Взаємність електропровідності та поляризації в їх частотній залежності - Voronov, S.O.; Kazmirenko, V.A.; Poplavko, Yu.M. (Publishing house "Academperiodika", 2024)
У цiй статтi представлено електричну поляризацiю та провiднiсть, якi можна розглядати окремо лише при постiйнiй напрузi, тодi як у змiнному електричному полi вони є двома сторонами одного процесу, а саме iнерцiйного руху пiд дiєю електричного поля частково зв’язаних та вiдносно вiльних заряджених частинок. Для опису цього процесу можна однаково використовувати комплексну дiелектричну проникнiсть ε*(ω) = ε′(ω) − iε′′(ω) i комплексну провiднiсть σ*(ω) = σ′(ω) + iσ′′(ω), що показано на прикладах дiелектрикiв, напiвпровiдникiв i металiв. Зi збiльшенням частоти, затримка поляризацiї приводить до збiльшення провiдностi, тодi як затримка електронної провiдностi металу може бути описана негативною дiелектричною проникнiстю. Ця можливiсть була дослiджена за допомогою моделей релаксацiї та резонансу на прикладах дiелектрикiв, напiвпровiдникiв i металiв. Показано, що “провiднiсть”, яка нiбито виникає замiсть сповiльненої поляризацiї, не є адекватною класичному розумiнню цього параметра i може розглядатися лише як ефективна провiднiсть. Поясненi фiзичнi механiзми цих перетворень.