on the basis of interaction of strain...
Збережено в:
Дата: | 2019 |
---|---|
Автори: | , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
2019
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/70 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Agriciltural microbiology |
Репозитарії
Agriciltural microbiologyid |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-70 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Agriciltural microbiology |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
nanocomposite complex bacterial preparation influence on growth buckwheat productivity нанокомпозитний комплексний бактеріальний препарат вплив на ріст продуктивність гречки |
spellingShingle |
nanocomposite complex bacterial preparation influence on growth buckwheat productivity нанокомпозитний комплексний бактеріальний препарат вплив на ріст продуктивність гречки Грищенко, Р. Є. Любчич, О. Г. Глієва, О. В. Рой, А. О. Курдиш , І. К. ВПЛИВ НАНОКОМПОЗИТНОГО КОМПЛЕКСНОГО БАКТЕРІАЛЬНОГО ПРЕПАРАТУ АЗОГРАН НА РІСТ, РОЗВИТОК І ВРОЖАЙНІСТЬ ГРЕЧКИ |
topic_facet |
nanocomposite complex bacterial preparation influence on growth buckwheat productivity нанокомпозитний комплексний бактеріальний препарат вплив на ріст продуктивність гречки |
format |
Article |
author |
Грищенко, Р. Є. Любчич, О. Г. Глієва, О. В. Рой, А. О. Курдиш , І. К. |
author_facet |
Грищенко, Р. Є. Любчич, О. Г. Глієва, О. В. Рой, А. О. Курдиш , І. К. |
author_sort |
Грищенко, Р. Є. |
title |
ВПЛИВ НАНОКОМПОЗИТНОГО КОМПЛЕКСНОГО БАКТЕРІАЛЬНОГО ПРЕПАРАТУ АЗОГРАН НА РІСТ, РОЗВИТОК І ВРОЖАЙНІСТЬ ГРЕЧКИ |
title_short |
ВПЛИВ НАНОКОМПОЗИТНОГО КОМПЛЕКСНОГО БАКТЕРІАЛЬНОГО ПРЕПАРАТУ АЗОГРАН НА РІСТ, РОЗВИТОК І ВРОЖАЙНІСТЬ ГРЕЧКИ |
title_full |
ВПЛИВ НАНОКОМПОЗИТНОГО КОМПЛЕКСНОГО БАКТЕРІАЛЬНОГО ПРЕПАРАТУ АЗОГРАН НА РІСТ, РОЗВИТОК І ВРОЖАЙНІСТЬ ГРЕЧКИ |
title_fullStr |
ВПЛИВ НАНОКОМПОЗИТНОГО КОМПЛЕКСНОГО БАКТЕРІАЛЬНОГО ПРЕПАРАТУ АЗОГРАН НА РІСТ, РОЗВИТОК І ВРОЖАЙНІСТЬ ГРЕЧКИ |
title_full_unstemmed |
ВПЛИВ НАНОКОМПОЗИТНОГО КОМПЛЕКСНОГО БАКТЕРІАЛЬНОГО ПРЕПАРАТУ АЗОГРАН НА РІСТ, РОЗВИТОК І ВРОЖАЙНІСТЬ ГРЕЧКИ |
title_sort |
вплив нанокомпозитного комплексного бактеріального препарату азогран на ріст, розвиток і врожайність гречки |
title_alt |
INFLUENCE OF NANOCOMPOSITE COMPLEX BACTERIAL PREPARATION AZOHRAN ON BUCKWHEAT GROWTH, DEVELOPMENT AND YIELD |
description |
Objective. To determine the influence of complex nanocomposite bacterial preparation Azohran on plant growth and development and buckwheat productivity by simulation of organic production. Methods. Nanocomposite complex bacterial preparation Azohran was produced on the basis of interaction of strains Azotobacter vinelandii IMB B-7076 and Bacillus subtilis IMB B-7023 with bentonite nanoparticles. The study of the influence of the product on plant growth and development and the yield of buckwheat of Sin 3/02 variety under simulation of organic production was carried out on the experimental field of the National Scientific Center “Institute of Agriculture of the NAAS”. Results. It has been established that presowing bacterization of buckwheat seeds with nanocomposite complex bacterial preparation Azohran significantly stimulates plant growth and development. The use of this product was accompanied by an increase in the area of the leaf surface of the plants. In the control variant, the area of the leaf surface during the flowering phase was 11.6 thousand m2/ha, and under the use of Azohran this parameter increased to 14.9 thousand m2/ha, or by 28.5%. During the cultivation