Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA

Molecules of α-Gly are used as an example to demonstrate that the surface enhanced infrared absorption (SEIRA) effect is different for different molecular groups, with the enhancement being maximal for charged groups and groups with an unshared electron pair. The enhancement factor of IR absorption...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2012
Автор: Fesenko, O.M.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
English
Опубліковано: Publishing house "Academperiodika" 2012
Теми:
-
Онлайн доступ:https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2021301
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Ukrainian Journal of Physics

Репозитарії

Ukrainian Journal of Physics
id ujp2-article-2021301
record_format ojs
spelling ujp2-article-20213012022-01-29T12:18:59Z Enhancement Features of Infra-Red Absorption by α-Gly Molecules in the SEIRA Effect Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA Fesenko, O.M. - - Molecules of α-Gly are used as an example to demonstrate that the surface enhanced infrared absorption (SEIRA) effect is different for different molecular groups, with the enhancement being maximal for charged groups and groups with an unshared electron pair. The enhancement factor of IR absorption for multilayered films of α-Gly molecules deposited onto a gold substrate decreases, as the number of molecular layers increases, and can become 2 to 7 times lower for various molecular groups. It can be made 3 to 12 times higher for films obtained by the thermal sputtering of α-Gly molecules in vacuum onto a gold surface in comparison with the films deposited from an aqueous solution. If α-Gly and gold are sputtered simultaneously, a better resolution of the IRabsorption bands of glycine is observed. It is shown that a decrease of the solution pH index to 2 gives rise to an increase of the enhancement factor of IR absorption by α-Gly by an order of magnitude, which allowed us to register overtones in thin films of glycine (250–275 nm in thickness). На прикладі молекул α-Gly показано, що в ефекті SEIRA молекулярні групи підсилюються по-різному, найкраще підсилюються заряджені та з неподіленою парою електронів групи. Коефіцієнт підсилення ІЧ-поглинання для багатошарових плівок молекул α-Gly, осаджених на золото, зменшується зі збільшенням кількості шарів молекул і досягає 2–7 рази для різних молекулярних груп. Його можна збільшити у 3–12 разів для плівок, отриманих термічним вакуумним напиленням молекул α-Gly на поверхню золота порівняно з плівками, осадженими з водного розчину. При одночасному термічному напиленні α-Gly і золота спостерігається краще розділення смуг поглинання в ІЧ-спектрах. Показано, що при зниженні pH розчину до 2 відбувається підвищення коефіцієнта підсилення ІЧ-поглинання α-Gly на порядок, що дозволило зареєструватиобертони в тонких плівках гліцину (товщиною 250–275 нм). Publishing house "Academperiodika" 2012-03-30 Article Article application/pdf application/pdf https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2021301 10.15407/ujpe57.3.296 Ukrainian Journal of Physics; Vol. 57 No. 3 (2012); 296 Український фізичний журнал; Том 57 № 3 (2012); 296 2071-0194 2071-0186 10.15407/ujpe57.3 uk en https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2021301/2030 https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2021301/2031
institution Ukrainian Journal of Physics
collection OJS
language Ukrainian
English
topic -
-
spellingShingle -
-
Fesenko, O.M.
Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA
topic_facet -
-
format Article
author Fesenko, O.M.
author_facet Fesenko, O.M.
author_sort Fesenko, O.M.
title Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA
title_short Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA
title_full Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA
title_fullStr Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA
title_full_unstemmed Особливості підсилення ІЧ-поглинання молекул α-GLY в ефекті SEIRA
title_sort особливості підсилення іч-поглинання молекул α-gly в ефекті seira
title_alt Enhancement Features of Infra-Red Absorption by α-Gly Molecules in the SEIRA Effect
description Molecules of α-Gly are used as an example to demonstrate that the surface enhanced infrared absorption (SEIRA) effect is different for different molecular groups, with the enhancement being maximal for charged groups and groups with an unshared electron pair. The enhancement factor of IR absorption for multilayered films of α-Gly molecules deposited onto a gold substrate decreases, as the number of molecular layers increases, and can become 2 to 7 times lower for various molecular groups. It can be made 3 to 12 times higher for films obtained by the thermal sputtering of α-Gly molecules in vacuum onto a gold surface in comparison with the films deposited from an aqueous solution. If α-Gly and gold are sputtered simultaneously, a better resolution of the IRabsorption bands of glycine is observed. It is shown that a decrease of the solution pH index to 2 gives rise to an increase of the enhancement factor of IR absorption by α-Gly by an order of magnitude, which allowed us to register overtones in thin films of glycine (250–275 nm in thickness).
publisher Publishing house "Academperiodika"
publishDate 2012
url https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2021301
work_keys_str_mv AT fesenkoom enhancementfeaturesofinfraredabsorptionbyaglymoleculesintheseiraeffect
AT fesenkoom osoblivostípídsilennâíčpoglinannâmolekulaglyvefektíseira
first_indexed 2023-03-24T08:59:45Z
last_indexed 2023-03-24T08:59:45Z
_version_ 1795757733407883264