Техніко-економічні показники розвитку сільськогосподарського виробництва та емісія парникових газів в Україні

The article deals with the main technical and economic indicators of the agricultural production development and the greenhouse gases emissions in Ukraine analyzed The sown areas of grain crops and the dynamics of the actual crop production were analyzed along with the dynamics of the productive liv...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2013
Автор: Symborskiy
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: General Energy Institute of the National Academy of Sciences of Ukraine 2013
Теми:
Онлайн доступ:https://systemre.org/index.php/journal/article/view/492
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:System Research in Energy

Репозитарії

System Research in Energy
id oai:www.systemre.org:article-492
record_format ojs
institution System Research in Energy
baseUrl_str
datestamp_date 2023-07-06T12:42:50Z
collection OJS
language Ukrainian
topic рослинництво
тваринництво
посівні площі
паливно-енергетичні ресурси
кишкова ферментація
парникові гази.
spellingShingle рослинництво
тваринництво
посівні площі
паливно-енергетичні ресурси
кишкова ферментація
парникові гази.
Symborskiy
Техніко-економічні показники розвитку сільськогосподарського виробництва та емісія парникових газів в Україні
topic_facet crops
livestock and crops
fuel and energy resources
intestinal fermentation
greenhouse gases.
рослинництво
тваринництво
посівні площі
паливно-енергетичні ресурси
кишкова ферментація
парникові гази.
format Article
author Symborskiy
author_facet Symborskiy
author_sort Symborskiy
title Техніко-економічні показники розвитку сільськогосподарського виробництва та емісія парникових газів в Україні
title_short Техніко-економічні показники розвитку сільськогосподарського виробництва та емісія парникових газів в Україні
title_full Техніко-економічні показники розвитку сільськогосподарського виробництва та емісія парникових газів в Україні
title_fullStr Техніко-економічні показники розвитку сільськогосподарського виробництва та емісія парникових газів в Україні
title_full_unstemmed Техніко-економічні показники розвитку сільськогосподарського виробництва та емісія парникових газів в Україні
title_sort техніко-економічні показники розвитку сільськогосподарського виробництва та емісія парникових газів в україні
title_alt Technical and economic indicators of agricultural production development and greenhouse gas emissions in Ukraine
description The article deals with the main technical and economic indicators of the agricultural production development and the greenhouse gases emissions in Ukraine analyzed The sown areas of grain crops and the dynamics of the actual crop production were analyzed along with the dynamics of the productive livestock population in animal breeding, fuel and power resources consumption in agriculture and reduction of anthropogenic impact of the agricultural sector upon the environment in 2000-2010. The sown areas under crops have increased significantly: winter wheat - by 15.4%, barley - 4.4 times, grain maize - 2 times. With the general increase in the volume of grain crops by 1.6 times the winter crops were more significant and developed intensively. Thus, production of winter barley and grain maize increased by more than 3 times, sunflowers - almost by 2 times, canola and soybean - by 11.1 and 26.3 times respectively. The livestock population of cattle at all categories of farms decreased by 52.3% in 2010 if compared with 2000, including a 46.9% decrease of the dairy cows population. Due to the decrease in agricultural production the fuel and power consumption decreased as well. For example, fuel use decreased by 32.9% over the period, including 35.3% of the liquid fuel. The gas-like fuel consumption increased by 71%, while its share in total consumption rises from 2.49 to 6.3%. The fact resulted in a significant decrease in the use of solid fuels (4.2 times), and its share in total consumption - from 0.51% to 0.2%.Power consumption in the agriculture declined by 48.5%. The greenhouse gas emissions dropped significantly as well during this period. For example, carbon dioxide emissions decreased by 31%, the total emissions of methane - by 47.7%, including ones caused by enteric fermentation - by 51.5% and the use of pus - by 39.2%.
publisher General Energy Institute of the National Academy of Sciences of Ukraine
publishDate 2013
url https://systemre.org/index.php/journal/article/view/492
work_keys_str_mv AT symborskiy technicalandeconomicindicatorsofagriculturalproductiondevelopmentandgreenhousegasemissionsinukraine
AT symborskiy tehníkoekonomíčnípokaznikirozvitkusílʹsʹkogospodarsʹkogovirobnictvataemísíâparnikovihgazívvukraíní
