Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA
Molecules of α-Gly are used as an example to demonstrate that the surface enhanced infrared absorption (SEIRA) effect is different for different molecular groups, with the enhancement being maximal for charged groups and groups with an unshared electron pair. The enhancement factor of IR absorption...
Збережено в:
Дата: | 2012 |
---|---|
Автор: | |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian English |
Опубліковано: |
Publishing house "Academperiodika"
2012
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2021301 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Ukrainian Journal of Physics |
Репозитарії
Ukrainian Journal of Physicsid |
ujp2-article-2021301 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
ujp2-article-20213012022-01-29T12:18:59Z Enhancement Features of Infra-Red Absorption by α-Gly Molecules in the SEIRA Effect Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA Fesenko, O.M. - - Molecules of α-Gly are used as an example to demonstrate that the surface enhanced infrared absorption (SEIRA) effect is different for different molecular groups, with the enhancement being maximal for charged groups and groups with an unshared electron pair. The enhancement factor of IR absorption for multilayered films of α-Gly molecules deposited onto a gold substrate decreases, as the number of molecular layers increases, and can become 2 to 7 times lower for various molecular groups. It can be made 3 to 12 times higher for films obtained by the thermal sputtering of α-Gly molecules in vacuum onto a gold surface in comparison with the films deposited from an aqueous solution. If α-Gly and gold are sputtered simultaneously, a better resolution of the IRabsorption bands of glycine is observed. It is shown that a decrease of the solution pH index to 2 gives rise to an increase of the enhancement factor of IR absorption by α-Gly by an order of magnitude, which allowed us to register overtones in thin films of glycine (250–275 nm in thickness). На прикладі молекул α-Gly показано, що в ефекті SEIRA молекулярні групи підсилюються по-різному, найкраще підсилюються заряджені та з неподіленою парою електронів групи. Коефіцієнт підсилення ІЧ-поглинання для багатошарових плівок молекул α-Gly, осаджених на золото, зменшується зі збільшенням кількості шарів молекул і досягає 2–7 рази для різних молекулярних груп. Його можна збільшити у 3–12 разів для плівок, отриманих термічним вакуумним напиленням молекул α-Gly на поверхню золота порівняно з плівками, осадженими з водного розчину. При одночасному термічному напиленні α-Gly і золота спостерігається краще розділення смуг поглинання в ІЧ-спектрах. Показано, що при зниженні pH розчину до 2 відбувається підвищення коефіцієнта підсилення ІЧ-поглинання α-Gly на порядок, що дозволило зареєструватиобертони в тонких плівках гліцину (товщиною 250–275 нм). Publishing house "Academperiodika" 2012-03-30 Article Article application/pdf application/pdf https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2021301 10.15407/ujpe57.3.296 Ukrainian Journal of Physics; Vol. 57 No. 3 (2012); 296 Український фізичний журнал; Том 57 № 3 (2012); 296 2071-0194 2071-0186 10.15407/ujpe57.3 uk en https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2021301/2030 https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2021301/2031 |
institution |
Ukrainian Journal of Physics |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian English |
topic |
- - |
spellingShingle |
- - Fesenko, O.M. Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA |
topic_facet |
- - |
format |
Article |
author |
Fesenko, O.M. |
author_facet |
Fesenko, O.M. |
author_sort |
Fesenko, O.M. |
title |
Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA |
title_short |
Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA |
title_full |
Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA |
title_fullStr |
Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA |
title_full_unstemmed |
Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA |
title_sort |
особливості підсилення іч-поглинання молекул α-gly в ефекті seira |
title_alt |
Enhancement Features of Infra-Red Absorption by α-Gly Molecules in the SEIRA Effect |
description |
Molecules of α-Gly are used as an example to demonstrate that the surface enhanced infrared absorption (SEIRA) effect is different for different molecular groups, with the enhancement being maximal for charged groups and groups with an unshared electron pair. The enhancement factor of IR absorption for multilayered films of α-Gly molecules deposited onto a gold substrate decreases, as the number of molecular layers increases, and can become 2 to 7 times lower for various molecular groups. It can be made 3 to 12 times higher for films obtained by the thermal sputtering of α-Gly molecules in vacuum onto a gold surface in comparison with the films deposited from an aqueous solution. If α-Gly and gold are sputtered simultaneously, a better resolution of the IRabsorption bands of glycine is observed. It is shown that a decrease of the solution pH index to 2 gives rise to an increase of the enhancement factor of IR absorption by α-Gly by an order of magnitude, which allowed us to register overtones in thin films of glycine (250–275 nm in thickness). |
publisher |
Publishing house "Academperiodika" |
publishDate |
2012 |
url |
https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2021301 |
work_keys_str_mv |
AT fesenkoom enhancementfeaturesofinfraredabsorptionbyaglymoleculesintheseiraeffect AT fesenkoom osoblivostípídsilennâíčpoglinannâmolekulaglyvefektíseira |
first_indexed |
2023-03-24T08:59:45Z |
last_indexed |
2023-03-24T08:59:45Z |
_version_ |
1795757733407883264 |