Analysis of Forest Fire Statistics and Their Impact on Ukraine's Climate Based on Satellite Imagery Data Processing in the Global Information System GWIS - Vorobiev, Anatolii (Scientific Centre for Aerospace Research of the Earth Institute of Geological Science National Academy of Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine, 2025)
У роботі наведено результати аналізу статистики лісових пожеж в Україні за період 2012-2023 років і за 2024 рік, які отримані за даними обробки матеріалів супутникових зйомок з використанням модулів статистичної обробки Сurrent statistic Portal і Сountry Profile в системі GWIS.В результаті аналізу результатів статистичної обробки за програмами Глобальної інформаційної системи GWIS встановлено, що за період 2002-2023 років найбільший процент лісових пожеж в Україні спостерігався у Кіровоградській (6.4 %), Дніпропетровській (5.4 %) і Донецькій областях (5.1 %). У Черкаській, Харківській, Херсонській, Луганській, Миколаївській, Одеській і Полтавській областях процент площі пожеж становив близько 4 %. У Тернопольській і Вінницькій областях процент лісових пожеж становив не більше 0.04 %, а в Закарпатській, Волинській, Івано-Франківській та Чернігівській областях був менше 0.01%. За період з 2012 по 2024 рік найбільші площі лісових пожеж (близько 2 мільйонів гектарів за рік) спостерігались у 2014 і 2015 роках. У 2014 році число лісових пожеж становило 10 тисяч, а у 2015 році - близько 9300. Починаючи з 2017 року (2 млн. 600 тисяч гектарів) по 2024 рік (800 тисяч гектарів) разом із коливанням відбувалось поступове зменшення площі і числа лісових пожеж з 10 тисяч у 2014 році до 3 близько тисяч у 2024 році. У 2024 році спостерігалось коливання обсягів емісії СО2 із максимумами від 0.2 млн. тон у березні і квітні, а з кінця серпня до середини вересня спостерігалось різке збільшення емісії СО2 до 0.7 млн. тон. Сукупний щотижневий обсяг емісії СО2 за період з 2003 по 2023 рік становив близько 6 млн. тон, а у 2024 році збільшився до 8 млн. тон. Фінансування: Це дослідження проведене при виконанні науково-дослідної роботи «Уточнення впливу кліматичних змін на довкілля і соціо-економічний стан сталого розвитку в Україні та розробка рекомендацій по мінімізації негативних наслідків цього впливу на основі матеріалів аерокосмічних зйомок та полігонних досліджень». № держ. реєстрації 0121U100410. Подяки: Автор вдячний Національній академії наук України за підтримку цього дослідження. Автор вдячний рецензентам і редакторам за їхні цінні коментарі, рекомендації та увагу до роботи.