first_indexed 2025-09-24T17:33:32Z
last_indexed 2025-09-24T17:33:32Z
_version_ 1844167533939130368
spelling oai:www.systemre.org:article-4922023-07-06T12:42:50Z Technical and economic indicators of agricultural production development and greenhouse gas emissions in Ukraine Техніко-економічні показники розвитку сільськогосподарського виробництва та емісія парникових газів в Україні Symborskiy crops, livestock and crops, fuel and energy resources, intestinal fermentation, greenhouse gases. рослинництво, тваринництво, посівні площі, паливно-енергетичні ресурси, кишкова ферментація, парникові гази. The article deals with the main technical and economic indicators of the agricultural production development and the greenhouse gases emissions in Ukraine analyzed The sown areas of grain crops and the dynamics of the actual crop production were analyzed along with the dynamics of the productive livestock population in animal breeding, fuel and power resources consumption in agriculture and reduction of anthropogenic impact of the agricultural sector upon the environment in 2000-2010. The sown areas under crops have increased significantly: winter wheat - by 15.4%, barley - 4.4 times, grain maize - 2 times. With the general increase in the volume of grain crops by 1.6 times the winter crops were more significant and developed intensively. Thus, production of winter barley and grain maize increased by more than 3 times, sunflowers - almost by 2 times, canola and soybean - by 11.1 and 26.3 times respectively. The livestock population of cattle at all categories of farms decreased by 52.3% in 2010 if compared with 2000, including a 46.9% decrease of the dairy cows population. Due to the decrease in agricultural production the fuel and power consumption decreased as well. For example, fuel use decreased by 32.9% over the period, including 35.3% of the liquid fuel. The gas-like fuel consumption increased by 71%, while its share in total consumption rises from 2.49 to 6.3%. The fact resulted in a significant decrease in the use of solid fuels (4.2 times), and its share in total consumption - from 0.51% to 0.2%.Power consumption in the agriculture declined by 48.5%. The greenhouse gas emissions dropped significantly as well during this period. For example, carbon dioxide emissions decreased by 31%, the total emissions of methane - by 47.7%, including ones caused by enteric fermentation - by 51.5% and the use of pus - by 39.2%. Розглянуто основні техніко-економічні показники розвитку сільськогосподарського виробництва та емісію парникових газів в Україні. Проаналізовано посівні площі зернових культур та динаміку фактичного виробництва продукції рослинництва, динаміку чисельності поголів’я продуктивної худоби в тваринництві, споживання паливно-енергетичних ресурсів у сільському господарстві та зменшення техногенного навантаження аграрного сектору на навколишнє середовище в 2000–2010 роках. Посівні площі основних зернових культур значно збільшились: озимої пшениці – на 15,4%, ячменю – в 4,4 раза, кукурудзи на зерно – в 2 рази. При загальному збільшенні обсягів зернових культур в 1,6 раза озимі культури були більш вагомими і розвивалися інтенсивними темпами. Так, виробництво озимого ячменю та кукурудзи на зерно зросло більш ніж в 3 рази, соняшника – майже в 2 рази, а ріпака та сої – відповідно в 11,1 та 26,3 раза. Чисельність поголів’я великої рогатої худоби по всіх категоріях господарств в 2010 р. зменшилася в порівнянні з 2000 р. на 52,3%, в тому числі молочних корів – на 46,9%.У зв’язку із зменшенням виробництва сільськогосподарської продукції зменшилося і споживання палива та енергії. Так, використання палива зменшилось за вказаний період на 32,9%, в тому числі рідкого – на 35,3%. Споживання газоподібного палива збільшилось на 71%, а його питома вага в загальному споживанні зросла відповідно з 2,49 до 6,3%. Це і зумовило значне зменшення використання твердого палива (в 4,2 раза) та частки його в загальному споживанні з 0,51 до 0,2%. Споживання електричної енергії в сільському господарстві скоротилось на 48,5%. Значно зменшились в цей період і викиди парникових газів. Так, викиди вуглекислого газу знизились на 31%, сумарні викиди метану – на 47,7%, в тому числі внаслідок кишкової ферментації – на 51,5% та використання гною – на 39,2%. General Energy Institute of the National Academy of Sciences of Ukraine 2013-07-04 Article Article application/pdf https://systemre.org/index.php/journal/article/view/492 System Research in Energy; No. 3 (34) (2013): The Problems of General Energy; 60-65 Системні дослідження в енергетиці; № 3 (34) (2013): Проблеми загальної енергетики; 60-65 2786-7102 2786-7633 uk https://systemre.org/index.php/journal/article/view/492/426