of buckwheat without bacterization, the area of assimilation surface from the flowering phase to maturation decreased 2.3–2.5 times, however, the use of presowing bacterization slowed the die-off of leaf blade — their area decreased only 1.7 times during the maturation period. The content of nitrogen, phosphorus and potassium compounds increased significantly in bacterized plants. The crop yield increased to 1.08 t/ha (by 22.7% compared to the control). The sowing of buckwheat seeds bacterized with Azohran in the soil against the background of straw plowing provided a yield increase of up to 1.3 t/ha (30%). Conclusion. Presowing bacterization of buckwheat seeds with the nanocomposite complex bacterial preparation Azohran significantly improves plant growth and development and increases crop productivity by 22.7-30%. |
publisher |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine |
publishDate |
2019 |
url |
https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/70 |
work_keys_str_mv |
AT griŝenkorê influenceofnanocompositecomplexbacterialpreparationazohranonbuckwheatgrowthdevelopmentandyield AT lûbčičog influenceofnanocompositecomplexbacterialpreparationazohranonbuckwheatgrowthdevelopmentandyield AT glíêvaov influenceofnanocompositecomplexbacterialpreparationazohranonbuckwheatgrowthdevelopmentandyield AT rojao influenceofnanocompositecomplexbacterialpreparationazohranonbuckwheatgrowthdevelopmentandyield AT kurdišík influenceofnanocompositecomplexbacterialpreparationazohranonbuckwheatgrowthdevelopmentandyield AT griŝenkorê vplivnanokompozitnogokompleksnogobakteríalʹnogopreparatuazogrannarístrozvitokívrožajnístʹgrečki AT lûbčičog vplivnanokompozitnogokompleksnogobakteríalʹnogopreparatuazogrannarístrozvitokívrožajnístʹgrečki AT glíêvaov vplivnanokompozitnogokompleksnogobakteríalʹnogopreparatuazogrannarístrozvitokívrožajnístʹgrečki AT rojao vplivnanokompozitnogokompleksnogobakteríalʹnogopreparatuazogrannarístrozvitokívrožajnístʹgrečki AT kurdišík vplivnanokompozitnogokompleksnogobakteríalʹnogopreparatuazogrannarístrozvitokívrožajnístʹgrečki |
first_indexed |
2024-09-01T17:54:19Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:54:19Z |
_version_ |
1809017218835415040 |
spelling |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-702020-06-22T13:44:54Z INFLUENCE OF NANOCOMPOSITE COMPLEX BACTERIAL PREPARATION AZOHRAN ON BUCKWHEAT GROWTH, DEVELOPMENT AND YIELD ВПЛИВ НАНОКОМПОЗИТНОГО КОМПЛЕКСНОГО БАКТЕРІАЛЬНОГО ПРЕПАРАТУ АЗОГРАН НА РІСТ, РОЗВИТОК І ВРОЖАЙНІСТЬ ГРЕЧКИ Грищенко, Р. Є. Любчич, О. Г. Глієва, О. В. Рой, А. О. Курдиш , І. К. nanocomposite complex bacterial preparation influence on growth buckwheat productivity нанокомпозитний комплексний бактеріальний препарат вплив на ріст продуктивність гречки Objective. To determine the influence of complex nanocomposite bacterial preparation Azohran on plant growth and development and buckwheat productivity by simulation of organic production. Methods. Nanocomposite complex bacterial preparation Azohran was produced on the basis of interaction of strains Azotobacter vinelandii IMB B-7076 and Bacillus subtilis IMB B-7023 with bentonite nanoparticles. The study of the influence of the product on plant growth and development and the yield of buckwheat of Sin 3/02 variety under simulation of organic production was carried out on the experimental field of the National Scientific Center “Institute of Agriculture of the NAAS”. Results. It has been established that presowing bacterization of buckwheat seeds with nanocomposite complex