Моделювання водних кластерів: спектральний аналіз, розподіл Гауса і лінійна функція часу - Ignatov, I.; Marinov, Y.; Huether, F.; Gluhchev, G.; Iliev, M.T. (Publishing house "Academperiodika", 2024)
Нашi експериментальнi та теоретичнi дослiдження виявили наявнiсть кластерiв води в рiзних середовищах (особливо в гiдрофобних умовах), де переважають повiльнiшi взаємодiї iонiв водню. Ключовi методи, такi як ядерний магнiтний резонанс (ЯМР) i iнфрачервона Фур’є-спектроскопiя (IЧФС), вiдiграли вирiшальну роль у нашому розумiннi цих кластерiв, розкриваючи їх потенцiйне застосування в медицинi. На стабiльнiсть i поведiнку цих кластерiв можуть впливати такi фактори, як присутнiсть iонiв металiв, що приводить до утворення стабiльних кластерiв. Цей потенцiал для медичного застосування повинен вселити надiю та iнiцiювати подальшi дослiдження. Крiм того, нашi дослiдження виявили, що воднi кластери проявляють характеристики дисипативних структур, демонструючи самоорганiзацiю пiд час фiзичних, хiмiчних або теплових змiн, подiбних до конвекцiйних комiрок Релея–Бенара. Ця динамiчна та показова поведiнка пiдтверджує уявлення про те, що роль води виходить за межi простої хiмiї, потенцiйно впливаючи на бiологiчнi процеси на фундаментальному рiвнi. Взаємодiя водних кластерiв з навколишнiм середовищем i здатнiсть пiдтримувати нерiвноважний стан через обмiн енергiєю ще бiльше пiдкреслює їхню складнiсть i значення як у природному, так i технологiчному контекстах. Фiльтрування води – це процес, який використовується для покращення її якостi. Ефект виникає внаслiдок реструктуризацiї водневих зв’язкiв i структурування водних кластерiв, бiльшiсть з яких є гексагональними. У наших дослiдженнях ми застосували воду, фiльтровану за патентованою швейцарською технологiєю EVOdrop.