Нормальні хвилі, що виникають при русі крові в артерії - Batsak, B. V.; Zabashta, Yu. F.; Kovalchuk, V. I.; Svechnikova, O. S.; Bulavin, L. A. (Publishing house "Academperiodika", 2020)
Запропоновано модель поширення пульсових хвиль в артерiї, що розглядається як цилiндрична оболонка, оточена пружним середовищем. Визначена амплiтуда i форма нормальних хвиль, що виникають при русi кровi в артерiї. Встановлено два типа таких хвиль: нульовi, для яких амплiтуда не змiнює знак по перерiзу артерiї, i ненульовi, для яких така змiна спостерiгається. Показано, що пульсова хвиля являє собою хвильовий пакет, утворений нульовими нормальними хвилями. Встановлено, що ненульовi нормальнi хвилi локалiзованi поблизу вхiдного перерiзу артерiї, утворюючи перехiдну зону з розмiром порядку радiуса артерiї. Показано, що ненульовi нормальнi хвилi пiдсилюють процес дезагрегацiї еритроцитiв у перехiднiй зонi.