bacterial preparation Azohran significantly stimulates plant growth and development. The use of this product was accompanied by an increase in the area of the leaf surface of the plants. In the control variant, the area of the leaf surface during the flowering phase was 11.6 thousand m2/ha, and under the use of Azohran this parameter increased to 14.9 thousand m2/ha, or by 28.5%. During the cultivation of buckwheat without bacterization, the area of assimilation surface from the flowering phase to maturation decreased 2.3–2.5 times, however, the use of presowing bacterization slowed the die-off of leaf blade — their area decreased only 1.7 times during the maturation period. The content of nitrogen, phosphorus and potassium compounds increased significantly in bacterized plants. The crop yield increased to 1.08 t/ha (by 22.7% compared to the control). The sowing of buckwheat seeds bacterized with Azohran in the soil against the background of straw plowing provided a yield increase of up to 1.3 t/ha (30%). Conclusion. Presowing bacterization of buckwheat seeds with the nanocomposite complex bacterial preparation Azohran significantly improves plant growth and development and increases crop productivity by 22.7-30%. Мета. Визначити вплив комплексного нанокомпозитного бактеріального препарату Азогран на ріст і розвиток рослин та продуктивність гречки за моделювання органічного виробництва. Методи. Нанокомпозитний комплексний бактеріальний препарат Азогран виготовляли на основі взаємодії штамів Azotobacter vinelandii ІМВ В-7076 і Bacillus subtilis ІМВ В-7023 з наночастками бентоніту. Дослідження впливу препарату на ріст рослин і розвиток рослин та врожайність гречки сорту Син 3/02 за моделювання органічного виробництва проводили на дослідному полі Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН». Результати. Встановлено, що передпосівна бактеризація насіння гречки нанокомпозитним комплексним бактеріальним препаратом Азогран помітно стимулює ріст і розвиток рослин. Застосування цього препарату супроводжувалося збільшенням площі листової поверхні рослин. У контрольному варіанті площа листової поверхні у фазу цвітіння складала 11,6 тис. м2/га, а за використання Азограну цей показник зростав до 14,9 тис. м2/га, або на 28,5%. За вирощування гречки без бактеризації площа асиміляційної поверхні від фази цвітіння до дозрівання знижувалась у 2,3–2,5 раза, проте застосування передпосівної бактеризації уповільнювало відмирання листкових пластинок – їх площа на період дозрівання зменшувалася лише у 1,7 раза. У бактеризованих рослинах суттєво зростав уміст сполук азоту, фосфору і калію. При цьому врожайність культури зростала до 1,08 т/га (на 22,7 % порівняно з контролем). Висів бактеризованого за використання препарату Азогран насіння гречки у ґрунт на фоні приорювання соломи забезпечував підвищення врожайності до 1,3 т/га (на 30%). Висновки. Передпосівна бактеризація насіння гречки нанокомпозитним комплексним бактеріальним препаратом Азогран, значно покращує ріст і розвиток рослин і підвищує продуктивність культури на 22,7-30%. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2019-12-03 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/70 10.35868/1997-3004.30.32-38 Agriciltural microbiology; Vol 30 (2019): Agriciltural microbiology; 32-38 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 30 (2019): Сільськогосподарська мікробіологія; 32-38 1997-3004 10.35868/1997-3004.30 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/70/61 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |