Природа ізоскалярних дипольних резонансів у важких ядрах - Abrosimov, V. I.; Davydovska, O. I. (Publishing house "Academperiodika", 2018)
Iзоскалярний дипольний ядерний вiдгук виявляє низько- та високоенергетичнi резонанси. Природа iзоскалярних дипольних резонансiв у важких сферичних ядрах вивчається за допомогою трансляцiйно-iнварiантної кiнетичної моделi малих коливань в скiнченних фермi-системах. Розрахунки поля швидкостей для енергiї центроїду показують суто вихровий характер низькоенергетичного iзоскалярного дипольного резонансу в сферичних ядрах i пiдтверджують анiзотропний стискувальний характер високоенергетичного резонансу. Вивчено еволюцiю поля швидкостей в залежностi вiд енергiї збудження ядра в межах ширини резонансу. Встановлено, що низькоенергетичний iзоскалярний дипольний резонанс зберiгає вихровий характер, однак при збiльшеннi енергiї це колективне збудження також включає стиснення. Високоенергетичний резонанс зберiгає характерстиснення зi змiною енергiї збудження в межах ширини резонансу, але областi стиснення та розширення поля швидкостей змiщуються всерединi ядра.