Резерви використання вторинних теплових енергетичних ресурсів у харчовій промисловості України

The analysis of the state of secondary thermal energy resources use in the food industry on the example of bakery and beer production was carried out. The volumes have been established as significant.The basic factors to determine the saving of power resources and absence of undesirable toxic substa...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2013
Автор: Maistrenko N.Yu.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: General Energy Institute of the National Academy of Sciences of Ukraine 2013
Теми:
Онлайн доступ:https://systemre.org/index.php/journal/article/view/484
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:System Research in Energy

Репозитарії

System Research in Energy
id oai:www.systemre.org:article-484
record_format ojs
spelling oai:www.systemre.org:article-4842023-07-06T12:43:05Z Reserves of secondary thermal energy resources use in food industry of Ukraine Резерви використання вторинних теплових енергетичних ресурсів у харчовій промисловості України Maistrenko N.Yu. secondary thermal power resources, saving of energy resources, energy conservation. вторинні теплові енергетичні ресурси, економія енергетичних ресурсів, енергозбереження. The analysis of the state of secondary thermal energy resources use in the food industry on the example of bakery and beer production was carried out. The volumes have been established as significant.The basic factors to determine the saving of power resources and absence of undesirable toxic substances in the final product are the technical level of production, the applied technology, the methods of the drying agent and conditioned air preparation, as well as the level of using the secondary thermal energy resources (STER) and wastes of production. To extend the STER use the acting fuel and energy balances of the corresponding enterprises should be revised in order to maximize the STER involvement and affordable simultaneous supply for the neighboring consumers; production of the economically efficient utilization equipment, the recuperators and the utilization boilers, their spare parts and components must be resumed; the better equipment for STRP sourcing units should be planned; the industrial furnaces of small and middle capacity must be equipped with recuperators to reduce fuel consumption and heat loss with emissions, i.e. the STER output decreasing.The measures to increase usage of STPR as well as the forecast for STPR output in 2015 and 2020 have been proposed. Проаналізовано стан використання вторинних теплових енергетичних ресурсів у харчовій промисловості на прикладі виробництва хлібобулочних виробів та виробництва пива. Встановлено, що обсяги використання значні.Основними факторами, що визначають економію витрат енергетичних ресурсів і відсутність небажаних токсичних речовин у готовому продукті, є технічний рівень виробництва, технологія, що застосовується, способи підготовки сушильного агента та кондиційованого повітря, а також ступінь використання вторинних теплоенергетичних ресурсів і відходів виробництва. Для поглиблення використання ВТЕР необхідно переглянути діючі паливно-енергетичні баланси відповідних підприємств з метою максимального залучення ВТЕР та одночасного забезпечення можливих сусідніх споживачів; поновити випуск економічно необхідного утилізаційного обладнання, передбачити краще оснащення агрегатів-джерел ВТЕР вже існуючими утилізаційними установками, відновлення виробництва рекуператорів і котлів-утилізаторів, запасних частин до них та комплектуючих; обладнати промислові печі малої та середньої потужності рекуператорами з метою скорочення витрат палива і зменшення втрат тепла з викидами, тобто зменшення виходу ВТЕР.Запропоновано заходи щодо збільшення використання ВТЕР та прогноз їх виходу в 2015 та 2020 роках. General Energy Institute of the National Academy of Sciences of Ukraine 2013-07-04 Article Article application/pdf https://systemre.org/index.php/journal/article/view/484 System Research in Energy; No. 2 (33) (2013): The Problems of General Energy; 43-48 Системні дослідження в енергетиці; № 2 (33) (2013): Проблеми загальної енергетики; 43-48 2786-7102 2786-7633 uk https://systemre.org/index.php/journal/article/view/484/419
institution System Research in Energy
baseUrl_str
datestamp_date 2023-07-06T12:43:05Z
collection OJS
language Ukrainian
topic вторинні теплові енергетичні ресурси
економія енергетичних ресурсів
енергозбереження.
spellingShingle вторинні теплові енергетичні ресурси
економія енергетичних ресурсів
енергозбереження.
Maistrenko N.Yu.
Резерви використання вторинних теплових енергетичних ресурсів у харчовій промисловості України
topic_facet secondary thermal power resources
saving of energy resources
energy conservation.
вторинні теплові енергетичні ресурси
економія енергетичних ресурсів
енергозбереження.
format Article
author Maistrenko N.Yu.
author_facet Maistrenko N.Yu.
author_sort Maistrenko N.Yu.
title Резерви використання вторинних теплових енергетичних ресурсів у харчовій промисловості України
title_short Резерви використання вторинних теплових енергетичних ресурсів у харчовій промисловості України
title_full Резерви використання вторинних теплових енергетичних ресурсів у харчовій промисловості України
title_fullStr Резерви використання вторинних теплових енергетичних ресурсів у харчовій промисловості України
title_full_unstemmed Резерви використання вторинних теплових енергетичних ресурсів у харчовій промисловості України
title_sort резерви використання вторинних теплових енергетичних ресурсів у харчовій промисловості україни
title_alt Reserves of secondary thermal energy resources use in food industry of Ukraine
description The analysis of the state of secondary thermal energy resources use in the food industry on the example of bakery and beer production was carried out. The volumes have been established as significant.The basic factors to determine the saving of power resources and absence of undesirable toxic substances in the final product are the technical level of production, the applied technology, the methods of the drying agent and conditioned air preparation, as well as the level of using the secondary thermal energy resources (STER) and wastes of production. To extend the STER use the acting fuel and energy balances of the corresponding enterprises should be revised in order to maximize the STER involvement and affordable simultaneous supply for the neighboring consumers; production of the economically efficient utilization equipment, the recuperators and the utilization boilers, their spare parts and components must be resumed; the better equipment for STRP sourcing units should be planned; the industrial furnaces of small and middle capacity must be equipped with recuperators to reduce fuel consumption and heat loss with emissions, i.e. the STER output decreasing.The measures to increase usage of STPR as well as the forecast for STPR output in 2015 and 2020 have been proposed.
publisher General Energy Institute of the National Academy of Sciences of Ukraine
publishDate 2013
url https://systemre.org/index.php/journal/article/view/484
work_keys_str_mv AT maistrenkonyu reservesofsecondarythermalenergyresourcesuseinfoodindustryofukraine
AT maistrenkonyu rezervivikoristannâvtorinnihteplovihenergetičnihresursívuharčovíjpromislovostíukraíni
first_indexed 2025-09-24T17:33:31Z
last_indexed 2025-09-24T17:33:31Z
_version_ 1844167533119143936