Характерні зміни густини та в’язкості плазми людської крові в залежності від концентрації білків - Malomuzh, N. P.; Bulavin, L. A.; Gotsulskyi, V. Ya.; Guslisty, A. A. (Publishing house "Academperiodika", 2020)
Дослiджується залежнiсть густини та в’язкостi плазми людської кровi вiд концентрацiї альбумiну, гама-глобулiну, фiбриногену тощо, якi утворюють природний склад плазми кровi. Концентрацiя бiоматерiалу змiнюється шляхом розбавлення плазми кровi iзотонiчним водним розчином. Показано, що зменшення концентрацiї бiоматерiалу до 0,91 вiд його середньої кiлькостi приводить до рiзкої змiни густини плазми та змiни характеру концентрацiйної залежностi зсувної в’язкостi плазми кровi. Висловлюється припущення, що спостережуванi змiни густини та зсувної в’язкостi плазми кровi є пов’язаними зi структурними перетвореннями, викликаними процесами олiгомерiзацiї, в першу чергу, димеризацiї молекул альбумiну. Робиться висновок про те, що дозоване введення кровозамiнникiв, яке не повинно перевищувати 0,1 вiд кiлькостi кровi, є тiсно пов’язаним зi структурними перетвореннями бiоматерiалу в плазмi кровi.