АНАЛІЗ ЗМІНИ ЧАСТОТИ В ОЕС УКРАЇНИ ЗА УМОВ ВІДКЛЮЧЕННЯ ЕНЕРГОБЛОКА АТОМНОЇ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ - Павловський, В.В.; Стелюк, А.О.; Лук'яненко, Л.М.; Леньга, О.В. (Інститут електродинаміки НАН України, Київ, 2022)
Розглянуто поточний стан первинного та автоматичного вторинного регулювання частоти в об’єднаній енергосистемі (ОЕС) України. Проведено аналіз зміни частоти в ОЕС України для випадку відключення енергоблока потужністю 1000 МВт на атомній електростанції. Визначено коефіцієнти крутизни статичних частотних характеристик ОЕС України, Єдиної енергетичної системи (ЄЕС) Росії при їх спільній роботі, а також виконано оцінювання регулювання частоти в ОЕС України з використанням методу «рупорних трубок». Встановлено, що за таких умов, незважаючи на недосконалий стан автоматичного регулювання частоти та активної потужності, в ОЕС України забезпечується підтримання нормальної частоти. Бібл. 6, рис. 5.